Tändstickskungen, Gyllenhammar och lite OT

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Det här är ett inlägg med diverse börsrelaterade ämnen men också ett inslag av vad man för den här bloggen kan kalla Off Topic. Viss OT-varning utfärdad alltså.
Jag har varit ute på en shoppingrunda samt lite annat kul. Jag skulle bla handla på Lindex och på vägen ligger Akademibokhandeln som jag alltid brukar stanna till vid och spana vad som bjuds. Där fastnade jag för boken i bilden ovan, Tändstickskungen. Jag blev sugen att köpa den men upplevde det oklart vad den kostade så siktade in mig på att kolla online istället. De verkar använda prisgrupper, G, H, I men någon sådan märkning fann jag ej på boken. Ja ja, väl hemma fann jag enkelt boken hos Bokus och där var det inga oklarheter kring priset, den var jättebillig! Länk till Tändstickskungen hos Bokus (affiliatelänk).

När jag ändå är inne på bokspåret kan jag nämna att jag läst Perh G Gyllenhammars bok Oberoende är stark. Medan den var intressant på flera plan fick jag en knepig känsla och uppfattning av Gyllenhammar i denna bok. Han var negativ till mycket, han var bitter för saker och mycket i modern tid hade han förmodligen gjort bättre än andra.. Gyllenhammar tycker tex att bla FN, Aktiespararna och kungahuset skall läggas ned. Det senare var han bitter över att han bara vid ett enda tillfälle bjudits med på en resa för att representera näringslivet. Det var en rad sådana här saker, bla gjorde han sken av att Volvo hade varit ett bättre bolag om han hade varit kvar vid rodret. Apropå Volvo så innehåller boken mycket intressant om bolaget och svensk industrihistoria. Jag är tudelad kring boken då den till så stor del handlar om att framhäva Gyllenhammar på ett sätt som man kan undra om det är verklighetsförankrat. Länk till Gyllenhammars bok hos Bokus (affiliatelänk).

När jag spanat färdigt på bokhandeln och handlat på Lindex gick jag vidare mot Hemköp men tvärnitade på vägen när jag såg MAX reklam för sin nya kampanjburgare. Spicy Avokado och you had me at avokado som de skulle sagt i en kärleksfilm. Ingen kö och snabbt fick jag min burgare som jag blev djupt besviken på. Dels smakade burgaren inget vidare och sedan var det ju det här med kvalitet. Den såg rent ut sagt förj**lig ut och utöver att den inte är lika fin som i reklamen så är den inte byggd i närheten likadant. Checka in bilden nedan. Jag har i överkant klippt in en bild av deras reklam, hur burgaren skall se ut.

En bedrövlig erfarenhet på MAX rikare och vidare bar det av mot Hemköp. Egentligen ligger ICA precis intill Lindex och MAX men som ägare i Axfood går jag gärna två kvarter bort till Hemköpbutiken. När jag gick där och plockade mina varor slogs jag av en bild jag fick när jag åkte spårvagn i Göteborg häromdagen. Väldigt många Hemköp har ett sådär trevligt och bra läge runt om i staden. Perfekt beläget i gatuhörnet där massvis människor bor och passerar dagligen. Visst finns det ICA-butiker också men när jag åkte runt där och spanade fick jag uppfattningen att Hemköp hade fler bra lägen. En trevlig observation mer än något annat.

Idag har Wallenstam lämnat rapport för de första 9 månaderna och den var precis så stabil som man förväntar sig för bolaget. Likt en klocka tickar det på och VD Hans Wallenstam presenterar som vanligt rapporten i en kort video. Bolaget har prisats för sin transparens och informationsgivning och jag har hyllat dem tidigare här på bloggen för just detta. Läs mitt inlägg om rapporten och kolla in videon.

Ni som följer bloggen har koll på att jag varit på Avanza om deras hantering av utländsk källskatt i kapitalförsäkring. För bara ett par veckor sedan skrev jag en uppdatering och medan jag inte har något 100% bekräftat att komma med vill jag ändå nämna det senaste från Avanza. De meddelar att allting pekar på att de redan nästa år får all källskatt i retur och att de skulle bli mycket förvånade om så inte blir fallet. I början på året får de besked hur skatten hanteras och först då vet de med säkerhet. Inte helt stensäkert alltså men det bådar ju gott. I denna länk är mitt senaste inlägg om ärendet och det innehåller en länk till det ursprungliga inlägget om källskatten och hur den hanteras.

Avslutningsvis vill jag så här i dessa skakiga börstider på nytt tipsa om min favoritpodd på ämnet börs. Börspodden som vanligt bra och i det senaste avsnittet ger de sin syn på en rad händelser och bolag de senaste dagarna. Bara att klicka på play nedan:


Info om affiliatelänkar. 

2 kommentarer:

  1. Jobbade på Volvo lastvagnar som produktutvecklare i många år. Alla jag kände, hade åsikten att Volvo går bra trots Gyllenhammar.

    SvaraRadera
  2. Vill tipsa om Nordeas kapitalförsäkring Framtidskapital Depå. Courtaget är väldigt låga 0,06% och du har 100% av källskatten tillbaka inom 6 veckor. Ingen i branschen gör det bättre än Nordea Liv & Pension =).

    SvaraRadera

Sålt Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility

  Jag har haft en liten slant i fonden Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility B . Det är snart ett år sedan jag tog in fonden och...