Norska kronan 1 krona


Årsskiftet 15/16 stod norska kronan i 0,95 kronor. 16/17 stod den i 1,05 kronor och just nu är den mitt emellan på prick 1 krona.
Medan 0,95 kronor kan ses som en fyndnivå i ett historiskt perspektiv så är 1 krona prick en ganska hygglig nivå den också.
Under de senaste 10 åren har Norska kronan i grova penseldrag  legat stadigt över 1 krona. Sett till grafen ovan kan man komma undan med att säga att norska kronan "brukar" vara kring 1,1 kronor.

Valutan rör sig över tid och hur den skall gå i framtiden är svårt att sia om. Sett till historiskt rörelsemönster kan man gissa att norska kronan kommer röra sig kring 0,95-1,15 kronor.

För en aktiesparare kan valutan ge en extra skjuts i investeringen. Om man köper norska aktier och har tur att norska kronan går upp. Det kan givetvis slå åt andra hållet att valutan går ned och gör din investering mindre värd i svenska kronor.

För att återigen se till historiska kursgrafen för norska kronan kan man tycka att en investering nu med kursen 1 krona är lockande. Ett sätt att göra en sådan investering enkel är att köpa en norsk indexfond. Det finns naturligtvis många fina norska bolag men att välja ett specifikt att investera i kräver sin analys. Sett över 10 år så har norska index OSEBX utvecklats väldigt likt det svenska OMXS30. Man kan anta att det kommer gå hyggligt likt även i framtiden. Likväl som man investerar i svenskt index kan man kika på en investering i Norge. Tänkvärt åtminstone.

Länk till norska kronan hos Avanza (affiliatelänk)

Norsk börshandlad indexfond. 0,3% avgift. Handlas i NOK.
Länk till Xact OBX hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

  1. Det tycker jag är alldeles utmärkt. Har själv bott i Norge och då var norska kronan runt 1,10-1,20 kronor. Nog för att det är en oljeberoende ekonomi men håller det för sannolikt att ett normalvärde är mellan 1,05-1,10 kronor på längre sikt.

    Frestande att öka ytterligare i Multiconsult men har redan en ganska stor position. Skulle svenska kronan bli starkare gör jag nog det ändå.

    SvaraRadera
  2. Smart tanke! Jag har kikat lite på norska Marine Harvest, någon synpunkt på detta bolag långsiktigt? Alla gillar väl lax tänker jag, och hög utdelning till ett relativt bra pris i nuläget. Men jag är inte så insatt i bolaget i övrigt.

    Denna norska indexfond du länkar till, ger den också utdelning som den andra Xact Högutdelande du rekommenderat tidigare?

    SvaraRadera
  3. Smart tänkt! Jag har kikat lite på ett bolag som heter Marine Harvest som är ett norskt laxbolag. Alla gillar lax tänker jag och dem har dessutom fin utdelning, har du några synpunkter på detta bolag?

    Denna norska indexfond som du skriver om, ger den utdelning också som den andra Xact Högutdelande som du pratat gott om i tidigare inlägg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nej den ger ej utdelning. Det finns en norsk börshandlad indexfond som heter DNB OBX som enligt prospektet skall betala utdelning men jag har haft svårt att få fram vettig information om den så jag gillar den inte. Nu är det något år sedan jag kollade sist men då gick det inte få fram någon info om de betalat utdelning historiskt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ja så var det ju MArine Harvest också =)
      Ett bra bolag i sektorn men det är inte så stadigt då laxpriset svajar upp och ned över tid. Nu har det varit väldigt högt en tid och gett rekordvinster. Laxpriset är på väg ned nu och beroende på vart det tar vägen kan vinster och utdelningar bli betydligt lägre.

      LAx är bra mat och jag tror på konsumtionen och dess framtid men intjäningen för laxbolagen är svajig. Jag gillar inte det.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej Petrusko,
    Tack för en mycket bra blogg med många bra uppslag till investeringar!
    Jag håller på att analysera ovan tips och funderar på att köpa Storebrand Global Multifaktor som handlas i NOK.
    Det borde också funka som ett bet på högre NOK kurs.
    Tack för tipset!
    Med vänlig hälsning,
    Ulf

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...