Stephen King - Att skriva. En hantverkares memoarer. Sponsrat av Storytel


Jag läser nästan uteslutande böcker med finanstema men här är ett undantag. Stephen Kings bok Att skriva är dels hans memoarer men också en del där han beskriver och lär ut konsten att skriva. För mig med intresse i just att skriva kändes den här boken som en perfekt första bok för mig skriven av Stephen King. När jag lyssnat på boken ett tag insåg jag att King skrivit The Green Mile som jag tycker är jättebra, filmen alltså.

Stephen Kings story om sin uppväxt med ansträngd ekonomi, en stygg barnvakt, bus och galenskaper han hittade på med brorsan ja det är en väldigt intressant berättelse och Stephen King berättar den mycket bra. Som väntat kanske av en författare av den rangen. Jag valde boken främst för att bilda mig inom skrivandet men den här delen kom jag att uppskatta mycket. King berättar hela sitt livs story från knodd till studier till att sälja sin första bok till nutid.

Delen som handlar om att skriva bjuder på en lång rad tips och bra att tänka på. Bra "regler" att förhålla sig till och saker att hålla sig ifrån. Jag skriver mycket men inga böcker likt Kings, ändå uppskattar jag och har stor nytta av att lära mig mer om att skriva. Man skriver på ett annat sätt i tex en artikel jämfört med att skriva en roman men vissa saker är ändå gemensamt. En bonus i boken är att King också pratar en del om just artikelskrivande.

Att skriva är 10 timmar lång och är på svenska. Uppläsaren Johan Holmberg är duktig och mycket behaglig att lyssna till.

Boken lyssnade jag på via Storytel som sponsrar det här inlägget.
Via den här länken får du Storytel fritt i 30 dagar och kan komma igång och lyssna direkt.

6 kommentarer:

  1. Gillar King starkt och minns hypen från min barndom. Just nu verkar han ha en ny storhetstid med filmer o serier. Lyssnade för övrigt igenom The Stand / Pestens tid på just Storytel, ca 50timmar av suveränt berättande.

    Desperation är en annan favvo, försökte även med Dark tower men fastnade aldrig.

    /Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Andreas,
      Vad kul, själv har jag inte läst någon bok av King tidigare men fastnade verkligen för hans sätt att berätta/skriva i den här boken. Jag skall lyssna på fler av hans böcker. Dark Tower såg jag på bio och jag gillade den =)

      Jag ser verkligen fram emot att läsa mer av Stephen King, med höga förväntningar!

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Testa the Green Mile tycker jag, boken var bättre än filmen i min mening. Den skrevs ursprungligen som en följetong där kaptitlen släpptes successivt, så varje kapitel slutar med en cliffhanger vilket gör att man har svårt att lägga den ifrån sig.

      Radera
    3. Tjena Ducky,
      Oj det låter ju häftigt. Tack för tipset, jag övervägde att läsa just den boken men det gör nog biffen. Lägger den till min läslista.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Jag har förresten läst "att skriva" också och håller med om att den var riktigt bra, bra mix av hans personliga liv och tips om skrivande. Stephen King har ju släppt en sjuk mängd böcker och kvaliteten varierar väl bland de jag läst.. han har nog lidit lite av problemet att han varit kung och fått göra precis vad han vill - vad han än smetar ihop så kommer det ju bli utgivet. Ibland behöver även de största nån som sätter stopp. Men ett annat tips är "The Shining" som också är riktigt bra. Uppföljaren "Dr Sleep" som kom nyligen var inte alls lika bra.. men ändå underhållande. Det är väl det som är grejen att han har en förmåga att skriva underhållande även när själva historien egentligen är skräp.

      Radera
  2. Intressant det här med ljudböcker. Jag är i 50-årsåldern har Netflix, Apple music, läsplatta (läser inte böcker på Ipad, läsplattan är en sony reader med svartvit text och skärmen ger bra känsla av att läsa på papper och är alltså skönt för ögonen om man läser länge och drar mindre batteri än tex en Ipad). Men ljudböcker...NEJ! Jag fixar inte formatet. Inget slår en fysisk bok. Speciellt böcker av detta slaget, jag vill enkelt bläddra tillbaka, markera med en penna intressanta avsnitt osv. Just boken du nämner här av S King har stått oläst i min bokhylla ett par år. Ska damma av den nu efter din recension. Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...