Risk med Oscar Properties preferens serie B

Just nu går rubrikerna varma om en gammal affär som innebär att Oscar Properties kommer behöva skaka fram 800 miljoner för att betala slutlikviden i det köpet. Innan årsskiftet verkar det som. Bolaget har det redan knackigt i kassaflödet så det här skapar blodvittring enligt media jag läst.

Som en spin off på det temat vill jag lyfta ett annat bekymmer för Oscar Properties. Det är inte fullt lika stort till beloppet men ändock inte fickbös heller.

Preferensaktien av serie B har villkor som innebär att ägarna kan begära inlösen till 500 kronor. Sådan skall beviljas om finansiella sitsen i bolaget tillåter det. De kan alltså neka inlösen men det är inte bara säga nej så är det hela överspelat. Om Oscar Properties nekar inlösen räknas inlösenbeloppet upp med 10 procent årligen. Det är ett dyrt alternativ för dem. Länk till mitt inlägg med mer info kring det här med inlösen i denna aktien.

Det finns 407 928 stycken preferensaktier av serie B och de handlas just nu i 460 kronor. Om jag ägde denna preffen skulle jag kräva inlösen av den till våren. Jag tror att flera andra resonerar så också samt att vissa har köpt den enbart för att begära inlösen.
Antaget att ägare till 1/3-del begär inlösen så är det ungefär 70 miljoner som skall betalas ut till ägarna för inlösen av aktien.
Som sagt inga jättesummor men när det redan är knackigt i kassaflödet så är 70 miljoner pengar det med.

Länk till Oscar Properties preferens serie B hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

  1. Hur begär man inlösen? Måste det ske genom ett visst antal aktieägare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Niklas,
      Jag länkar i inlägget ovan till mitt inlägg med info om hur inlösen fungerar.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej Petrusko.
    Jag har läst dina inlägg om preffar, mycket bra info skall sägas.
    Angående inlösen har jag dock inte riktigt förstått hur det fungerar. Du nämner här att om du vore ägare till Oscar Properties preffen så skulle du begära inlösen till våren.
    Är det något du kan göra individuellt och när du vill eller ska detta röstas fram på bolagsstämma?
    Det vore jätteintressant om du kunde skriva ett specifikt inlägg om just hur det går till med inlösen av preffar, det är något jag tror skulle uppskattas verkligen.

    Mvh / K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena K,
      Den här preffen är unik då det är den enda där man som ägare kan begära inlösen. För alla andra preffar är det inlösen när bolaget bestämmer sig för det.

      Jag länkar i inlägget ovan till mitt inlägg med info om hur inlösen fungerar.

      Här är också länk till mitt inlägg med info om inlösen för de flesta preffar: http://petrusko.blogspot.se/2015/01/inlosenkurs-for-preferensaktier.html

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tackar!
      Just Oscars preff är jag inte intresserad över, däremot Akelius skulle jag gärna köpa. Trodde alla preffar hade samma regler för inlösen, men då vet jag vad som gäller.
      Tack för att du redde ut detta.

      Radera
  3. WTF, håll er ifrån dessa osäkra papper när det finns stabila bolag på Large cap och även Bilia vilken har potential och kanske även Mekonomen...

    SvaraRadera
  4. Den elementära frågan blir nog om bolaget är med till sommaren.
    Jag tror vi har mycket osett ännu och befarar det värsta !

    SvaraRadera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...