Kort om optionsstrategin i JGPI

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en optionsstrategi. Fonden är aktivt förvaltad och innehåller utvalda aktier från vida världen. Utöver det ställer de ut optioner mot index. De ställer optionerna ut optioner mot globalindex och mot S&P500. Det är en covered call strategi där de ställer ut optioner på 30 dagar till ett aningen högre pris än rådande indexnivå. Optionsintäkterna betalar de ut månadsvis till andelsägarna i fonden vilket ger en hög direktavkastning.

Bilden ovan visar optionerna i fondens portfölj per idag. Det är diverse siffror som främst ser ut som mumbojumbo men du kan titta på dem och ändå greppa en sak. Det jag ringat in har varje rad ett gäng siffror där de första står för lösendatum, tex 240412. Det är allt du behöver greppa för att förstå konceptet i det jag kortfattat går igenom nedan.

JGPI ställer regelbundet ut optioner på en del utav innehavet. På så vis har man aldrig sålt bort hela börsuppgången om man står inför en sådan men över tid går ju börsen upp. Varje vecka ställer de alltså ut ett gäng optioner som ger innehavaren rätt att köpa deras index till ett förutbestämt pris om 30 dagar. Tittar man på siffrorna i röda ringen ovan får man en uppfattning om hur de successivt och metodiskt rullar optioner under en 30-dagars period.

Optionerna säljer de och får en omedelbar intäkt. Enkelt uttryckt fungerar en covered call strategi att man ger optionsinnehavaren rätt att köpa ditt innehav till ett förutbestämt pris om 30 dagar. Om index står lägre än det priset kommer innehavaren inte nyttja optionen och man har kvar sitt innehav. Om index står högre kommer innehavaren nyttja optionen och man måste således sälja sitt innehav till det förutbestämda priset. Då har man fått optionsintäkten dag 1 och dag 30 har man sålt sitt innehav till en liten vinst.

Ah nu var inte det här inlägget menat bli ett lång sådant eller på något sätt förklara optioner helt och hållet. Syftet med det här inlägget var bara att man ska kunna få en känsla hur JPMorgan i den här fonden arbetar med att sälja optioner regelbundet under en 30-dagars period och så vis fånga börsens uppgång över tid.

Någon sorts motsats till ett sådant här upplägg vore att sälja optioner på hela portföljen rakt av på ett bräde. Om börsen rör sig mycket just den månaden så får man sin lilla optionsintäkt och man tvingas sälja sitt innehav till en liten uppgång enligt det överenskomna priset i optionen. Man missar helt den stora rörelsen och får bara en liten smula. Föreställ dig att börsen stiger 20 procent på 30 dagar samtidigt som du måste sälja ditt innehav på 3 procent upp enligt optionerna du ställt ut. Ett sådant här upplägg blir extra känsligt för nedgångar eftersom man är med på hela nedgången och där nere ställer ut nya optioner på bara ett lite högre pris och när börsen går upp igen missar man helt den stora rörelsen upp.

Jag gillar upplägget som JPMorgan har i den här JGPI att de genererar hög utdelning men ändå fångar upp börsens uppgång över tid. Hur prestandan blir kan man inte säga med säkerhet på förhand när det gäller investeringar på börsen men man kan konstatera att strategin har goda förutsättningar att göra det de utlovar. Generera fet utdelning och prestera viss kurstillväxt över tid. Som investerare i JGPI kommer totalavkastningen främst bestå av en hög utdelning medan kurstillväxt kommer vara liten. Som ett snitt över tid. 

Länk till JGPI hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Nya aktiva ETFer ifrån iShares - Med inspiration ifrån JEPI

 


Igår listade Blackrock/iShares två stycken nya börshandlade fonder på XETRA i Tyskland. Det ser ut som att de skapats med inspiration ifrån JEPI. Kortfattat är den där JEPI en börshandlad fond i USA som är aktivt förvaltad och genererar extra hög utdelning genom att ställa ut optioner mot innehavet. På kort tid har JEPI blivit superpopulär och dragit till sig flera hundra miljarder kronor i förvaltat kapital. Den kakan vill andra fondbolag vara med på och därför har det i USA kommit en fasligt många fonder på det temat och nu spiller det över här i EU.

Här är namn på de nya fonderna listade på XETRA:

iShares World Equity High Income UCITS ETF USD (Dist) ISIN: IE000KJPDY61 Ticker: WINC

iShares U.S. Equity High Income UCITS ETF USD (Dist) ISIN: IE000WHL2ZK1 Ticker: INCU


Här är en länk till World Equity High Income hos iShares: https://www.blackrock.com/se/intermediaries/products/335083/ishares-world-equity-high-income-ucits-etf

Här är en länk till US Equity High Income hos iShares: https://www.blackrock.com/se/intermediaries/products/335078/ishares-u-s-equity-high-income-ucits-etf

Bägge två är noterade på XETRA med full dokumentation för Sverige vilket betyder att våra nätmäklare kan erbjuda handel i dem. Nordnet brukar få in nya värdepapper automatiskt så där kommer de nog snart medan hos Avanza verkar det vara något manuellt men sådana här fonder brukar dyka upp hos dem också.

Fondavgiften är "låga" 0,35 procent. Lågt och lågt det beror ju på vad man jämför med men det här är aktiva fonder och de gör något extra/speciellt varpå det inte är orimligt att kalla avgiften låg.

Fonderna är aktivt förvaltade och de fokuserar på innehav med låg volatilitet. De ställer ut optioner mot innehavet. Strategi osv för optioner och förvaltning har jag inte satt mig in i ännu. Fonderna är helt nya, det är begränsat med info och det är mycket att ta in.

De kommer pynta utdelning kvartalsvis i januari, april, juli, oktober.

WEBG Amundi Prime All Country World UCITS ETF

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Nu finns den hos Avanza, den billiga börshandlade globalfonden som jag skrev om häromdagen. Länk till inlägget: https://petrusko.blogspot.com/2024/03/ny-superbillig-global-etf-fran-amundi.html

Det här är alltså en extra bred globalfond som även innehåller tillväxtmarknader. Allt detta till en superlåg avgift om 0,07 procent. Andra globalfonder kostar betydligt mer i avgift och särskilt sådana här breda som denna.

När man köper en börshandlad fond noterad i utlandet så tillkommer det engångsavgifter vid handeln. Dels är det courtage precis som när man handlar aktier. Det tillkommer även valutaväxlingsavgift eftersom fonden handlas i euro. Det där är engångsavgifter och är obetydliga givet att man investerar på lång sikt. Skulle man köpa/sälja fram och tillbaka på daglig basis kommer avgifter bygga upp snabbt. Men så gör man ju inte heller. Näe om man investerar för att behålla i flera år så är de där engångskostnaderna obetydliga. Viktigt dock att inte köpa för små belopp för då blir courtaget stort procentuellt sett. Flera mäklare tar 1 euro minicourtage för handel med europeiska aktier/fonder. För att hålla nere kostnaden procentuellt sett bör man investera för ett antal tusenlappar åt gången.

Den här fonden pyntar utdelning och eftersom den är nystartad finns det ingen utdelningshistorik. Globalindex har kring 2 procent direktavkastning och där någonstans är vad man ska förvänta sig att den här fonden ligger på. Fonden har sin legala hemvist på Irland varpå det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningen den betalar till andelsägare. Den funkar bra både i ett ISK och KapitalFörsäkring.

Det går att använda sig av en sådan här fond på många olika sätt. Den kan vara det enda man investerar i och den kan vara ett komplement till andra fonder och aktier. Den ger en bred global exponering till mycket låg avgift.

Fonden följer ett brett globalt index med namn Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap USD Index NTR. Det innehåller kring 3500 bolag vilket är betydligt fler än cirka 1800 stycken många andra globalfonder innehåller. Tittar man på innehaven så är de i toppen snarlika i de flesta globalindex. Hur man än vrider på det är Apple, Nvidia, Microsoft mfl störst. Det är längre ned i innehavslistan skillnaden ligger. Väldigt många fler innehav ger en bredare exponering och det är konceptet med att investera i globalindex, att köpa allt och vara med på resan.

Fonden heter: Amundi Prime All Country World UCITS ETF USD och har ticker WEBG.

Länk till WEBG hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Jag har ökat regelbundet i JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income ETF

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Jag har fortsatt att köpa JGPI och det har blivit en regelbunden grej utav det. Den här fonden är helt i min stil med bred exponering och hög utdelning. Senast idag köpte jag mer andelar och innehavet väger nu en bit över 5 procent i min portfölj. Utdelningen har kommit upp över en nivå jag ville invänta innan jag viktade fonden över 5 procent varpå jag nu siktar på att komma upp kring 7-10 procent vikt i portföljen.

Den här fonden startades i slutet av 2023 och den första utdelningen hade X-dag i januari och betalades i februari. Fonden pyntar utdelning månadsvis och har hunnit med att avisera 3 stycken utdelningar hittills. Den första var kring 4,5 procent uppväxlad i årstakt och den senaste låg strax över 6 procent. Utdelningarna kommer ifrån de utdelningsintäkter fonden har ifrån innehaven men framförallt ifrån optioner som de ställer ut mot index. Det använder en smart optionsstrategi som medger viss kurstillväxt på sikt. Dels ställer de ut optioner varje vecka mot en del av innehavet för att kunna fånga börsens uppgång över tid. En annan del som medger kurstillväxt är att de ställer ut optionerna till en högre nivå för att fånga viss uppgång. 30 dagars löptid och en nivå som ligger några procent över indexnivån vid tillfället de säljer optionerna.

Innan lansering pratade fondens företrädare om direktavkastning bortåt 7-9 procent och vi får se om vi når upp dit i närtid. Det har varit lite lugnare på börsen en tid nu vilket genererar lägre optionsintäkter. När börsen inte fladdrar så mycket blir priset på optionerna inte lika fördelaktigt. Det syns inte minst i liknande fonder ifrån JPMorgan i USA där direktavkastningen gått ned lite senaste tiden.

Bra att tänka på är även att optionsintäkter kan variera vida från månad till månad och därmed även utdelningen. I den här fonden JGPI så är det huvudsakligen optionsintäkter som delas ut och det betyder att utdelningen kan komma pendla upp och ned de olika månaderna. Den kan bli lägre nästa månad för att därefter bli högre igen. Det kommer att svänga fram och åter över tid. Jag hoppas att vi håller oss stadigt på en nivå över 6 procent dock.

Kursen i fonden har tickat på hyggligt och över tid kan man förvänta sig viss kurstillväxt men avkastningen kommer vara ifrån utdelningar i första hand.

Tack vare optionsintäkter så kommer en sådan här fond gå mindre dåligt än börsen när det är surbörs. Priset för den här stabiliteten och optionsintäkter är att man säljer en del av uppsidan. Fonden kommer alltså inte gå lika bra som börsen när det är urstark börs. Stabilitet, viss kudde på nedsidan och stora utdelningar. Ett knippe faktorer som kan vara värda sitt pris. Där priset då är att man ger bort en del av uppsidan.

Optionsstrategin i fonden kan attrahera fler än utdelnings/inkomstjägaren. Den försiktige investeraren kan lockas av stabiliteten och viss kudde på nedsidan. 

Fonden är aktivt förvaltad men avgiften är förhållandevis låg om 0,35 procent. Inriktningen är aktier globalt och man kan förenklat säga att de utgår ifrån globalindex och väljer ut bolag med lägre volatilitet och stadiga vinster varpå även aktieportföljen fonden valt ut bidrar till stabilitet. Där är flera faktorer i fonden alltså som gör den till en stadig pjäs. Ingenting är fritt från risk eller nedgång utan den här stabiliteten jag nämner artar sig normalt sett som lägre nedgång när det surar. Inte lika djupa dalar i kursgrafen kan man säga. Jag både gillar utdelningar och är en försiktig investerare. JGPI tickar bägge de boxarna för mig.

Nästa utdelning meddelas i början av april och det är spännande åtminstone nu i början innan den etablerat någon sorts nivå. Jag är medveten om att utdelningen kan svänga från månad till månad men hoppas som sagt på att vi håller oss över 6 procent.

Jag fortsätter att köpa mer i JGPI och det kan ta sin tid att komma upp i 7-10 procent portföljvikt. Jag köper för en del av de utdelningar jag får varje månad och ibland minskar jag i något innehav och investerar i ett annat, som JGPI.

Länk till JGPI hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Utländsk källskatt i retur hos Avanza

 


Idag fick jag åter utländsk källskatt på min KapitalFörsäkring hos Avanza. Denna gången fick jag åter på öret samma belopp som dragits under 2023. Historiskt har Avanza varit dåliga på det här med den utländska källskatten. De har haft usla rutiner för det och de har gjort dåliga beslut som mynnat ut i att det blivit sämre för många medan det gynnat några få (de som haft danska aktier). Framförallt har man inte fått all källskatt i retur historiskt hos Avanza. Av ovan anledningar.

Förra året fick jag allt i retur till slut men först efter att Avanza krånglat och dessutom påstått att alla kunder som hävdade att de fått för lite, att de hade fel. Långt senare det året betalade Avanza ut det som saknades utan att säga ett ord om saken. Slutet gott allting gott.

Ja här får man ju säga att det ordnade sig bra förra året och det här året blev det bra. Man kan anta att det är så här det funkar med utländsk källskatt hädanefter hos Avanza; Bra helt enkelt.

Ny superbillig global ETF från Amundi - All Country World

 


Den 13 mars listade Amundi en helt ny global börshandlad fond på den tyska börsen. Den har en bred global exponering där även tillväxtmarknader inkluderas och allt detta till en fondavgift om endast 0,07 procent.

Fonden har ticker WEBG och ISINkod: IE0009HF1MK9.

Den finns hos Nordnet som är duktiga på börshandlade fonder och erbjuder handel på riktiga tyska börsen. Länk till fonden hos Nordnet: https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor/18278268-amundi-prime-all

Den finns inte hos Avanza ännu för de har en usel lösning för handel med börshandlade fonder. En lösning som innebär mer vinst för Avanza men sämre upplevelse/funktion för kunden. Fonden dyker kanske upp så småningom hos Avanza.

En sådan här fond kan vara ett sätt att få bred global exponering till en låg avgift. Fonder som följer ett sådant här brett index brukar kosta betydligt mer. Jämförelsevis finns Storebrand Global All Countries som kostar 0,33 procent och där finns en börshandlad fond ifrån Vanguard som kostar 0,24 procent fondavgift.

Amundi Prime All Country World UCITS ETF följer ett index som heter Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap USD Index NTR och innehåller cirka 3500 bolag.

Fonden pyntar utdelning men finns även i en icke utdelande andelsklass om man hellre vill ha det. Dess legala hemvist är på Irland varpå det inte dras någon utländsk källskatt. Jag skrev felaktigt att fonden finns som icke utdelande andelsklass också men det stämmer inte. I dagsläget finns den här billiga "prime"-fonden endast som utdelande version.

Amundi brukar vara ESG så in i tusan men här är där inget sådant vad jag kan se utan att leta efter det. Läs mer om fonden på Amundis sajt: https://www.amundietf.se/en/individual/products/equity/amundi-prime-all-country-world-ucits-etf-dist/ie0009hf1mk9

Bankfesten snart över - Eller?

 


Det senaste året har ränteläget normaliserats och det betyder bättre förutsättningar för bankerna. Sedan vi lämnade minusräntor har vinsterna stigit rejält för bankerna vilket mynnat ut i stora utdelningar den här våren. Igår avskiljdes utdelningen ifrån SEB och idag handlas Handelsbanken exklusive rätt till utdelning. Om några dagar (27 mars) avskiljs utdelningen även ifrån Swedbank och bankfesten är över för denna gången.

Ja om vi nu syftar till vårens utdelningar som bankfesten. Det normaliserade ränteläget är dock här för att stanna en tid och bankerna kommer göra hyggliga vinster även de kommande åren. Baserat på vinsterna de gjorde 2023 är värderingen inte hög nu och med antagandet att vinsterna blir hyggliga även de närmsta åren så är värderingen heller inte hög.

Utdelningarna väntas bli goda även de kommande åren och med det sagt är det inte tack och adjö bankfesten är över. Det är bara utdelningarna som är tagna för den här gången och bankerna är nog rimliga att hålla på sikt. Nästa vår kommer det en ny fest i form av utdelning och året efter det osv.

För SEB är analytikers snittestimat en total utdelning om 12 kronor per aktie nästa vår. Just nu handlas SEB A i 146,5 kronor vilket ger en direktavkastning om 8,2 procent.

För Swedbank är analytikers snittestimat en utdelning om 15,48 kronor per aktie nästa vår. Just nu handlas Swedbank till 227,50 kronor men den här vårens utdelning är inte tagen ännu och justerat för den är direktavkastningen 7,3 procent.

I skrivande stund har jag inte snittestimat för Handelsbanken nästa år men det är förväntningar om god utdelning där också.

Våren 2026 väntas utdelningarna bli goda även då. Ju längre bort tidsmässigt desto större osäkerhet förstås men det där med minusräntor är något alldeles ovanligt och vi bör inte förvänta oss det i retur i närtid.

Jag äger alla tre de här bankerna även om jag tycker SEB är den allra bästa. Jag har investerat i dem som ett case i sektorn, för bred exponering i svensk bank. Jag gjorde den här satsningen för ett par år sedan när jag tyckte mig se att högre ränteläge var på gång och inflationen inte alls var övergående. Då sålde jag stort i preferensaktier till hög kurs och köpte istället banker till låg kurs. Sedan dess har räntebanan förändrats till att nu se ut att vara nedåtgående men inte till minusnivåer. Jag har haft flyt även i den här rörelsen och köpte på mig mer preferensaktier igen med start i höstas. Bankaktierna har jag behållit och siktar på att göra det så vida inte värderingen blir tokigt hög. Men hey; det är ju storbank vi snackar här och de brukar ha en relativt låg värdering.

Fest och fest men bank är nog rimligt att ha exponering i. Det är en stadig business och bankerna torde spotta ur sig goda utdelningar de kommande åren. 

Apropå bank och utdelningar så gör SEB även överföring av kapital till oss ägare via aktieåterköp. Det ger ett visst stöd till aktiekursen och det leder till färre aktier som delar på framtida vinster och utdelningar. Jag skrev nyligen ett inlägg om SEB och återköpen, länk till det här: https://petrusko.blogspot.com/2024/03/seb-utmarkt-strategi-med-aterkop.html

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...