American Realty Capital Properties, Shady business!

Idag meddelade ARCP att de upptäckt felaktigheter i bokföringen. Jag är i full färd med att läsa in mig i skumrasket men det jag fått fram är att man boostat FFO och alltså redovisat bättre FFO än verkligt. FFO är grunden till utdelningen som ligger på 1$ per aktie.Det har gjorts avsiktligt och man har försökt dölja det. Redovisningschefen och finanschef pekas ut och har fått lämna firman på stående fot.



Överhängande risker nu:
Sänkning av utdelningen är nog att vänta med en lägre FFO. Jag har dock inte fått en uppfattning kring omfattningen av bluffen. Hur mycket de har boostat siffrorna.

Law suit mot bolaget. Jag har snappat upp flera advokatfirmor som skramlar inför en stämning av bolaget á aktieägare och kreditgivares vägnar. Jag vet inte hur dyrt detta kan bli eller hur troligt det är att det blir ett negativt utfall för bolaget. Vad jag lärt mig är att stämningar i USA generellt kan nå upp till väldigt stora belopp. De tar tid dessutom.

Jag äger preferensaktien med ticker ARCPP och av det jag läst hittills är jag ännu inte orolig för utdelningen med direkt anledning av bluffen. Det är snarare om jag skall vara orolig kring en eventuell stämning. Det sunda förnuftet säger att en ev stämning inte borde äventyra hela bolaget.

I skrivande stund är ARCP ned ca 30% till 8,67$ och preffen ARCPP är ned nästan 12% till 20,79$

Uppdatering:
Läser nu att ARCP gått ut med att utdelningen för 2014 ej är hotad. Detta är väldigt lugnande för preferensaktien medan för stamaktien är faran ej över utan man skall ha i beräkningarna att utdelningen kan tänkas sänkas efter årsskiftet. Även efter detta statement  är aktien ner kraftigt vilket tyder på oro bland investerare kring utdelningen bla.

Uppdatering II:
Nu har börsen stängt och aktiekursen har hämtat sig rejält. ARCP stängde ca 19% ned och ARCPP ca 6% ned.

Uppdatering III:
Mitt inlägg om diversifiering känns högaktuellt kring detta. Länk till inlägget: http://petrusko.blogspot.se/2014/09/diversifiera-mera.html

Uppdatering IV: 
Det verkar som att "bluffen" består i en boostad FFO om ca 0,05$. Minus 30% verkar dock vara en dramatisk kursreaktion på en så "liten" bluff. Det kan väl inte vara rädsla för stämningar som drar ned den så mycket?

Uppdatering V:
3/11 meddelar RCS att de avser dra sig ur köpet av Cole Capital från ARCP utan att ange orsak. Kontraktsbrott hävdar ARCP. Här nalkas det stämning och det är knappast en fördel för ARCP, det nydagade bokföringsfifflet. Länk till uttalande från ARCP: http://finance.yahoo.com/news/american-realty-capital-properties-responds-142900659.html

Ökade i TeliaSonera idag

Idag gjorde jag en betydligt mindre affär än vad jag gjort historiskt när jag köpte 50 stycken Teliasonera för 48,29 kr styck. Jag har valt Avanzas nya prislista "mini" med ett courtage om 0,25% dock minst 1 kr. På denna affären betalade jag alltså cirka 6 kr courtage. Jag planerar att göra fler köp per månad till lägre belopp än tidigare tack vare ett lägre courtage (tidigare hade jag minimum 29 kr), kanske blir det fler TeliaSonera redan inom någon vecka.

Jag gillar TeliaSoneras verksamhet, den är pålitlig och uthållig och inte direkt konjunkturkänslig. Kursmässigt förväntar jag mig inga stora lyft på några års sikt, upp till cirka 54 kr är tänkbart. På dagens stängningskurs om 48,34 kr ger en antagen utdelning om 3 kr en direktavkastning på 6,2%. Den goda direktavkastningen bör agera som en broms på nedsidan och jag har svårt att tro på kurser under 42 kr om det bär av söderut.

Det är just utdelningen som lockar i TeliaSonera och tidigare i höst uttalade sig styrelsen på ett sätt som gör att man ska förvänta sig minst 3 kr utdelning till våren samt året därefter. 
Så här sade man:
"Styrelsen har beslutat att utdelningspolicyn ersätts med målet att årligen dela ut minst 3 kronor per aktie för räkenskapsåren 2014 och 2015. Bolaget skall fortsätta att eftersträva en solid långsiktig kreditvärdering (A- till BBB+). Styrelsen slutliga förslag till utdelning kommer att meddelas i bokslutskommunikén för 2014, som publiceras den 29 januari 2015."

Detta väger riktigt tungt för min del, det faktum att det råder i princip ingen osäkerhet kring utdelningen de närmsta två åren. Jag får minst 3 kr per år. Riktigt riktigt nice!

Jag äger ytterligare en telekomoperatör i form av amerikanska AT&T. Den har en lägre direktavkastning på ca 5,4% å andra sidan är den en dividend aristocrat vilket betyder att de har höjt utdelningen varje år i över 25 år. Jag ser denna utdelning som mycket pålitlig och en mycket hög sannolikhet att de fortsätter höja år ut och in.

I november har jag väldigt många utdelningar som tickar in i portföljen så det kommer bli många köp den närmsta tiden, kul!.

Länk till mitt utdelningsschema och info om dividend carpet bombing: http://petrusko.blogspot.se/p/mina-innehav.html.

petrusko väljer prislista hos Avanza

Som jag var tidigt ute och bloggade om så uppdaterade Avanza sitt erbjudande igår kväll.
Jag noterade det då jag såg att jag helt plötsligt hade en jättehög ränta på mitt aktielån, ca 5,65% mot ca 3% tidigare.
Tidigare hade jag förutsättningar/prislista motsvarande PRO3/Unga Aktiesparare. Detta innebar 1,7%/3,1% ränta på superlån/vanligt aktielån. Minicourtaget var 29 kr och rörligt kring 0,05%. Detta är riktigt fina villkor.

Jag har nu funderat färdigt och kommit fram till att jag testar Avanza Mini. Jag har redan sålt av lite Sandvik för att få ner belåningen till superlånet igen som numera är ca 1,95% ränta för mig, det är ok.
När det kommer till courtaget har jag kommit fram till att jag tidigare gjorde en hel del affärer som skulle vara "billigare" med mini-villkor men också att jag med de nya villkoren kommer göra ännu mindre affärer som tidigare inte varit möjliga pga att courtaget ätit upp för stor del. En stor nackdel blir dock när jag gör större affärer så blir de tokdyra. Turligt nog gör jag sällan stora omplaceringar osv och nyemissioner som står för en god del av mina större affärer är ju courtagefria.

Villkoren för USA-handel blir ingen större skillnad. Det rörliga har ingen direkt betydelse då jag sällan köper för över 5000$ åt gången. Skulle jag vilja sälja 100% av ett innehav däremot kan det bli svettigt men då har man ju möjligheten att byta till annan prislista.

Nu har jag alltså Avanza mini och med det helt nya möjligheter att återinvestera mina utdelningar som kommer flera gånger i månaden. Jag har redan börjat fantisera om alla fina småköp jag kommer höra.

Avanza Grand Slam!



Okej, jag satt precis och surfade runt på Avanza (som vanligt på kvällarna) när jag noterade att de gjort en del stora förändringar i prislista/förmånsnivå.

Man ruskar om rejält och det som verkligen sticker ut är "mini" med sina 1 kr minicourtage. Det rörliga courtaget är dyrt men om man oftast gör småaffärer så blir det ok ändå. Med det låga minicourtaget öppnas en helt ny värld för många i och med att man skulle kunna köpa aktier för tex 200 kr utan att courtaget blir procentuellt sett på tok för dyrt. Fyra aktier i Teliasonera tex, kostar ca 200 kr och med nya fina "mini" blir courtaget 1 kr. För den som ofta köper för tex 5000 kr blir courtaget om 0,25% i kronor räknat 12,5 kr
Brytgränsen för när det lönar sig med "Small" istället är när man oftast köper för 15.600 kr eller mer.

För USA-handel är minicourtaget 12,95$ för både mini och small och om man oftast köper för över 5180$ blir det billigare med small som har 0,15% rörligt courtage.

Jag tycker det här är riktigt goda nyheter för många småsparare och med så här lågt minicourtage tror jag att direktsparande i aktier blir tillgängligt för fler. Grand Slam för småsparare!

Länk till prislistan: https://www.avanza.se/prislista/oversikt/handel-sverige.html

Länk till mitt inlägg om hur jag väljer prislista hos Avanza: http://petrusko.blogspot.se/2014/10/petrusko-valjer-prislista-hos-avanza.html





BlackRock Municipal Income

Blackrock är världens största kapitalförvaltare räknat i förvaltat kapital. De ligger bla bakom en mängd olika börshandlade fonder varav jag sedan tidigare äger deras fond BLE.

BLE eller Blackrock Municipal Income II som den heter har ett marknadsvärde på ca 365 miljoner dollars och ett NAV* om 15,61$ per share. Utdelningen är på 0,984$ per år och utdelningen sker månadsvis.
BLE stängde idag på 15,73$ vilket ger en direktavkastning om ca 6,25%.

Som man kan ana av namnet på BLE, bla bla II (TVÅ) finns det alltså en etta och den heter BFK.

BFK eller Blackrock Municipal Income har ett marknadsvärde nästan dubbelt upp mot BLE på ca 625 miljoner dollars och ett NAV om 14,96$ /share. Utdelningen som sker månadsvis är på totalt 0,9012$ per år.
BFK stängde idag på 13,92$ vilket ger en direktavkastning på ca 6,5%.

Det råder en stor skillnad i värderingen av de här två liknande fonderna. BFK handlas med en förhållandevis stor rabatt mot NAV och dessutom till en högre direktavkastning än BLE. När jag köpte BLE var det omvänt, då var direktavkastningen högre i BLE. 
BLE och BFK investerar i obligationer utgivna av kommun och liknande. Innehaven skiljer något men flera innehav syns hos de båda. Jag tycker att BFK ser lockande ut men vill gärna komma in till högre direktavkastning. Jag skulle gärna skopa in ett gäng till 13,25$ och 6,8% direktavkastning.

BLE och BFK äger en typ av placeringar som är undantagen skatt i USA och detta medför att ingen utländsk källskatt dras på utdelningen. Således är utdelningen helt skattefri i en svensk KF samt ISK.

*NAV står för Net Asset Value och är värdet för fondandelen. Som substansvärde för ett investmentbolag med skillnaden att de här fonderna inte brukar handlas till stora rabatter.

Börshandlade fonder kallas ofta för ETF från engelskans Exchange Traded Fund.


The Little Book of Big Dividends

 


Häromdagen läste jag ut min allra minsta bok om aktieplaceringar. Den ingår i någon sorts serie med koncept att formatet är väldigt litet. Ganska behändigt faktiskt.

Boken är mycket lättläst och handlar om att investera i utdelningsaktier där stor vikt läggs till utdelningstillväxt. Påståenden understöds med hänvisning till källa och boken/författaren är förtroendeingivande. Att man bör satsa på just utdelningsväxare finns det mycket bra anledning till vilket man får presenterat för sig.
Exemplaret jag läste trycktes 2010 och för att vara en bok är det ju relativt nyligen. Exempel och bolag osv som tas upp kändes därför bekant och inspirerande.

The Little Book of Big Dividends är en mycket bra bok att börja med. Om man inte redan läst massor av böcker i ämnet är den här toppen. Efter man har läst denna kan man med fördel läsa The Single Best Investment som är en annan bok med samma budskap. Den är utförligare men inte lika lättsmält.

Jag har läst väldigt många aktierelaterade böcker och även om jag läst The Single Best Investment flera gånger fann jag nöje och nytta i att läsa The Little Book of Big Dividends. 



Inflation och utdelningstillväxt

Utdelningsinvesterare som jag är fokuserar jag väldigt mycket på två saker, direktavkastning och utdelningstillväxt. Jag äger utdelningsaktier, vissa med fin historik med höjningar år ut och in. En annan del av portföljen består av fixed income och där är utdelningarna i de flesta fall statiska men å andra sidan ger de väldigt hög direktavkastning.

Den höga direktavkastningen är väldigt trevlig "idag" men på lång sikt är det historiskt bättre att satsa på utdelningstillväxt. Aktier som höjer utdelningen år ut och in bjuder allt som oftast också på en stigande aktiekurs över tiden. En aktie som kostar 100 kr med en utdelning om 3 kr och årlig utdelningstillväxt om 10% ger efter ett år 3,3 kr utdelning. Inte så iögonfallande och inte säkert att den uppvärderats men efter ytterligare ett par år är utdelningen 4 kr och aktiekursen har troligtvis stigit.

För den som vill bygga värde på lång sikt är det solklart utdelningsaktier med god utdelningstillväxt som man bör satsa på!

Ändå har jag Fixed Income i väskan...
Ja, vad skall jag skylla på, jag har blivit feg? Mmm, så är det nog. Detta investeringsslag sänker risken på portföljen och minskar volatiliteten. Ja, det sänker sannolikt även totalavkastningen på riktigt lång sikt men i dagsläget gör jag värderingen som så, att jag föredrar den sänkta risken och det pålitliga kassaflödet.

Något man bör ha i åtanke när det kommer till fixed income är inflationen, den minskar köpkraften år ut och in på dina utdelningar. De senaste 25 åren har inflationen i Sverige varit 2,1% i snitt (källa SCB). För att ta ett enkelt exempel, tänk dig att du får en utdelning från fixed income som täcker upp dina matkostnader på 60.000 kr per år. Om ett år har dessa matkostnader stigit 2,1% och uppgår till  61.260 kr. De första åren är kanske inte så svettiga, man har förhoppningsvis andra intäkter som täcker upp den ökade matkostnaden. Efter ytterligare fem år är samma mat uppe i en kostnad om ca 68.000 kr och du är nu 8000 kr back mot dina utdelningar på 60.000 kr.

För att inflationsskydda utdelningarna behöver man utdelningstillväxt. Jag har funderat på detta under dagen och kommit fram till att jag behöver följa upp utdelningstillväxten för min portfölj och säkerställa att den är acceptabel. Jag har även kommit fram till ett mål för den samma. Mitt mål för portföljen är en organisk utdelningstillväxt om minst 3%. Jag kommer utgå från värdet på portföljen och dess utdelningar vid årsskiftet och en bit in på nya året när alla svenska innehav presenterat utdelningen för våren räkna fram tillväxten.


Rannsaka mitt agerande

Under dagen har jag inte suttit lika mycket framför börsskärmen som jag brukar. Därmed inte sagt att jag ej funderat kring börsen och aktier, snarare tvärt om. Mina tankar har gått kring mitt agerande när jag köpte Sandvik.
För ett par veckor sedan slog jag till på Sandvik, ett fint bolag i mina ögon och ett bolag jag tror finns kvar om 20-30 år. Jag pyntade strax under 84 kr och den har ju som bekant backat över 10% sedan dess.
Men det är inte vad jag hakat upp mig på, faktum är att jag har inga problem alls med att den backat på det viset sedan jag köpte, jag tror fortsatt på bolaget och inget i dess förutsättningar har ändrats.
Dessutom har det mesta på börsen backat. Betsson som jag sålde för att finansiera köpet av Sandvik har backat ungefär lika mycket sedan bytet.

Vad jag hakat upp mig på är varför jag köpte Sandvik. Den är ju lite av en udda fågel i portföljen. Sandvik är ju ingen utdelningsaktie, även om jag köpte den till en ok direktavkastning.
Dessutom är det ett cykliskt bolag och sådana är generellt inte populära bland utdelningsinvesterare. Självklart finns det undantag. Alla mina övriga innehav kan man kalla utdelningsaktier.

Jag köpte alltså ett cykliskt bolag med en ok direktavkastning men ändå inte en utdelningsaktie. Anledningen till köpet är således spekulation i en högre aktiekurs. Ju mer jag funderar på det desto mindre nöjd blir jag över det hela.
Jag skall köpa aktier med fokus på utdelning! Inte spekulera i kurstillväxt i något som inte är en utdelningsaktie som jag gjort i detta fallet.

Min tro på Sandvik är som sagt oförändrad men jag kommer ändå utvärdera denna placering.

Ratos preferens ny i portföljen

Tidigare idag var Ratos preferens nere i 1802 kr och jag som hade en köporder på 1820 kr fick alltså ett nytt innehav i portföljen. Jag har Ratos stamaktie sedan tidigare och den har blivit en riktig surdeg. Jag slutade öka i Ratos tidigare i år då jag började känna osäkerhet huruvida de kan behålla utdelningen till våren. Jag har beslutat att avyttra Ratos stamaktie om de sänker utdelningen. 
Ja ja, åter till preffen.

Ratos preferens stats:
Utdelning: 100 kr  per år fördelat på 25 kr /kvartal(efter stämman 2017 höjs den till 120 kr)
Utdelningstillfällen: feb, maj, aug, nov.
Inlösen: 1837,5kr efter stämman 2017

På 1820 som jag betalade är direktavkastningen ca 5,5% vilket är bland de lägsta av preffarna. Detta speglar risken i Ratos preff, det är alltså en av de minst riskfyllda preffarna. Om de inte löser in den 2017 höjs utdelningen till 120 kr och då är direktavkastningen goda 6,6%. Jag räknar dock inte med att detta kommer inträffa utan ser det som en ren bonus om det blir så, att de inte löser in den och utdelningen höjs.
Jag tycker att direktavkastningen är väl låg för att vara en preff men har gjort ett undantag i detta fallet då risken är såpass låg och jag köpt den en bit under inlösen.

Hemfosa preferens

Idag 13:e oktober kallade Hemfosa till extra bolagsstämma som äger rum den 12:e november. Anledningen är att de skall besluta om att ge ut preferensaktier.
Med pressmeddelandet som gick ut idag är förutsättningarna för de nya preferensaktierna kända, allt utom priset vid nyemissionen.

Här kommer statsen för Hemfosa preferens:
Utdelning: 20 kr per år fördelat på 5 kr per kvartal.
Utdelningstillfällen: jan, apr, juli, okt.
Inlösen: Till den femte årsdagen 130% av ursprungligt emissionspris. Från femte till tionde årsdagen 120%. Från tionde årsdagen och därefter är inlösenpriset 110% av ursprungliga emissionspriset.

VD för Hemfosa är fastighetsfräsare Jens Engwall som tidigare var direktör på Kungsleden. Affärsmodellen med fokus kring transaktioner tog han med sig från Kungsleden till Hemfosa. Kungsleden som gått knackigt en längre tid har nu bytt strategi och fokuserar på förvaltningsresultatet.
Hemfosa äger till största del samhällsfastigheter vilket inte är den mest riskfyllda typen att äga men heller inte den minst riskabla. Det är tex betydligt lägre risk i Akelius preferens som nu handlas till ca 322 kr. En annan att jämföra med är Amasten som äger främst bostadsfastigheter vilket i sig är en mindre riskabel fastighetstyp än Hemfosa. Amasten noterades på börsen under 2014 precis som Hemfosa, skillnaden är dock att Amasten är mycket mindre, på en mindre lista (First North) och att det började med sin nuvarande verksamhet i år medan Hemfosa funnits i flera år innan det börsnoterades.
Amasten introducerades på 250 kr och handlas nu kring 270 kr.

Hemfosa har varit väldigt offensiva historiskt och var tidigt ute med preferensaktier, jag vill minnas att det skrevs att de hade en belåningsgrad kring 95% ett tag inräknat preferensaktier som de då klassat som lån. Nu är belåningsgraden 63% vad jag kan se i senaste årsredovisningen. Det är inte lågt men heller inte alarmerande högt.

Med ovan i beaktning kan man hoppas på 250 kr emissionskurs, 275 kr är ok medan 300 kr är väl högt.

Blogga, Twitter och Börssnack

Sedan 1999 har jag varit mer eller mindre aktiv på Börssnack på www.di.se. Jag har skrivit och diskuterat och haft trevligt samtidigt som jag lärt mig mycket nytt. På senare år har jag dock känt mindre och mindre tillfredsställelse från forumet. Det har inte varit lika underhållande av olika anledningar jag inte behöver gå in närmre på här.
För ett antal månader sedan skaffade jag Twitter för att se om jag kunde åter finna det stora nöjet i att läsa, skriva, diskutera, svara på aktierelaterade ämnen. Det dröjde inte länge innan jag var fångad av Twitter. Många bra skribenter huserar där och jag kan själv välja vilka jag vill följa. Man har även fördelen att Twitter är globalt och man kan följa sina favoriter i tex USA också.

Jag gillar Twitter och tycker det är toppenkul att följa börsen/aktierelaterat den vägen. Ganska strax efter jag skaffade Twitter började kommentarerna och frågorna komma om jag har en blogg och att jag borde ha det. Jag funderade på det en tid och slog sedan till för att testa. Detta har ju varit en succé klart över förväntningarna. Jag har skoj när jag twittrar och bloggar och framförallt har jag äran att ha många läsare på bloggen och med dem mycket kommentarer osv.

Det är nu exakt två månader sedan jag startade bloggen och under denna korta tid har jag fått många läsare och jag vill tacka er för att ni följer min blogg och kommenterar mina inlägg. Jag har roligt och jag lär mig nytt av detta interagerande med er läsare.

Senaste tiden har jag fortfarande gått in då och då på Börssnack för att kolla läget men jag har inte skrivit mycket där. Jag kommer fortsatt att vara aktiv på Twitter och bloggen i huvudsak medan Börssnack får gå lite i ide.

Var sak har sin tid.

Följ mig på Twitter och dela gärna mina blogginlägg på Twitter, det hjälper mig och min blogg att nå ut till fler. https://twitter.com/therealpetrusko

Preferensaktierna bra läge

Senaste tidens börsnedgång har dragit ned de flesta aktierna söderut. Många fina köplägen i utdelningsaktier har uppstått, Industrivärden tex ser riktigt fin ut nu vid kurser kring 120 kr och en antagen direktavkastning om ca 5% till våren.

Vissa utav preferensaktierna har backat något också varpå fint läge har uppstått att öka/köpa. Jag tänkte gå närmre in på två st.
Först ut:
Akelius preferens. Stängde veckan på 329,5 kr. Utdelningen är på totalt 20 kr fördelat på 5 kr per kvartal (utd månader: feb, maj, aug, nov). På veckans stängningskurs är direktavkastningen lite drygt 6% vilket är riktigt bra med tanke på riskprofilen i Akelius. Akelius äger främst bostadsfastigheter vilket bjuder på låg vakans och mycket pålitligt kassaflöde. Akelius har även egen inlåningsverksamhet som är en form av finansiering de är unika med och ett äss i rockärmen jämfört med övriga bolag. För fastighetsbolag är tillgång till finansiering en mycket viktig del i verksamheten och att då ha ytterligare en dmension i form av inlåningsverksamheten det är nice.
Inlösenkursen för Akeliuspref ändras stegvis med tiden för att som lägst landa på 330 kr (år 2020 om jag inte minns fel). Om man köper nu och behåller till en ev inlösen har man alltså insatsen i retur.
Ett bra läge att gå in i Akelius pref.

Klövern preferens. Stängde veckan på 155 kr och med en total utdelning om 10 kr hamnar direktavkastningen på  knappa 6,5%. Utdelningen betalas kvartalsvis och utdelningsmånaderna är: jan, apr, jul, oktober (pay date). Klövern preferens och Corem property pref har länge handlats till samma värdering. Corem handlas fortfarande kring 175 kr som är kursen de bägge länge legat kring. Klövern pref däremot har sedan en tid pressats nedåt och denna veckan stängde den alltså på 155 kr.
Inlösenkursen för Klövern pref är 175 kr.
Jag tycker det är ett fint läge att gå in i Klövern pref. Direktavkastningen är god och om man behåller till ev inlösen får man en tjuga extra per aktie om man har lyckats köpa dem för 155 kr.

Till högre risk finns det än högre direktavkastning. Själv äger jag tex Amasten pref som nu handlas till 7,4% direktavkastning. Den högre risken tycker jag motiveras med den fina direktavkastningen. Man skall dock vara medveten att risken är oerhört mycket högre i Amasten vs tex Akelius.
Sedan finns det ju preffarna med krisvärdering, Eniro och SAS. De här två handlas långt under intropris och inlösenpris och en direktavkastning vida överstigande 10%. Detta pga att marknaden är osäker på om de här två kommer kunna betala utdelningarna och i slutändan lösa in preffarna. Här finns det en överhängande risk att bli av med hela eller delar av satsat kapital.

Jag gillar Akelius bäst. Risken är enligt min bedömning låg i denna och 6% direktavkastning i en lågriskare det är väldigt angenämt.

Frustrerad

Jag är frustrerad på mig själv och situationen jag satt mig i. De senaste dagarnas nedgång är ett mycket fint tillfälle att köpa fler aktier. Jag brukar passa på att köpa extra mycket när sådana här lägen uppstår.
Sedan en tid tillbaka är min belåning något högre än nivån jag avser ligga på. Samtidigt som jag är nöjd med affärerna jag gjorde som tog belåningen dit så är det riktigt surt att bara titta på när börsen bjuder på finfina köptillfällen.

Min belåning är inte ett problem som på något sätt äventyrar min portfölj. Den är på under 10% av portföljvärdet. Jag står dock fast vid de riktlinjer och den plan jag satt kring belåningen och fokuserar på ett betala ned lånet innan jag köper fler aktier. Nu när börsen backat rejält är det lite längre sträcka att ta sig till superlånet igen. Med hemlängtan och solen i ryggen är jag åter i köpartagen om drygt en månad.

Utan en strategi och plan utstakad i förväg kan det vara förödande med belåning om man inte är varsam. Det skulle tex kunna vara mycket lockande att låna ännu mer nu när börsen backat mycket. Backar den än mer vad gör man då? Låna ännu mer? Det kan gå snabbt att hamna i trubbel. Jag är ganska försiktig med belåning och kör en defensiv strategi när jag handlar för lånade pengar.

PPM

Jag är inte så intresserad av vanliga fonder egentligen men i PPM är det vad man spelar med så där blir jag tvungen att försöka sätta mig in det. Jag har under ett antal år varit aktiv och gjort fondbyten och ändrat viktning. Sedan en tid har jag funnit fyra innehav jag känner mig nöjd med medan jag hoppat från sten till sten med det femte innehavet.
Just nu ser min PPM ut så här:

Didner & Gerge Aktiefond
Spiltan Högräntefond
AMF Aktiefond Världen
Avanza Zero
Carnegie Rysslandsfond

Rysslandsfonden tog jag in för ett antal veckor sedan och tänkte behålla den ett tag i spekulation att det skulle stiga. Idag valde jag att ta en förlust på ca 6% och göra en omplacering då jag hittat en fond med en strategi som jag gillar.

Jag följer Carnegie på Twitter och de tipsade om Carnegie Strategifond som investerar i aktier med hög direktavkastning och företagsobligationer med hög ränta. Normalt sett har fonden en avgift på 1,5% men i PPM är det ca 0,4% avgift på den. Det här tror jag blir en keeper och hoppas på god avkastning i mina fem innehav och att jag framledes bara justerar viktningen från tid till annan.
Carnegie Strategifond har presterat förhållandevis mycket bra på 1, 3, 5 och 10 år. Just nu är fondens fördelning ca 60% aktier och resten obligationer.

Nu ser alltså min PPM ut så här:

Didner & Gerge Aktiefond
Spiltan Högräntefond
AMF Aktiefond Världen
Avanza Zero
Carnegie Strategifond

Länk till Carnegies sajt och info om Carnegie Strategifond:
http://www.carnegie.se/fonder/vara-fonder/svenska-aktiefonder/strategifond-a/

Belåning, superlånet

Jag använder mig av belåning på en av mina depåer hos Avanza. Det är så låga räntor att det nästan är tokigt att låta bli. Det skulle dock svida att förlora pengar som inte är mina varpå jag tillämpar en extra försiktig strategi för de lånade pengarna.

För lånepengarna har jag köpt preferensaktier. Det har varit en lyckad strategi hittills med fin avkastning. Förvisso ingen garanti att det även är så framledes men jag tror att preffar kommer ge en positiv avkastning de närmsta åren då jag inte ser något som talar emot ett sådant scenario. Jag har deltagit i de flesta nyemissioner i preffar senaste året och det har bjudit på courtagefri handel samt lägre pris.

Senast var det Akelius preferens där jag tog i lite extra när jag tecknade. Jag fick ganska ok tilldelning och denna affären tog min belåning från superlånet till vanligt lån hos Avanza. Jag har väldigt låg ränta även på det vanliga lånet och kan gott och väl tänka mig att betala den räntan för att få avkastningen från en preff som vida överstiger lånekostnaden. Dock vill jag ha en låg belåningsgrad och den låga räntan på superlånet är att föredra varpå jag nu fokuserar på att betala ner lånet för att åter få superlånvilkor.

Jag har inte riktigt bestämt mig hur jag skall förhålla mig till lånandet när jag väl är nere på superlånet igen men preliminärt siktar jag på att med knapp marginal ta mig under gränsen för att sedan hålla mig därikring närmsta året. På några års sikt ämnar jag skaffa en rejäl marginal upp till gränsen för superlånet.

Om det blir nyemissioner av preffar kommer jag tillåta mig att åter gå över gränsen för att sedan betala ned igen. Nyemissionerna är oftast såpass bra lägen att gå in i en preff att jag ogärna missar det.

Ferronordic, hög risk med rysskräck

Ferronordic Machines är auktoriserad återförsäljare i Ryssland för Volvo Construction Equipment, Man startade verksamheten 2010 och har växt snabbt. Dock ser det dystert ut framledes.  Det är tuffa tider i Ryssland och man avvaktar med att köpa nya maskiner.

Bolaget har flera tunga ägare bla: Öresund, Creades och Rune Andersson.

Ferronordics preferensaktie finns listad på First North och planen var att stamaktien skulle noteras nu i höst. Detta skjuter man nu på framtiden då rysskräcken sätter käppar i hjulen på flera sätt för denna notering. Planen på sikt var också att lösa in preffarna i utbyte mot stamaktier. Det finns incitament för detta i reglerna för preffen. Om preffarna inte löses in i oktober 2014 ökar inlösenbeloppet med ett belopp varje år fram till 2016 då taket om motsvarande 1200 kr nås.
Någon inlösen är alltså inte aktuell närmsta tiden då noteringen av stamaktien är inställd.

Preferensaktien har en årlig utdelning om 100 kr och är uppdelad på två tillfällen per år, april på våren och oktober på hösten. 29 oktober betalas höstens utdelning om 50 kr ut. Igår stängde aktien på 690 kr vilket ger en direktavkastning på ca 14,5%.

Med den politiska risken, tex hot om att förbjuda utländskt ägande, och det faktum att bolaget har det tufft med inbromsad försäljning är Ferronordic en placering av hög risk. Man skall inte ta utdelningen för given. Den kan ställas in och  man  kan förlora hela sitt satsade kapital.

Om bolaget överlever och betalar utdelning på preffen och löser in den efter 2016 är det en riktig fullträff att köpa på 690 kr. Det är många ifs and buts kring denna och den som chansar på en investering i Ferronordic Machines preferensaktie skall vara beredd på att förlora hela eller delar av satsat kapital.

Tillägg:
Ett alternativ om man är ute efter hög direktavkastning är AllianceBernstein Global High Income Fund, ticker: AWF. Den ger drygt 9% direktavkastning och har placeringar i högavkastande företagsobligationer A.K.A junk bonds. Risken är inte låg i denna, främsta risken är sänkt utdelning och går den ner så backar troligtvis även kursen. Risken är dock avsevärt lägre jämfört med Ferronordic. AWF har många innehav och överlever om ett eller några av dem går under.

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...