BörsElvan petrusko håller nollan!

Nu vankas det fotbollsfest och vad passar då bättre än att ta upp ett riktigt coolt koncept kring detta med en nördig aktietouch? Konceptet uppfanns av Gustavs Aktieblogg, creds för det!
Nicklas @investeraren Andersson på Avanza bad mig och ett gäng andra bloggare om våra bidrag till det här som går under taggen #BörsElvan på sociala medier.

Här kommer min laguppställning och spelplan:
Jag har en defensiv strategi och siktar inte på att vinna. Jag siktar på att inte släppa in några mål och prestera bra, inte bäst!
Fundera på följande: Det är olika länder som vinner Fotbolls-EM från år till år eller hur. Om det fanns ett land som vann år efter år, alltid så vore det solklart att satsa på det landet. Många länder kvalar inte ens in till EM och på den sidan av skalan är det lika intressant. Det är olika länder från år till år som ej kvalar in. Vissa år kommer Danmark inte ens med och något år har de till och med vunnit.

Att vinna ett år och inte kvala in ett annat är inte min melodi. Jag spelar bra, år ut och in.

Castellum är min keeper, min målvakt som i vått och torrt håller nollan. De har höjt sin utdelning varenda år sedan de noterades 1997. Pålitlig som en klocka, som en bra klocka, en Casio ingen fansy pants klocka. Pålitligt, stabilt, bra!

Övriga på planen ser jag som tio stycken backar som motar bort inkräktare och håller laget säkert. De är stadiga och pålitliga allihop. Snälla men svårt stöddiga om någon försöker något. Utdelningen är mycket pålitlig i dem allihop. Xact OMXSB Utd är lagledaren och är omtyckt av alla, den består av de bästa från hela turneringen, de bästa bolagen på börsen i en indexfond som betalar utdelning nu i juni. Likt börsen i snitt kan utdelningen för denna fond variera från år till år men den långa trenden är stadigt upp.

Det skulle förmodligen bli jättetråkiga matcher att titta på, min laguppställning och min strategi bjuder inte på extravaganser. Den bjuder dock på riktigt bra prestation varje enskilt år. Inga one hit wonder här minsann. Jag spelar bra i år, nästa år och året efter det.

Disclaimer: Jag äger Oscar Properties preferens serie b, H&M, ABB, Realty Income, Xact OMXSB Utd, Castellum, VF Corp, Skanska, Handelsbanken, Atlas Copco, Johnson & Johnson.


Bygg en förmögenhet

Fixa familjens ekonomi
Av: Joel Bladh

Jag vill påstå att detta är den viktigaste boken jag känner till om att spara och aktie/fondspar. En mycket bra källa till inspiration att satsa på att spara eller komma igång med det. Boken riktar riktar sig till småbarnföräldrar men är utmärkt läsning till alla som behöver en kick att komma igång med sparet eller boosta det.
Boken lär främst ut hur man enkelt sparar på ett sunt och förnuftigt vis på börsen. Via fonder eller direkt i aktier. Man får även tips och inspiration i hur man kan öka sitt sparande genom att se över vissa utgifter.

Många av oss sparar redan men med hjälp av den här boken tror jag att väldigt många kan nå sina mål snabbare. Att spara ihop större belopp. Det kommer sannolikt gå så bra att man blir tvungen att skaffa fler och större drömmar =)

Som jag brukar påpeka är tiden en viktig faktor i sparandet och ju förr man kommer igång desto bättre. Om man som småbarnsförälder tidigt börjar spara i aktier/fonder åt barnen kommer även de minsta månadsbeloppen växa till ganska ansenliga summor.
Jag gillar boken och kände mig väldigt inspirerad när jag läste den. Det är en väldigt viktig bok i den bemärkelsen att den riktar sig till gemene man, småbarnsföräldrar. Om bara dessa läser den här boken är jag övertygad om att de på ett eller annat sätt efteråt tar ett större ansvar kring sitt spar.

Boken är lättläst och pedagogisk. Den är helt ny och innehåller fräscha moderna exempel osv. Skriven av en helt vanlig kille som tidigare inte var värst intresserad av spar och aktier. Han gjorde det alla kan göra, sätta in sig, engagera sig och skaffa sin egen framgång.
En bok för helt vanliga killar och tjejer av en helt vanlig kille.

Läs boken och låt dig inspireras. Ge bort den till nyblivna föräldrar, den kommer uppskattas.

Länk till boken hos Adlibris

Fastigheter och risk.

Det finns olika typer av fastigheter och de har olika egenskaper i form av risk och avkastning. Lägst risk får man i bostäder, visualisera en kåk med 40 lägenheter. Håller man fastigheten i gott skick är det inga pix att konstant ha cirka 100% uthyrningsgrad. Säger någon upp sitt kontrakt har man lätt lägenheten uthyrd från dag 1 när den är utflyttad. Exempel på bolag med denna inriktning är Amasten Holding och Akelius. Balder har en del bostäder också fast alldeles för mycket annat för att anses vara "pure" bostäder. *Uppdatering Amasten är bara 60% bostäder. Jag fick för mig att det var betydligt mer än så.

På andra sidan riskskalan hittar vi specialanpassade fastigheter av lager/industrityp. Dessa ger betydligt högre avkastning men det är ju priset på risken. En sådan här fastighet kan vara mycket svår att hyra ut om man tappar hyresgästen. Den kan vara omöjlig att hyra ut i befintlig skepnad och att anpassa den kan bli kostsamt och samtidigt svårt att ta ut denna kostnad från en ny hyresgäst. Om man lyckas anpassa och få en ny hyresgäst kan det bli till priset av att fastigheten avkastar avsevärt mindre än den borde och eller att det dröjer många många år innan man räknat hem kostnaden av anpassningen.
Man tappar inte bara kassaflödet från hyresintäkter om man tappar hyresgästen. Värdet på en högriskfastighet utan en hyresgäst är avsevärt lägre än om den haft en hyresgäst.

På bilden ovan är en fastighet som byggts speciellt för Gymgrossistens centrallager i Trollhättan. Jag minns inte exakt när den byggdes men jag tror den byggdes för 10-15 år sedan. Nu har den stått tom i några år efter att Gymgrossisten växt ur den och flyttat till större lokaler. Den här tomma lokalen har ett bra läge och goda möjligheter att delas upp, anpassas osv. Ändå har den stått tom länge länge.
Jag känner inte till detaljer kring fastigheten och det är klart tänkbart att Gymgrossisten betalat hyra på den en lång period när den stått tom pga kontrakt.
Oavsett är det surt för fastighetsägaren. Att casha in hyra på en tom lokal är en liten tröst för vad är värdet på en fastighet utan hyresgäst? Betydligt lägre än om den vore uthyrd!
Har den stått tom i två år utan kassaflöde och ett rejält tapp i värde? Aj aj...

Jag kan bara spekulera kring detaljerna vad gäller denna fastigheten. Min poäng är dock risk!
Det finns bolag som har inriktning mot lager/industrifastigheter och de kan ha en del fastigheter i sitt bestånd som är en bit ut på riskskalan men det är ingen fara för de har så många ben att stå på. Corem Property har den inriktningen, förvisso har jag inte koll på om de sitter på några högriskare men sannolikt har de några objekt som har högre risk än mycket annat i portföljen. Skulle de råka ut för något sådant här med en sådan fastighet, stå tom ett par år osv, det skulle inte drabba dem nämnvärt. De har flera ben att stå på. Men låt oss säga att deras portfölj bestod enbart av högriskfastigheter, ja då kan det bli svettigt om/när det händer att för många av dessa tappar kassaflödet och värdet pga att de står tomma.

Sen finns det ju de där svarta fåren... Enfastighetsbolagen. De som bara äger en enda fastighet. I falsk trygghet i form av en finansiellt stark hyresgäst, i form av ett långt kontrakt, i form av att hyresgästen äger ett antal aktier i det är obetydliga fastighetsbolaget.
Kom ihåg, vad är värdet på en fastighet utan hyresgäst? Oavsett om ett kontrakt löpt ut eller har tio år kvar kan en hyresgäst säga upp det och flytta. Det lämnar en tom lokal som i bästa fall får in hyra till kontraktet löpt ut  men åter igen: Vad är värdet på en fastighet utan hyresgäst?

Om ett miljardbolag äger aktier för några miljoner i ett fastighetsbolag som äger dess centrallager eller whatever, om det bolaget vill byta lokal så behöver det där futtiga ägandet inte betyda någonting. Ta Saltängen Property som exempel, de äger en stor logistikfastighet som ICA hyr. ICA i sin tur äger aktier i Saltängen Property till ett värde kring 20 miljoner eller knappt 5 procent av bolaget. Det gör dem till näst största ägare. 20 miljoner kronor, det är en falsk trygghet om man nu känner någon sådan i att ICA är ägare i bolaget de hyr fastigheten av.

Well nu blev det lite väl specifikt och det var inte min plan med det här inlägget. Det här inläggets främsta fokus är risk i olika fastighetstyper samt extremrisken i enfastighetsbolag.

Fundera över det här: Om de här enfastighetsbolagen nu skulle sitta på en riktigt fin och bra fastighet, tror ni inte att fastighetsfräsarna, de etablerade fastighetsbolagen skulle förvärvat dem då? Enfastighetsbolagen existerar för att de seriösa bolagen ratar just den fastigheten. De vill inte ha den, risken är för hög.

Nu blev detta en lång text med fokus på det negativa i form av den höga risken i vissa industri/lagerlokaler mm. Glöm för allt i världen inte den så viktiga inledningen i inlägget; Fastighetstypen med lägst risk: Bostadsfastigheter.

Disclaimer: Jag äger Akelius Residential preferens.


SPDR S&P Dividend ETF. SDY

Det här är en riktigt fin ETF som följer ett index som utgörs av bra bolag som höjt utdelningen i minst 20 år. Den följer S&P High Yield Dividend Aristocrats Index. Bolag i indexet: S&P Composite 1500 som höjt sin utdelning varje år i minst 20 år alltså.

Det finns ett annat index eller term om man så vill som heter S&P-500 Dividend Aristocrats. Det är bolag som höjt utdelningen minst 25 år i följd. Skillnaden är längre historik samt storleken på bolagen. S&P-500 utgörs bara av större bolag jämfört med S&P Composite 1500.

Avgiften: på den här ETF:en är 0,35% vilket är ganska rimligt.
Utdelningen: betalas kvartalsvis i slutet av respektive månad: mars/juni/september/december
Direktavkastning: På kursen: $82 är den cirka 2,45% Eller, ja det råder lite delade meningar kring detta. Det finns ett par standardiserade sätt att räkna direktavkastning på i USA och de exkluderar båda två extrautdelningar. De senaste tre åren har den här ETF:en delat ut en rejäl extrautdelning i slutet på året, ett normalt förfarande bland ETF:er.
Ja, det är rätt att inte räkna in extrautdelning för det är ju osäkert om den kommer åter.
Anyhow, det skadar ju inte att känna till att de delade ut cirka $2,6 extra i december senast. Detta ger en direktavkastning om cirka 5,6% totalt.

SDY har funnits i lite drygt 10 år, den startades i slutet av 2005.

De 10 största innehaven:





Här är även en bild över sektorfördelning i fonden. Financials väger tyngst och där räknas REITs in, fastighetsbolag kända för att ha väldigt god direktavkastning.

SDY har fem stjärnor i rating hos Morningstar och det är ett gott betyg. Lite förenklat säger det att de har en förhållandevis låg eller okej avgift och att de presterat ok/enligt det index de följer.

Sedan fondens start 2005 har den gett ungefär samma totalavkastning som S&P-500 och haft likvärdig volatilitet.

Länk till SPDR S&P Dividend ETF hos Avanza


Disclaimer: Jag äger inte SDY, SPDR S&P Dividend ETF.


Börsveckan som gått. V21 2016

Vecka 21 var en riktigt stark börsvecka med en uppgång på cirka 2,5% för OMXS30. Inklusive utdelningar var uppgången cirka 2,65%.
En intressant observation kring valutan är att dollarn som för några veckor sedan stod i dryga 8 kronor nu ligger på 8,35 kronor. Man kan göra en tankevurpa och tänka att dollarn stigit, ja det har den på mycket kort sikt men om man tittar på 2016 hittills eller senaste 12 månader så har dollarn backat något. För ett år sedan stod dollarn i cirka 8,5 kronor. Hela första kvartalet 2016 stod dollarn kring nuvarande nivå om 8,35 kronor eller högre.
Valutan påverkar våra svenska bolag mycket. De flesta industribolagen gynnas av en hög dollar medan vissa andra bolag påverkas negativt. Det är svårt att spå hur valutan skall utvecklas men min magkänsla är att dollarn kommer vara stark även framöver. En kurs kring 6,5-7 kronor som vi såg för några år sedan tror jag är ganska avlägsen.

På twitter lottar jag ut ett ex av Joel Bladhs bok; Bygg en förmögenhet. Vinnaren dras måndag 30/5. Direktlänk till aktiviteten på twitter: https://twitter.com/therealpetrusko/status/735142350159269888
Om någon dag kommer min recension av boken här på bloggen, missa inte det!

Följ mig på twitter för ännu mer aktie och börssnack. Inom kort lottar jag ut ännu en intressant bok om aktier osv. Skriven av en legend i branschen.

I veckan skrev jag bla:

Jag förklarade varför Castellum backade när den handlades utan teckningsrätter. http://petrusko.blogspot.se/2016/05/darfor-rasar-castellum-idag.html

Ett annat inlägg om Castellums nyemission är det jag skrev om vad man skall tänka på om man ej tecknar sig för nya aktier i emissionen. http://petrusko.blogspot.se/2016/05/mer-info-castellum-ej-delta-i.html

Inlägget om utdelningsprognos för Castellum blev väldigt populärt. http://petrusko.blogspot.se/2016/05/castellum-prospekt-forvarv-norrporten.html

Ett ganska dystert inlägg var det om H&Ms utdelningstillväxt. http://petrusko.blogspot.se/2016/05/hennes-mauritz-utdelning-varen-2017.html

Jag skrev om Investor och vad jag tycker om den. Snacka om fin utdelningshistorik... http://petrusko.blogspot.se/2016/05/investor-bra-aktie-for-langsiktigt-spar.html


Vad är en teckningsrätt?

En teckningsrätt är som namnet antyder något som ger dig rätt att köpa en aktie till ett förutbestämt pris. Villkoren varierar från case till case varpå det är viktigt att sätta sig in i just den teckningsrätt man spanar på.

Hur och varför får man en teckningsrätt?
När bolag gör en nyemission med företrädesrätt för de befintliga ägarna får man som ägare teckningsrätter som ger rätt att delta i emissionen. Ett enkelt sätt att säkerställa att just de befintliga ägarna har första tjing att vara med i nyemissionen.

En teckningsrätt går att sälja och köpa över börsen. Under en förutbestämd tid sker det handel med teckningsrätterna som i de flesta fall har ett värde. Vill man inte delta i nyemissionen skall man sälja sina teckningsrätter för att realisera värdet på dem. Annars går det förlorat.

Hur gör man för att delta i nyemission via teckningsrätter?
Hos Avanza finns det en flik som heter "erbjudanden" och där går man in och bekräftar att man vill delta i emissionen via sina teckningsrätter. Det är jättesmidigt, bara att klicka okej i princip.

Alla teckningsrätter är olika som sagt, vi kollar på ett exempel:
Castellum gör en nyemission i maj/juni 2016. Befintliga ägare får 1 st teckningsrätt för varje aktie de äger. För två stycken teckningsrätter får man möjlighet att köpa en ny aktie för 77 kronor.
Aktien handlas just nu kring 115 kronor och teckningsrätterna i cirka 19 kronor.

Hur kan man veta värdet på teckningsrätten?
Genom att summera priset av antal teckningsrätter som krävs och teckningspriset på aktien kan man jämföra det med att köpa aktien normalt över börsen. För Castellum skulle det se ut så här:

Teckningsrätter 19 kronor x2
Teckningskurs 77 kronor
Summa:  115 kronor

Det hela summerar upp till just det pris aktien handlas till nu. Ingen gratis lunch här inte. I mindre och skruttigare bolag kan det uppstå stor skillnad i den faktiska aktiekursen och summan för att delta i nyemission. Se det som ett risktecken. Ju större möjlighet desto större risk.

Åter till Castellum:
Den som äger 100 st aktier har alltså fått 100 st teckningsrätter som ger möjlighet att köpa 50 st nya aktier till priset 77 kronor st. Efter man deltagit i emissionen har man alltså 150 st Castellumaktier.

Lägg två viktiga saker på minnet angående teckningsrätter och handel med dem:
1. Det är olika villkor, pris osv för varje bolag. Läs på noga.
2. Det finns ingen gratis lunch. Om det ser för bra ut/stor potential så kan risken vara hög. (inte ovanligt på de mindre skruttlistorna. bolag vars teckningsrätter o pris ser "billiga" ut, var försiktig)

Disclaimer: Jag äger Castellum


SSAB nyemission

Jag har inget intresse i SSAB, det är inte ett bra bolag att äga på lång sikt i mina ögon. De står nu inför en nyemission och de största ägarna visar ingen extra tro på caset och tecknar bara det som förväntas av dem som ansvarstagande ägare. De tecknar så deras ägarandel förblir oförändrad.
Behöver inte betyda något men man kan ju utgå från att de skulle teckna mer om de verkligen trodde det är ett bra case.

SSAB har det tufft. När de har goda tider tjänar de massvis pengar och när det är mindre bra eller dåligt är det djup kris för bolaget. Inget jag vill äga, usch och fy.

Min poäng med det här inlägget?
Jag vill dela med mig av mina tankar hur jag skulle agera om jag ägde SSAB och avsåg att behålla dem. Jag tror att man kan få tilldelning i den här nyemissionen utan teckningsrätter och då är det en bra affär att sälja sina teckningsrätter och ta hem vinsten och teckna sig utan rätter. Får man inga så har man ju ändå redan fått värdet av diffen mellan priset i nyemission och vad aktien kostar.
Anledningen att jag tror att man kan få tilldelning utan rätter är just att det är ett dåligt bolag som dessutom har det tufft och marknaden borde inte vara tokhet på att pumpa in mer pengar.

Disclaimer: Jag äger ej SSAB.


Hennes & Mauritz utdelning våren 2017

H&Ms utdelningstillväxt har inte gjort någon glad de senaste 5 åren då den varit näst intill oförändrad.
SME.direkt har en prognos för utdelningen nästa vår om 9,94 kronor viket skulle mynna ut i 10 kronor utdelning om de träffar rätt. För er som undrar så är SME.direkt en tjänst som sammanställer prognoser från banker, analytiker osv. I H&Ms fall är det från cirka 30 st olika banker osv man fått fram en snittprognos om 9,94 kronor utdelning.

Om utdelningen blir 10 kronor ger det en utdelningstillväxt om cirka 2,5%. Inget att hoppa högt över. Prognosen för utdelningen nu i vår var något liknande och där hade man ju fel för den blev oförändrad på 9,75 kronor. Ett scenario som är klart tänkbart även nästa år.

Vinstprognosen visar inte på någon vinsttillväxt utan faktiskt är förväntningarna en vinst per aktie som är något lägre jämfört med året innan. En faktor som talar för en oförändrad utdelning.

Disclaimer: Jag äger Hennes & Mauritz.


Castellum prospekt förvärv Norrporten. Attraktiv deal!


Igår presenterade Castellum prospektet för nyemissionen och det ser bra ut. Mycket var känt sedan tidigare. Mina egna uträkningar och antaganden har stämt något sånt där och jag konstaterar att delta i emissionen är en bra deal men också att Castellumaktien är ganska attraktivt värderad nu kring 113 kronor.

Castellum har höjt utdelningen varje år sedan de noterades 1997. För 2016 kommer de prestera ett förvaltningsresultat som utan vidare tillåter dem att behålla detta track record. Jag tror att utdelningen blir minst 5 kronor nästa vår. Det innebär en lite högre utdelningsandel av förvaltningsresultatet än normalt men det tar de enkelt igen åren därefter då betydligt högre förvaltningsresultat väntas i spåren av synergieffekter bla.

5 kronor utdelning genom en aktiekurs om 113 kronor ger en direktavkastning om 4,4% vilket är mycket attraktivt i dagens börs och ränteläge. För oss som deltar i nyemissionen och köper aktier för 77 kronor blir direktavkastningen 6,5% på de nya aktierna.

Intresserad av mina tidigare inlägg om Castellums förvärv och nyemission? I den här länken kommer du till det senaste inlägget och kan där klicka dig vidare till de tidigare: http://petrusko.blogspot.se/2016/05/mer-info-castellum-ej-delta-i.html

Idag är första dagen för att teckna sig i nyemissionen och teckningsperioden är 26/5 - 9/6.

Disclaimer: Jag äger Castellum och kommer köpa fler i nyemissionen.


Jag är kung på börsen...



Den 25:e smäller det och petrusko är kung på börsen!
Idag kom nya friska stålar in på lönekontot. Jag förde tidigt i morse över en god del av pengarna till min depå hos Avanza.
Till skillnad mot Magnus Uggla i sin hitdänga Kung för en dag gör jag något vettigt för pengarna men jag är ändå kung, kung av något av betydelse, kung på börsen.

Jag köpte ytterligare ett gäng Xact OMXSB Utd, den börshandlade indexfonden som betalar utdelning. Nu är vi nära utdelningen dessutom, den betalas ut en bit in i juni. Jag skrev nyligen ett inlägg med viktig info och datum för utdelningen för den här fonden. Länk här: http://petrusko.blogspot.se/2016/05/viktiga-datum-2016-utdelning-xact-omxsb.html

Ett annat innehav jag ökade i är Handelsbanken A som steg kraftigt idag. För bara någon dag sedan kunde man köpa för dryga 102 kronor men idag kostar den bortåt 107 kronor. Jag köper regelbundet och får ett bra snitt. Klart att jag hellre pyntat 102 än 107 kronor men det är inget som stör mig värst och heller inget som har så där jättestor betydelse på 20 års sikt.

Jag är mycket hellre kung på börsen.

Disclaimer: Jag äger alltså Handelsbanken och Xact OMXSB Utd.


Vanguard Total Stock Market ETF, VTI

Det här är en riktigt fin indexfond med smått otroligt låg förvaltningsavgift. Det är en börshandlad fond och tickern är VTI. Jag pratar alltså om Vanguard Total Stock Market ETF, en fond som följer hela amerikanska börsen med cirka 3000 st olika innehav.

Här intill är en bild med jämförelse hur fonden presterat de senaste tio åren jämfört med S&P500, ett smalare index. VTI har presterat aningen bättre.

Likt många amerikanska börshandlade fonder lämnar denna kontant utdelning som betalas kvartalsvis. Direktavkastningen är cirka 2% och utdelningen betalas ut mars, juni, september, december.

För er som inte känner till Vanguard som ligger bakom den här fonden kan jag nämna att de är jättestora. Den här ETF:en har ett marknadsvärde på cirka 60 miljarder dollar. Ganska imponerande eller hur? Mer imponerande då; Den är bara en "dotterfond" till deras mutual fund med samma inriktning som har ett förvaltat kapital kring 400 miljarder dollar. Wow, eller hur! VTI som den här börshandlade fonden heter skapades 24/5 2001 som ett börshandlat alternativ till Vanguards vanliga fond som jag nämnde. Den vanliga fonden är än idag världens största fond med sina 400 miljarder dollars.

Nu har ni nog en uppfattning och känsla för Vanguard, att de inte är något litet okänt fondbolag. Så till det ni har väntat på.

Förvaltningsavgiften: Yes, den är på häpnadsväckande låga 0,05%. Om ni hittar en billigare fond: KÖP DEN! hehe. Noll komma noll fem procent. Det är så lågt va. Vill du ha exponering mot amerikanska börsen så är det här ett makalöst bra alternativ. I ett långsiktigt sparande är låga avgifter jätteviktigt och lägre än så här blir det inte. Undrar du hur de kan hålla så låg avgift? Svaret är storlek, de har ett enormt kapital de förvaltar och då kan man hålla en jättelåg avgift.
Länk till fonden hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger inte Vanguard Total Stock Market ETF, VTI.


Mer info Castellum, ej delta i nyemissionen

Många har funderingar kring Castellums nyemission och i tidigare inlägg har jag skrivit mycket om vad som händer framåt och om att delta i erbjudandet. I den här länken kan man läsa allt jag skrivit om Castellums nyemission hittills: http://petrusko.blogspot.se/2016/05/darfor-rasar-castellum-idag.html

Här kommer nu ett kort men viktigt inlägg inriktat till er som äger Castellum men ej avser att skjuta in mer pengar och delta i nyemissionen. På torsdag 26/5 är första dagen man kan delta i erbjudandet och då kommer man få teckningsrätter (givet att man ägde Castellum 20/5) som möjliggör att teckna sig för nya aktier till priset 77 kronor styck.

Om man inte vill delta i emissionen oavsett anledning är det viktigt att inte missa en grej och det är att sälja teckningsrätterna!
De här teckningsrätterna som ni kommer få har ett stort värde, över femton kronor per st. Om ni inte aktivt säljer dem är det mycket pengar ni förlorar. Det kanske kan vara så att någon av mäklarna säljer dem för kunds räkning om i inte gör något men det är jag osäker på och absolut inget man skall ta för givet utan att dubbel och trippelkolla.

Disclaimer: Jag äger Castellum.


Volati rapport kvartal 1 2016

Nyligen rapporterade Volati för kvartal 1 2016 och det såg ganska hyggligt ut. Det är kassaflödet som ser lite sådär ut men utan att gräva i det tror jag att en delförklaring är lageruppbyggnad i Lomond som har en tydlig säsongspeak över sommaren. Bolaget förvärvades 2015 och var ej med och påverkade kvartal 1 förra året varpå kassaflödet var starkare.

Nettoomsättningen ökade till 661,3 miljoner kronor upp från 404,7 miljoner kronor. En ökning med 63%. Återigen en del av förklaringen är förvärvet av Lomond som nu är bolagets största innehav och påverkar också omsättningen kraftigt.

EBITA ökade till 38,4 miljoner kronor upp från 33,6 miljoner kronor. (EBITA är resultat före skatt, nedskrivningar och räntekostnader)

Avkastningen på eget kapital på rullande 12 månader var 22,2 procent.

Efter kvartalets utgång har Volati genomfört ett par kompletteringsförvärv varpå vi sannolikt kommer se fortsatt ökad omsättning och resultat framöver. Med så god avkastning på eget kapital som Volati visar upp nu och historiskt kan vi känna oss trygga i att deras förvärv snabbt skapar värde och ännu större kassaflöden.
Just nu är bara deras preferensaktie noterad men en notering av stamaktien ligger i korten. Min bedömning är att en sådan notering inträffar inom cirka 3 år. Bolaget har beslutat att preffen skall flyttas till den riktiga börsen från First North där den nu är noterad.  Man arbetar nu för att lösa detta och det är ju ett steg i riktningen mot en notering av stamaktien. När den noteras vill man vara på finlistan och vara "tillgänglig" för alla typer av placerare. Många större aktörer kan av olika anledningar inte investera i Volati när de är listade på First North.

Nog om mina spekulationer i en notering av Volatis stamaktie, nu vidare kring rapporten för det första kvartalet. Volati har gjort en videopresentation med VD Mårten Andersson som ni måste checka in nedan. Den är bara på dryga 4 minuter så det går fort. Jag har lyssnat till Mårten flera gånger nu vid olika tillfällen och jag gillar honom, han verkar vara en riktigt bra gubbe. Videon verkar vara filmad i Volatis lokaler och jag fick lite allergiutslag när jag såg guldpläterad och lyxig inredning men men, skenet bedrar nog. Man kan ha det fint och propert utan att det kostat en förmögenhet.



Disclaimer: Jag äger Volati preferens.


Avanza med Placera i spetsen rekar köp dyr fond

När jag svischade förbi Avanzas startsida för en stund sedan såg jag en rubrik som direkt tog min uppmärksamhet; "Full avkastning till halv risk". Det låter ju fantastiskt bra... och när något låter för bra...

De rekar att man skall köpa en fond med hela 1,4% avgift som har en stor del ränteplaceringar och man hänvisar till att de historiskt presterat bra eller bättre än börsen.

Det är en liten fond som funnits cirka två år. Under en god del av denna tiden har börsen gått kass och tror sjuttsingen att ränteinslag medför en mindre dålig avkastning än börsen då. Näe att dra slutsatser kring framtiden baserat på fondens futtiga två års existens det är inte tipp topp.

Allt det här goda rekommenderar de alltså till den långsiktige pensionsspararen. Hur är det jag brukar säga nu igen; På lång sikt ger aktier alltid bäst avkastning. Detta har inte jag hittat på utan det är backat av över 100 års historik. Om jag inte minns fel finns det knappt en enda 10-års period senaste seklet där ränta slagit börsen. Men men, ni vet vart jag vill komma: På lång sikt skall man placera på börsen och skippa ränteplaceringar eller blandfonder som har en del aktier och en del ränta.

Tänk både en och fem gånger innan ni tar Placeras råd att köpa den här dyra fonden. Jag lovar er att den kommer ge sämre avkastning än Avanza Zero på 10 års sikt!
Avanza Zero är en jättebra fond för ett långsiktigt spar. Inga avgifter som äter upp avkastningen och 100% exponering mot börsen.

Fonden heter Enter Pension A.

Länk till reken: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/05/23/full-avkastning-till-halva-risken.html


Därför "rasar" Castellum idag

Idag rasar Castellum på börsen och anledningen är att den nu handlas utan rätt till teckningsrätter. Den som ägde aktien vid börsens stängning i fredags kommer få teckningsrätter torsdag 26/5.
När nu teckningsrätterna är avskiljda backar alltså aktien motsvarande värdet på dem.

Så här ligger det till:
Castellum stod i cirka 127 kronor. För två gamla aktier får man teckna en ny aktie för 77 kronor vilket ger en total kostnad för tre aktier om 331 kronor. Snittet per aktie blir då cirka 110 kronor.
Differensen mellan 110 kronor som är värdet på aktierna och 77 kronor som man tecknar de nya för är 33 kronor.
Eftersom det krävs två teckningsrätter per ny aktie man får teckna blir alltså värdet per teckningsrätt 33/2= 16,5 kronor.

Castellum stod i cirka 127 kronor i fredags. Idag har teckningsrätterna till ett värde om 16,5 kronor avskiljts. Oförändrad teoretisk aktiekurs för Castellum är då 110,5 kronor. Just nu Handlas Castellum i 112,5 kronor vilket betyder att aktien handlats upp idag exklusive teckningsrätterna.

Varför rasar Castellum idag? Varför backar Castellum? Vad händer i Castellum? Frågorna är flera både på bloggen och på twitter. Här har ni svaret.

Uppdatering 1: 
Värderingen nu då? Ja, på 112,5 kronor är Castellum lägre värderad än i fredags på 127 kronor. En snabb och enkel beräkning gör gällande: I fredags på 127 kronor handlades Castellum till cirka 14,2 gånger förvaltningsresultatet. Idag på 110,5 kronor är värderingen cirka 12,6 gånger förvaltningsresultatet. Beaktat det nya totala aktieantalet och förvaltningsresultatet från Norrporten.

Uppdatering 2: 
länk till mitt inlägg där jag förklarar nytt antal aktier och förvaltningsresultat per aktie: http://petrusko.blogspot.se/2016/05/castellum-emission-utdelning-och.html 

Disclaimer: Jag äger Castellum.


Investor, bra aktie för långsiktigt spar

Investor har likt flera andra svenska investmentbolag slagit index på lång sikt. Jag tror att de kanske kan göra det även framåt, jag tror i vart fall inte att de kommer underprestera mot index.
Grafen intill visar Investors totalavkastning vs SIX Return Index de senaste tio åren. Den gula grafen är Investor totalavkastning och den gröna är index totalavkastning.

Fram till relativt nyligen har jag sagt att jag inte köper Investor förrän substansrabatten åter är över 30%. Den där substansrabatten är en måttstock för aktien, ett sätt att värdera den och just nu är värderingen relativt hög med en rabatt på bara cirka 20%. För ett antal år sedan var rabatten bortåt 50% och det går upp och ned över tiden, storleken på rabatten.

Senaste redovisat substansvärde som jag sett är 344 kronor och på en kurs om cirka 275 kronor för Investor A ger det cirka 20% substansrabatt.
Börsportföljen är ganska fin med bla SEB, Atlas Copco, ABB, SAAB, Wärtsilä men Investor har även den del onoterat. Den onoterade delen är kanske inte min favorit men jag väljer att tro att de är duktiga även i framtiden på det där onoterade och lyckas fortsatt skapa avkastning åt ägarna.


Utdelningshistoriken är hygglig med en stadigt stigande utdelning. Kolla in bilden intill, vad tror ni utdelningen blir nästa vår? 11 kronor är ett hett tips!
Utdelningstillväxten har varit god och det är klart tänkbart att vi får se fortsatta höjningar de närmsta åren.
På kursen 275 kronor är direktavkastningen 3,6% vilket inte är fantastiskt, en bit under snittet för börsen som är kring 3,8%. Håller den goda utdelningstillväxten i sig är det en god deal, 3,6% direktavkastning parat med 10% årlig utdelningstillväxt. Jag är osäker på om man skall förvänta sig så hög tillväxt i snitt dock. Det är absolut inte omöjligt, vi får se.

Så här lyder Investors utdelningspolicy, sista stycket väger tungt:
"Investors utdelningspolicy innebär att en hög andel av mottagna utdelningar från noterade kärninvesteringar vidareutdelas samt att en distribution sker till aktieägarna från övriga nettotillgångar som motsvarar en direktavkastning i linje med aktiemarknaden.Målsättningen är att åstadkomma en stadigt stigande utdelning."

Som sagt, jag tror att Investor kommer ge en god avkastning även i framtiden och den är sannolikt en bra aktie för ett långsiktigt sparande. Kanske får jag snart anledning att backa kring mitt uttalande om att vänta på större rabatt... Det blir nog en bra affär på lång sikt att börja köpa nu.

Disclaimer: Jag äger ej Investor.

Länk till Investor-aktien hos Avanza.


Börsveckan som gått. V20 2016

Vecka 20 är nu i böckerna och OMXS30 stängde veckan på knappa +1,5%. En stark börsvecka alltså.
Räntemarknaden var lite skakig i veckan då sannolikheten för en snar räntehöjning i USA ökat markant. Mina amerikanska obligationer och REITs påverkades kraftigt av detta med flera procent nedgång som en följd. Inget konstigt med det, så fungerar tillgångsslaget. I spåren av högre marknadsräntor kräver investerare högre avkastning på obligationer mm. och då faller värdet/kursen på dem.
I måndags var första dagen för handel i nynoterade Oscar Properties preferens serie B och de flesta avsluten har skett i spannet 502-505 kronor.

I veckan presenterades upplägget i Castellums nyemission och jag skrev ett inlägg med fokus på framtida utdelning och förvaltningsresultat per aktie: http://petrusko.blogspot.se/2016/05/castellum-emission-utdelning-och.html

Jag skrev kort om Volatis kompletteringsvärv: http://petrusko.blogspot.se/2016/05/volati-kompletteringsforvarv-via-lomond.html

Ett inlägg som snabbt blev populärt var det om risken att göra fel och att jag själv är min största fiende: http://petrusko.blogspot.se/2016/05/jag-ar-min-egen-storsta-fiende.html

Bloggar och artiklar jag läst i veckan:

The Street hade en artikel om 4 olika månadsutdelare. Jag fastnade främst för Chatham Lodging Trust ett amerikanskt fastighetsbolag som äger hotellfastigheter av den lite högre klassen främst. Bolaget ser klart intressant ut med en fin verksamhet och inriktning på den. Vettiga nyckeltal och en hög direktavkastning på över 6%. https://www.thestreet.com/story/13577675/1/4-high-yield-dividend-stocks-that-pay-you-every-month.html 

 På bloggen Chansar mest läste jag om de senaste köpen och fina utdelningar som tickat in på depån: http://ekonomiskfrihet.blogspot.se/2016/05/hm-pg-wmt-as.html

Motley Fool skrev om 3 fina bolag att äga för den som söker pålitlig och växande utdelning. Bla skrev de om Realty Income och belös specifikt att de valt fastigheter och hyresgäster som ej hotas av växande onlinehandel. http://www.fool.com/investing/general/2016/05/20/in-your-60s-3-stocks-you-should-consider-buying.aspx?source=yahoo-2&utm_campaign=article&utm_medium=feed&utm_source=yahoo-2

Jag läste om Patrik Wahlén och Volati hos SVD Näringsliv. Han porträtterades som "förvärvsexpert". Med all rätt. Volati har riktigt fin historik och bevisat sig mycket duktiga på det de gör. Enligt dem själva är det främsta de gör att hitta, coacha och utveckla ledare inom koncernen. http://www.svd.se/forvarvsexpert-hogt-pris-kan-strypa-foretagets-framtid

För övrigt bör man känna till att X-datum för teckningsrätter och rätt att delta i Castellums nyemission är på måndag och om man inte ägde aktien vid stängning i fredags så kommer man inte få några teckningsrätter. Avstämningsdagen är 24/5 och snälla rör inte ihop detta nu och tro att ni kan köpa aktien till dess och erhålla teckningsrätter, då går ni på en mina! 20/5 var alltså sista dagen för handel inklusive rätt till teckningsrätter. 

Disclaimer: Jag äger: Oscar Properties preferens serie b, Realty Income, Castellum, Volati preferens.

 

Industrivärden utdelningspolicy


Inför vårens utdelning 2016 uppdaterade Industrivärden sin utdelningspolicy vilket resulterade i att utdelningen faktiskt sänktes i år.

Så här lyder Industrivärdens utdelningspolicy:
"Industrivärdens utdelningspolicy är att bolaget skall generera ett positivt kassaflöde före portföljförändringar och efter lämnad utdelning. Detta för att bygga investeringskapacitet över tid och kunna stödja innehavsbolag vid behov. Utdelningen skall vara väl avvägd med hänsyn till verksamhetens mål, omfattning och risk."

För oss vanliga småsparare är denna utdelningspolicy inte helt solklar vad den betyder och vad man skall vänta sig för utdelning. Låt oss reda ut vad den egentligen säger.
"bolaget skall generera ett positivt kassaflöde före...." Ja, med det där menar man att man inte kommer dela ut alla pengar de får i utdelning från sina innehav. De kommer behålla en del för att bygga upp kassan på sikt.
För totalavkastningen är detta inget negativt, snarare tvärt om. På sikt kommer det resultera i ett större kapital för Industrivärden att skapa avkastning på.

Vad skall man förvänta sig då?
Ja, här är det lite svårare men en höftning är att den kommer ge lägre direktavkastning än Stockholmsbörsen. Precis som de gjorde i år då Industrivärden C gav cirka 3,4% och Stockholmsbörsen 3,8%.

I år fick man 5 kronor mot 6,25 kronor året innan. Man skall inte ta för givet att utdelningen bibehålls eller inte sänks nästa vår! I år pyntade nämligen Handelsbanken en fet extrautdelning och då det är Industrivärdens största innehav med en vikt om 24% har den stor inverkan på utdelningen för dem. Nästa vår väntas Handelsbankens utdelning inte bli lika stor, kanske hela 17% lägre.

Disclaimer: Jag äger Industrivärden.


Jag är min egen största fiende


Yes, så är det på ett par olika sätt.
En av de främsta riskerna för mig och min portfölj är att jag gör fel.
Att jag köper ett bolag jag inte förstår mig på eller att jag inte begripit vad jag läst.
Ett bolag som visar sig inte vara så bra och ger en dålig avkastning jämfört med index.

Nu har jag förvisso en strategi som sållar bort de värsta skruttbolagen per automatik. Jag satsar främst på stora bolag med lång och god historik. God direktavkastning och utdelningshistorik är ett av kraven. Men även om man som jag håller sig främst till de stora "bra" bolagen så finns ändå risken att man går på en nit. Om jag t.ex. skulle ha fel om Castellum som väger kring 17% i min portfölj så får det förödande konsekvenser för min totalavkastning.

För att det skall finnas anledning att äga Castellum framför en indexfond behöver ju aktien dessutom ge en bättre avkastning än index på lång sikt. Turligt nog har Castellum presterat bättre än OMXS30 på lång sikt men vad säger att jag har rätt i placeringen även de kommande 10 åren?
Min analys och tro på Castellum är att de kommer fortsätta prestera bra även i framtiden och jag har valt att satsa tungt på det, 17% av portföljen som sagt. Det är ett stort risktagande och man bör överväga både en och flera gånger innan man placerar på detta viset. En populär portföljteori är att vikta alla innehav lika och det är verkligen något jag kan rekommendera. Då får man en mycket bra riskfördelning i sin portfölj.

Tittar jag framåt ser jag inte att jag viktar något annat eller fler bolag så här tungt utan jag siktar mer på riskspridning och riskfördelning. Jag har gärna fler bolag som väger 2-6% och framförallt vill jag vikta min placering i index tyngre. En plan som innebär att viktningen i Castellum och H&M som väger tungt i min portfölj kommer bli mindre framöver. Fler bolag men framförallt placering i index via Xact OMXSB Utd sänker risken rejält i min portfölj. Risken att jag har haft fel i min placering men också för oförutsedda händelser. Knasiga saker kan hända som helt oförutsett innebär snabb värdeminskning eller intäktsbortfall i ett bolag.

Syftet med det här inlägget är att mana till eftertanke kring risk och riskspridning i börsportföljen.

Ett annat sätt man kan vara en risk för sig själv är om man blir för riskavert. Om man blir för försiktig och rädd att placera att man väljer placeringsalternativ som ger en lägre avkastning, tex bankkonto, räntefonder, preferensaktier mm. Det här är placeringar som på lång sikt garanterat ger en sämre avkastning än börsen. Sparar man på 5 års sikt eller längre så får man med stor sannolikhet den bästa avkastningen på börsen.

Disclaimer: Jag äger Castellum, H&M och Xact OMXSB Utd.


Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Volati kompletteringsförvärv via Lomond Industrier

Volati-ägda Lomond Industrier förvärvar Pagnol Gruppen AB. Pagnol redovisade per 2015 en omsättning på 100 miljoner kronor och ett rörelseresultat före avskrivningar om 17 miljoner kronor.
Verksamheten i det förvärvade bolaget är inriktad på hem och trädgård och är en bra match för Lomond tycker jag.
Prislappen om 114 miljoner kronor är rimlig och ger ett nyckeltal om 6,7 ggr EBITA.

Jag tycker det ser ut som ett fint förvärv. Dock medför det att den redan tunga viktningen mot Lomond blir än tyngre för Volati.

Per 2015 stod Lomond enligt proformaberäkning för  34% av EBITA-resultatet och 38% av intäkterna. I och med förvärvet av Pagnol Gruppen kommer Lomond väga ytterligare några procent tyngre. Förvisso har man också gjort kompletteringsförvärv i sitt näst största innehav Besikta men det väger inte upp.

Hur fint Lomond än må vara vill jag se en bättre riskspridning i Volati. Jag tycker alltså Lomond väger alldeles för tungt och nu behöver övriga innehav växla upp samt förvärv som minskar Lomonds vikt i koncernen.

Uppdatering: Den alltid lika trevlige Patrik Wahlén, en av grundarna till Volati hörde av sig och påpekade att Pagnol vid förvärvstillfället hade en nettokassa om 19,4 miljoner kronor. Räknat på en kassafri basis får jag således en EBITA-multipel om dryga 5 gånger. Så jag får nog ändra mig från rimligt pris till riktigt bra pris.

Disclaimer: Jag äger Volati preferens.


Fler Skanska

Idag ökade jag i Skanska på 173,3 kronor. En ganska rimlig kurs för ett riktigt fint bolag. Jag planerar att köpa ännu fler det närmsta halvåret och jag blir ej förvånad om aktiekursen backar än lägre då vi snart går in i en historiskt svag börsperiod, sommaren.

Mitt innehav i Skanska är i dagsläget förhållandevis litet och det väger under 2% av portföljen. Jag tänker mig en viktning i ungefär samma storlek som Atlas Copco som väger 6%. Yes. det kommer bli många köp i Skanska framöver för min del.

Tidigare den här månaden skrev jag ett inlägg om Skanska som utdelningscase, länk till det här: http://petrusko.blogspot.se/2016/05/skanska-utdelningscase-med-god-outlook.html

Disclaimer: Jag äger Skanska.

Castellum emission. Utdelning och förvaltningsresultat per aktie

Nu är villkoren kända i Castellums nyemission. Priset blir 77 kronor och man får teckna 1:2 alltså för varannan aktie man äger får man teckna en ny. Om man tex äger 100 st Castellum får man teckna 50 st nya för 77 kronor styck.

Emissionen är vad den är, tecknar man fullt får man ingen utspädning i sitt ägande om man nu är maktlysten =)
Däremot påverkar det nya antalet aktier förvaltningsresultat och utdelning per aktie.
Jag har tittat närmre på detta och det är också fokus i det här inlägget.

Antal aktier:
Befintligt antal aktier: 172.006.708 st
Företrädesemission: 82.000.000 st
Apportemission: 23.400.000 st
Nytt totalt antal aktier: 277.406.708 st

Förvaltningsresultat:
Castellum 2015: 1.533.000.000 kronor
Norrporten: 900.000.000 kronor
Förvaltningsresultat per aktie: 8,77 kronor

Antaget att Castellum presterar 7% tillväxt av förvaltningsresultatet exklusive Norrporten under 2016 så hamnar förvaltningsresultatet på 9,15 kronor per aktie för 2016. Man räknar även med samordningsvinster om 150 miljoner kronor som kommer slå in 2017. Räknat på 7% tillväxt och samordningsvinster kan förvaltningsresultat för 2017 tänkas bli 10,34 kronor per aktie.

Ja, vi får se hur det blir med utdelningen nästa vår. De har cashflow så de kan höja den symboliskt till 5 kronor per aktie (4,9 kr nu) för att bibehålla utdelningssviten med höjningar i snart 20 år på raken. Ett tänkbart scenario. Utdelningen bör bli som lägst kring 4,5 kronor baserat på min uträkning och prognos.

Som jag tidigare sagt: Det här är ett mycket fint förvärv som Castellum gör och jag kommer absolut teckna i emissionen. Tyvärr inte fullt ut, det klarar jag inte av att finansiera. Castellum är mitt största innehav.

Uppdatering 1: Då flera frågar både här och på Twitter: Sista dag för handel inklusive rätt att delta i nyemissionen är 20/5. Äger man Castellum vid börsens stängning det datumet så kommer man få teckningsrätter som ger rätt att köpa nya Castellumaktier för 77 kronor styck.

Disclaimer: Om ni missat det så: Japp, jag äger Castellum.


Gör en bättre deal på Alm Equity preferens

Yes som rubriken lyder så kan det finnas utrymme att göra en bra deal på preferensaktien från Alm Equity framöver. Likt föregående år kör bolaget med en utdelning till stamaktieägarna i form av preferensaktier. Det är inte alla som önskar behålla preffarna varpå de säljer dem och marknaden "flodas" vilket genererar lägre pris då tillgången är större än efterfrågan. Förra året backade preffen en del efter att stamaktieägarna fått sin "utdelning" som ni kan se i bilden ovan. Det är ingen garanti för att det blir likadant i år men man har inte mycket att förlora på att vänta och se. Preffar är ju hyggligt stabila i pris och sannolikheten att Alm Equity preferens skall stiga rejält den närmsta månaden, ja den är nog att betrakta som liten.

Utdelningen sker kring mitten juni och därikring bör droppet i aktiekurs inträffa. För bara någon vecka sedan var Alm Equity preferens nere i 101 kronor och det är tänkbart att den tar sig dit igen i samband med det här.

Disclaimer: Jag äger Alm Equity preferens.


Finwire video om Tessin

Detta är ett sponsrat inlägg.



 Jag hoppas att ni inte missat videoklippen från Finwire.tv där de träffar företag och dess ledare och intervjuar för att komma närmre inpå verksamheten. Det är en riktigt bra tjänst de tillhandahåller och jag är stolt över att samarbeta med dem.
Nyligen släppte de en video om Tessin och då jag skrivit om dem för bara ett par veckor sedan är det ju riktigt bra tajming med den här videon.
Det finns oändligt med info på nätet och man kan läsa in sig på bolag så man kan dem innan och utan. De här videointervjuerna är dock ytterligare en dimension. Man kommer nära människorna i ledningen och får nästan en känsla av en personlig presentation. Man kan även få en känsla för vad det är för person som leder företaget. Som exempel kan jag nämna att jag fick en mycket positiv uppfattning av Fredrika Gullfot i videon om Simris Alg.

Tessin då som den här videon handlar om tycker jag erbjuder en intressant tjänst där de ger gemene man möjlighet att bli delägare och/eller finansiera fastighetsprojekt. Rena förvaltningscase eller utvecklingsprojekt som är det vanligaste för dem. Jag skrev "eller finansiera" och med det syftade jag till att Tessin nyligen även börjat med crowdlending. Då lånar man alltså ut pengar till en förutbestämd ränta och vid överenskommet tillfälle får man sin insats åter. Det sistnämnda, crowdlending är nog det som lockar mig mest även om potentialen är mindre. Jag är ju lite av en fegis eller mespropp om man så vill. Kring 10% ränta per år och insatsen i retur det är riktigt bra så länge risken inte är för stor och det tycker jag inte den varit i det projekt jag spanat närmre på. 
Nog från mig, checka in videon nu.

I samarbete med Finwire.tv

Elin i #sparpodden


 Häromdagen grät jag en tår på twitter över den dåliga ljudkvalitén i senaste sparpodden som jag stängde av efter någon minut. Tur var ju det för någon tipsade mig om att avsnittet även finns på Youtube. Det verkar vara första avsnittet som de även köer på "tuben" och jag gillar det! Visst, ljudet var ej fantastiskt där heller men absolut mindre dåligt. Det var trevligt att se folket i rutan och jag gillar spelarkontrollerna bättre hos Youtube.

Men, till ämnet. Anledningen att jag är extra tacksam över att jag till slut faktiskt lyssnade på avsnittet är Elin!
I det här avsnittet gästades podden av beteendevetaren Elin Helander och hon var både duktig och intressant. Dock varnar jag er för att anamma hennes tankesätt att översätta utgifter i aktier. Jag har det syndromet och det är jobbigt att köpa ny dator tex när man tänker att det är 30 st Johnson & Johnson.
Moving on; hon tar upp något oerhört viktigt för oss på börsen (övriga livet också förvisso) och det är att reflektera över effekter och utfall av beteende, ditt eget som andras. Väldigt ofta agerar vi inte rationellt på börsen. Vi säljer vårat favoritbolag som vi planerat äga i decennier, för att alla andra gör det. Vi köper den där raketaktien för att alla andra gör det. Det sträcker sig långt djupare än så det här med hur vi agerar och varför. Mycket kokar ner i det här med beteende och hur vi agerar baserat på vad vi vet och vad andra verkar veta osv.
 Jag vågar lova positiva effekter i ditt sparande om du skaffar dig större kunskap och medvetenhet kring detta ämne; beteende och börsen!

Lyssna på avsnittet, jag hoppas du blir taggad. Det finns många böcker på ämnet för den som vill läsa mer. Elin skall tydligen komma tillbaka till podden om ett par avsnitt, Yaay!


10% tillväxt årligen närmsta tre åren

Idag har jag haft fullt upp och inte spanat så mycket börs förrän nu i kväll. På lunchen tog jag en löptur och missade EFN börslunch men det tog jag precis igen.

Idag pratade de bland annat om analytikernas snittprognos som pekar på cirka 10% årlig vinsttillväxt de närmsta tre åren. Alla i studion var rörande överens om att det är högt.
Och ja, för sjuttsingen det är högt!
De här prognoserna är vad marknaden värderar och betalar utefter. Visst kan vi hoppas att de faller in, en ren indexinvestering skulle ge en jättefin avkastning på tre år i sådana fall. Antaget oförändrad värderingsmultipel bör tex Avanza Zero ge en avkastning om 33-35% för perioden.
Det låter inte så extremt och rimmar hyggligt väl med snittet de senaste femtio åren.

Men, nu är det inget vanligt genomsnittligt börsläge. Vi har ganska höga värderingar och uppenbarligen höga förväntningar. Den extremlåga räntan vet vi inte riktigt hur länge den varar samt effekterna av den på lite längre sikt. Valutan är just nu generellt sett väldigt positiv för de flesta bolagen i verkstadssektorn. Råvarusektorn är inne i riktigt tuffa tider med låga metall och oljepris bla.

Det är inte helt osannolikt att analytikernas prognos slår in men jag tycker det är alldeles för mycket som kan gå snett. Allt det jag nämner här ovan är en risk som kan slå hårt för bolagens vinster och deras värdering. Det finns ingen "margin of safety" som gamle gode Benjamin Graham skulle sagt.

Således konstaterar jag att det är en mycket hög riskvilja när man handlar börsen på en sådan här prognos. Jag vågar mig inte på att spå hur mycket eller lite börsen skall gå upp framöver och för min egen del fortsätter jag precis som vanligt att köpa regelbundet i bra bolag att äga långsiktigt.

Jag har nämnt det tidigare men tar det igen. Begreppet "sell in may and stay away" tror jag gör sig gällande i år. Sommarmånaderna är historiskt dåliga börsmånader. USA står historiskt högt och kan nog backa i den här svaga perioden och ta Sverige med sig. Låt oss hoppas det, då blir värderingen på börsen inte lika utmanande och vi får bättre läge att köpa. Fler aktier för pengarna för min del.

Oscar Properties preferens serie b noteras idag

Idag är första dagen för handel i Oscar Properties preferens serie b. Vi småsparare deltog nyligen i en emission av aktier för 25 miljoner kronor och tidigare har några större aktörer köpt för några hundra miljoner till kursen 492,5 kronor.
500 kronor fick vi småsparare betala för aktien som ger 35 kronor utdelning årligen, en direktavkastning om 7%. Rimligt tycker jag, sett till inlösenförfarandet där man som ägare kan begära inlösen i mars varje år och få 500 kronor. Om bolaget begär inlösen är det 550 kronor som gäller.

Jag köper gärna fler men mer än 500 kronor betalar jag inte. Vi får se hur det går, kanske blir det fler redan idag.

Disclaimer: Jag äger både gamla och den nya preferensaktien från Oscar Properties.


Börsveckan som gått. V19 2016

Veckan som gick steg OMXS30 cirka 1% och det var en ganska händelserik vecka i börsvärlden. Vi är fortfarande inne i utdelningsperioden och samtidigt är vi också inne i rapportperiod för kvartal 1. Skanska kom med sin rapport i veckan och marknaden tog inte emot den väl. H&Ms utdelning kom in på kontot i veckan och det var ju desto roligare.

I veckan ökade jag i Skanska, K2A preferens och ETFen IDV, iShares International Select Dividend.

Jag skrev flera inlägg i veckan men ett av de mest lästa skrev jag förra söndagen. Fyra starka utdelningshöjare: https://petrusko.blogspot.se/2016/05/fyra-starka-utdelningshojare.html

Inlägget om Skanska som utdelnings case blev väldigt populärt också: https://petrusko.blogspot.se/2016/05/skanska-utdelningscase-med-god-outlook.html

Jag skrev ett sponsrat inlägg om ett ledigt jobb i aktievärlden: https://petrusko.blogspot.se/2016/05/nu-kan-drommjobbet-i-aktievarlden-bli.html

Många blev inspirerade av mitt "ninjainlägg" där jag bla skrev om sunt sparande och hur alla kan bli miljonärer. https://petrusko.blogspot.se/2016/05/jag-ar-en-ninja.html

Bloggar och artiklar jag läst i veckan. 

Spartacus Invest skrev om varför han inte köper Skanska nu: http://spartacusinvest.blogspot.se/2016/05/jag-gillar-skanska-men-jag-koper-inte-an.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Spartacusinvest+%28Spartacusinvest%29 

 Långsiktig Investering  skrev om två bolag som jag äger, Castellum och Realty Income; http://langsiktiginvestering.se/2016/05/ytterligare-en-rond-i-utdelarnas-kamp-castellum-moter-realty-income.html

I en artikel konstaterar Motley Fool att VF Corp är ett fint bolag men inget fynd på nuvarande nivåer: http://www.fool.com/investing/general/2016/05/12/2-beaten-up-dividend-aristocrats-are-they-bargains.aspx?source=yahoo-2&utm_campaign=article&utm_medium=feed&utm_source=yahoo-2

För övrigt har jag de senaste dagarna kollat en hel del på Sampo. Ett bolag som lockat mig i flera år utan att jag fått tummen ur. Jag gillar upplägget med ägandet i Nordea och en stor försäkringsverksamhet. Det är Sampo som äger försäkringsbolaget if som de flesta säkerligen hört talas om. Sampo lär fortsätta höja utdelningen de kommande åren och jag är sugen på att ha en liten stek i portföljen. Som komplement och riskspridning till Handelsbanken som jag redan har i sektorn.


Viktiga datum 2016, utdelning Xact OMXSB Utd

Det här är datumen man behöver ha koll på när det kommer till utdelningen för den börshandlade fonden; Xact OMXSB Utd.

2 juni 2016 Information om utdelning per andel meddelas

8 juni 2016 Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning

9 juni 2016 Ex. dag – fonden handlas exklusive rätt till utdelning

10 juni 2016 Avstämningsdag

15 juni 2016 Likviddag


Jag äger Xact OMXSB Utd och planerar att vikta upp den rejält framöver. Det är ett smart val som sänker risken i min portfölj. Det är den enda svenska fonden (börshandlad fond) som betalar kontant utdelning. Övriga fonder återinvesterar utdelningar så man tar del av det via kursen istället. Jag gillar utdelningar så det är klart att det här är min favorit.

Miljonärskalkylatorn

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Jag pratar ofta om långsiktighet och ger exempel på månadssparande och hur mycket man sparar ihop över en viss tid. Aktiespararna har en finurlig översikt på detta som ni kan se ovan. Här kan man enkelt se hur lång tid det tar att spara ihop en miljon.
Jag brukar räkna på 10% för det är ungefär det börsen gett historiskt.
En miljon kan låta avlägset men det är nåbart för de flesta. Jag hoppas du blir inspirerad av den är "miljonärskalkylatorn", inspirerad att spara på börsen varje månad.

Billiga indexfonder är ett mycket smart val. Att köpa regelbundet i ur och skur, oavsett om börsen är på bra eller dåligt humör. På detta vis kommer du sannolikt få kring de där 10% i avkastning som man fått historiskt. Nordnet superfonden och Avanza Zero är exempel på indexfonder som faktiskt är helt avgiftsfria (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Concentric, intressant småbolag?

Jag har tidigare vagt hört talas om Concentric och vid ett tillfälle tittade jag snabbt på den och konstaterade att jag gillade verksamheten men avfärdade dem som för litet och för kort historik. Igår pratade de om bolaget på EFN Börslunch och då gjorde jag slag i sak och kollade lite närmre på bolaget.

Bolaget är verksamma inom traditionell verkstad (om nu det är ett uttryck) och gör bla hydraulpumpar. Stora viktiga kunder är Caterpillar, Cummins, John Deere mfl och den som har koll på de bolagen blir kanske avskräckt här. Med all rätt, de bolagen har haft tuffa tider och kan nog ha det en period ytterligare framöver. Concentric har dock lyckats prestera riktigt bra igenom denna tuffa period samtidigt som dess aktie stått och stampat. Kursen står kring 95 spänn vilket är samma nivå som för cirka två år sedan. Jag tror detta är i spåren av att marknaden prisat in tuffa tider för Concentrics kunder.

I bilden ovan kan man se fina nyckeltal för bolaget. Fint kassaflöde och redovisad vinst. Väldigt fin avkastning på eget kapital. En sund utdelningsandel och stadigt stigande utdelning.

Jag tycker det här ser ut att vara ett mycket intressant case. Det verkar vara ett bra bolag och jag tror på verksamheten på lång sikt. Att få möjlighet att köpa när marknaden bäsat ned kursen är ju tacksamt. Börsvärdet är knappa 4 miljarder och det är förvisso inget pyttebolag men ändock ganska litet. Jämför med Atlas Copco på cirka 250 miljarder i börsvärde, det är ett stort bolag.

Kolla in EFN Börslunch när de snackar om Concentric:



Disclaimer: Jag äger inte Concentric i dagsläget.

Jag är en ninja!

Jag har sysslat med aktier i många år och på nätet har jag skrivit om detta kära ämne sedan slutet av nittiotalet. Titt som tätt refererar folk till mig som börsexpert eller aktieexpert och det är inte riktigt vad jag är eller vill ge sken av.
Visst har jag hygglig koll på det här med börs och aktier men om det är något jag är expert på så är det att vara en vanlig småsparare. Jag är rent ut sagt grymt duktig på att vara en helt vanlig Svensson på börsen, en riktig NINJA!

Jag köper aktier regelbundet i stora sunda bolag och äger dem på mycket lång sikt. Min strategi är inte krånglig och innefattar inga avancerade modeller eller grafer. Man klarar sig långt på sunt förnuft, på den vägen kan man sålla bort dåliga bolag och dra enkla slutsatser om framtiden. Tex: Axfood har presterat bra i många år, vi kommer fortsatt behöva mat och de kommer sannolikt fortsätta vara ett bra bolag. Ja, då kan Axfood vara värt en närmre titt.

Min strategi går inte ut på att hitta "nästa Apple". Jag är duktig på att hitta bra bolag som sannolikt kommer fortsätta vara bra. Ytterst få lyckas slå index på mycket lång sikt, proffs som amatörer! Att försöka slå index innebär en större risk att prestera sämre än att faktiskt lyckas med det nästan ingen gör på lång sikt. Visst går det hitta fonder osv som slagit index på 5-10 år men på 20-30 år är de lätträknade. En smart strategi och kanske den bästa för småsparare är att spara i billiga indexfonder.

Yes, även jag sparar numera i indexfonder och min favorit är den breda indexfonden som lämnar utdelning; Xact OMXSB Utd.
Det är ett mycket smart sätt att minska risken till dålig avkastning. Att minska risken att jag gör fel eller att något oförutsett inträffar. Jag är stolt över att vara en småspararninja. Att jag erhållit goda kunskaper genom åren är en trevlig bonus men man behöver inte vara proffs för att lyckas på börsen. Man brukar säga att börsen avkastat kring 10% per år i snitt historiskt och om du sparar i billiga indexfonder är det vad du bör få på lång sikt. Ett mycket smart beslut är att skrota tanken/drömmen om snabb rikedom, att slå börsen. Det är dömt att misslyckas i de allra flesta fallen. Visst kan man sätta en peng på nummer 29 på roulettebordet men det är under 3% chans att man vinner på det. Du har inte bättre chans att "vinna" över börsen!

Spara regelbundet i indexfonder eller sunda bra bolag på lång sikt, det är nyckeln till framgång på börsen för oss småsparare, vi vanliga svenssons.
Ränta på ränta kan skapa stora pengar även av det minsta månadssparet. Om du tex sparar 250 kronor per månad till 10% genomsnittlig avkastning har du efter cirka 36 år en miljon kronor. Sparar du desto mer, hela 2500 kronor så tar det bara dryga 14 år att komma upp i en miljon.


Image courtesy of Thanamat at FreeDigitalPhotos.net

Nu kan drömjobbet i aktievärlden bli ditt

Detta är ett sponsrat inlägg
Tänk att få jobba med goa människor, film och aktievärlden hela dagarna...
Om det vattnas i munnen nu är det läge att checka in det här jobbet.
Ni har säkert sett klippen från finwire.tv där de intervjuar och presenterar bolag för (potentiella) aktieägare. Ett sätt att låta småägare komma närmre bolaget och få en djupare insyn och förståelse för verksamheten.

Nu söker Finwire en finansTV-producent, två stencoola ord i en jobbtitel, FinansTV och Producent, känn på den.
Som de själva skriver i jobbannonsen så söker de en person med ett stort och genuint intresse för aktier och börsen. Det där andra, det lär man sig. Det viktiga är intresset och att våga ställa sig framför kameran och köra.

Snubben som brukar göra intervjun i klippen från Finwire TV är den kände bloggaren Olle "Snåljåpen" Qvarnström. Med ett brinnande intresse tog han steget och gjorde de första klippen. Nu finns det mängder med klipp producerade med Qvarnström i rutan och det hela har flutit på väldigt smidigt. Tack vare ett genuint intresse blev man snabbt varm i kläderna framför TV-kameran.

Så har du ett stort intresse för aktier och börsvärlden och skulle vilja jobba med detta; Gå genast vidare läs mer om jobbet i länken: http://finwiremedia.se/jobba-hos-oss/

Ps. I ansökan vill de att du skickar med dina tre bästa aktie case för att visa ett genuint intresse.Jag vet inte men tänk två gånger innan du lyfter fram ett petruskobolag. De kanske inte har tålamodet att vänta 50 år och se att du hade rätt i att Castellum är en fantastisk placering på lång sikt. Äh, vad vet jag, klart de vet att Castellum är rätt svar. =)
Kanske är det mig de söker, det här jobbet verkar supernice men jag faller nog på mina tre bästa aktie case.

I samarbete med Finwire.tv


Skanska Q1 2016

Igår rapporterade Skanska kvartal 1 och aktien föll rejält. Vid en snabb anblick såg det ut som resultatet var över förväntningarna men marknaden hade förväntat sig mer.
Det är intäkter från avyttrade projekt som marknaden/analytiker menar på är av engångskaraktär medan Skanska påpekar att det är en stor och viktig del av den löpande verksamheten.

Här tycker jag det låter som att Skanska behöver arbeta på att kommunicera och göra det tydligare så att marknaden får acceptans för synsättet.

Aktien var nere kring 171 kronor och där lade jag in en order men var för sen på pucken och fick ej avslut. Kanske köper jag mer idag om den fortsätter vara lite skakig.

EFN gjorde en intervju med Skanskas VD. Jag tycker det är en bra och intressant intervju och jag känner stor tacksamhet till EFN och det arbete de gör. Checka in intervjun nedan:

Därför har Nordnet helrätt i sitt agerande!

Mediedrevet går, diverse tidningar, bloggar osv hävdar bestämt att all insättning i IPS är direkt felaktig och att alla banker måste på eget initiativ avbryta kundens insättningar.
Detta sedan avdragsrätten för gemene man helt slopats vid årsskiftet.

Vad de flesta artiklar osv helt missar att nämna är den stora grupp som faktiskt fortfarande har avdragsrätt på insättning i IPS. Egenföretagare och anställda utan pensionsavsättning har avdragsrätt på denna typ av spar. Den senare gruppen har jag inte full koll på reglerna men kanske är den samma som den för Egenföretagare, en jättestor grupp. Som egenföretagare kan man sätta in flera hundra tusen kronor (för den som tjänar mycket) per år och erhålla avdrag. Faktiskt är det nästan en halv miljon kronor gränsen är för de som tjänar allra mest.

Flera banker har alltså stängt av all insättning i IPS-spar, även för den stora grupp som faktiskt har rätt till avdrag fortfarande. En knapptryckning på datorn alltså och vips så var det problemet ur världen...

Nordnet däremot har lagt ned stor möda och energi på att informera sina kunder. De har inte stängt av insättningarna utan istället har de gjort en riktigt diger insats i bästa serviceanda och skickat brev till kunderna med info. De kunder som inte agerat efter de fått brevet har Nordnet ringt upp och pratat med.
Det här har kostat tid och pengar, bra service gör det men betalar sig oftast i längden.

All heder åt Nordnet som agerat föredömligt i denna fråga!

Länk till Nordnets blogg med info och förklaring kring det hela: http://www.nordnetbloggen.se/darfor-tvangsstoppar-vi-inte-pensionssparande/11/05/2016/

Gå gärna in på länken ovan och läs. Gillar ni det så klicka på tummen upp i botten av inlägget.


Utdelning från H&M och nya köp

Igår kom utdelningen från H&M och det rådde rena feststämningen hemma hos petrusko. Det är mitt näst största innehav och storleken på utdelningen blir därefter också. Party party!

H&Ms utdelning blev 9,75 kronor per aktie och den förblev oförändrad från föregående år. Ur bolagets perspektiv har jag förståelse för det, rent finansiellt är det nice att få ned utdelningsandelen. Det skapar stor styrka för expansion osv.
I mina ögon som utdelningsinvesterare är det inte så kul. H&M utdelningstillväxt har varit rutten de senaste fem åren.

De senaste fem åren har utdelningstillväxten varit 0,5% i snitt per år. På senaste vinsten 12,63 kronor är utdelningsandelen nu cirka 77%. Även om H&M har starka finanser, finfint kassaflöde osv så är det trevligt med lägre utdelningsandel. De klarar utan problem att ligga på den här nivån dock. För innevarande verksamhetsår har SME.direkt en prognos om i princip oförändrad vinst och det är kanske rimligt att förvänta sig en oförändrad utdelning också då. Nästa år väntas högre vinst och en utdelningshöjning för innevarande år kan också ses som ett styrketecken och tro på kommande år. Ja vi får se hur det blir helt enkelt. Min tro på H&M är oförändrad, det är ett fint bolag och de kommer leverera fina vinster och utdelning i flera decennier framöver.

Utdelningen som kom in igår på depån är redan i arbete och skapar avkastning. Jag köpte bla den börshandlade fonden iShares International Select Dividend och K2A preferensaktie.

K2A pref står betydligt högre nu än när jag köpte senast kring knappa 230 kronor. Relativt hela preffsektorn är den nog ganska okej ändå. De flesta preffarna har stigit sedan jag köpte K2A senast kring slutet av januari. Då rådde det lite av en REA kan man säga, jag köpte bla Volati pref för 88,5 kronor samtidigt. Idag står den strax under hundralappen.

K2A preffen är lite längre ut på riskskalan än vissa andra preffar och jag undvek den initialt men de har i snabbare takt än jag trott fått upp kassaflöde och ser nu helt ok ut för en investering tycker jag.

Disclaimer: Jag äger alltså: H&M, IDV, K2A preferens, Volati preferens.


Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...