Vad är Utdelningsdag eller Pay-date?

Utdelningsdag är den dagen som utdelningen skall dyka upp på depån/kontot.

Om man äger en aktie inför X-datum har man rätt att få utdelningen på utdelningsdagen och det går några dagar mellan de här två. Anledningen är bland annat att det behövs lite tid för att stämma av i registret och sända ut pengarna till rätt personer.

I Sverige är det oftast bara några få bankdagar mellan X-datum och Utdelningsdatum men utomlands kan det vara betydligt längre än så. I USA är det tex vanligt att det är ungefär en månad mellan X-datum och Utdelningsdatum när man faktiskt får pengarna in på kontot.

Värt att känna till är att om vi i Sverige äger utländska aktier så brukar det dröja ytterligare några dagar efter utdelningsdatum till dess att vi ser pengarna på kontot.

Utdelningsdag kallas Pay-date eller Payable date på engelska.

Läs mitt inlägg där jag förklarar X-datum.

13 kommentarer:

  1. Om man köper dagen innan xday är man garanterad utdelning då? Eller kan nätbankerna ha någon likviddag någon dag senare trots affären gått igenom?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym,
      NEj nätbankerna krånglar inte till det där utan om du äger en aktie vid börsens stängning dagen innan X-datum så har du rätt till utdelning. På svenska börsen och utländsk.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Om du köper en utländsk aktie hos Avanza på x-datum så är risken stor att du inte kommer få utdelning. Har för mig att det tar ett par dagar att köpet blir registrerat. Jag råkade ut för det tidigare i år.
      Mvh/XO

      Radera
    3. Tjena XO,
      Ja det råkade ut för med rätta för du är inte berättigad till utdelningen om du köper på X-datum. Då har utdelningen redan skiljts av. Du gjorde fel och Avanza gjorde rätt.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Hej Petrusko, helt rätt jag var lite trött när jag skrev kommentaren :)

      Mvh/XO

      Radera
  2. Jag tänkte på det när jag satte ihop utdelningshistoriken för Starbucks. Först förstod jag inte varför olika statistiska websidor gav olika resultat kring MÅNAD men sedan förstod jag att det fanns en Deklarationsdag, en Ex-dag och en Utdelningsdag. Trodde bara inte det skulle skilja så mycket...

    http://www.kronantillmiljonen.se/utdelningar/starbucks-utdelningshistorik/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena KTM,
      Ja det blir lätt snurrigt med alla olika datum och begrepp.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Om jag äger aktien vid stängning på X-Dagen men säljer den innan utdelnings dagen. Är utdelningen fortsatt min då? (tänker på aktier med just långt spann mellan X-Dag och Paydate)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för en bra fråga. Den som äger aktien vid stängning innan X-datum är den som får utdelningen. Man kan sälja aktien på X-dagen och därefter och ändå få utdelningen. Detta gäller oavsett om Utdelningsdagen är ett par dagar senare eller som vissa amerikanska aktier en månad senare.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Nu när du lever på utdelningar, hur gör du med de utländska innehaven som det dras källskatt på? Jag räknar bort källskatten i mina kalkyler eftersom den dras direkt från utdelningarna och således inte går att betala hyran med... Men summan betalas ju tillbaka efter några år. Jag har inte riktigt löst detta i prognosen framåt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders,
      Jag har ägt utländska aktier i många år och får således skatt i retur varje år. Inget jag behöver ta hänsyn till för min del.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej Petrusko,

      Om man äger en utländsk aktie på sitt ISK, får man då automatiskt tillbaka skatten (upp till en viss nivå) eller måste man aktivt göra något? Tack

      MVH
      Mattias

      Radera
    3. Tjena Mattias,
      Om du äger via Avanza och Nordnet så löser det sig automatiskt. De skickar in en kontrolluppgift till staten som tar upp det i din deklaration. De flesta banker bör hantera det så här men de två jag nämner har jag verifierat detta med.

      Mvh petrusko

      Radera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...