Order med lång giltighetstid

Idag ökade jag i Volati preferens på 101,5 kronor. Det var en "lång" order som gick igenom, jag brukar lägga in orders som gäller länge, flera månader ibland. Dessa orders är ofta till priser som är hyggligt låga, kanske inte så sannolika att få avslut på vilken dag som helst men med lite tålamod går de ibland igenom.

Det är främst med preferensaktier jag gör så här, jag tycker de är såpass lätta att värdera och de överraskar aldrig (inte de från sunda bolagen iaf). Samtidigt är det ofta så att jag kan både ha och missta det där avslutet, jag bygger ingen position, inga känslor, ingenting, det är bara en simpel ränteliknande investering; Har ingen betydelse om det är bolag X eller Y jag får avslut i, det är en placering till en viss avkastning, punkt.

Hos Avanza kan man lägga in orders med upp till cirka 3 månaders giltighetstid. Jag antar att det är börsen som sätter begränsningen och att det är likadant hos Nordnet. Just nu har jag orders inne som gäller till 20:e oktober, det är ett tag sedan jag lade in dem.

Tack vare att jag har kredit kopplad till min depå behöver jag inte fundera på likvider, får jag avslut dras det från min kredit och jag löser det i efterhand.

Jag fick som sagt avslut på 101,5 kronor i Volati pref idag. På tisdag handlas den exklusive rätt till utdelning om 2 kronor och om man skall jämföra detta köp med IPOn som var för cirka 2 månader sedan till 106 kronor motsvarar dagens köp en kurs om 99,5 kronor ex utdelning. Det tycker jag är bra. Den här ordern minns jag inte när jag lade in men tror det var för max två veckor sedan.

Nedan är en bild som förklarar hur man lägger orders med lång giltighetstid. Först måste man klicka i "avancerad order" då får man möjlighet att knappa in ett giltighetsdatum. Klicka på min bild nedan för att se den i större format.

Ett alternativ är att arbeta med stop loss men det finns nackdelar. På det sätt jag placerar och framförallt i de placeringar jag gör så här föredrar jag långa orders framför stop loss köporder. Skillnaden är att min långa order ligger inne i systemet varje dag och ligger långt fram i kösystemet. En stoploss köporder läggs in i systemet när en förutbestämd kurs nås och hamnar sist i kösystemet. Med den långa ordern ligger man längre fram i kön och har större chans att få avslut.

Rapport från klädbutikerna

Idag har familjen varit och shoppat kläder och skor. Vi var tidiga på köpcentret men det var ändå mycket folk där, typiskt shoppingväder kanske.

Inne på H&M blev jag som vanligt irriterad över att det är så otroligt trångt och knökefullt med kläder att man har svårt att ta sig fram i butiken. Hur hittar man ens vad man söker? Ja ja, uppenbarligen fungerar konceptet. Det var många kunder inne i butiken och väl ute blev jag på bättre humör igen.

På Kappahl såg jag flera anställda som plockade bland kläder, hängde upp och grejade. Utöver min familj noterade jag endast två kunder ytterligare i butiken. När jag upptäckte att ett regnställ av deras egna "ICA-basic" märke kostar 800 kr blev jag irriterad igen och vi bestämde oss för att gå till en annan affär.

Inne på Lindex hade de gjort om så barnkläderna nu var där tantkläder tidigare var men det gick fint att hitta i affären trots denna förändring. Efter att vi stått i kö en stund betalade vi 400 kr för ett fint regnställ och det kändes ok. Nästan lika många kunder som på H&M.

På Stadium köpte vi nya skor till barnen och det var alldeles för mycket folk i butiken för min smak. Jag gillar inte att shoppa och jag gillar framförallt inte när det är mycket folk i butiken. Lite irriterad igen men ändå glad för vi hittade ju så fina Nike skor som passade så bra.

Nike är ett bolag jag verkligen gillar, med verksamheten i åtanke i alla fall. De har en mycket stark marknadsposition och ett jättestarkt varumärke. De tillverkar bara bra prylar. Nike är svåra att utmana för andra och jag tror de kommer vara stora och starka även om 20 år. Om aktien är köpvärd eller ej kan man diskutera, vid en ögonblicksbild ser den jättedyr ut men låt dig inte luras... Nuvarande p/e är 30 men redan nästa år är prognosen p/e 23. De växer och de har en fin marknadsposition, Nike är nog tom billig i ett långsiktigt perspektiv. Kvalitetsbolag brukar kunna se "dyra" ut men det lönar sig att betala för kvalitet!

Senaste aktieköpen

Jag får utdelningar minst sju gånger per månad och dessutom sätter jag in pengar varje månad vid löning. Allt går till nya investeringar och jag brukar köpa minst 3-4 gånger per månad. Idag har jag ökat i två portföljbolag med vardera mycket trevliga egenskaper.

Volati preferens. Jag var lite skeptisk till denna vid IPO då jag tyckte den var lite för högt prisad men tecknade ändå. I efterhand har jag köpt betydligt fler då den blivit billigare. Idag betalade jag 102,5 kr vilket ger en direktavkastning om 7,8%. Utdelningen är på två kronor per kvartal och bara om några dagar är det x-datum. Räknar man bort utdelningen har jag indirekt betalat 100,5 kr idag, om man skall jämföra med de jag köpte precis i början när aktien noterades. När utdelningen avskiljs blir jag ej förvånad om denna åter handlas strax under 100 kronor. Det är en mer riskfylld verksamhet än tex fastighetsbolag och det är ett ungt bolag på börsen.

Jag tänkte egentligen att jag inte skulle öka mer i Volati innan de släpper sin rapport 18/8 men jag slog till ändå. Det är inte så att jag förväntar mig några stora förändringar i riskbilden i samband med rapporten men det är ändå bra att stämma av läget.

Det andra bolaget jag slog till på är Johnson & Johnson, där pyntade jag $98,47 efter att jag blivit otålig och höjt min orders två gånger från ursprungliga $98,25. Efter min order gick igenom droppade den ner och under de där $98,25 som jag först hade på ordern men det är inte hela världen, några cent hit eller dit. Det här är ett makalöst fint bolag med god historik och god outlook, de har höjt utdelningen i 53 år på raken. Direktavkastningen är ca 3% och nästa utdelningshöjning är om knappt ett år då de nyligen höjde den till $3 per år.

JNJ är en tvättäkta utdelningshöjare och i den investeringen får jag pålitlig och god utdelningstillväxt. Via Volati preferens får jag hög "current income" alltså hög utdelning nu. Två faktorer som kompletterar varandra väl i min utdelningsportfölj.

Inom ett par veckor skall det köpas mer aktier och då planerar jag bla att öka i Castellum, en annan fin utdelningshöjare i min portfölj. Om några år har Castellum höjt utdelningen varje år i 20 år, hur coolt är inte det? =)

Här är lista på mina innehav samt utdelningsschema: http://petrusko.blogspot.se/p/mina-innehav.html

Utdelningscase Tele2 och Teliasonera

Jag tror de flesta känner till i runda slängar vad TeliaSonera och Tele2 sysslar med, de är två telekombolag med verksamhet i lite olika delar av världen. Bland aktieintresserade är det nog många som också känner till att de båda är två starka utdelare.

Teliasonera har länge haft en hög och stark utdelning, de har aldrig sänkt ordinarie utdelning vad jag kan se i deras historik på sajten som sträcker sig till 2002. Utdelningen har varit oförändrad på 3 kronor ett par år nu.

Tele2 brukar ha en hygglig direktavkastning och har då och då toppat den med extrautdelning. Nu i våras var ett sådant år, då fick man kring 15 kr per aktie totalt. Ordinarie utdelning var dock 4,85 kr.

Båda bolagen har starkt kassaflöde och sunda finanser och har inga problem att bibehålla utdelningen eller tom. dela ut hela vinsten. Nu till en riktigt intressant faktor: Bägge har tydligt kommunicerat vad man skall förvänta sig i utdelning de närmsta åren.

Teliasoneras utdelningspolicy är att betala minst 3 kronor utdelning för verksamhetsåret 2015 (nästa vår alltså).

Tele2 har sagt att utdelningen skall höjas med 10% per år de närmsta tre åren. Detta baseras på ordinarie utdelning om 4,85 kr varpå utdelningen till nästa vår blir ca 5,35 kr. Det här är ju helt magiskt bra, mäkta fin utdtillväxt o kalasbra att veta på förhand vad utdelningen blir närmsta åren.

Enligt prognoser från SME.direkt kommer Tele2s vinstutveckling vara lite knackig de närmsta åren och de kommer dela ut mer än hela vinsten. Man behöver ej vara värst orolig här tror jag, de har finanser att backa upp utdelningen.

För Teliasonera ser det mycket stabilare ut med vinst som stiger stadigt år efter år och prognosen för utdelningen är faktiskt också stigande. Till våren är prognosen 3,1 kr utdelning. Kom ihåg, minst 3 kronor har de lovat, det kan ju bli mer.

Om vi jämför de två med varandra baserat på direktavkastning och utdelningstillväxt framstår Tele2 som en klar vinnare.

Direktavkastning våren 2016:
Teliasonera ca 5,7% baserat på 3 kr utdelning och senast betalt 52,45 kr
Tele2 ca 5,9% baserat på 5,35 kr utdelning och senast betalt 90,3 kr.

Våren 2017 är skillnaden än större eftersom Tele2 kommer höja utdelningen 10% än en gång och Teliasonera väntas inte höja i närheten så mycket. SME.direkts prognos för Teliasoneras utdelning våren 2017 är 3,13 kr och  ca 5,96% direktavkastning. För Tele2 kommer den vara 5,75 kr och cirka 6,36% direktavkastning.

På några års sikt är Tele2 mer attraktiv ur ett rent utdelningsperspektiv men det är ju inte hållbart i längden att dela ut så mycket mer än vinsten. För verksamhetsår 2016 är SME.direkts vinstprognos 4,57 kr medan utdelningen kommer vara 5,75 kr. Historiskt har dock Tele2 sålt verksamheter titt som tätt och på så vis frigjort kapital till utdelningar. Som jag redan nämnt har de cash flow att stå för 10% höjd utdelning de närmsta åren men man skall inte se det som ett uthålligt tempo.

Jag äger både Teliasonera och Tele2. Nyligen skrev jag ett blogginlägg med diagram och fördelning i portföljen, kolla in det här: http://petrusko.blogspot.se/2015/07/fordelning-portfoljen.html

Valutafördelning och dollarns inverkan på portföljen

Jag är sedan länge attraherad av många amerikanska bolag och det finns flera anledningar till det men den tydligaste för mig som utdelningsinvesterare är just alla fina amerikanska bolag som höjer utdelningen år efter år. För mer info om utdelningshöjarna, läs mitt blogginlägg om dem: http://petrusko.blogspot.se/2015/05/utdelningshojarna-slar-index-rejalt.html

För stunden har jag ca 25% av portföljen i bolag och ETF:er noterade i dollar och jag är inte det minsta bekymrad över valutans inverkan på värdet på dessa innehav.
Något jag däremot ägnat en hel del funderingar åt på sistone är dollarns inverkan på mina utdelningar. På lång sikt jämnar det ju ut sig men på kort sikt är det ju aldrig roligt om utdelningen skulle bli tex 20% lägre pga dollarn. Varje dag uppdaterar jag mitt exceldokument med bla valuta och aktiekurser och små förändringar i dollarn gör stor skillnad på min utdelning i kronor.

Detta har fått mig att inse att jag behöver tänka igenom och sätta riktlinjer kring hur stor dollarexponering jag skall tillåta i portföljen. 25% som jag har nu är inte avskräckande men riktlinjer är på sin plats, jag vill ju inte en dag stå där med låt säga 60% i USA-aktier och en hastigt svagare dollar. Mina utdelningar skall vara pålitliga och där spelar valutan stor roll.

Jag har inte bestämt mig än men 30% känner jag mig hyggligt trygg med men när jag smakar på högre än så känns det inte genast lika ok.

Som en följd av detta får jag tänka om eller tänka extra kring vissa placeringar, jag vet tex att jag vill äga betydligt mer av Johnson & Johnson och då får jag ta det lite lugnare med tex HCP eller ETF:er/preffar från USA för att inte hamna snett med valutan.

Börspodden fyller 100 specialavsnitt med legendariska 4020.



 
Börspodden är Sveriges största och bästa pod om börsen. Hjärnorna bakom podden är Johan och John, två riktigt skarpa killar med historik i finansbranschen men numera traders på heltid.

I deras 100:e avsnitt har de en intervju med bloggaren och kända investeraren 4020. En mycket duktig och initierad investerare, jag har följt honom i många år med start på Börssnack och sedan vidare på hans blogg. Han har en mycket sund och förnuftig syn och strategi för investeringar. Dels kräver han att de skall ge en utdelning och han är duktig på att analysera bolag och hitta guldklimparna med bra uthålligt kassaflöde, tillväxt osv.

Klicka och lyssna på avsnittet ovan. När ni är färdiga kommer ni vilja surfa på 4020s blogg om ni inte redan gjort det. Länk till den här: http://40procent20ar.blogspot.se/

Ni som inte lyssnat på Börspodden tidigare kan gott börja med det här avsnittet och sedan glädjas åt att det finns 99 avsnitt att lyssna ikapp. Det finns mycket att lära av de här grabbarna och klart värt att lyssna på alla avsnitten.

OUSA, O’Shares FTSE U.S. Quality Dividend ETF

Det här är en ny ETF som började handlas idag, de har en strategi som tilltalar mig. Strategin för fonden är fokus på bra, stabila bolag som betalar utdelning. Gubben bakom bolaget O´Shares: Kevin O´Leary har en skön inställning till investeringar och likt mig köper han inget som inte ger ränta/utdelning.

O´Learys tre investeringskriterier:
    1. Income, which means investing in companies that generate cash flow and pay dividends
    2. Wealth Preservation, which means protecting investment capital by diversifying and limiting volatility
    3. Capital Appreciation, which means investing in quality companies with strong financial performance


 Avgiften för fonden är 0,48% vilket är rimligt.
Ticker: OUSA
Ursprungligt NAV: $25

5 största Innehav:



AS AT 7/14/2015




RANK
TICKER
NAME


WEIGHT
1
JNJ
Johnson & Johnson
5.03%
2
XOM
Exxon Mobil Corp.
5.03%
3
AAPL
Apple Inc.

5.01%
4
T
AT&T


3.79%
5
MSFT
Microsoft Corp.
3.75%


Klart fina innehav, fler kända bolag i fonden är Pfizer, Verizon, Chevron, Procter & Gamble mfl. Gemensamt har de att det är stora stabila bolag och de flesta höjer utdelningen varje år.

Det blir intressant att följa den här ETF:en och framförallt spana in hur utdelningen är. Med tung viktning i utdelningshöjare bör utdelningen från ETF:en öka varje år.

Sluta spekulera börja investera!

För väldigt många är tyvärr börsen ett spel, framförallt för män. Vi män tror vi är bättre än marknaden och ofta är vi lyckligt ovetande om hur fel vi har. Aktier köps på ren chansning och hopp om fantastisk framgång. Aktier köps utan förståelse eller kunskap om bolaget och dess verksamhet.
Det är nog vanligt med bortförklaringar som, ja men det är så lite pengar, det är värt en chans, gör inget om det går åt skogen...  Och liknande.
Börsen har gått starkt sedan finanskrisen och nästan allt har gått upp. Det har nästan varit svårt att misslyckats, även en idiot har presterat ok. Men ni har väl hört: En idiot och hans pengar går förr eller senare skilda vägar. 

Färre än 1 av 10 lyckas prestera bättre än index och det gäller bland proffsen så det är enkelt att dra slutsatser om svennebanan har bättre eller sämre chans än så....

För den som är villig att tänka om kan det göra en enorm skillnad!
Om man istället byter tankesätt och investerar i bolag/börsen på lång sikt är man på väg mot framgång, allra bäst är billiga indexinvesteringar som indexfonder eller de stora investmentbolagen. Index har historiskt gett kring 10% årlig avkastning och på många års sikt kan den nog göra det även framledes.

Om du sparar 2000 kronor per månad med 10% ränta per år har du efter 10 år nästan 400.000 kronor! Känn på den lite, 400 tusen är mycket pengar. Är du tex 55 år så är 400k en rejäl extra slant vid pension. Man kan köpa en sommarstuga för de pengarna, en sprakans ny fin bil eller ännu bättre: en väldans massa aktier/fonder!

Har du mer tid blir det snabbt mycket mer pengar. Om man istället sparar 20 år bli inte beloppet det dubbla, tack vare ränta på ränta blir det ca 1 miljon kronor mer! cirka 1.400.000 kronor blir det efter 20 år. Inte fy skam, och det fina är att väldigt många har möjlighet att sätta undan 2000 kronor per månad.

Tänker du nu att äh det där gäller inte mig, jag slår lätt börsen; då är du sannolikt en förlorare om 10 år.

En fräsig indexinvestering jag gillar är ETF:en Xact OMXSB Utd, enda svenska indexinvesteringen som betalar utdelning. Mer info i mitt blogginlägg om den: http://petrusko.blogspot.se/2015/03/indexsparande-for-dig-som-gillar.html

Sektorer i portföljen och riskspridning.

Så här ser fördelningen ut över de olika sektorerna i min portfölj. Det är ju ingen fantastisk diversifiering och riskspridning men heller inget jag är direkt obekväm med, jag har det dock i bakhuvudet när jag funderar kring portföljen och placeringar.

På sistone har jag tittat på W.P. Carey och klurat på att ta in den som nytt innehav i portföljen och igår kväll spanade jag på det igen. Jag tittade också på ett annat bolag och jämförde de två, W.P. Carey har högre direktavkastning och högre historisk tillväxt. När jag zoomade ut lite och tittade på de två i ett portföljperspektiv lutade jag snabbt över till det andra bolaget då det passar bättre i min portfölj och skulle tillföra bättre riskspridning.

Bolaget jag pratar om är Consolidated Edison, ett bolag jag tittat på i flera år utan att slå till. Kortfattat är de ett energibolag som äger distribution av bla el och gas samt tillverkar Elektricitet mm. De har höjt utdelningen varje år i över 30 år, ingen fantastisk utdelningstillväxt men ändå pålitlig och stabil. Efterfrågan på energi är konjunkturokänslig och ökar stadigt år efter år, en fin defensiv verksamhet helt enkelt. På kurser kring $60 är direktavkastningen 4,3% vilket är bra för en dividend aristocrat! Utdelningsandelen är strax under 70% och det är lågt för att vara den här typen av bolag. Tack vare mycket stabila och pålitliga intäkter brukar liknande bolag betala ut betydligt mer än så här. Låg utdelningsandel är en styrka, en styrka att höja utdelningen även under tuffare perioder.

Kursutvecklingen har inte varit så stark på 3/5/10 år och jag förväntar mig ingen förändring på den fronten, det här är ett bolag man köper för sin pålitliga utdelningstillväxt och defensiva karaktär.

Jag har inte bestämt mig för att köpa men det är en placering som tilltalar mig och min portfölj.

För övrigt när det gäller fördelningen i portföljen skall jag öka i JNJ på sikt och ta hälsovårdsektorn till åtminstone 3-4%. Jag vill gärna äga ett knippe Atlas Copco och via dem få in några procent industri i väskan också, via Industrivärden har jag dock redan exponering i den sektorn.

Missat mitt inlägg från häromdagen om bolagsfördelning i min portfölj? Länk till det här: http://petrusko.blogspot.se/2015/07/fordelning-portfoljen.html

Fördelning portföljen

I slutet av maj skrev jag att det är läge att vara försiktig. Sedan dess har jag viktat upp fixed income till 37% av portföljen. Jag trodde då som nu att fixed income kring 7% och mer kan slå börsen de närmsta åren. Nu har ju börsen backat en del sedan jag skrev inlägget men de senaste dagarna har den tagit igen en del av tappet varpå jag tycker resonemanget och mitt inlägg är fortsatt aktuellt.
Jag räds ej vikta fixed income än högre på kort sikt men långsiktigt är vanliga hederliga aktier en bättre placering. Som ett spår av min omviktning är mitt månatliga kassaflöde från utdelningar än starkare och det är ju pengar som jag återinvesterar.

Väldigt ofta får jag frågor om hur fördelningen ser ut i min portfölj och här kommer ett diagram som visar hur väskan ser ut just nu.
Jag kommer fortsatt köpa en del preferensaktier men mitt fokus riktas mer och mer åter till utdelningshöjare. Johnson & Johnson är ett fantastiskt bolag som jag vill vikta betydligt tyngre, åtminstone till 3-4%. Det tar tid men med regelbundna köp är jag där till slut med en viktning i JNJ jag känner mig hyggligt nöjd med. Ett av mina mål för 2015 är att öka antalet Castellum med minst 10% och jag har ett gäng kvar att inhandla innan det är uppfyllt. Realty Income och HCP är två andra utdelningshöjare jag planerar köpa mer av den närmsta tiden.

Ett ev nytt innehav jag tittar på är W.P. Carey som jag skrev om häromdagen. Hög direktavkastning med pålitlig tillväxt lockar verkligen.

Om Atlas Copco b åter går ner kring 200 kr är jag ev sugen på att ta in den igen. Den är ingen äkta utdelningshöjare men det är ett fint utdelningsbolag som oftast höjer men aldrig någonsin sänkt. Jag får se hur jag gör, i dagsläget har jag högre prio att köpa de andra jag nämnde.

Utdelningstillväxt är en mycket viktig faktor för god totalavkastning. Bolagen som år ut och in har cashen att höja utdelningen de genererar mer och mer pengar och det medför även stigande aktiekurs. Eftersom jag har så stort fokus på utdelningar är utdelningstillväxten extra viktig för mig, jag vill ju att mina utdelningar stadigt blir större och större. Jag har en målsättning om minst 3% organisk utdelningstillväxt för portföljen och i år stämde jag av det kring halvårsskiftet då de flesta höjningar var aviserade. Resultatet var godkända 3,3%.
Målsättningen om 3% utdelningstillväxt är väl genomtänkt och noga utformad efter min portfölj som består av en stor del fixed income och högutdelare som Fortum och TeliaSonera med mager tillväxt.

Läs mitt blogginlägg om utdelningshöjarna som slår index rejält: http://petrusko.blogspot.se/2015/05/utdelningshojarna-slar-index-rejalt.html

Beträffande antalet innehav i min portfölj är de i dagsläget ej många om man tänker innehav som behöver regelbunden tillsyn i form av läsa rapporter osv. Det är många fixed income-innehav och de kräver nästintill ingen tillsyn alls. Jag har en portfölj med tio stycken olika bolag samt en rad innehav i fixed income.

Här kommer slutligen också ett diagram med sektorfördelning:

WPC, W.P. Carey en fin utdelningshöjare

Det här är ett amerikanskt fastighetsbolag med fokus på kontor/industri/lager mm. Jag har under en längre tid fått för mig att jag inte gillar bolaget men det visar sig bygga på ett missförstånd då jag trodde att de delvis var en mortgage-REIT* men så är ju inte fallet.

Senaste veckan har jag spanat närmre på W.P. Carey eller WPC som deras ticker är och jag gillar verkligen det jag ser! Det här är ett riktigt fint bolag med sunda finanser och god historik. Senaste kvartalet redovisade de en AFFO om $1,22 och kvartalsutdelningen var senast $0,954, en mycket god täckning av utdelningen alltså! Den långsiktiga utdelningsandelen är kring 98% av FFO men då är extrautdelningar 2007, 2009 och 2013 inräknade. Nedan är ett diagram över utdelningen sedan 1998, extrautdelningar är ej inräknade.
 Direktavkastningen är cirka 6,4% på kurser kring $60 och utdelningstillväxten är ganska pålitlig, det är onekligen en fin historik de har. Utdelningen betalas i januari, april, juli, oktober. Utdelningstillväxten på 5 och 10 år har varit ca 10% respektive ca 8% och det är grymt bra för en REIT! Totalavkastningen för WPC-aktien de senaste 10 åren har varit 14,25% årligen och det är också jättebra.
Om de presterar lika god utdelningstillväxt de kommande 10 åren blir jag förvånad men grejen är att med så här hög direktavkastning går det utmärkt med lägre utdelningstillväxt. Hög direktavkastning i kombination med pålitlig tillväxt är riktigt nice, det ger mycket cash i näven nu och växer och ger mer för varje år som går.

Fastigheterna är spridda över världen och man har bra diversifiering i både hyresgäst och fastighetstyp. Som Svensk tycker man ju att det är nice att fastigheterna är spridda världen över men det kan vara en faktor som håller nere värderingen jämfört med liknande bolag, det ger ju en valutarisk och med den starka dollarn har intäkterna från utländska fastigheter minskat. Inget stort problem men bra att känna till och tänka på. Fastigheter världen över var det ja, de köpte nyligen Scanias nya logistikfastighet här i Sverige och de äger fler fastigheter i Norge och Finland.

W.P. Carey har en credit rating om BBB vilket är investment grade. De har en låg belåningsgrad och riktigt fina finanser.


*Mortgage-REIT är när bolaget äger låneportföljer/krediter och det är inte en bra verksamhet.

Bild på den nyligen förvärvade Scaniafastigheten:

Ökat i Johnson & Johnson

Idag ökade jag i Johnson & Johnson som är ett fantastiskt bolag, det här bolaget skall jag äga för alltid. Så bra är det! Jag slog till på kursen $97,77 vilket är under p/e 16 och direktavkastning ca 3% på innevarande år. Det är en riktigt sund värdering på ett fantastiskt bra bolag. Det sägs bland analytiker att JNJ har den mest lovande portföljen av nya läkemedel under utveckling, klart lovande!

JNJ har höjt utdelningen varje år i över 50 år på raken och årliga utdelningstillväxten är 7,4% 9,7% 12,7% på 5/10/25 år. Utdelningsandelen ligger kring 50% vilket är mycket starkt och borgar för fortsatta utdelningshöjningar. Nästa utdelning betalas ut i september.

De senaste fem åren har den årliga totalavkastningen varit drygt 14%

Jag vill gärna äga mer i det här bolaget och ha en större viktning i min portfölj. Fortsatta köp planeras. 


Här är en länk till ett tidigare inlägg jag skrivit om Johnson & Johnson med lite mer info om deras verksamhet och historia: http://petrusko.blogspot.se/2015/05/johnson-johnson-for-win.html


Ökade i Akelius preferens idag

I slutet av maj bestämde jag mig för att vikta upp fixed income för att anta en än försiktigare investeringsprofil, börsen var högt värderad och det såg skakigt ut. Sedan dess har jag bara köpt preffar eller utdelningshöjare som HCP och Realty Income.

Idag har jag handlat upp utdelningen från Klövern och Alm Equity preferens, det blev ett gäng Akelius preferens till kursen 303,5 kronor. Utdelningen är 20 kronor per år och det ger en direktavkastning om ca 6,6% vilket jag tycker är riktigt nice med tanke på den låga risken i Akelius.

Nästa kvartalsutdelning är i augusti och X-datum är 4/8.

Akelius äger bostadsfastigheter vilket är den fastighetstyp med lägst risk. Fastigheterna är belägna på bra till bästa läge som tex Manhattan New York. Om en hyresgäst säger upp sitt lägenhet hyr man med lätthet ut den till någon annan som flyttar in samma dag den gamla hyresgästen flyttar ut, detta ger ett mycket stabilt och pålitligt kassaflöde. Bostadsfastigheter is king!

Akelius har en credit rating om BBB- från S&P vilket är investment grade och jättebra! Bolaget har även beslutat att uppgradera sin finanspolicy och i runda slängar kommer de sänka belåningsgraden och göra ändringar som stärker Akelius finansiella ställning och ytterligare sänker risken.

Inlösenkursen för preferensaktien blir lägre och lägre fram till maj år 2024 då den når sin lägsta möjliga nivå om 330 kr. En inlösen innan detta är i princip helt uteslutet och jag tror inte den kommer lösas in strax därefter heller utan snarare att den löper vidare.

Kom ihåg: Preffar köper man för utdelningens skull!

Jag tror preffar generellt kommer hoovra kring nuvarande nivåer och kanske backa en del på sikt. Man bör inte förvänta sig någon nämnvärd kursuppgång. Stigande räntor, större utbud, skakig marknad, billigare alternativa placeringar osv, det finns många anledningar att tro att preffar inte kommer stiga nämnvärt framöver.

Minskad risk i Amasten preferens

Amasten meddelade häromdagen att de höjer resultatprognosen för helåret 2015. Detta är en följd av de senaste transaktionerna bolaget gjort. Man har på sistone ökat beståndet med cirka 50% och man har delvis finansierat förvärven via nya stamaktier.

Här är några faktorer som är klart positiva för ägare av preferensaktien och riskbilden i den. Intäkterna ökar rejält men utgifterna gör det inte i samma takt då man inte har utgifter på stamaktier. Fler fastigheter som genererar cash att täcka utdelningen på preffen alltså.  Fler fastigheter innebär på sikt stordriftsfördelar vilket sparar pengar. Ju större Amasten blir och för var dag som går med stadiga intäkter osv så sjunker risken.

Amasten är fortfarande ett litet fastighetsbolag men de växer och blir "stora" så småningom. De äger inte fastigheter i de största städerna utan har en lite annorlunda strategi som ändå verkar rimlig, de äger fastigheter inom ca 1h pendlingsavstånd till stora viktiga städer. De har stor potential till hyresökningar i beståndet och arbetar löpande med att "uppgradera" lägenheter vilket leder till rejäla hyreshöjningar. Lägenheterna pimpas en och en i samband med att en hyresgäst flyttar ut.

Amasten Holding preferens stängde senast på 277,5 kr och med en utdelning om 20 kr per år är direktavkastningen 7,2%. För en preferensaktie handlar allt om möjligheten för bolaget att täcka utdelningen och riskbilden i verksamheten med detta i åtanke. Som det ser ut nu har Amasten mycket goda förutsättningar att stå för sina finansiella åtaganden och risken för inställd utdelning är mycket liten. Med denna riskbild och bolagets ringa storlek och något annorlunda fastighetsbestånd i åtanke tycker jag att 7,2% direktavkastning är en ganska sund värdering av den här preffen.

Jag äger Amasten Holding preferens. Kolla in mina övriga innehav här: http://petrusko.blogspot.se/p/mina-innehav.html

I det här inlägget skriver jag en del om Amasten också och har med en bild som visar mina köp i aktien efter noteringen: http://petrusko.blogspot.se/2015/06/petrusko-i-greklandskrisen.html


Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...