Sugen på att investera i Disney

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

I veckan har jag varit och kollat på Thor Ragnarök på bio och den var helt magiskt bra. Så häftiga scener och bra musik, jag säger bara wow!
I morse funderade jag över att mina barn äger aktier i Disney och att det är ju så fränt, de äger Star Wars och Marvel mm. Ja, jag är en riktig nörd på Marvel framförallt men även Star Wars.

Jag tycker att Disney har en makalöst fin portfölj med karaktärer osv att skapa film och serier på i all framtid. Deras nöjesparker gillar jag också i ett ägarperspektiv. Globalt ökar turismen kraftigt och lär fortsätta göra det i framtiden i spåren av att miljontals kineser får det bättre ställt.

Disney har en väldigt låg direktavkastning på cirka 1,6 procent. Utdelningen som betalas halvårsvis väntas höjas vid nästa utdelningstillfälle som är nu i december. Sist gång höjdes den med 10 procent och det är klart tänkbart att det blir minst liknande höjning denna gången. Disney har en låg utdelningsandel på strax under 30 procent. Det betyder att utdelningen bara utgör knappa 30 procent av vinsten.

Förr har jag inte velat äga "små" innehav. Relativt min övriga portfölj har jag undvikit att äga sådant som jag inte vill vikta minst 1-2 procent. Sedan en tid har jag dock lättat på den punkten. Jag har kommit fram till att jag gärna äger fler innehav och att jag faktiskt kan tänka mig att ha innehav som väger nästan obetydligt lite. Acadian Timber och Volati är två stycken sådana som väger under 0,5 procent i väskan. Många bäckar små kan man ju resonera. Ja ja, det där behöver vi inte gå in djupare på nu utan låt oss fokusera på Disney.

Idag konstaterade jag att jag tror på Disney och tycker det är ett jättebra bolag. Jag påminde också mig själv om att jag numera kan tänka mig små innehav och att jag gärna äger betydligt fler bolag än i dagsläget. Som en uppenbarelse rentav blev min insikt att jag borde äga Disney för sjuttsingen.

En annan med många innehav däribland Disney i portföljen är Utdelningsstugan som precis bloggat om ATH och listar alla sina innehav i detta inlägg: http://utdelningsstugan.blogspot.se/2017/11/portfoljuppdatering-oktober-2017.html

Länk till Disney hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

  1. Är det egentligen inte ganska oväsentligt vad utdelningsandelen är eftersom den mäts mot vinsten. Ett mer korrekt mått borde väl vara utdelning jämfört fritt kassaflöde? I Disney's fall är det nog inga problem men tänkte rent generellt. Tittar man på HM och jämför med vinsten så kan man undra varför de inte höjt utdelningen de senaste åren. Jämför man deras utdelning mot deras fria kassaflöde så inser man varför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Både ja och nej. Om man främst investerar i riktigt bra bolag så fungerar vinsten utmärkt. Ju sämre bolagen är desto mer spelar bokföringen in. En grov generalisering. Som du påpekar, för ett bolag som Disney fungerar det men för många andra bolag av lägre kvalitet kan det vara stor skillnad på cashen som genereras och den redovisade vinsten.

      Därför uppstod EBITDA och justerade nyckeltal. För att kunna framstå i bättre dager.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Visst har Disney ett bra varumärke, med bredd och styrka. Men de har ju också legat en del på latsidan i viss mån, med de stagnerande delarna av bolaget. Sedan är värderingen inte fantastisk. Jag är långt ifrån övertygad om att Disney borde köpas på dagens nivå. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  3. Hur tänker du kring att Disney sa ha en egen playtjänst? Bra eller dåligt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena.
      Det är jag mycket postiv till. De har världens starkaste contentportfölj och det är en viktig faktor.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Jag gillar Disney och skrev tidigare om utdelningshistoriken som är helt makalöst ifall du tänker investera i Disney länge :D
    http://www.kronantillmiljonen.se/rorande-bolagen/d23-expo-och-utdelningar-fran-disney/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena KTM,
      Ja fortsätter de att höja utdelningen som de gjort historiskt blir det snabbt mycket mer pengar.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Först och främst väldigt välskriven blogg som givit mig många intressanta tankar => bra investeringar!

    Hur kommer det sig att få i detta bloggsegment (se svenska aktiebloggar) dig inkluderat inte investerar i FAANG och BAT (Baidu, Alibaba, Tencent). Förstår att många i bloggsfären är intreserade av utdelningar/direktavkastning. Top 5 företag gällande market cap i dag är tech och inget tyder på att det ska ändras snarare det motsatta.

    Tack!
    ZingBlaster

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena ZB,
      Jag har en tydlig strategi där just utdelningen är central och jag letar bara bra investeringar bland bolag som har bra utdelning. Därför går jag miste om en lång rad bolag som tex FANG mfl. Visst kan jag se potential även i sådant men jag håller mig till bolag som passar min strategi, det finns gott om sådana också.

      Mvh petrusko

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...