Goldman Sachs dräper fastighetsbolagen idag

Goldman Sachs är ute idag och skriver om kontorshyrorna i Stockholm. Hyrorna för kontor på bästa läge har stigit bortåt 50 procent på två år, De enda storstäderna i Central-/Nordeuropa med högre kontorshyror än Stockholm är Paris och London, påpekar Goldman Sachs. Hyrorna för kontor i Stockholm har toppat för denna gången skriver Goldman Sachs.

Det här är ju aktuellt för tex Castellum, Klövern mfl varpå de idag backar på börsen. Det förändrar ju ingenting för dessa bolag just idag men börsen fungerar ju så att det prisar in framtiden och en topp i hyrorna ger en annan bild av framtida vinster.

Castellum är mitt största innehav och det är en fantastisk tid för dem nu med kontorshyror på toppnivå. Man har kunnat höja hyrorna rejält och även om höjningarna blir mer normala framöver är det fler faktorer som påverkar intäkterna. Dels bygger man nya kontor och dels köper man fler fastigheter. Castellum har mycket god potential att fortsätta höja sin utdelning.


8 kommentarer:

  1. Jag ser möjligheten att komma över samma utdelning till ett billigare pris , det blir bra det :)

    SvaraRadera
  2. Tror inte jag....väntar tills dom tvingas sänka sin utdelning

    SvaraRadera
  3. Haha. Jag så en film på Netflix i veckan. Inside Job heter den. En dokumentär om finans krisen 2007. Har lite svårt o ta Goldman med fler på riktigt allvar efter den. Riktigt bra film den kan ja rekommendera. Mvh Dempa

    SvaraRadera
  4. GS är notoriska, när det kommer till att gynna tradingdesken eller någon specifik kund. Då passar det bra att sända ut "analyser" till kanonmaten. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  5. Jag är måttligt imponerad av GS analys av kontorsmarknaden. Man ska komma ihåg att jämförelser brukar göras mellan premium rents i CBD mellan olika städer. Du behöver inte åka så långt ut från city för att halvera hyrorna. Av de svenska börsbolagen är det bara Hufvudstaden som har någon större exponering mot just CBD. De andra Stockholmstunga bolagen som Fabege, Kungsleden etc har väldigt liten andel i bästa cityläge.

    Fabege har under 50% av beståndet i innerstan och då inkluderar det lägen som Norra Vasastan, Hornsberg och Marieberg. Vad Kungsleden kallar city väst och city öst är i själva verket Hornsberg och Gärdet/Frihamnen osv.

    Jag tror fastigheter i 'semicentrala' lägen är de största vinnarna närmaste åren då företag som sitter i city har kontrakt som går ut och de inser att hyrorna gått upp 50% sedan de tecknade. Då söker man sig en bit ut. Om/när sen hyrorna faller igen får du en ström tillbaka in i city.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
  6. Fin tajming inför löneutbetalningen imorgon. Var ett tag sedan jag ökade i Castellum eftersom innehavet redan är stort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Utlandsutdelaren,
      Ja det var bra tajmat minsann! =)

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Älskar när mina kärninnehav dippar, fyller på nu!

    SvaraRadera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...