Scandi Standard ett hopplöst case

Image from clipartfox.com

Jag har skrivit om detta tidigare men aldrig i ett eget inlägg. Upprepning men jag behöver skriva det här.

Scandi Standard är verkligen ett hopplöst case! Det kvittar hur mycket kycklingkonsumtionen väntas öka framöver och hur god outlook de än må ha. Scandi Standard dras regelbundet ned i skiten!
Med jämna mellanrum sprids fågelinfluensan över världen och investerare flyr Scandi Standard som pesten. Där emellan drabbas någon av Scandi Standards anläggningar av någon sjukdom varpå en hel kycklingsvärm måste avlivas. 

Det här bolaget är inte lämpligt på börsen där investerare handlar aktiekursen vind för våg beroende på hur rädd man är för sjukdomar osv. Nej, Scandi Standard skulle passa bättre i en onoterad miljö där inget schizo byter prislapp på dem var och varannan dag. Det är ett litet bolag så det finns många tänkbara ägare i en sådan här setup enkom sett till kapitalet som behövs för att köpa ut det. Scandi Standard har heller ingen ägare som kopplat greppet kring dem. Störst är Carnegie Fonder med 9,5 procent. Handen på hjärtat så tror jag att Carnegie Fonder och övriga institutionella ägare är öppna för att göra en exit på den här surdegen. Fågelinfluensan kommer även nästa år så om aktien skulle gå upp under 2017 kan man räkna med att den dras ner igen vid nästa fågelflunsa.

Den här kycklingen är sjuk och frågan är om den någonsin blir kvitt sjukdom.

Utveckling av Posten/paketleveranser

Jag delar en tanke som ni jättegärna får spinna vidare på i kommentarsfältet.

Saker kring oss utvecklas och effektiviseras. Fabriksarbetaren ersätts av en robot och Åhlénsbutiken stängs då kunderna sviker dem. Bilar blir mer energieffektiva och skolklasser blir allt större.
Till saken nu då:

I takt med att allt mer handel sker online blir det en rask ökning av antal skickade paket, via Posten, Schenker, DHL mfl. Hur kan den här branschen tänkas utvecklas framöver, jag tänker specifikt på hur den kan förändras genom förbättring och nya tjänster framförallt.

Med ett kraftigt ökat antal paketleveranser bör det finnas utrymme för nya tjänster i framtiden. Leverans samma dag kanske är en sak som skulle kunna bli vanlig. Kanske man kan ta fram någon sorts slinga där en bil kör dagligen och företag enkelt kan kroka på sina leveranser. Tänk dig att samma transportbil kommer hem till dig och på ett bräde levererar mat från Mat.se, kläder från H&M och en ny printer från Dustin. Alltihop beställt samma dag det levereras kanske.

Idag fungerar det så att efter beställningen är gjord så kan det dröja några dagar innan kläderna kommer till ditt utlämningsställe där du kan hämta ditt paket. En annan dag kommer printern till ett annat utlämningsställe för en annan fraktkedja använts. Slutligen knackar det på på din dörr och där kommer din mat.

Olika utlämningsställen beroende på speditör (Posten, Schenker, DHL osv), ibland hemleverans ibland inte. Varför köra flera bilar till samma ställe? Speditörerna borde hitta en lösning där oavsett om det är Posten, DHL eller Schenker så kommer det med en och samma bil till slutkunden. Miljömässigt och kostnadsmässigt korrekt, man behöver "bara" enas konkurrenter emellan...

Kanske blir det självkörande paketleveransdroider som fixar det hela? Det knackar på din dörr och där står en självkörande "pod" med din mat, printer och kläder.

Ett flummigt inlägg jag vet men ha överseende och droppa dina tankar i kommentarsfältet.
Det borde ske stora förändringar kring paketleveranser i framtiden. Det är liksom den naturliga gången när volymen ökar så kraftigt.

Kurspress i fastighetssektorn

Idag backar flera av fastighetsbolagen och så har det sett ut en tid men vad är det egentligen som händer? Varför backar en hel sektor på det här viset?

Det kan finnas flera förklaringar varav en är ändrat avkastningskrav på marknaden. Detta påverkar ju hela marknaden egentligen men fastighetsaktier är extra känsliga för det. Anledningen till det är främst att vi har internationella investerare som är vana att värdera fastighetsbolag delvis på samma sätt som obligationer.

En annan förklaring har facktermen sektorrotation. Med detta menas att man flyttar kapital från en sektor till en annan. Om några större aktörer bestämmer sig för att minska exponeringen i svenska fastighetsbolag så sätter det stor press på hela sektorn under en tid. Innehaven är så stora att det dröjer dagar, veckor för dem att sälja.

Fastighetssektorn var länge het men har sedan en tid svalnat av lite. Bolagen mår bra och presterar jättebra generellt sett, det är värderingen av dess aktier som svalnat av. Med stigande avkastningskrav framöver i spåren av höjda räntor har kanske sektorn svalnat med rätta. Bolagen mår som sagt bra och i många fall kommer deras kassaflöde öka men aktien kan ändå gå dåligt. Så fungerar aktiemarknaden.

Är man långsiktig gör man bäst i att följa upp hur bolaget presterar och tona ned marknadens förändringar av värdering på aktien kortsiktigt. Värderingen varierar med tiden och går upp och ned, det jämnar ut sig. Viktigast är som sagt hur bolaget mår och hur det presterar.

Analog start på veckan

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Idag är det måndag och ny vecka. Ny vecka; Nya möjligheter som jag brukar proklamera. Denna måndag bestämde jag mig för att låta datorn vara avstängd till att börja med för att fokusera på att läsa. Nu har jag länge och väl legat raklång i soffan och läst boken One Up On Wall Street av Peter Lynch (affiliatelänk). Jag har snart läst färdigt boken och jag gillar den verkligen. Förvisso handlar den mycket om att hitta nya raketbolag, 15-dubblare vilket inte är min gebit men den handlar om mycket annat också. Man kan säga att Lynch i boken lär ut common sense investing, hur vi med våra egna dagliga observationer kan göra bra placeringar på börsen. Det är en väldigt lärorik bok utan att för den delen vara proppfull med knepiga termer, avancerade räknesätt osv. Boken är väldigt alldaglig och är skriven på ett sätt att man helt utan intresse eller tidigare kunskap kan ta till sig Lynchs budskap.

Jag är glad att jag tog en "analog" start på dagen och dedikerade tid till att läsa. Stimulerande och utvecklande, det kallar jag en bra start på dagen och veckan!

Tidningen Aktiespararen får jag som medlem i Aktiespararna och än så länge har jag bara skummat igenom den. Snappade upp på twitter att flera tyckte att just det här numret var extra bra. Det blir nice att kolla närmre i den.

Det här får jag ju göra om, redan imorgon kanske. Jag vill läsa mer och tiden har jag ju egentligen så det är bara att få tummen ur och prioritera upp det. I eftermiddag kommer postgubben med ett nytt nummer av Börsveckan också så det finns att läsa minsann.

Slutligen önskar jag en go måndag och bra vecka.

Diverse tankar om börs och annat. Nummer 5

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Så var det dags för nummer 5 i ordningen av min inläggsserie av detta slag. Jag har mycket fräsigt att dela med mig idag och hoppas ni finner det intressant. Som vanligt svävar jag ut en del och varnar alltså för bitvis Off Topic.

I veckan som gått har jag verkligen fått glädjas åt mina barns innehav i Disney. Vi har sett Disneyfilmen Vaiana och den är verkligen fantastisk, bra för alla åldrar. Har du barn så bara måste du ta med dem på den här filmen. Trailern är lite mörk kan tyckas men det är taget från den enstaka läskiga biten i filmen. Det är en rolig, varm och vacker film. Orginaltiteln är Moana men i Sverige och flera andra länder heter den alltså Vaiana. Klart det är extra kul att se en sådan toppenfilm när man är aktieägare. Jag äger inte Disney själv utan gläds alltså å barnens vägar. Länk till den svenska trailern på Youtube: https://youtu.be/8qPpbtAkaGo

Jag snappade upp ett boktips på twitter som jag verkligen ser fram emot att läsa och det var en bok om Warren Buffett. Jag har läst flertalet om honom redan och är egentligen nöjd på den fronten men här dök det upp en som lockar mig av olika anledningar. Dels för att The Motley Fool står bakom den men mycket för dess vinkel och titel. Warren Buffett Invests Like A Girl. Länk till boken hos Adlibris (affilliatelänk). Den här boken ser jag fram emot att läsa.

Apropå Warren Buffett så kom ju Berkshire Hathaways letter to shareholders igår. Jag roade mig med att läsa en god del av det och noterade glädjande att Yahoo kommer livesända hela stämman även i år. Förra året var första året de gjorde detta och det var en succé enligt Warren Buffett. Jag håller med, jag satt hemma i min soffa och kollade hela grejen. Lördagen den 6:e maj är det som gäller, skriv upp det i era kalendrar. Förhoppningen är ju att man skall bli visare efter man sett stämman men om inte annat så är det ganska roligt också. Feststämning råder och både Buffett och Munger är ena riktiga skämtsamma gubbar när de kommer igång.

I veckan skrev jag ett inlägg som snabbt blev väldigt populärt och det handlade om att tajma marknaden och hur man förbereder sig inför en eventuell börskrasch. Länk till inlägget.

Jag har cyklat förbi flertalet nybyggda villor den senaste tiden och har noterat att många av dem har liggande träpanel. Jag är ju ingen snickare själv men orden av gamla visa män ekar i huvudet på mig "det är inte bra med liggande panel, träet ruttnar". Så där har jag cyklat och skaffat mig en riktig tankenöt. Uppfann jag precis ett uttryck där? Tankenöt... Är det nya förutsättningar som gäller nu eller skiter man i att det ruttnar snabbare till förmån att det är snyggt? Liggande träpanel alltså. Eller är det kanske byggarna som pushar det för det går snabbare och således blir billigare? Mmm, jag vill gärna knäcka den här nöten hur det kommer sig att det blivit så vanligt nu.

Jag har funderat i dagarna kring att köpa ännu mer Axfood, att låta den väga mer i väskan. En del i beslutet vilar på tillväxtutsikter och jag tycker det ser rimligt ut med tanke på verksamhetens defensiva karaktär. Axfood pratar om matinflation om 1-2 procent och för att vara optimistisk använder jag 2 procent. Jag funderade mer kring given tillväxt och kom fram till befolkningsutvecklingen påverkar per automatik. Jag har läst en gedigen rapport hos Statistiska CentralByrån och där fick jag fram att man kan räkna med 1,7 procent befolkningstillväxt per år under en lång period. År 2025 väntas vi vara 11 miljoner och år 2060 är vi uppe i 13 miljoner. Summerar man dessa två faktorer, matinflation och befolkningstillväxt har man 3,7 procent årlig tillväxt i Axfood. Tillväxt de har bara genom att existera. Jag har inte bestämt mig till 100 procent ännu men jag lutar åt att vikta Axfood högre. Pålitligt kassaflöde och stadigt stigande utdelning i många år ser jag i kristallkulan. Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Om du av någon outgrundlig anledning skulle ha missat det så vill jag upplysa dig om att det på tisdag den 28:e februari är fettisdagen a.k.a semmeldagen. Då skall man äta massvis med semlor. Det brukar vara värt mödan att ta sig till ett gammalt hederligt bageri i staden. Oftast är semlorna därifrpn så mycket godare än de man kan köpa på bensinmacken och liknande. Har man allergiker i familjen kan man ringa till bagaren, de fixar det mesta.

B&G foods ser aptitligt ut med hög direktavkastning

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
,
Jag har roat mig med att kolla snabbt på BGS, B&G Foods och anledningen till en början var att jag ville reda ut dealen kring Green Giant. Ett annat liknande bolag som jag har haft koll på i många år är General Mills och de har länge haft Green Giant i sin produktportfölj. Nu flaggar bägge de här bolagen för att de har gröna jätten i sin portfölj och jag har gått till botten med detta. BGS köpte Green Giant av General Mills i slutet av 2015 men General Mills kränger fortfarande Green Giant i Europa under licensavtal med BGS.
Då var gröna jätten avklarat...

BGS noterades kring 2007 och har presterat väldigt bra sedan dess. De köper upp fina, pålitliga brands och adderar i sin portfölj, tex Ortega ett populärt tacomärke.
Green Giant bidrar kraftigt till vinsten per aktie och senaste rapporten visade närapå en dubbling av resultatet. Analytiker väntar sig en vinsttillväxt om drygt 17 procent per år de närmsta fem åren. Om det blir verklighet kan man betala ett väldigt högt pris och ändå räkna hem investeringen. BGS rapporterade häromdagen och kom in klart under förväntningarna men ett kvartal gör ju ingen biff.

Utdelningen har höjts varje år sedan 2011 och de senaste åren har bjudit på god årlig tillväxt. Senaste höjningen var kring 10 procent och gången innan det höjde man 20 procent. Utdelningsandelen är kring 45 procent av det fria kassaflödet vilket är mycket starkt och inger förtroende för framtida höjningar. Utdelningen är på $1,86 fördelat på $0,465 per kvartal och ger en direktavkastning om 4,25 procent på kursen $43,65.

Jag gillar den här typen av verksamhet, det är dagligvaruhandel och det är en aktör som äger en rad fina produkter/varumärken. De har en god strategi tycker jag där de förvärvar starka varumärken som snabbt bidrar till kassaflödet.
Länk till B&G Foods hos Avanza (affiliatelänk).

Bolaget har endast 6 st ägare hos Avanza i dagsläget och kanske hade det blivit 7 st om jag inte hade haft annat i fokus just nu. Jag tycker BGS ser aptitligt ut men äger som sagt inga.

Prognos Sveriges befolkning

År 2025 väntas vi vara 12,6 procent fler jämfört med siste december 2015, kring 11,1 miljoner invånare. Är man som jag väldigt intresserad av aktier kan man använda denna infon i sina placeringar. Man kan klura kring bolag som kan tänkas gynnas av detta. Det går sannolikt komma fram till en rad olika idéer, en av mina är följande:

Byggsektorn bör gynnas av detta, inte nog med att det behövs boende till alla människor det behövs ju förskolor, vårdcentraler, vägar, tågräls osv.

Jag sökte fram denna prognos för att ha den som underlag i ett investeringsbeslut. Ta en stund och fundera kring detta själv, kanske kommer du fram till något jättespännande. Källan till ovan prognos är Statistiska centralbyrån.

Annons:
Investor 100 år, boken om Investor.
En mycket välskriven och intressant skildring av Investors och Sveriges historia. Sveriges äldsta och mest framgångsrika investmentbolag. 

Mina senaste aktieköp 24/2

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Idag fick jag en slant över på depån och den sattes i arbete direkt. Jag ökade i tre portföljbolag.

Skanska som är en bra utdelningshöjare och med en mycket god outlook nu i spåren av allt som skall byggas här i norden och satsningar i USA. Trump har ju utlovat stora satsningar på infrastruktur och det är ett skriande behov av det i USA så det lär inte skjutas upp mycket mer nu. Bra bolag i en bransch som lär ha goda tider i flera år framöver.
Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Latour Investmentbolaget som gett kring 80.000 procent totalavkastning sedan mitten av 80-talet. Jag tror de kommer fortsätta prestera bra. De noterade innehaven är riktigt fina bolag generellt såsom Tomra och Assa Abloy. Den onoterade delen presterar mycket bra och bidrar till god avkastning.
Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Investor tycker jag är ett bra basinnehav i portföljen. Det bjuder på riskspridning i sin egenskap av investmentbolag men har ändå presterat strået bättre än index på lång sikt. De noterade bolagen är stora fina bolag och i den onoterade delen finns flera pärlor som genererar gott kassaflöde.
Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Jag har fortsatt en försiktig hållning till att öka i mina USA-innehav då jag vill ha ner min dollarexponering ytterligare. Just nu är den kring 13 procent och anledningen att jag vill hålla den nere är att jag inte vill att utdelningen i kronor räknat skall svaja för mycket. Jag lever ju delvis på mina utdelningar och jag har en tight budget, således vill jag inte att utdelningen i kronor avviker allt för mycket från plan.

Fixed income har jag en väldigt hög viktning om 40 procent och även om jag inte är obekväm med det vill jag på sikt att den skall väga mindre. Anledningen till det är att utdelningstillväxt är viktig för mig och ju mer fixed income jag har desto sämre är ju tillväxtmöjligheten för portföljen totalt sett.
Mina utdelningar måste öka för att parera inflation och för att jag skall få en större budget framöver.

Risken vill jag försöka hålla nere ordentligt i köpen jag gör varpå det passar utmärkt att köpa just investmentbolag som i sig minskar bolagsrisken och risken att underprestera mot index.

Annons:
Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag.

Börsbolag och bearnaisesås

Ikväll har jag ätit kyckling och ugnspotatis med sallad och bearnaisesås, det var jättegott. Innan jag högg in i maten tog jag ett foto av min tallrik och lade sedan ned kameran och klurade. Jag kände att jag har någon sorts blogginlägg in the making här... Mmm jag klurade, äger jag några bolag som varit delaktiga i den här måltiden? Visst gör jag det.
När jag satt där och funderade över detta slog det mig vad många börsbolag jag kommit i kontakt med bara i samband med den här måltiden. Här kommer en lista med några av bolagen:

Axfood. Oliver av märke Eldorado
Scandi Standard. Kycklingen
Orkla. Seltin salt
Carlsberg. Dryck
Panasonic. Min kamera av märket Olympus, vill minnas att Panasonic äger dem.
Unilever. Smör/margarin till stekning

Jag var tvärsäker på att Dole är börsnoterat men de verkar blivit utköpta eller något, de noterades för max 10 år sedan med ticker DOLE. Salladen var av märke Dole i vart fall.

Utav de här företagen så äger jag Axfood. Scandi Standard tilltalar mig men avskräcker samtidigt. Det torde vara en stabil verksamhet men de verkar oförmögna att kapitalisera på det. Det börjar se bättre ut och vips så är det någon ny katastrof, fågelinfluensa eller sjukdom som skadar djuren.
Orkla är nice med en fin portfölj starka varumärken, precis som Unilever.
Bean är Lohmanders och det ägs inte av något börsnoterat bolag mig veterligen, stark produkt in the world of bärnäsås i alla fall. Om mina barn fick skulle de äta den med sked direkt ur burken.

Maten smakade gott som sagt och ingredienserna inhandlades på Willys som jag äger via Axfood.

Varje dag kommer vi i kontakt med en lång rad börsbolag och är man bara uppmärksam kan man säkert snappa upp både det ena och det andra som man kan ha nytta av i sina investeringar.

Wallenstam klyver utdelningen. Bokslutsrapport för 2016

Inlägget innehåller affiliatelänkar
Wallenstam hakar på trenden att dela upp utdelningen på två tillfällen. Ena halvan betalas ut i maj och den andra halvan i november.
Bolaget kom med bokslutsrapport idag och meddelade en utdelningshöjning om drygt 13 procent från 1,5 kronor till 1,7 kronor.
Substansvärdet ökade med 23 procent under 2016 och förvaltningsresultatet steg med 9 procent. Totalavkastningen för aktien blev medioker under året men positiv, aktiekursen steg 4 procent under 2016.

Wallenstam brukar göra bra och lite käcka videos där de presenterar sina rapporter men denna gången gick det knas i produktionen. De befinner sig i ett garage eller dyl och ett svårt eko förstör ljudet. Länk till klippet på Youtube: https://youtu.be/kyCtl-XyTlU
Synd att det blev så med ljudet när de anstränger sig och gör en så fin presentation. Ingen är nog mer ledsen än Wallenstam och company över fadäsen och det händer nog inte igen.
De brukar vara toppen de här videoklippen annars.
Länk till Wallenstam hos Avanza med info om X-datum mm. (affiliatelänk).

Jag äger inte Wallenstam i skrivande stund.

Så här förbereder du dig inför den dagen bubblan spricker

Jag får ofta frågor och kommentarer kring detta, när spricker bubblan tror du? När kommer börskraschen. På toppen av det är det flera som undrar hur de kan undvika eller förbereda sig inför denna händelse.
De här personerna vill alltså tajma börsen, förutse en börskrasch och placera om precis innan den inträffar. Senare är väl tanken också att man skall gå in på börsen igen innan den stiger igen.
Bilden ovan visar hur ett brett aktieindex utvecklats över tid och detta utgör en anledning till att inte försöka tajma börsen, på lång sikt går börsen upp. En småsparare som sparar långsiktigt behöver alltså bara sitta med och åka med på resan uppåt.

En annan anledning till att det är en god ide att inte försöka tajma börsen är att det helt enkelt är toksvårt, närapå omöjligt. Mäklarnas statistik visar klart och tydligt att de som försöker tajma misslyckas fatalt som grupp och resultatet är att de köper dyrt och säljer billigt. De säljer alltså vid fel tillfälle och missar avkastning och de köper när det redan stigit en hel del.

Antingen är man en sparare eller investerare för den delen och en sådan investerar i sunda värdepapper och äger dem långsiktigt.

Spekulerare kan man titulera sig om man sysslar med kortsiktiga affärer eller som vi pratar om här försöker tajma börsen. Det är ren och skär spekulation. Som nämnts är det ytterst få förunnat att lyckas med detta.

Så bästa sättet att förbereda sig inför börskraschen är att äga sunda bolag på lång sikt och fortsätta med det under och efter en eventuell krasch. Dina aktier kan backa rejält i värde men sunda bra bolag kommer igen och når nya höjder. 

På lång sikt speglas bolagets prestation i aktiekursen men på kort sikt är det mycket annat som spelar in. Ett bolag kan gå jättebra men ändå backa kraftigt i en börskrasch. Detta beror på att det är psykologi och grupptryck bla som spelar in i kursutvecklingen. Vissa bolag backade 10 procent på Brexit, helt opåverkade i sin verksamhet men aktiekursen backade 10 procent. 
Marknaden.
Tänk dig att du driver en restaurang där vinsten går stadigt upp år efter år. Du har en stammis som äter där varje dag och skämtsamt brukar han ge dig ett bud på din verksamhet. Ena dagen är han på dåligt humör och ger dig 30 procent lägre bud än dagen innan. Du tackar nej och driver glatt vidare din restaurang där vinsten stiger stadigt. Du tjänar mer och mer pengar.
En knasig liknelse men lika knasigt är de kortsiktiga kurssvängningarna för en långsiktig aktieägare. Det finns ingen anledning att bry sig om marknaden för stunden bara bjuder 70 kronor för en hundralapp. 

Börsen är lämplig för placeringar 5 år eller längre. Vid varje givet tillfälle är det alltså minst 5 år till man skall ha pengarna. Äg sunda bolag/fonder och bry dig inte om börsutvecklingen enstaka månader eller kvartal. På lång sikt går börsen upp.

Ratos; Länge leve Kung Arne!

Inlägget innehåller Affiliatelänkar.

Det var en gång en fabror som hette Arne Karlsson, han utropades av folket till kung av Ratos, Länge leve Kung Arne skanderade folket. Arne var VD för Ratos under perioden 1999-2012 och det var han som införde nuvarande strategi. En strategi som i breda penseldrag går ut på att köpa onoterade bolag och sälja dem senare till en planerad årlig avkastning om minst 20 procent. En liten förändring i strategin gjordes för något år sedan och det var när man sänkte avkastningskravet till minst 15 procent.
Snabbt blev Arnes strategi mycket lyckosam och bolag såldes med mycket god avkastning. Man köpte ännu mer bolag och även de såldes till avkastning vida överstigande målet om 20 procent.

Länge leve Kung Arne!
Aktieägare skrev euforiskt på diverse forum, DIs Börssnack var väl det hetaste under en lång tid och så här lät det verkligen, vi kallade honom Kung Arne. Jag skriver vi för jag såg honom nog på det viset också. Lång och stilig denne kung, vis och vältalig var han också.
Länge leve Kung Arne!

I strategin var en tydlig del alltså att det man köpte skulle säljas inom ett antal år. Så gjorde man också, Ratos köpte bolag och sålde dem med sällan skådat resultat. En transaktionsdriven strategi.

En annan transaktionsdriven strategi stod kungen i grannlandet för.. Kung Jens var av folket utnämnd till kungen av Kungsleden. Med en rasande fart och liknande strategi köptes fastigheter som sedan såldes till ett högre pris. På forum som Börssnack skrev vi om Kung Jens, vi såg upp till honom, han var otrolig, han var kung!
Men så kom verkligheten i kapp och affärerna i Kungsleden var inte så kungliga längre. En rad finurliga skatteupplägg som senare kom underkännas gjorde inte saken bättre.
Jag kom ur Kungsleden ganska tidigt eftersom de var snabba med att justera utdelningspolicyn. Efter att jag gått igenom bolaget och dess händelser konstaterade jag att den här transaktionsdrivna strategin är problemet, den är inte bra på lång sikt.
Långt senare konstaterade Kungsleden det också och ändrade strategin till ett fokus på att äga fastigheter och tjäna pengar på dess kassaflöde. Det tog många år för Kungsleden att inse detta och nu år 2017 har de haft den nya strategin ett par år och är på väg att åter bli ett sunt bolag på riktigt.

Kung Arne har lämnat landet Ratos för längesedan och det är nog minst 5 år sedan den här transaktionsdrivna strategin slutade fungera väl för bolaget. Om Ratos byter investeringsinriktning eller fortsätter satsa på onoterat lägger jag i detta inlägg ingen vikt i. Däremot flaggar jag för att se över det här transaktionsfokuset.
Släpp målsättningen om exit, köp bra grejer, äg dem, utveckla dem, tjäna pengar långsiktigt på stigande kassaflöden.

Ratos, här har ni nyckeln i er nya strategi. For The Win!
Länk till Ratos hos Avanza (affiliatelänk)

Rapporter rapporter.... Jag drar till skogs

Rapporterna öser in, den ena mer spännande än den andra. Samtidigt händer rafflande saker på börsen som tex Eltelhärvan med vinstvarningar. Snacka om sunkigt bolag, som dessutom kom till börsen för inte längesedan. Eltel är ingen vacker IPO!

Idag har jag skippat att kolla Börslunch och nu skippar jag att läsa Volatis rapport, jag drar till skogs istället. Solen skiner och vad då bättre än att cykla till klubbstugan för en löprunda i skogen. Volati är ju ändå av föga intresse för mig som ägare av preferensaktien. Jag kan ju nöja mig med att stämma av att pengar till min utdelning finns, Check. Och att de inte verkar konka imorgon, check!

Nu skall mina fina The North Face skor få lite rastning bland mossar och dy. Over and out.

Diverse tankar om börs och annat. Episode IV

Det här inlägget innehåller affiliatelänkar.
Då vart det måndag igen, bästa dagen på hela veckan för då öppnar börsen efter helgens bravader. Min helg har varit nice med vänner, god mat osv. Nu har jag precis lämnat barn på förskolan och är åter i hemmets lugna vrå. Jag sitter i soffan vid min datorhörna. Här sitter jag ofta och läser eller skriver på min dator som jag gör nu. Let's get this party started!

Förra veckan köpte jag fler Skanska och Axfood men framförallt tog jag in ett nytt innehav i form av Latour. Ett fint bolag som jag skrivit om många gånger. Jag har ägt den till och från men tyvärr gått ur den innan jag hunnit satsa ordentligt på den. Latour kom med sin bokslutsrapport förra veckan och höjer utdelningen 18,5 procent samt planerar en split av aktien. 4 stycken nya aktier för varje gammal kommer dealen i splitten vara.
Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

En idiot och hans pengar går snart skilda vägar. Så har jag skrivit flertalet gånger tidigare här på bloggen och i andra media. I breda penseldrag menar jag på att man inte lyckas slå index på lång sikt. En idiot kan göra det i 8 år men ytterst få gör det uthålligt i 20 år. Detta finns det gedigen statistik och akademiska studier kring. För att fortsätta använda det hårda ordet idiot så; En idiot tror att det är just han som är The One som bemästrar marknaden. Det har ju gått bra i 2 år, kanske 6 år till och med.. I am the one, the börsatron!
Jag har tyvärr stött på alltför många sådana här börsatrons. En börsatron är alltså personen som bemästrar marknaden eller snarare tro att han gör det. Jag skriver han för det är alltid en man. Kvinnor är smartare och mer sansade. Så många börsatrons har jag stött på och jag hoppas för deras skull att det på något sätt ändå går vägen för dem. Kanske någon faktiskt lyckas slå index på riktigt lång sikt men för de flesta som misslyckas hoppas jag att det inte blir med stor marginal. 

Jag håller fortfarande på och läser One up on Wall Street av Peter Lynch och även om jag inte läst färdigt ännu är jag helsåld på honom och hans visdom/kunskap som han lär ut i boken. Oftast kallar jag mig själv för utdelningsinvesterare men jag tänker även om min strategi till viss del som någon sorts common sense investering och det får jag en rejäl dos av i den här boken. Den är på engelska men är mycket lättläst. Till skillnad från många andra böcker är inte denna sprängfull med avancerade uträkningar, svåra begrepp och facktermer som inte ens experter förstår alla. Peter Lynch använder vanliga ord och många gånger återkommer han till vardagliga ting i sin strategi/resonemang. Länk till Peter Lynch böcker hos Adlibris (affiliatelänk).
Peter Lynch anses av många vara den främsta fondförvaltaren genom alla tider, han skapade astronomisk avkastning i Fidelitys Magellan fonden. En otroligt duktig investerare med en annorlunda apporach än många andra.

Det är nu flera månader sedan jag slutade mitt arbete och jag har väl börjat få en aning om hur det är att vara sin egen eller att "vara fri" som är ett populärt begrepp på många bloggar. I det här tidiga skedet konstaterar jag främst att tid är hårdvaluta och har strykande åtgång. Trots att jag inte haft ett arbete att gå till varje dag har jag alltså känt någon sorts tidsbrist. Framåt skall jag strukturera upp det där och frigöra mer tid. Länk till inlägget om att jag sagt upp mig. Jag ska skriva mer om det här framöver och ska försöka gå lite mer på djupet kring mina erfarenheter osv.

Jag gillar att cykla så mycket att jag förmodligen skulle kunna fylla den här bloggen med det. Jag har sansat mig lite kring det där men något mellanting kan det ju bli. Förr i tiden cyklade jag mountainbike i skog och jag cyklade räsercykel men numera använder jag främst en vanlig vardagscykel. Mitt cyklande är till stor del även det på vardagsspåret, cykla till ett möte, till klubbstugan för att gymma/löpträna. Min gamla cykel har sett sina bästa dagar och en god tid ytterligare efter det. Så här inför våren står jag i behov av en ny cykel alltså och det finns många fina att välja mellan. Jag gillar tanken på en svensk cykel och har spanat på några sådana. Mer om mitt cyklande att vänta framöver.

På twitter utlovade jag en kort uppdatering av min syn på telekomoperatörerna. Jag har ägt flera olika bland annat Telia, Tele2 och amerikanska AT&T. För inte så längesedan sålde jag mina Tele2 och proklamerade att det inte passade på den typ av bolag jag vill äga. Jag vill helst äga bolag som stadigt höjer utdelningen eller sådant som har en hög men orubblig utdelning (fixed income). Resonemanget var längre än så men jag lämnar det så och blickar framåt. Nyligen antog jag en uppdaterad syn kring antal innehav och vikt på innehav i min portfölj. Tidigare har jag varit anti till allt för små innehav men det är jag alltså öppen för nu och här någonstans mjuknar jag kring Tele2 och Telia. Utav de två är Telia min favorit nu bla pga en mycket stabilare förväntad utdelning. Jag skulle alltså kunna tänka mig att äga en mycket liten slurk av ett sådant här bolag. Pålitlig utdelning, inte bergsäker och minimal tillväxtpotential. Både Telia och Tele2 hade jag en viktning om över 4 procent och det var jag inte riktigt bekväm med, så här i backspegeln... AT&T är ju nice med sin stadigt stigande utdelning och satsningar inom content men jag passar på den för jag vill hålla nere exponeringen i utländsk valuta.

Jag har fortfarande några ting att skriva om men då jag inte är ett stort fan av långa inlägg drar jag i handbromsen här. Ha en riktigt go måndag!

Jobba hos Willys eller Hemköp. @Axfood

Japp, så här är det; Jag är intresserad av att jobba en tid i en Willysbutik eller Hemköp för att lära mig mer om bolaget. För att knyta an på en helt annan nivå, för att bygga känsla, kunskap och lojalitet.
Många arbetsplatser har som rutin att man som nyanställd måste göra ett par veckor i "verkligheten". Så här: Anta att Axfood anställer en ny kommunikationsdirektör eller marknadschef, efter introduktion och diverse annat skall den här personen arbeta två veckor i frukt och gröntavdelningen i en Hemköpsbutik.
För kunskap, lojalitet, förståelse mm.

Jag äger Axfood och jag är sugen på att jobba en kort period i en butik. Som ett tecken från ovan var min tanke när jag såg den här i mitt Facebookflöde:
Sommarjobba hos Willys, det låter som rena drömmen i min värld. Det finns massvis jobb hos Willys men inget nära mig tyvärr.
Checka in jobben hos Willys:https://www.willys.se/Kontakt/Jobba-hos-oss/

Jag är engagerad i mina investeringar och det vore en ära att få lära sig mer om dagligvaruhandeln och Axfood/Willys.

Därför blir inte Ratos utdelning lägre

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Igår fredag den 17:e februari kom Ratos med sin bokslutsrapport och det finns inte mycket positivt att säga om varken rapporten, eller presentationen av den. Jag lyssnade på presentationen online och det var bara så beige och intetsägande. Marknaden har förväntningar om nya tag i det här bolaget som presterat genuint skitdåligt i många år nu. Inget vettigt alls kommunicerades som ingav tro eller hopp om framtiden. VD-ordet i rapporten är det sämsta VD-ord jag någonsin läst, så opersonligt, oengagerat och ointressant. Rabbla siffror som står på andra sidor i rapporten samt en sista rad Vi skall se över Ratos strategi.
I presentationen jag lyssnade sade de att vi återkommer någon gång i framtiden med vad vi menar med se över strategi...
Kan ni kommunicera sämre med marknaden? Går det?

Att skylla på att VD "bara" arbetat i x antal månader och att det är för tidigt att presentera översyn verksamhet/uppdaterad strategi nej det köper jag inte, det är bara sopigt kommunicerat. Man skulle naturligtvis haft med sig ett datum för en kapitalmarknadsdag och sagt att vid det här tillfället presenterar vi vår genomlysning av bolaget och dess strategi. Det är bara se till att hålla deadline, bita ihop och arbeta färdigt en genomgång och presentation av strategin. Om den skall uppdateras eller hållas oförändrad eller what ever!
Inte komma med slappt, intetsägande besked att vi kanske ska kolla lite och hör eventuellt av oss. Amatörmässigt!

Okej, nu är jag färdig med att dissa Ratos communication skills moving on till utdelningen, för det är ju egentligen fokus i det här inlägget. Jag kan ju nämna att rapporten var kass och bolagen presterar sämre än man väntat sig. Nog om det, vill man gräva mer i rapporten så gör man det. Nu snackar vi utdelning.
First thing first; ägarsituationen, för den är väsentlig i frågan om utdelning. Grundarfamiljen Söderberg kontrollerar kring 75 procent av rösterna och 35 procent av kapitalet i bolaget. Till stor del ligger ägandet i stiftelser av olika slag och de är beroende av kassaflöde i form av utdelning. Jag vill minnas en artikel om någon Söderbergperson som betonade tungt vikten av utdelningarna. Japp, utdelning är viktigt för dem och eftersom de har majoritet i bolaget är det helt upp till dem vad utdelningen skall bli.

Utdelningen sänktes från 3,25 kronor till 2 kronor ungefär som marknaden väntat. Själv hoppades jag på en sänkning till 1,5 kronor faktiskt för Ratos behöver bygga upp kapitalbasen och preppa för framtida avkastning. En sänkning till 2 kronor är ändå okej medan en oförändrad utdelning hade varit fullkomligt vansinne. Då hade jag peststämplat bolaget för all framtid. Så illa är det nämligen för Ratos. Värde har gröpts ur bolaget under en lång tid och skulle det fortsätta finns det snart inget Ratos kvar. Nu måste de börja skapa värde på allvar.
Jag vill tro att de gör det också.

Även om VDn gav ett otroligt svagt intryck i rapporten och under presentationen har jag ändå tro och förhoppning att han är en bra rekrytering och att han vänder den här skutan nu. Tills motsatsen bevisas eller hur. En sopig presentation dömer jag honom inte på.

Nu till mitt resonemang kring utdelningen framåt då.
Det var nu det gällde, det var nu man kunde sänka utdelningen utan att besvika i onödan. Marknaden förväntade sänkningen och har förståelse för den för det behövs. Nu kunde man alltså göra sänkningen utan sura miner. Då gör man det ordentligt, en gång för alla! Marknaden gillar inte utdelningssänkningar, signalvärdet i dem samt det faktum att många är beroende av stadiga utdelningar. I det här fallet är en gång ingen gång men två gånger är helt åt helsike!
Nu kan inte Ratos komma med en sänkning igen den närmsta tiden utan att bli fullkomligt amatörförklarade. En sänkning nästa år skulle vara en svår peststämpel för alla involverade i bolaget men även året efter skulle vara ett otroligt dåligt betyg om de skulle sänka.

Jag ser därför en utdelning om minst 2 kronor per år de närmsta tre vårarna, årets inkluderad. På en kurs om 44 kronor ger det en direktavkastning på 4,5 procent. Skulle Ratos de närmsta åren få ordning på skutan och komma med positiva rapporter kan aktien tänkas värderas upp något. Om Ratos sluta vara dåliga kan det rentav bli en hygglig placering från nu. En chansning absolut, vi har ingen anledning att tro på dem för de har bevisat sig ruttna en lång period. Men vi kan ha hopp, hopp om bättring. Klart de kommer få ordning på skutan förr eller senare. När de väl får det är avkastningen sannolikt bäst om man redan är med i båten.
Länk till Ratos hos Avanza (affiliatelänk).

Jag äger i skrivande stund inte Ratos.

Latour höjer utdelningen 18,5 procent

Idag rapporterade Latour och meddelar en utdelningshöjning om 18,5 procent. Petrusko gråter hela vägen hem från banken för jag äger inte Latour för tillfället. Genom åren har jag haft dem till och från men det har aldrig blivit att jag satsat tungt på dem. Direktavkastningen är i lägsta laget för min del men det är väl dags att jag bara gör slag i sak och tar in den. Tar in den och satsar på den en gång för alla.
Latour är ett makalöst fint bolag och det visar sig även i avkastningen de genererat åt sina ägare. Bäst av alla bolag på börsen tror jag med en totalavkastning nära 80.000 procent sedan mitten av åttiotalet.

Tillbaka till dagens rapport: Jag slås av imponerande siffror från den helägda industrirörelsen. Den presterar riktigt bra.
Klockan 11:00 idag presenterar de rapporten och jag skall se den via webcast.

I skrivande stund äger jag inte Latour.

Äta ute på jobblunchen kostar dig miljonbelopp!


Att äta lunch "ute" kostar ofta kring 115 kronor och om du gör det varje dag summerar det till 2300 kronor på en månad. Det är ju en hygglig slant men lyssna noga nu för nu blir det riktigt spännande.
Antaget att du istället tar med dig matlåda hemifrån och att de kostar 15 kronor per styck så har du sparat 2000 kronor.
Gör detta varje månad och på ett år summerar det till 22.000 kronor givet att du tar en månad semester.
Slutklämmen nu då;
Om du sparar de här pengarna i avgiftsfria indexfonder och får 10 procent avkastning per år i snitt så blir detta en miljon kronor på 18 år! Ränta på ränta är kraftfullt och likaså är en miljon kronor. 

Skippa äta ute på lunchen, den kostar dig miljonbelopp!

SPHD - PowerShares S&P 500 High Dividend Low Volatility Portfolio

Känn på den du, vilket härligt namn, SPHD - PowerShares S&P 500 High Dividend Low Volatility Portfolio. Det här är en indexfond med fokus på bolag i S&P500 med god direktavkastning. Det är en rad parametrar för bolagen som ingår i det här indexet och fonden och tanken är att man skall ha potential uppåt och inte hänga med lika mycket ner när det backar. Det är innebörden av "Low Volatility" i namnet, låg volatilitet står det för. På helt vanlig svenska är betydelsen att det inte rör sig lika mycket upp och ned, inte lika stora svängningar på resan uppåt. Börsens breda index går ju upp på sikt men vägen dit är väldigt svajig, ibland är det kraftigt ned och ibland upp.

Ticker: SPHD
Fondavgift: 0,3 procent
Direktavkastning: Cirka 3,8 procent på kurs $40,2
Utdelning: Betalas månadsvis med paydate den sista i varje månad.

Så här ser portföljen ut:
De tio största innehaven:
Generellt sett är det sunda bolag som ingår i indexet. Det är alltså en indexfond och namnet på det index den följer är S&P 500 Low Volatility High Dividend Index. Ungefär som namnet på fonden alltså.

Det här är alltså en ETF, en börshandlad fond på svenska. Den handlas som namnet antyder på börsen och det fungerar precis som att köpa aktier. Man betalar courtage som vid vanlig aktiehandel men det vägs oftast upp av låg fondavgift. Tänk på att det är en amerikansk ETF och att det dras 15 procent källskatt på utdelningen. Därför är det bäst att äga denna i en KapitalFörsäkring.
Courtaget blir således också USA-courtage vilket hos Avanza betyder 0,25%/$1 som lägst om man har Avanza mini.
Länk till SPHD hos Avanza (adlink).

Jag äger i skrivande stund inte den här fonden.

Hur ta nästa steg från fonder till aktier?

Du äger främst fonder idag och det har fungerat bra. Nu är du intresserad att ta steget till att äga och spara i aktier. Hur tar man det där steget? Vilka aktier skall man köpa? Hur är det med risken när man går över till att äga enskilda bolag?
Det kan finnas en uppsjö av frågor och jag siktar inte på att besvara dem alla med detta inlägg. Det här inlägget handlar snarare om en mjuk övergång till aktier. Att äga enskilda bolag med bättre potential än vanliga indexfonder men heller inte med så mycket högre risk.

Jag pratar om att äga de stora sunda investmentbolagen på börsen. I det här inlägget tar jag Investor och Latour som exempel, två stora välskötta bolag. De äger i sin tur aktier i andra storbolag som tex Securitas, AstraZeneca, Assa Abloy, Electrolux mfl.
I grafen ovan jämför jag dem med en populär och bra indexfond, Avanza Zero. Fonden följer OMXS30 och den är fri från avgifter, en jättebra fond.
Som ni kan se har både Investor och Latours aktiekurs stigit mer än Avanza Zero. De har gett en bättre avkastning till ett begränsat risktagande eftersom de i sin tur äger massvis olika bolag.

Det fina i kråksången är dock att Latour och Investor faktiskt gett ännu bättre avkastning än bilden ovan gör gällande. De har betalat utdelning också och det är inte med i grafen medan det är inräknat i Avanza Zero. Utdelningen gör jättestor skillnad och om man dessutom återinvesterat den har man fått väldigt mycket bättre avkastning ytterligare.
På 10 år har Investor gett en totalavkastning om 187 procent. Detta är alltså både utdelning och kurstillväxt. Inte alls illa jämfört med Avanza Zero som gett 88 procent ungefär.
Latour är strået vassare och har inklusive utdelning gett en total avkastning om 353 procent på tio år.

Imponerande men hur står det sig mot en aktivt förvaltad fond? Jämfört med en populär fond som Carnegie Sverigefond med superfondstjärnan Simon Blecher? Ja då står det sig väl!
Här är en bild som visar Carnegie Sverigefonds utveckling på tio år. Ungefär 123 procent har den gett och det är bra men inte alls lika bra som de här två investmentbolagen.

De här investmentbolagen brukar prestera bra och har så gjort även på längre sikt än 10 år. Latour är till och med ett av de bolagen som gett allra bäst avkastning av alla på börsen. Håll i er nu! Sedan aktien noterades 1985 har den givit en totalavkastning om cirka 75.000 procent.

De här investmentbolagen är suveräna placeringar för oss småsparare. De ger bättre avkastning än mycket annat på börsen och de kräver inte att man lägger tid på att analysera och läsa krångliga årsredovisningar. Det är lika enkelt att äga de här investmentbolagen som att äga fonder och de är ett bra komplement till fonder eller rentav en bra språngbräda över till aktier.

Jag äger Investor och är sugen på att köpa även Latour. Jag tror bägge de här två kommer fortsätta prestera bra på mycket lång sikt. Snacka om bra placering, god potential till relativt liten risk. Relativt index alltså, de här bolagen har ju massvis innehav och ger närapå lika god riskspridning som index.
Läs och spana mer om dem hos Avanza i länkarna nedan: (adlinks)

Latour hos Avanza.

Investor hos Avanza.

Missa inget av det jag skriver, följ mig på twitter: https://twitter.com/therealpetrusko

Använd twitter om du är börsintresserad

Jag har sagt det förut så för vissa är det upprepning men om du inte använder twitter till att följa börshändelser så bara måste du kolla in det.
Man kan använda det på mobilen eller i datorn precis som Facebook eller Instagram. Det går fort och enkelt att skaffa ett konto. Man kan vara helt anonym om man vill och man behöver inte skriva något utan kan använda det för att följa börshändelser.

På twitter finns jättemånga duktiga i börsvärlden. Twittrare som är snabba att sprida relevant bolagsinfo från pressmeddelanden.
Det finns gott om företagsledare och storägare som man kan följa.
Man kan följa företag, banker, analytiker mfl.
Det finns väldigt många duktiga finanstwittrare, personer som skriver om börs i huvudsak och gör det bra.

Twitter fungerar alltså så att man skapar enkelt ett konto och sedan väljer man vilka man vill följa. Det man sedan ser är bara det som skrivits av de man själv valt att följa. Väljer du tex bara finansrelaterade twittrare är chansen mycket liten att ditt flöde fylls av gulliga katter. Du kommer få bra och relevant börsinfo det är vad du kommer få.

Klicka på länken och följ mig på twitter: https://twitter.com/therealpetrusko

Om du inte har twitter kan du enkelt skaffa det via länken ovan, den tar dig till twitters hemsida. Vill man använda twitter via en app kan man göra det i sin Apple eller Android-enhet.

Diverse tankar om börs och annat. MK3

Här kommer det tredje inlägget i serien börs och utsvävningar. Jag har haft en riktigt fin helg, hoppas ni har haft det samma. Nu är det måndag och ny vecka, det gillar jag. Ny vecka, nya möjligheter brukar jag säga. Jag upprepar det gärna till den grad det blir töntigt men hey, positivt tänkande min vän. Positivt tänkande är en av Chuck Norris 4 viktiga punkter för att hålla sig frisk och fräsch. De fyra punkterna han lägger fram är:

Äta hälsosamt
Träna
Dricka mycket vatten
Tänka positivt

Man kan välja att tänka att oj vad töntigt eller så kan man vara positiv och säga; shit vad bra!
Det är 4 enkla saker att påverka och göra, Just do it.

Det är rapportsäsong där bolagen kommer med sina bokslutsrapporter och de är ju lite extra roliga. De innehåller ett förslag till utdelning men också ett trevligt VD-ord och ofta en guidning för kommande år. Alla mina svenska bolag som jag äger har nu rapporterat. Preffarna räknar jag inte in för deras rapporter intresserar mig inte på samma sätt, jag får mina preffutdelningar oavsett vad det står i den där presentationen. Har bolaget gått urstarkt? Jag bryr mig inte för jag är preffägare och tar inte del av urstarkt resultat. Jag följer preffarna löpande att deras finanser är sunda och kan stå för sina finansiella åtaganden. Så länge de gör det så kvittar det om de tjänar en miljard eller fem. För mig som preffägare alltså.
En rapport jag ser fram emot där jag faktiskt är preffägare är Volati. De brukar ha intressant VD-ord och det är deras första bokslut sedan de noterade stamaktien.
Länk till Volati hos Avanza (adlink).

Min fru skall köpa med sig semla idag efter jobbet. Jag längtar extra mycket efter henne idag...

Jag har spanat hos SME.direkt på analytikernas förväntningar på Atlas Copco och om de slår in är aktien nära på ett fynd nu. För 2017 är snittestimatet cirka 13 kronor vinst per aktie och för 2018 kring 14 kronor. Anledningen att jag spanat lite extra är flertalet köprekar jag sett med riktkurs kring 360 kronor och med de här estimaten framstår det inte så tokigt.

Förra veckan slogs jag av ett minne jag inte tänkt över på länge. När jag som liten pojk satt där i hammocken vid min farfars hus och drack hemmagjord saft. Stort släktkalas var det och massvis med tanter och farbröder jag knappt sett förut var där. Gamle Adam på 93 år som inte kunde sträcka ut fingrarna varpå jag tyckte det var otäckt att skaka hand med honom. Min kusin tyckte nog jag hade för mycket energi för han utmanade mig att klippa gräset med handjagaren. Gräsmattan var enorm och klipparen rullade så trögt. Gamlingarna fick en lugn stund och skrattade nog då och då när de tittade till mig där jag kämpade med gräset.

Optimismen i gruvsektorn verkar sprudla, jag läser här och var att det går bättre nu och om gruvbolag som kommer in högre än förväntat. För Boliden till exempel väntas vinsten stiga extremt under 2017. 23,56 kronor upp från 15,49 kronor per aktie. Jag är inte värst förtjust i gruvbolag men jag gillar Atlas Copco som förser gruvbolagen med utrustning. Goda tider i gruvan är positivt för Atlas.
Länk till Atlas Copco hos Avanza (adlink).

Stefan Thelenius, en annan bloggare skrev om utdelningsinvestering. Det är ju vad jag kallar mig, utdelningsinvesterare. Det finns olika sätt att göra det på och Stefan presenterar sitt i ett långt och gediget inlägg. Länk till det här.

Nu när min veckorapportering är "on hold" passade jag på och läste "Kronan till Miljonens" sådan, kul med en länk till Alfons Åberg-klipp. Länk till bloggen.

Medan jag har skrivit det här inlägget har börsen hunnit öppna och OMXS30 är just nu +0,2 procent. Jag har fikat, pratat telefon och diverse annat. Inte multitaskat, jag har hippetihappat... Gjort lite här gjort lite där. Nu är denna sagan slut och jag får nog min prinsessa, med en påse semlor dessutom.

Mina senaste aktieköp

Det är en händelserik börsvecka som passerat, Bokslutsrapporter och utdelningshöjningar har presenterats och en rejäl batch med utdelningar har kommit in på mina depåer främst från några preffar jag äger mycket i, Akelius och SAS preferens som är mina största preffinnehav.
Jag har också köpt en del i veckan och här kommer en kort redogörelse av mina köp.

Axfood släppte en rapport som inte föll marknaden i smaken. Det var väntat högre resultat och en starkare guidning för 2017. Aktien backade kring 6 procent och jag passade på att köpa fler på 134,4 kronor. Utdelningen höjdes till 6 kronor som jag hoppats på och på mitt köp ger det en direktavkastning om 4,4 procent.

Planen var att köpa mer Skanska i samma veva som jag ökade i Axfood men det visade sig att utdelningen från Volati kom senare än jag hade trott och mer Skanska inhandlades i torsdags. Jag pyntade 216,3 kronor och utdelningen till våren om 8,25 kronor ger en direktavkastning om 3,8 procent.

I onsdags slog jag till på fler VF Corp som backat rejält sedan en tid. Det blev ett knippe på $48,37 och med en utdelning om $1,68 ger det en direktavkastning om knappt 3,5 procent. Det är väldigt hög direktavkastning för en dividend aristocrat. Bolaget har tillfälliga bekymmer och det tycker jag är ett bra läge att köpa på. Jag skrev ett kort inlägg om varför VFC backar så. Länk till inlägget: https://petrusko.blogspot.se/2017/02/darfor-faller-vf-corp-vfc.html
I fredags passade jag på att stödhandla lite också.... Nya sneakers från VANS inför våren beställdes från bolagets egna hemsida. Jag har handlat flera gånger nu på både VANS och The North Faces hemsida och jag tycker det är toppen. Stort utbud av just det jag söker, jag vänder mig ju dit för jag vill köpa just de varumärkena och även om vissa ehandlare har bra sortiment så har de inte lika mycket som bolagens egna sajter. VF Corp äger alltså märken som VANS, The North Face, Lee, Wrangler, Timberland mfl.

Nästa vecka blir det nog inga köp utan jag får vänta till veckan efter då jag förmodligen får någon slant över. För tillfället är planen att öka i Skanska och något mer kanske. Det är ju ett par veckor till dess så jag har tid att slipa på det.

Toaletten AGORA och handelsfastigheter är ej bra.

Handelsfastigheter på andra orter än Stockholm, Göteborg och Malmö är inte hett. På många håll är det riktigt svettigt att äga en sådan här fastighet. Det är jättesvårt att få hyresgäster, de man får går ofta i konkurs. Hyresgästerna vet om att de har makten och förhandlar ned hyran. Låg hyra och en hyresfri period att börja med är inte ovanligt.
Stora köpcentrum har tagit en del från stadskärnan och nu har E-handeln kommit och satt in dödsstöten.
Klart det finns undantag men generellt är det här inte fastigheter man vill äga.

Okej då har vi avklarat det här generella och går in mer specifikt på ett dåligt bolag, AGORA. Det här dåliga bolaget kommer tydligt visa att handelsfastigheter inte är bra.
Eko, eko, eko.....
Ser ni någon kund här? Ser ni någon hyresgäst?
Mina damer och herrar, låt mig presentera Odenhuset i Trollhättan. På hans majestäts royala gata; Kungsgatan. Gatan är fin med vackra träd och gatstenar. Fastigheten däremot är snarare hans royala rectum (inget ont om kungen, det är alltså fastigheten jag dissar).
Odenhuset ligger på bästa adress i Trollhättan, en stad med runt 50.000 personer i tätorten och i runda slängar 10.000 ytterligare i kommunen.
Så här ser det ut i en fastighet av detta slag, en citygalleria kan vi kalla Odenhuset.
När jag vänder mig om och fotar åt andra hållet möts man av fler tomma lokaler. Kanske håvar man in femhundra spänn i månaden på den stora reklamskylten från Eidar.. Café Oden som ni ser i bild gissar jag inte överlever särskilt länge till, vad tror ni?
Jag glömde ta en bild men en lokal som faktiskt inte var tom hade ett ihopvikbart bord ett par radiostyrda bilar och en skylt i stil med "ensamma äldre mäns radiobilklubb" (jag minns inte vad det stod på skylten men mitt påhitt är nog inte långt från verkligheten). Där användes alltså lokalen till att köra radiostyrd bil ibland. Om man får någon hyra överhuvud taget är den ju minimal, tokminimal på en sådan hyresgäst.
Visst finns det seriösa hyresgäster också, hyresgäster som inte går i konkurs, den närmsta tiden i vart fall. Åhléns finns där och det är ju en kedja på dekis minst sagt. Åhléns går dåligt och de lägger ned butiker på löpande band för att minska blodflödet.
Jag är övertygad om att Åhléns Trollhättan inte finns kvar på fem års sikt.

Det här var Odenhuset i Trollhättan mina vänner och så här ser det ut generellt för handelsfastigheter i de flesta städer i Sverige. Inte exakt på detta viset men ni hänger med, det ser tufft ut. Jag utmanar er att titta närmre och granska de olika butikerna i stadskärnan i en vanlig svensk stad. Ofta är det butiker som är relativt nystartade, I wonder why... Butiker som Ullas pyssel och lek, tror du innerst inne det är en bra verksamhet som göder butiksägaren och fastighetsägaren. Visst finns det någon enstaka Ulla som går runt men den här typen av skitbutiker poppar upp i lokaler som inte går att hyra ut. De kör sin lilla butik ett tag och upptäcker att den inte ens går runt när de har hyresfritt.

Okej, tillbaka till AGORA, Agroup Of Retail Assets. Det här bolaget har den här typen av fastigheter som inriktning. Äger du AGORA-aktier? Ja om det vore jag skulle jag sluta läsa och genast sälja skiten. För att sedan läsa vidare. =)
Men AGORA har ju stora kända ägare som Balder och andra seriösa bolag och fastighetspersoner?

Okej, då får jag snabbt och enkelt gå igenom AGORAs bakgrund, varför de ens finns och dess ägarsituation. Några av Sveriges främsta fastighetspersoner/bolag tog de sämsta fastigheterna de hade, de ruttna fastigheterna de inte kunde bli av med, fastigheter så ruttna att de inte vill ha sitt namn förknippat med dem, de tog dessa fastigheter och förde över dem till ett nytt bolag; AGORA.
Därför är Mindus, Arnhult, Balder, Klövern mfl ägare till det här bolaget. AGORA är toaletten som fångat upp det som kommit ur ändtarmen på diverse andra fastighetsbolag.

AGORA äger alltså i huvudsak fastigheter som Odenhuset, med lokaler som står tomma, lokaler med svårt nedpressad hyra för att få någon stackars hyresgäst, med hyresgäster som går i konkurs om vart annat.
Sett till kvadratmeter har AGORA och dess fastigheter ett ruttet kassaflöde och det kommer bli sämre och sämre för den lär inte minska; "handelsdöden". 

På sikt måste man hitta alternativt nyttjande av de här fastigheterna. Konvertera till bostäder går men är sannolikt kostsamt jämfört med att göra tex kontorshotell. Vi får se hur stadskärnorna och dess handelsfastigheter utvecklas i framtiden. Innan det blir kontorshotell av dem gör man nog bäst i att inte äga dem.

Därför äger jag inte nischbanker

Ett kort inlägg om nischbanker och varför jag inte äger dem.

Nischbanker likt Resurs tjänar pengar på de mest kapitalsvaga i samhället samt de som är ena riktiga klantskallar och inte betalar i tid.
Den där räntefria avbetalningen eller medlemskortet som är gratis det kostar nämligen shitloads om du gör minsta tabben.

Klart det kan hända vem som helst, att göra ett misstag alltså men gör det med din räntefria avbetalning och vips så är du på en avbetalningsplan med 20 procent ränta.

Nu tänker du kanske att jag sitter här på någon sorts hög häst, en hög moralhäst men NEJ. Skit i det där med moral nu, jag äger inte de här bankerna för att det är en dålig verksamhet. Deras verksamhet går ut på att vara "partner" med de mest kapitalsvaga och eller sopigaste klantarna.

Nej tack. Även om de tjänar massvis med pengar och fortsätter göra det så kan jag enkelt avstå att äga denna sunkiga verksamhet. Det finns så många fina bolag att äga, varför äga något med en så dålig verksamhet?

Observera: Inga djur skadades under skrivandet av det här inlägget. Jag har tagit i lite här och var för att göra inlägget mer effektfullt om ni hänger med på vad jag menar. Jag tycker ju egentligen inte om att kalla någon för klantskalle.

Därför är Axfoods förvärv av Matse bra

Jag tänkte skriva några rader om Axfoods förvärv av E-handlaren Matse. Förvärvet som blev klart i slutet av januari och under året kommer verksamheten konsolideras in under Axfoods paraply. Något som man lär ställa om på stört är att skifta inköpen till Dagab, Axfoods grossistverksamhet. Och detta är ju en av de positiva sakerna med det här förvärvet, att öka volymen i sin grossistverksamhet. Varje krona ökad omsättning ger utöver en ökad vinst även mer makt. Makt i förhandling med leverantör och det är något som är otroligt viktigt, Buying Power! Axfood är ju redan ganska stora och Matse gör dem ju inte betydligt större över en natt men det adderar. Kan man köpa 500.000 påsar Ahlgrens bilar samtidigt som man pressar Cloetta på priset på lika många påsar Gott & Blandat till en kampanj så får man lättare igenom det man kräver. Rent hypotetiskt alltså, jag bara drog till med några produkter och antal...
När man tecknar avtal kan man pressa fram bättre villkor ju större man är, storlek är allt, nästan. Size matters!
När man är stor och stark är man även den som leverantörer väljer i första hand när de har en specialare, bra deal osv. Man vill som leverantör hålla sig väl med den här stora aktören och dessutom vet man att den kan svälja stora volymer. Och det är ju vad leverantörens största fokus är, att sälja så mycket som möjligt.

Well, nu går vi över till vad som verkligen är viktigt i det här förvärvet. För även om det där andra som jag redan skrivit om är nice så är det jag skall komma till supernice. Det är inte alls samma sak att sälja mat i en butik som på nätet, det är något helt annat. Skillnad som natt och dag. Om Axfood i egen regi skall ställa om, lära sig, utveckla, förfina, optimera E-handel så kommer det ta tid, kosta många misstag och mycket pengar.
Kompetensen de nu köper i Matse är rena guldgruvan för Axfood. Att köpa kompetens för en halvmiljard är inte det knasigt? De får ju lite andra godbitar på köpet men bra personal kostar och att vänta kostar. Tid är pengar brukar man ju säga och att vara bra på e-handel nu vs att bli bra om 5 år kan vara en skillnad på hundratals miljoner.
Att starta från scratch och bygga upp ett jättevasst team på ehandel inom dagligvaruhandel det skulle ta tid och kosta pengar på flera sätt som jag nämnde ovan.
Exponering är A och O i en butik men det är det även online. De här två typerna av exponering är dock vitt skilda och den som är expert på den ena kan vara fullständigt nollställd på den andra. Bärnt-Gunnar som jag skrev om en annan gång, kan ni tänka er att han jobbar faktiskt på Axfood. Han är 57 bast och expert på exponering i butik. Behöver jag ens ställa frågan.... Tror ni BG är en fena på online?

Men Axfood har ju redan E-handel?
De har sin egna e-handel som de snickrat ihop utan att ha "rätt" kompetens. Kan bli okej men låt oss nu sikta på bra som tusan!

I detta står jag fast övertygad, kompetensen i Matse är en stor vinst för Axfood i kampen om position, marknadsandel online going forward.


Handelsbanken sämre än väntat, Industrivärden också?

Idag kom Handelsbankens bokslutskommuniké och det var inga goda nyheter i den inte. De flesta siffror var sämre än marknaden väntat.
Utdelningen blev kraftigt sämre än snittestimatet som var på över 5,5 kronor. Utdelningen blev 5 kronor "endast". Förvisso en fin höjning om 11 procent av den ordinarie utdelningen men marknaden hade väntat sig mer än så.

Det är ett litet innehav för mig och jag fokuserar mer på den här tanken; Handelsbankens utdelning blev klart sämre än väntat. Förra året betalade de dessutom en extrautdelning så totalt får Handelsbankens ägare mindre pengar i år. Och här kommer då min fundering. Industrivärden sänkte förra året sin utdelning och ändrade utdelningspolicyn. Handelsbanken är deras största innehav och i år får alltså Industrivärden mindre pengar jämfört med förra året.

Nu tänker jag närmast på vad Industrivärdens utdelning skall bli. De kommer ju med sin rapport imorgon och någon god höjning skall man kanske inte vänta sig? Skall man behöva vara med om ännu en sänkning? Ja risken finns, som utdelningspolicyn är formulerad och med tanke på att de i år får mindre utdelning från Handelsbanken som utgör kring 25 procent av deras portfölj.

Industrivärdens utdelningspolicy:

"Industrivärdens utdelningspolicy är att bolaget skall generera ett positivt kassaflöde före portföljförändringar och efter lämnad utdelning. Detta för att bygga investeringskapacitet över tid och kunna stödja innehavsbolag vid behov. Utdelningen skall vara väl avvägd med hänsyn till verksamhetens mål, omfattning och risk."

Därför fick du ingen utdelning från Volati idag

Enligt Avanzas hemsida och Volatis egna sajt skulle man få utdelning på preffen idag men den lös med sin frånvaro.
Volatis grundare var snabb att svara på twitter, han grävde och konstaterade att de har fel info på hemsidan.
Han meddelar att utdelningen skall komma på fredag.
Tack för infon och framförallt, tack för snabbt svar och engagemang.

Med så här goa storägare kan man ju inte resonera på annat sätt än shit happens, man får göra fel. Jag tänker så i alla fall, jag förväntade mig utdelningen idag och har fått bra info från bolaget. Shit happens, jag är inte ledsen i ögat.
Länk till Volati preferens hos Avanza (adlink).

Nästa år är det dags för H&M att höja

Hennes & Mauritz har inte varit en rolig placering på fler års sikt och för en utdelningsinvesterare har den inte bjudit på glada miner med en mer eller mindre oförändrad utdelning i fem år. Kanske är vändningen här nu? Senaste rapporten bjöd på muntrare läsning i vart fall. Ett investeringsprogram på flera år tar slut i år, det är deras satsning på E-handel som kostat en rejäl slant över några års tid. I år är det över och skall bära frukt, om inte annat så tynger inte investeringarna längre resultatet.

Det är dags för H&M att leverera, de måste få upp vinsten och de måste höja utdelningen nästa år. På det vis bolaget har kommunicerat så förväntar jag mig det, marknaden väntar sig det. Analytikernas snittprognos för nästa år är en utdelning om totalt 9,92 kronor (SME.direkt).

Nu har de ju precis presenterat 2016 års bokslut och det är ett helt år kvar till de presenterar 2017 men jag står fast vid detta, dags att leverera H&M.

Realty Income ett jättebra långsiktigt case

Jag har vid ett tillfälle sålt Realty Income och känslorna kring det är tudelade men ändå inget jag ångrar egentligen. Att tajma och försöka köpa åter billigare har jag sedan några år bestämt mig för att inte syssla med.
Att jag sålde denna gången var att jag tycke bolaget hade värderats upp otroligt snabbt och var rent ut sagt dyr. Samtidigt stod dollarn väldigt högt när jag sålde en del av mina Realty Income kring $70.
Sedan dess har aktien backat en hel del men jag har ändå tresiffrig procentuell ökning i svenska kronor exklusive utdelningar. Men det är ju inte på grund av den fina avkastningen jag gillar Realty Income så mycket. Klart jag gillar avkastningen men främst är det för att det är ett så otroligt fint bolag. Den goda avkastningen kommer som en följd av att bolaget är bra.

De tar en låg finansiell risk med en belåningsgrad om dryga 20 procent (fritt taget ur minnet, har för mig den var 23 procent senast) och operativt är de väldigt riskaverta men gör ändå bra business. Ingen enskild hyresgäst väger utgör en stor del av hyresintäkterna. Man har noga valt hyresgäster med uthållig business som ej hotas av e-handel, tex gym, dollar stores, apotek mm. Inte nog med det, ytterligare en faktor som håller nere risken rejält är triple net avtal vilket betyder att hyresgästen står för i princip alla kostnader förknippade med fastigheten som underhåll och även skatten faktiskt.

Realty Income har således ett mycket stabilt, lättförutspått och pålitligt kassaflöde. De ger stadigt ut nya aktier och köper mer fastigheter för pengarna. De är duktiga på att skapa värde och vinsten/FFO per aktie ökar stadigt. Det här med att regelbundet ge ut nya aktier för att finansiera förvärv istället för att gå till banken, det är vanligt i USA.

Bolaget har funnits sedan 1969 och har pyntat utdelning sedan dess. Sedan de noterades 1994 har de presterat en genomsnittlig årlig avkastning om 16,9 procent. De har en suverän strategi och jag tror på en god utveckling även de kommande 50 åren. På några år sikt är räntan något som väger in på värderingen då en högre ränta ger ett högre avkastningskrav hos investerare vilket pressar ned aktiekursen kortsiktigt. På mycket lång sikt jämnar det där ut sig, räntan går upp och den går ned.
Länk till Realty Income hos Avanza (adlink).

Det här är ett mycket viktigt innehav i min portfölj och jag planerar att öka regelbundet framöver.

Därför faller VF Corp, VFC

Jag får många frågor om varför VFC backar så mycket. Här på bloggen, på mail, på twitter. Kul att det är så stort intresse för bolaget.

Utan att utveckla vidare kommer här några korta bullits som föranleder nedgången.

Marknaden är orolig för försäljningen framöver på grund av rapporter att amerikanska handeln är svag. Det är ju negativt för VFC vars största marknad är USA.

Freakishly strong dollar, den starka dollarn pressar ned vinsten. Vinster gjorda utomlands blir ju mindre värda i dollar som är bolagets redovisningsvaluta och hemvist.

Trumponomics och Mexico. VFC pekas ut som en tydlig förlorare på en eventuell skatt/tull för handel mellan Mexico och USA. Produkter som tillverkas i Mexico skickas idag tullfritt till USA där de säljs. Framöver kan det komma en skatt som tynger/gör produkterna dyrare.


Inget av detta oroar mig i det långa loppet. Dollarn svänger upp och ned över tid. Styrkan hos den amerikanska konsumenten och nivån på handeln i USA går även den upp och ned. Beträffande Mexico har VFC möjlighet att konkurrera på lika villkor, är det så att det blir mer fördelaktigt med tillverkning/export från något visst land så kan de flytta produktion dit i värsta fall. ORsakar engångskostnader men inte ens detta är ett hot för den långsiktiga potentialen.
Länk till VFC hos Avanza (adlink).

Jag äger VF Corp och siktar på att köpa mer imorgon onsdag när jag får in pengar på min kapitalförsäkring.

Den 17:e februari presenteras Q4-rapporten och de kommer köra en webcast i samband med den.

Axfood en stor besvikelse. Bokslutskommuniké 2016


Idag presenterade Axfood sitt bokslut för 2016 och det blev en stor besvikelse för marknaden som handlar ner aktien kring 6 procent strax efter börsens öppning.

Det var flera punkter som var sämre än väntat och eller en anledning till att aktien nu faller.
Rörelseresultatet i Q4 kom in på 401 miljoner kronor mot väntat 451 miljoner och därmed också en rörelsemarginal klart lägre än väntat, 3,6 procent mot väntat 4 procent.
Man flaggar för betydligt större investeringar under 2017 exklusive förvärv.
Guidningen för 2017 var försiktig/mesig precis som förra året. De guidar om ett resultat i linje med 2016. Så gjorde de också för ett år sedan och en bit in på verksamhetsåret uppdaterade de guidningen och kom in starkare. Kanske blir så även 2017 vi får se men analytikers förväntningar är ett rörelseresultat om 2034 miljoner kronor och Axfood guidade alltså om cirka 1900 miljoner kronor.

Summa summarum är detta en svag rapport gentemot förväntningarna och det är ju de som aktiekursen bygger på. Jag förstår fullt ut att aktien backar rejält på detta.

However...
Ett enskilt år eller kvartal betyder ju inget för den långsiktige, än mindre aktiekursen på en rapportdag. I det långa loppet är ju inget förändrat. Axfood är lika bra idag som igår. Outlooken på 10-20 års sikt är oförändrad. Så rapporten och aktiekursen är en stor besvikelse för den kortsiktige.

Ordinarie utdelning höjs med 20 procent från 5 kronor till 6 kronor, tack för det.

Axfood är inte billig, trots att den nu backat kring 6 procent. Likt alla andra bra bolag är värderingen så i spåren av den låga räntan. Det här är något man i vart fall bör känna till, att Axfoods aktiekurs på sikt kan tänkas pressas ned i spåren av att räntan stiger. Förvisso tror förståsigpåare på låga räntor länge men inte så här låga som vi har nu. Det där jämnar dock ut sig på riktigt lång sikt och utslaget på 20 år är det ju inte värt att nämna ens.
Länk till Axfood hos Avanza (adlink).

Jag har passat på att öka i Axfood idag trots att jag egentligen inte har pengar till det. Imorgon kommer utdelning från flera preffar och jag använde min kredit idag för att köpa men de där utdelningarna imorgon täcker det.


Jag har flippat Handelsbanken igen.

När jag gick in i Handelsbanken för något år sedan så var A-aktien billigast varpå jag valde att investera i den. Det är dock inte alltid så att Handelsbanken A är billigare än B, det svänger lite fram och åter. För inte längesedan hade det svängt och B-aktien var mycket billigare varpå jag valde att sälja mina A-aktier och köpa B istället. På så vis fick jag vips fler Handelsbankenaktier än tidigare och därmed också mer utdelning. Länk till inlägget när jag flippade senast.

Nu har det åter svängt och Handelsbanken A är den billigare av de två. Igår valde jag att sälja mina B-aktier för att byta mot A igen men det gick inte lika bra den här gången.
Denna gången satt jag ju på den mindre likvida änden av den här träjden och hade lite bekymmer att snabbt bli av med alla mina aktier. Medan jag väntade på att få avslut så steg A-aktien vilket gjorde mitt byte mindre bra. Jag kom ut med en mycket mindre vinst än jag hade tänkt mig. Senare under dagen växte ju spreaden igen och gav åter möjlighet att göra en fin affär, direkt i orderdjupet dessutom. Det var ju anledningen till att jag failade, att jag inte kunde få avslut direkt och lämnade det hela till ödet. Jag vill göra denna switchen direkt i orderdjupet och kommer inte göra om dagens fadäs, det chansar jag inte på igen.

Jag vill äga Handelsbanken och har ett par regler om vi skall kalla dem det när jag gör den här träjden och det är:

Jag vill inte vara utan aktier. Går trejden snett skall jag snabbt stänga den. Jag vill inte stå utan aktier när dagen är slut.
Den andra "regeln" hänger ihop med den första och det är att ha en såpass stor marginal i kronor per aktie att jag inte skall behöva hamna i en sits att ta en förlust. Även om det börjar röra sig fort efter jag sålt skall jag ha såpass marginal att jag hinner slänga in min köporder i det andra aktieslaget och komma in igen utan förlust.

Det här låter ju som rena träjdingverksamheten i somligas öron men det är en gammal hederlig arbitrage affär. Jag är ju ingen träjder heller men i den här aktien där det svänger fram och åter vilken som är billigast passar jag på att utnyttja det.

Nu äger jag alltså Handelsbanken A som är den mer likvida av de två aktieslagen. På onsdag 8/2 kommer Handelsbanken med bokslutskommuniké och presenterar i den förslag till utdelning. Det ser jag fram emot.

Intervju med George på Börsdata


Jag har gjort en mailintervju med George på Börsdata som tillsammans med Henrik Bergström äger och driver tjänsten. En otroligt kraftfull tjänst som jag vill lyfta fram så fler upptäcker den och får glädje av den. Glädje och nytta framförallt kanske, man hittar ju lättare riktigt bra investeringar med den här tjänsten.

När jag gjorde den här intervjun öppnade jag med en fråga och planerade att jag skulle bomba George med följdfrågor för att plocka fram allt nice man vill veta om Börsdata. Det blev inte alls som jag tänkt mig, på ett bra sätt kanske hehe. Svaret jag fick från George lämnade inga frågetecken, det blev en lång redogörelse för vad Börsdata är, hur när och varför.
Lite reklamigt men det gör inget, syftet från min sida är ju att ni skall få upp ögonen för det här kraftfulla verktyget.
Här kommer alltså min intervju med George på Börsdata:

Tjena George,
riktigt kul att du vill vara med på den här intervjun och berätta om Börsdata. Jag tycker ni gör
ett jättebra jobb och det är en otroligt kraftfull och bra tjänst ni erbjuder. Kan du berätta om
Börsdata, vad det är och vem ni riktar er till?

----------------------------------

Historia?
Varumärket börsdata har funnits nästan 30 år och nuvarande börsdata startades för 8 år sedan för att visa historiska nyckeltal där fokus har alltid varit utdelningshistorik och utdelningstillväxt. Sen dess har hemsidan utvecklats till dagens nuvarande format i olika omgångar. 

Vad är Börsdata idag?
Börsdata är idag en oberoende hemsida som visar historiska rapportvärden och nyckeltal på ett enkelt sätt för alla nordiska börslistor. Vi har också en målsättning att lägga till största USA bolagen under 2017. Vi erbjuder också möjligheten att ladda ned stort antal nyckeltal för enskilda bolag och nu för samtliga bolag direkt till Excel. Samtidigt har vi också börjat erbjuda TA-verktyg tack vare tradingviews mer avancerade plattform. Slutligen har vi också några välkända fundamentala strategier som Magic Formula, Graham och F-Score.

Vilka som jobbar med börsdata?
Det är jag och min kollega Henrik Bergström som driver börsdata och vi har också en duktig programmeringsteam som vi tar hjälp av när vi utvecklar nya tjänster och produkter. 

Vad är som gör Börsdata unik? 
Vi är nog en av de få som har egen unik databas och uppdatering för rapportvärden. Vi uppdaterar direkt från bolagens egna delårsrapporter, bokslut och årsredovisningar vilket gör att vi är helt oberoende av andra finansiella aktörer som levererar fundamentaldata till stor del av finansmarknaden. Styrkan är att vi kan erbjuda både mer unika bolag och listor och på samma gång snabbare rapportuppdateringar. Dessutom kan vi också utveckla nya typer av nyckeltal som inte funnits tidigare inom branschen.  

Enkelt att komma igång?
Eftersom börsdata har varit helt öppet och fritt hemsidan från början så har vi alltid försökt att erbjuda så mycket så möjligt helt gratis utan krav på konto eller inloggning. Idag har vi många besökare som använder börsdata som en snabb och gratis informationskälla för att se senaste rullande nyckeltal som P/E, P/S, P/B direktavkastning, utdelning, omsättning osv. Nästan alla dessa nyckeltal är helt fritt med upp till 10 års historisk inom bolagssidor, screener och export. Dessutom är det helt fritt att använda TA-tjänsten för samtliga bolag med upp till 20 års historik. Vill man ha ytterligare nyckeltal eller tjänster så kan man bli premium genom mail/lösenord utan någon bindningstid och som lägst betalar användaren 89 kr för en månad. 

Vad är målsättningen?
Börsdatas målsättning är att erbjuda ett mer komplett analysverktyg för privata investerare genom att försöka skapa unika produkter och tjänster än det som har funnits tidigare. Fortfarande finns det oerhört mycket att vidareutveckla inom rapportvärden, nyckeltal och tjänster. 

Vad som är på gång just nu
Senaste tiden har vi fokuserat att vidareutveckla screener genom att erbjuda ett stort antal nyckeltal. Just nu har vi över 2000 nyckeltalsberäkningar inom kategorierna FA, TA, Strategier och Aktiekurs. Kommande tiden kommer utöka antalet nyckeltal genom att lägga till helt nya kategorier som: 
-Insider
-Ägardata
-Blankning
-Återköp
-Branschnyckeltal
-Fondägande
-Index & Investmentbolag
-Estimat
-Rapportdatum

Det skapar en ny analysplattform som innehåller oerhört stort mängd av nyckeltal inom olika kategorier. Liknande tjänst med så bredd nyckeltalskategorier har inte funnits tidigare för svenska bolag och framför allt inte för privata investerare till en så låg kostnad. 

Screener
Alla dessa nyckeltal kommer att finnas i Screener vilket ger en intressant möjlighet till att kunna filtrera fram bolag efter egen strategi. Kombinationsmöjligheter blir nästa oändliga med så stort antal kategorier och nyckeltalsberäkningar.

Exporttjänst
På samma gång går det att ladda ned samtliga nyckeltal till excel så att det går att beräkna fram egna nyckeltal direkt i excel eller möjligheten till att skapa mer avancerade filters och analysmallar. 

Bolagssidor
Nyligen har vi också lanserat ett snabbfilter som ger tillgång till alla nyckeltal inom alla bolagssidor. Den stora fördelen är att nu ska det gå att filtrera fram ett unikt nyckeltal av tusentals möjliga och på samma gång analysera samtliga bolagen på ett oerhört snabbt och enkelt sätt. 

Vad är kommande tjänster?
Kommande tiden kommer vi fokusera på att lägga till samtliga nyckeltalskategorier. Dessutom kommer vi försöka lägga till sparfunktioner både i screener och export. Användarna ska kunna skapa och spara egna unika filters i olika tjänster. Dessutom kommer vi erbjuda stort antal förslag på alternativa investeringsidéer och strategier som användarna kan använda direkt eller justera och förbättra som egna sparade filters.

---------------------------

Tack för det George, tack för att du ville vara med på den här intervjun. 
Följ Börsdata på twitter: @Borsdata Checka in deras tjänst på sajten: www.borsdata.se
Börsdata finns även på Facebook.
Nedan är ett par bilder hur det ser ut när man använder tjänsten.


Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...