Hemfosa siktar på att klyvas till två bolag

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Igår skickade bolaget ut ett pressmeddelande och meddelade avsikten att titta närmre på en delning av bolaget. Det här skall tolkas som att det är närapå 100% spikat att det skall delas upp. Man har naturligtvis en god tanke och plan för det där redan. Det är en process och mer info kommer första halvåret enligt bolaget.

Man siktar på att dela upp bolaget i en del med fokus på samhällsfastigheter och en transaktionsdriven mer opportunistisk del.

Du är inte ensam om du nu undrar vad sjuttsingen en opportunistisk transaktionsdriven verksamhet är.
Jag förklarar: Det innebär ett fokus på att köpa och sälja fastigheter. Vinsten skall uppstå i att man säljer fastigheter dyrare än man betalat för dem.

Delen med samhällsfastigheter siktar på att tjäna pengar på att äga och förvalta fastigheterna. Fokus är vinst från verksamheten genom hyresintäkter. Äga fastigheter länge och låta hyran ticka in i kassakistan.

Jag är positiv till detta med anledning av att jag gärna ser en renodling. Att det är fullt fokus på att äga samhällsfastigheter och vinsten från hyresintäkter. Det är bra långsiktig business!

Länk till Hemfosa hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

  1. Men om dom nu delar upp bolaget! Vad händer då med mina aktier? Halveras dom i bolaget så man får 50/50 med aktier eller har man kvar samma antal och får nya aktier i de opportunistiska bolaget men till lägre aktiekurser? Lite nyfiken då hemfosa är en stor kaka i min portfölj.

    Mvh Dempa

    Ps tack för en superbra blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Dempa,
      Tack för din kommentar och en intressant fråga.

      Samhällsfastigheter utgör kring 60 procent av Hemfosa och det är de resterande 40 procent som man tänker lägga i ett eget bolag och dela ut till ägarna.

      Du kommer ha kvar dina Hemfosa-aktier men de kommer vara värda ungefär 60% av det tidigare värdet innan uppdelningen. 40% av värdet hamnar i nya aktier som du får, aktier i det nya bolaget som delas ut.

      Beskedet har mottagits väl på börsen och i skrivande stund är Hemfosa upp kring 7%.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. De kom ju också med en rapport där substansvärdet var upp 5,5% bara sen förra kvartalet. De har trots denna värdeutveckling ett av de lägsta p/e-talen räknat på förvaltningsresultatet. Aktien ser fortfarande billig ut.

      Mvh Mattias

      Radera
  2. Jag vet inte hur vanligt förekommande detta här, men hur kan det påverka utdelningen? Hemfosa-aktierna som blir kvar lär väl fortsätta som vanligt. Men det nya bolaget kan väl mycket väl ha en utdelningspolicy som skiljer sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anders,
      Man kan tänka att Hemfosa sänker utdelningen då en stor del av verksamheten skiftas ut och då är ju frågan vad utdelningspolicyn blir i det nya bolaget.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej
    Här precis upptäckt din blogg. Jättekul att läsa!
    Vad tror du om kappahl framöver? Köpa, sälja?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anonym,
      Kappahl verkar prestera bra. Jag tycker de är duktiga i det de gör och var sugen på att köpa för en kort tid sedan kring 42 kronor men den drog iväg rejält efter det.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Hur blir det med Hemfosa pref?

    SvaraRadera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...