Lidl sätter press på ICA och Axfood

Idag pressas ICA och Axfood-aktien av ett pressmeddelande rörande Lidl. Det tyska bolaget meddelar att de i spåren av god försäljningsutveckling nu skall satsa 3 miljarder kronor på den svenska marknaden de kommande 3 åren.
Lidl ökade sin försäljning med 5,8 procent under föregående räkenskapsår och detta gjordes i befintliga butiker. Ren organisk tillväxt där alltså, bra jobbat Lidl.

En större satsning kommer innebära fler butiker och ökad konkurrens för etablerade aktörer varpå ICA och Axfood (Willys och Hemköp) idag backar på börsen.

Willys har en mer uttalad lågprisstrategi och dess kundgrupp är sannolikt mer benägen att handla hos Lidl än vad ICAs kunder är. Samtidigt kan man spekulera i att ökat prisfokus via Lidls satsning kan få konsumenten mer prismedveten och där har ICA mer att förlora.

Willys och Hemköp är bra och etablerade koncept, jag tror de har en god framtid och att konkurrens är hälsosamt oavsett vilken bransch det gäller. Jag gillar att Axfood har det bästa av två världar i form av Willys med bra sortiment till lågt pris och Hemköp i "premiumsegmentet" eller vad vi nu skall kalla det. Både Axfood och ICA lär bevaka sina marknadsandelar noga när uppstickare försöker ta en del av kakan. Lidl är inte en konkurrent av rang i mina ögon, de har ett bristfälligt sortiment mer lämpligt för kompleteringshandel/dealseekers för de som åker dit för att köpa just den där prylen de har på kampanj. Kanske är det Överskottsbolaget som skall vara mest oroliga, de har ju ett liknande erbjudande som Lidl.

Disclaimer: Jag äger Axfood.

Jag köpte fler aktier idag

Som jag nämnde i samband med aktieköp vid löning så fick jag ju ut mer pengar än jag väntat mig och planerade direkt in att föra över mer pengar till Avanza.
Jag har sedan dess filat på vad jag skall köpa och kom snabbt in på samma melodi jag spelat på sistone; Skanska och Axfood.
Igår kväll gjorde jag mitt sista funderande samtidigt som jag förde över pengarna och kom fram till en lite annan twist på det hela.
Jag är beroende av organisk utdelningstillväxt och siktade in mig på att köpa i bolag med god förväntad utdelningstillväxt. Skanska kommer sannolikt höja utdelningen några procent men det finns ju de som väntas höja ännu mer.

Axfood väntas höja ordinarie utdelning med cirka 10% till våren. Ett mycket rimligt antagande som jag tror på. Visst är direktavkastningen lägre jämfört med tex Skanska men en högre tillväxt triumfar till slut en högre direktavkastning. Nu är det ju inte säkert att Axfood alltid kommer ha betydligt högre utdelningstillväxt än Skanska men jag tror de kan ligga någonstans kring 5-10 procent tillväxt årligen och det är bra. Skanska väntas höja kring 3 procent till våren och det är ju inte fy skam men jag gillar 10 procent bättre och lade hela slanten i Axfood denna gången.

Som vanligt lägger jag till att; Ja, Axfood är historiskt högt värderat nu men det kommer de nog vara så länge vi har den här superlåga räntan. På kort sikt som upp till 5 år är det oklart om aktien kommer prestera en god kurstillväxt. Utdelningen  lär de höja stadigt i vart fall. På lång sikt tror jag att det blir en okej placering. Om man pyntar 155 kronor eller 115 kronor nu har inte lika stor betydelse på 20 års sikt. Fatta mig rätt, visst är det bättre att betala 115 kronor men det kanske blir helt okej med 155 kronor också.

Av Axfood kan man förvänta sig en mycket pålitlig tillväxt, ändock låg. En matinflation om 1-2 procent, nya butiker, ökade marknadsandelar mm är faktorer  som gör att försäljning och utdelning väntas öka stadigt för Axfood framöver.
Läs mer om Axfood hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger Skanska och Axfood.

Ett år efter den stora flash crashen

Det är nästan på dagen ett år sedan den stora flash crashen då de flesta bolagen i USA rasade dramatiskt. Johnson & Johnson rasade snabbt från cirka $100 och hela vägen ner kring $82. Anledningen till detta extrema ras? Robothandel.
Någon/några robotar tolkade signaler knasigt kanske och skapade stora säljflöden vilket triggade andra robotar även kallade "snurror" att vräka ut allt vad aktier heter.
Jag satt framför skärmen och bevakade börsen den dagen och minns det med spänning. Dagslägsta i Johnson & Johnson missade jag, den gick i eller kring öppningscallen. Det bara blixtrade till.
Börsen och aktiekurserna rörde sig otroligt fort och när jag väl fått in min order fick jag avslut kring $92.

Jag visste vid tillfället inte riktigt varför börsen backade men däremot var jag tvärsäker på att de fina bolagen jag bevakar är fortfarande bra bolag och oavsett vad som orsakat att aktier rasar påverkar det inte hur bolagen presterar. Viktigt att skilja på bolag och dess aktie. Mycket riktigt, Johnson & Johnson går som tåget och flash crashen hade inget med just JNJ att göra.

Jag hittade ett klipp med Jim Cramer om just denna flash crash och hur man kan tänka inför nästa gång det händer.

För amerikanska börsen har inte Avanza stöd för order med lång giltighetstid. På Svenska börsen har jag ofta order inne med flera månaders giltighetstid och kurs en god bit under rådande nivå. På så vis får jag avslut utan att behöva vara snabb och fånga en ev snabb nedgång. Jag håller mig till bra bolag varpå jag inte behöver oroa mig för något bolagsspecifikt skall utlösa ett kursfall. Alltså, Om nu något bolagsspecifikt genererar en stor nedgång så är det okej för mina fina bolag ruttnar inte i ett PM eller en rapport på samma sätt som ett litet skruttbolag kan göra. Om tex Skanska kommer med en rapportbesvikelse och aktien backar 10% så är det bara tacka och ta emot för Skanska är ändå ett bra bolag på lång sikt.
Synd att man inte kan lägga in orders på detta viset för amerikanska börsen men jag skickar meddelande till Avanza med jämna mellanrum och efterfrågar funktionen.

Ibland händer det saker i omvärlden som skapar stor oro och rörelser på världens börser. Brexit är ett bra exempelt där världsbörserna tappade kraftigt. Återigen en nedgång triggad av faktorer som inte är bolagsspecifikt. Jag köpte Skanska för 165 kronor i spåren av Brexit, och precis som i flash crashen var jag fullt trygg i att Skanska är ett bra bolag. Håll dig till sunda bra bolag och var inte rädd att köpa när börsen backar.

Disclaimer: Jag äger Skanska, Johnson & Johnson.

Börsveckan som gått. V34 2016

I veckan steg OMXS30 1,29 procent, nästan lika mycket som den backade förra veckan. Det går upp och det går ned.
Idag söndag har jag hjälpt en bekant att flytta. Fjärde våning utan hiss, en miljon lådor och möbler minst. Jag är helt slut och den här sammanställningen över veckan kommer sannolikt bli den kortaste hittills.

I veckan var det löning och jag skrev om vad jag köpte för aktier för mina nya pengar. Länk till inlägget.

Annons:
Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag.

Stor osäkerhet i spelbolagen

Betsson och övriga spelbolag står inför en reglering av spelmarknader. Innebörden av detta är att de antingen kommer behöva börja betala skatt och avgifter på sin omsättning och verksamhet i landet eller att de helt enkelt blir förbjudna att bedriva sin verksamhet.
I Sverige, Norge och Tyskland väntas nya regler införas de närmsta åren och sannolikt blir det en avgift på 20 procent av omsättningen likt reglerna i Danmark. Om de får fortsätta med sin verksamhet, det lär bli en ansökningsprocess där det inte är givet att alla aktörer får ett "Ok".

Man skall ha med i beräkningarna att visa marknader kan komma anta regler som gör att Betsson mfl tvingas lägga ned.

Jag ser positivt på detta, att marknaderna regleras och bolagen får tydliga regler att spela efter. Då är osäkerheten borta och bolagen kan bedriva sin verksamhet på lika villkor och framför allt kända villkor. Vinsten kommer ju minska som följd av nya skatter och avgifter men det blir ju en smäll aktiekursen får ta och sedan är den avklarad och bolagen värderas på nya premisser.

Spel är en mycket lukrativ bransch och även med skatter och avgifter kommer de här bolagen ha fina kassaflöden. Just nu handlas de dock med denna nämnda ovisshet.

Disclaimer: Jag äger inte Betsson eller något annat spelbolag.

Annons:
3,5% ränta på konto hos Akelius Spar
Akelius Spar AB är registrerat hos Finansinspektionen enligt Lagen om inlåningsverksamhet (2004:299). Insatta
medel används för finansiering av Akelius Residential Propertys verksamhet. Insatta medel omfattas inte av
Lagen (1995:1571) om insättningsgaranti och kan förloras i händelse av företagets obestånd.

Fond i fond en dyr placering!

Idag fick jag ett mail från Carnegie om deras nya fond Carnegie Total. De kallar den för en multifond och rekommenderar den för ett långsiktigt sparande.
Men mig lurar de inte, jag vet vad en fond i fond är och det är just vad detta är. Fond i fond är en relativt känd term och den har klart negativa associationer hos gemene man.

En fond i fond är en finurlig skapelse av fondbolagen där de tar ut en fondavgift för att investera i andra fonder som tar ut en avgift. Inte sällan är de skapade så att de investerar i andra fonder inom sitt eget fondbolag för att verkligen komma över så mycket som möjligt av dina pengar i avgift. Carnegie Total placerar i huvudsak i andra Carnegiefonder och totalt plockar de ut 2,02 procent per år i avgift. De skriver att de inte tar ut några avgifter för innehav i sina egna fonder men det har man ju mer än väl kompenserat för i den saftiga avgiften om 2,02 procent.

Låt mig ge er två saker att lägga på minnet: Sträva alltid efter så låg avgift som möjligt, visst kan man betala för kvalitet som tex Didner & Gerge Aktiefond med sina 1,22 procent i avgift men däröver börjar avgiften vara väl utmanande. Nummer två är att vara försiktig till fond i fond-lösningar. Om inte avgiften sticker iväg kan det vara okej men kring 2 procent är en stor varningslampa och den blinkar. Blink Blink

Att rekommendera den här dyra fond i fonden till ett långsiktigt sparande tycker jag är snudd på oetiskt. Utöver att den är dyr innehåller den 40 procent räntefonder och det är ju ett effektivt sätt att säkerställa en sämre avkastning än börsen på lång sikt.

Så här såg reklamen i mailen ut och när jag klickade på den kom jag till en sida hos Carnegie med vidare info om fonden.

Jag har ett högt förtroende för Carnegie och respekt för flera av deras medarbetare som är klart framstående i branschen men det här tycker jag är en fulfond man kan förvänta sig från ett tredje sortens fulbolag, inte från Carnegie.

För att ge samma avkastning som index måste den här fonden ge en avkastning på 2 procentenheter bättre än index årligen. Men det är ju inte värt att placera i fonden om den bara avkastar som index. Är det rimligt att tro att de på 20 års sikt slår index med 3 procentenheter eller mer årligen. Nej, sannolikt kommer de inte lyckas med detta.


Har du koll på avgiften i de olika fonder du sparar i? Om inte är det god ide att se över detta. Det kan skilja tiotusentals, hundratusentals kronor i avkastning på lång sikt mellan en dyr fond och en billig. Äger du en fond som kostar över 0,5 procent så jämför enkelt dess avkastning mot index eller en indexfond utan avgift. Har den inte avkastat bättre på 1, 3, 5 år så betalar du ju en dyr avgift i onödan.

Länk till Carnegie med mer info om fonden. Där står det att avgiften är 1,75 procent men att den kan uppgå till max 2 procent. Utgå från att den blir det senare, 2 procent.
Annons:
 

K2A preferens sänkt risk

K2A rapporterade häromdagen och i ett preferensaktieägarperspektiv såg det riktigt bra ut. Hyresintäkter och förvaltningsresultat fortsätter att förbättras kraftigt. Bolaget har 1839 st hyreslägenheter i planerade projekt och vid slutet av 2016 beräknas de förvalta 1169 st lägenheter.

Med nuvarande kassaflöde och en god outlook förtjänar K2A en uppvärdering från cirka 250 kronor som den handlats till ett tag. Så har också skett och preferensaktien handlas nu till 274 kronor vilket ger en direktavkastning om 7,3%. En rimlig värdering helt klart nu när de uppvisar sunda siffror. De var ju bara för något år sedan i en tidig uppstartsfas och förvaltade knappt några lägenheter.
K2A preferens lämnar utdelning fyra gånger per år fördelat på fem kronor per kvartal. Utdelningsmånader är mars/juni/september/december.
Läs mer om K2A hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger K2A preferens.

Annons:
Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag. 

Skanska tar pampig order på bro i USA

Igår meddelade Skanska att de tagit hem ännu en fin order i USA, denna gången på en bro i Florida. Avtalet är med Florida Department of Transportation om att bygga nya Pensacola Bay Bridge i Florida, USA. Kontraktet är värt USD 399M, cirka 3,3 miljarder kronor.

Kortfattad info om projektet från pressmeddelandet:

"I kontraktet (design-build) ingår att ersätta den befintliga bron över Pensacola Bay med två nya broar, med vardera tre vägbanor, som förbinder städerna Pensacola och Gulf Breeze. De nya broarna kommer att vara cirka fem kilometer långa. Den totala sträckan som projektet omfattar är cirka sex kilometer, medräknat anslutande vägbana vid varje ände av broarna."

Beräknad byggstart är nu i kvartal 3 2016 och det hela väntas stå klart augusti 2020.

Det här är en i raden av fina order i USA på sistone och igår släppte Skanska pressmeddelande om andra fina orders i Europa. Hotell i Oslo för cirka en halv miljard kronor. Motorväg i Slovakien för 1,8 miljarder kronor.

Jag tycker Skanska är ett fint bolag med god historik i en bra bransch som har framtiden för sig. Ett bolag som sannolikt kommer vara bra även om 30 år. De har fokus på en stadigt stigande utdelning också och det är ju en mycket trevlig feature.

Disclaimer: Jag äger Skanska.
Annons:
  Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag. 

Jag slog till!

Idag är det löning och jag har fört över en slant till Avanza att köpa fler aktier för. Positivt denna månaden var att jag fick betydligt mer i lön än jag räknat med så det blir till att föra över mer pengar inom kort. Kul för mig.

Jag slog till på fler Skanska som förövrigt kom med pressmeddelande om ett par fina ordrar. Jag skriver nog lite om det ikväll. För mina nya Skanskaaktier betalade jag 184,5 kronor vilket är cirka en tia över mitt GAV.
Länk till Skanska hos Avanza.

Som planerat blev det även fler Axfood och för dem betalade jag 154,4 kronor stycket. Axfood som är bolaget bakom bland annat Willys och Hemköp.
Länk till Axfood hos Avanza.

Passande nog backar börsen lite idag (just nu i vart fall) och det är ju tacksamt för alla oss som köper fler aktier för lönen idag.
För de där extra pengarna som jag nämnde vet jag inte riktigt vad jag skall köpa men kanske kan det bli fler av det jag köpte idag kanske Johnson & Johnson. Jag skall klura på det till jag fört över pengarna.

Annons:
3,5% ränta på konto hos Akelius Spar
Akelius Spar AB är registrerat hos Finansinspektionen enligt Lagen om inlåningsverksamhet (2004:299). Insatta
medel används för finansiering av Akelius Residential Propertys verksamhet. Insatta medel omfattas inte av
Lagen (1995:1571) om insättningsgaranti och kan förloras i händelse av företagets obestånd.

SCA delas upp i två bolag

Igår meddelade SCA nästa steg i arbetet med att dela bolaget i två divisioner, en hygiendivision och en skogsindustridivision. Man meddelar att man på stämman 2017 avser besluta om en uppdelning av bolaget där man kommer dela ut hygiendivisionen som ett separat bolag till sina aktieägare. Samma setup som NCC använde när de nyligen delade ut Bonava, Lex Asea* kallas det.
Noteringen och utdelningen av hygiendivisionen beräknas ske andra halvåret 2017. Man har huvudägarnas stöd i förslaget varpå det inte är en fråga om utan det kommer bli så här.

Jag är positiv till detta och delar ledningen och storägarnas syn på saken att detta lyfter fram värde på ett bättre sätt samt ger möjlighet att fokusera fullt ut på verksamheten i respektive bolag och förädla denna. Att sälja bindor och dasspapper är en helt annan sorts business än att äga skog och massaproduktion. Utav dessa två delar gillar jag hygiendelen bäst med sin konjunkturokänsliga verksamhet. Det är ju inte så att vi köper mindre bindor och dasspapper bara för att det är dåliga tider. Nej, vi köper de här produkterna i vått och torrt.
Länk till Avanza med mer info om SCA.

*Lex Asea innebär, att om ett moderbolag till sina delägare delar ut de andelar som bolaget äger i ett dotterbolag, så kan beskattningen av den kapitalvinst en mottagare åtnjuter i samband med detta under vissa förutsättningar skjutas upp till det tillfälle då mottagaren i sin tur säljer sina således erhållna andelar.

Disclaimer: Jag äger inte SCA.

 

#uppesittarkväll augusti

Idag är det dagen innan löning och då laddar jag inför imorgon för då är jag kung på börsen =)
Dagen innan löning och det är dags att fila på sista biten vad jag skall köpa för aktier när lönen kommer in på kontot imorgon.

I vanlig ordning har jag spanat en hel del på detta de senaste veckorna och nu så här nära inpå lutar det åt att jag ökar i Skanska och Axfood. Två fina bolag med god outlook. Skanska ser ut att med lätthet kunna höja utdelningen även de närmsta åren. Axfood med sitt stabila kassaflöde, matinflation mm är en mycket pålitlig utdelningshöjare.

Jag vill tipsa om att tänka annorlunda om du gör som många andra att du betalar dina räkningar och sätter sprätt på pengarna under månaden för att eventuellt spara lite extra om det finns något kvar. Ta istället direkt när lönen kommer och sätt av en god del till ditt aktiespar. Luta dig nu inte nöjt tillbaka och tänk att du har ju minsann den där autogiroöverföringen på några hundringar. Se noga över din ekonomi och vad du lägger pengar på. Om du verkligen vill och anstränger dig kan du säkerligen köpa aktier för mer än några hundringar varje månad.

För övrigt skall jag nog stödhandla hos Axfood imorgon och ladda upp med alla fina produkter man behöver för att laga tacofredag och allt vad det kan tänkas bli i helgen.
Nu undrar jag: Vad köper du för aktier nu vid löning och skall du också äta taco på fredag?


Disclaimer: Jag äger Skanska och Axfood.

Jag prickade in lägsta på H&M

Ibland har man tur!
Nu är inte året slut ännu och mycket kan hända men som det ser ut just nu så prickade jag årslägsta på Hennes & Mauritz med mitt köp 27/6.
234,5 kronor är årslägsta och jag landade så nära med mina 235 kronor att det får anses vara en träff. =)
Kul för mig men så mycket mer än så är det inte. Jag drog lite på smilbanden när jag såg detta men jag är lika nöjd med mina köp före och efter. Senast pyntade jag kring 270 kronor och även det tror jag blir en mycket bra placering på 10-20 års sikt.
I början på året köpte jag på cirka 286 kronor och det är ju samma där, blir sannolikt också bra på riktigt lång sikt.

Hennes & Mauritz är mitt näst största innehav och jag har inga planer på att öka i den framledes bara för att men om den backar igen slår jag nog till på ytterligare ett gäng.
Länk till H&M hos Avanza.


Courtagefri handel USA

Nordnet firar 20 år och firar genom att köra courtagefri handel på 20 stycken bolag bla Apple och Johnson & Johnson.
Det här är ju en schysst deal man kan passa på att dra nytta av. Man kan tex sprida sina köp över fler bolag utan att courtaget springer iväg. Man kan tex köpa 1 st Johnson & Johnson istället för de där två man köper varannan månad. Ja det finns många sätt att spela detta erbjudande.

Kanske loggar du inte in på din depå så ofta och inte snappat upp denna deal.

Jag tycker det är ett kul erbjudande och hoppas att så många som möjligt har glädje av det.

Här är länken till dealen:
https://www.nordnet.se/kampanjer/nordnet-20-ar.html

Disclaimer: Detta är ej reklam. Helt sonika en bra deal värd att nämnas.

Annons:
3,5% ränta på konto hos Akelius Spar
Akelius Spar AB är registrerat hos Finansinspektionen enligt Lagen om inlåningsverksamhet (2004:299). Insatta
medel används för finansiering av Akelius Residential Propertys verksamhet. Insatta medel omfattas inte av
Lagen (1995:1571) om insättningsgaranti och kan förloras i händelse av företagets obestånd.

Pojken med Volvoaktierna

I morse när jag satt där i bilen och lyssnade på musik och funderade på både det ena o de andra poppade ett spännande minne upp i mitt huvud. Ett gammalt minne, ett minne som jag inte tänkt på decennier. En erfarenhet som sannolikt varit med och format mitt intresse och fascination av aktieutdelningar.

Pojken med Volvoaktierna
Jag var inte arton år fyllda men några av mina vänner var några år äldre än mig och hade körkort. Vi åkte i Henriks fina bil på väg till en bekant som hade ett par nya högtalare som skulle vara något alldeles i hästeväg. Vi var uppspelta och spända att se de här mäktiga pjäserna, skulle de vara så otroligt bra och coola som snacket gjorde gällande.
Väl där var vi alla nöjda och imponerade, de där högtalarna var verkligen något annorlunda. Stora, tunga och riktigt rejäla. Spela högt gjorde de också.

De fina högtalarna till trots så är det inte de som är mitt bästa minne från den dagen. Efter vi hade uttömt varenda tänkbar mening i högtalarväg kom jag och högtalarkillen in att prata aktier och han nämnde att han precis hade fått 4000 kronor i utdelning på sina Volvoaktier som han fått av sin pappa. 4000 kronor! vad häftigt tyckte jag. Ja, och det fina är att nästa år får jag minst lika mycket sade högtalarkillen. Den här utdelningen tickar in varje år.

Wow, nu snackar vi. Jag var väldigt fascinerad av detta. Att äga aktier som år efter år ger mig massa pengar cash i näven.

Jag blev så glad att jag skrattade högt i morse när jag satt där i bilen och tänkte på detta. Minnet med högtalarna är mig kärt och storyn om Volvoaktierna förstod jag ju nu när jag tänkte på detta att det har sannolikt legat där i bakhuvudet på mig när min utdelningsstrategi formats.

Disclaimer: Jag äger inte Volvo.


Caterpillar lägger ned, gynnar Atlas Copco

För några dagar sedan meddelade Caterpillar att man överger businessen som tillverkar maskiner för bruk under jord i gruvor. Man försöker sälja verksamheten men har redan sagt upp alla cirka 150 anställda och tar inte emot några nya orders på denna typ av maskiner. CAT ser inte tillräckligt stor potential i segmentet framöver och premierar övrig verksamhet där de bedömer att de når en högre tillväxt.

Visst är det beklagligt att massa människor förlorar jobbet men skall vi ändå försöka hitta en positiv vinkling i den här nyheten så är den att detta kan tänkas gynna Atlas Copco som konkurrerar med ett brett modellprogram av maskiner för bruk i gruvdrift under jord.

Atlas Copco tillverkar en rad andra produkter utöver nämnda maskiner som konkurrerar med CAT. De tillverkar tex ventilation för bruk under jord. Atlas Copco tillverkar kompressorer och flera andra prylar som används i gruvdrift. En mycket bred leverantör för gruvan helt enkelt.
Länk till Atlas Copco hos Avanza.


Disclaimer: Jag äger Atlas Copco.

Annons:
3,5% ränta på konto hos Akelius Spar
Akelius Spar AB är registrerat hos Finansinspektionen enligt Lagen om inlåningsverksamhet (2004:299). Insatta
medel används för finansiering av Akelius Residential Propertys verksamhet. Insatta medel omfattas inte av
Lagen (1995:1571) om insättningsgaranti och kan förloras i händelse av företagets obestånd.

Rapporter i veckan

Denna vecka kommer några bolag jag följer med rapport. De är alla tre i bygg/fastighetssektorn och det är följande bolag:

Balder 23/8
Alm Equity 24/8
K2A 24/8

Utav dessa är det främst Alm Equity och K2A jag väntar på med spänning o planerar att kolla närmre på. Balder har jag intresse i preferensaktien och det bolaget är såpass stabilt att ett kvartal gör varken från eller till i ett preferensaktieägarperspektiv.

Alm Equity vill jag se att verksamheten och resultat taktar på och för  K2A vill jag se fortsatt stigande kassaflöde från förvaltningen.

Sedan är det lugnt på rapportfronten till oktober där H&M tjuvstartar 30/9 och sedan är det en hel drös med bolag jag följer som rapporterar. Det är nästa tunga rapportperiod och bolagen kommer med sina 9 mån rapporter.

Disclaimer: Jag äger Balder preferens, Alm Equity preferens, K2A preferens, H&M.


Ny sjukhusorder i miljardklassen för Skanska

I veckan kom Skanska med ett pressmeddelande om att de tagit hem en order på 1,5 miljarder kronor från Duke LifePoint Healthcare om att bygga deras nya ersättningssjukhus för UP Health System - Marquette i Michigan. USA.

Den nya ersättningsanläggningen omfattar 50 000 kvadratmeter och 243 sängplatser, varav cirka 14 000 kvadratmeter ska användas för diagnostiska och terapeutiska tjänster och 17 000 kvadratmeter för patientvårdtjänster. Dessutom byggs en angränsande medicinsk kontorsbyggnad och parkering.

Byggnationen påbörjades i maj 2016 och planeras vara slutförd i oktober 2018.

Under 2015 uppgick intäkterna för Skanska USA till cirka 54,5 miljarder kronor varpå en sådan här order står för en ansenlig del av totala årsvolymen.

Skanskas nästa rapporttillfälle är 28/10 då de presenterar sin 9 mån rapport.
Länk till Skanska hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger Skanska.



Börsveckan som gått. V33 2016

Under vecka 33 backade OMXS30 med 1,46 procent och som ni kan se i grafen i bilden var det en ganska stadig nedgång under veckan. Vi summerar börsveckan som en sur börsvecka helt enkelt.
Olympiska Spelen är i full flärd och Sverige har plockat hem flera medaljer. Kvinnorna verkar vara våra OS-hjältar, det är i vart fall de som fått tillräckligt mediabrus för att nå mig som inte följer det öht. Medalj och världsrekord i simning, fotboll och mountainbike bland annat har jag snappat upp. Kul att det går bra för de svenska damerna, kul att det går bra för Sverige.

Det går bra för Sverige... Ja det går ganska bra för Sverige, världsekonomin är lite so so men Sverige klarar sig hyggligt. Folk har gott om pengar, arbetslösheten är hanterbar och det ser ut att fortsätta vara hyggliga tider även framöver. För den aktieintresserade kan detta betyda att man skall titta lite extra på bolag med Sverige som främsta marknad/källa till intäkter. För egen del har jag tex Skanska som favorit i byggsektorn men har även köpt NCC för att få en större exponering mot den svenska marknaden som väntas vara god i många år framöver.

Hennes & Mauritz presenterade försäljningssiffror i veckan och de var bättre än väntat varpå aktien handlades upp betydligt mer än index den dagen.

Ett par av mina inlägg i veckan:

Handelsbanken petade sin VD och tillsatte en ny. Läs mitt inlägg om detta.


Volati lämnade rapport och flaggar för notering av Stamaktien. Läs inlägget.

Artiklar och bloggar jag läst i veckan.

Jag läste ett bra inlägg om Sampo hos Pengabloggen. Länk till inlägget.

Riskminimeraren skrev bra om Ratos: Länk till inlägget.

Som jag nämnde igår spanar jag främst på att öka i Axfood och Investor framöver. Snart går vi in i september månad och det är historiskt en riktigt dålig börsmånad. Vi får se hur det blir i år. För min del är det en riktigt dålig utdelningsmånad, min sämsta på året faktiskt ihop med december.


Viktning fixed income

Just nu är min andel fixed income i portföljen 33 procent. Relativt nyligen skrev jag om att jag framöver siktar på att vikta ned genom att främst köpa stamaktier. Jag vill vikta ned för att trycka upp den förväntade organiska utdelningstillväxten för portföljen.
Planen är oförändrad men det råkade bli lite annorlunda häromdagen. Jag hade betat ned mig till 31 procent men så inträffade något som jag agerade på.
Volati verkar stå mycket nära en notering av sin stamaktie och i samband med detta planerar de göra en nyemission och ta in nytt kapital i bolaget. Att bolaget fylls på med nytt eget kapital innebär en sänkt risk i preferensaktien. Detta var något jag ville agera på redan nu innan en notering är utlyst. Jag ville ha mer Volati pref inför denna händelse. Kring 7,5 procent direktavkastning är nice framförallt om risken minskar lite i den.

Min målsättning för portföljen gällande utdelningstillväxt är 3 procent. Låter inte så högt kanske men med en stor del fixed income som drar ned snittet är det lättare sagt än gjort. På lång sikt vill jag inte ha så hög andel fixed income som nuvarande 33 procent, kanske 20 procent är en rimlig nivå för just mig och min portfölj. Jag gillar placeringsslaget och det har sannolikt alltid en plats i min väska. Något annat jag gillar är utdelningstillväxt och det får man ju inte över huvud taget i fixed income.

Pålitlig och stadig utdelningstillväxt, det är min våta dröm. Johnson & Johnson tex som höjt varje år i över 50 år och har en genomsnittlig utdelningstillväxt kring 7 procent på mycket lång sikt, det är rena drömmen. Framöver tittar jag på att lägga en god del av mina nya köp i Axfood. Aktien är inte billig men det är ett bra bolag med mycket pålitligt kassaflöde och således pålitliga utdelningar. Senast var ordinarie utdelning 5 kronor och nästa vår väntas den bli kring 5,5 kronor, en tillväxt på goda 10 procent. På några års sikt kanske det blir en medioker placering rent kursmässigt men de lär fortsätta höja sin utdelning och på mycket lång sikt tror jag på en okej totalavkastning även från dessa nivåer.
Länk till Axfood hos Avanza.

Ett annat bolag jag kollar på att köpa mer av närmsta året är Investor. De har en tydligt uttalad strategi med fokus på stadigt ökande utdelning.
Jag gillar Investor dels för sina fina innehav men också för att man får riskspridning och för att vara en börsplacering är det låg risk i denna.
Länk till Investor hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger Johnson & Johnson, Volati preferens, Axfood och Investor.


Aktiespararen nr 8 2016

Härom dagen fick jag senaste numret av tidningen Aktiespararen i brevlådan. Extra trevligt då det varit sommaruppehåll och då får man vänta en månad extra.
Tidningen får man som medlem i Aktiespararna eller Unga Aktiesparare. Är du under 29 år och ännu inte medlem i Unga Aktiesparare kan jag tipsa om deras sommarerbjudande som gäller augusti ut. För endast 149 kronor blir man medlem ett år och erhåller bla tidningen Aktiespararen. Länk till erbjudandet.

Mina favoriter i senaste numret var Analysen av Sampo och en artikel med 10 st fegisaktier. Sampo som jag spanat på en tid är klart lockande, att jag inte köpt ännu är sannolikt pga Nordea och dess förmåga att bjuda på genomruttna tidningsrubriker gång efter annan. Det är försäkringsbolaget if som är det som lockar allra mest i Sampo. Ett mycket fint bolag med nöjda kunder och god avkastning.

I en artikel på hela 5 sidor skriver Dag Rolander om tio stycken fegisaktier som kan stå pall en skakig börs till hösten. Axfood är ett av bolagen som är med på listan och det är ju föga förvånande. Jag äger själv bolaget till stor del för det pålitliga kassaflödet i vått och torrt. Oavsett bra eller dåliga tider så måste vi ha mat.
Jag är en försiktig general och den här typen av artiklar brukar attrahera mig och så gjorde även denna. Intressant och nöjsam läsning.
Axfood planerar jag för övrigt att köpa mer av framöver men inte av oro för en skakig höst. Nej, jag köper Axfood för det är en mycket fin komponent i min portfölj på lång sikt.
Klicka här för mer info om Axfood hos Avanza.

Som medlem i Aktiespararna får man mycket annat utöver den fina tidningen. Jag gillar framförallt aktieträffarna man kan gå på där VD eller representant presenterar sitt börsbolag. Mitt bästa aktieträffminne är när jag lyssnade på Ratos VD Arne Karlsson för många år sedan. Skarp gubbe och bra talare.


Ratos sur rapport för första halvåret 2016

Idag presenterade Ratos sin rapport för första halvåret 2016 och marknaden är inte nådig mot aktien som i skrivande stund är ned cirka 8 procent och kursen 39,75 kronor.

Resultatet från innehaven blev 184 miljoner kronor. ned från 401 miljoner föregående år och det förklaras med att portföljbolagen tjänar ännu sämre nu. Bolagen presterade inte fantastiskt förra året och nu är det ännu sämre.

Likvida medel i Ratos har minskat från 2990 till 2430 miljoner kronor. Differensen uppgår på ett ungefär till köpeskillingen i bolagen som förvärvats under perioden, Serena och Airteam. Dock har Ratos varit tvungna att tillföra kapital till vissa bolag (Ungefär som bolag på börsen gör nyemission när de behöver pengar). 120 miljoner till Euromaint och 175 miljoner till Bisnode bla.
Efter rapportperioden har man tillfört norska Aibel 316 miljoner norska kronor. Pengar krisbolaget behöver för att klara av sina åtaganden. Utan att gräva djupare i det utgår jag från att det fortsatt är en stor press från banker/finansiärer kring Aibel och dess finanser. Vrider bankerna åt ordentligt kan det komma bli stora belopp man måste skjuta till.

Ratos lämnar en dålig outlook för 2016 och pratar om en svag marknad eller "försiktig makrosyn" som de säger.

Tittar man på de förvärv Ratos presenterat i perioden, Oase outdoor och Gudrun Sjöden Group kan man konstatera att det inte gjort "billiga" köp. Man har betalat över 10x EBITA för dem bägge vilket gör det mer utmanande att lyckas sälja dem till en hög IRR. Det kräver sannolikt både multipelexpansion och kraftig resultatförbättring för att senare sälja till 15-20% IRR.
Jämförelsevis pyntade Volati cirka 5ggr EBITA på kassafri basis för sitt förvärv av Pagnol Gruppen nyligen.
Det verkar vara fina bolag Ratos köpt. God lönsamhet och intressant verksamhet. Kanske blir det ändå bra placeringar för Ratos.

Ratos som firar 150 år  har haft det tufft på börsen en längre tid, bara de senaste tre åren har aktien backat cirka 33 procent. Det är upp till bevis för Ratos nu, de har presterat dåligt såpass länge att marknaden tappat förtroendet. Ratos måste på nytt bevisa att de kan skapa god avkastning på sina investeringar. Sannolikt tar det lång tid innan en eventuell ordentlig uppvärdering.
Länk till Ratos hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger inte Ratos.



Positivt för Volatis preferensaktie

Som jag skrev häromdagen så börjar en notering av Volatis stamaktie närma sig. Bolaget peggar just nu upp noteringen med en planerad nyemission av stamaktier.
Detta betyder att nytt värde kommer tillföras bolaget och det fina i att pengarna kommer från emission av stamaktier är att kapitalbasen i bolaget ökar utan att utgifterna ökar på det sätt de gör om man tar in kapital via lån, obligation, preffar.

När bolaget gör en emission av stamaktier kommer nytt kapital in i bolaget som preffägarna har förtur till framför stamaktieägarna vid bolagets obestånd. Som vanligt har dock de flesta fordringsägare förtur framför preffägarna.

Detta sänker risken i Volatis preferensaktie. Ju lägre andel preferenskapitalet utgörs av det egna kapitalet desto bättre ur ett riskperspektiv (preffägarnas perspektiv)

Nu är det ju inte spikat ännu att nyemissionen blir av men jag väljer att räkna med att den blir av inom en snar framtid och ökar i Volati preferens.
Igår lade jag in en order på 105,5 kronor och fick avslut på en god del av den. Resterande del ligger kvar idag, får se om jag får in de också.
Länk till Volati preferens hos Avanza.

Utdelningen för Volati preferens är totalt 8 kronor per år fördelat på 2 kronor per kvartal. 125 kronor är lägsta inlösenkurs. På nuvarande kurs kring 106 kronor är direktavkastningen 7,5%

Disclaimer: Jag äger Volati preferens.


Diabetes en framtidsbransch tyvärr

I morse tankade jag bilen och betalade inne på macken. Det var lång kö och jag stod intresserad och observerade mina medmänniskor som stod där med mig. Jag spanade på vad det köpte.
Att tanka bilen var jag ensam om, alla andra på macken köpte ätbara varor.
Några satte sig inne på macken och åt direkt och några tog med sig sin frukost eller förmodade frukost.
Vad åt de här personerna till frukost då?
En farbror köpte ett wienerbröd, en kaffe och snus och satte sig att äta direkt. En annan köpte en smörgås och 1,5 liter Coca Cola. Ytterligare en person köpte kaffe och någon sorts kaka.
Det var fler personer som handlade ätbart men jag tror ni förstår vad jag tänker på här.
När jag klurade på de här mer eller mindre onyttiga produkterna personerna satte i sig till frukost kom jag snabbt att tänka på Diabetes och en dyster utveckling på många års sikt.
Vi västerlänningar är redan inne i den här banan av dåliga matvanor med fetma och diabetes som följd. I Kina finns det mängder med diabetiker redan men procentuellt av populationen är det bara i sin linda.
Antalet diabetessjuka kommer tyvärr öka världen över i många år.

För mänsklighetens skull hoppas vi naturligtvis på forskningsgenombrott och bot på sjukdomen. Fram till dess kan det vara ide att ha exponering i portföljen och främsta och tydligaste exponeringen man kan få är Danska Novo Nordisk som är world dominator på området.

Novo Nordisk är störst och bäst på diabetesmedicin.
Länk till Novo Nordisk hos Avanza.

Ett alternativt sätt att få exponering i Novo Nordisk är den börshandlade fonden Xact Norden 30 som innehåller de största nordiska bolagen. Kring 17 procent av denna utgörs av Novo Nordisk. Länk till fonden hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger inte Novo Nordisk.


Helrätt med 19 mijoner avgångsvederlag!

Idag meddelade Handelsbanken att VD Frank Vang-Jensen får sparken med omedelbar verkan. Han kan få kring 20 miljoner i avgångsvederlag och jag noterar i kommentarer på min blogg samt artiklar på nyhetssajter att det finns åsikter kring detta.

Det kostar att köpa kvalitet, oavsett om det gäller en ny mobiltelefon, ny bil eller att anställa de främsta individerna på denna nivå som VD för en storbank.
Betalar man mindre får man vad man betalar för och ingen vill ha en sketen Peugeot som VD för Handelsbanken. Peugeot kan hävda så mycket de bara orkar att de gör fina bilar men missnöjda kunder, antal anmärkningar hos bilprovning mm visar sanningen.
Om du köper en Peugeot är det på eget bevåg men du riskar bara 100 papp eller vad nu en sådan kostar.
Att anställa motsvarande en Peugeot som VD för Handelsbanken kan kosta 200 miljarder kronor, 200.000.000.000 Så många nollor i det talet, Boom!

Alla är lika värda, Nej! Alla är inte lika mycket värda när det kommer till ersättning till en VD för ett jättestort bolag. Väldigt få individer är kvalificerade för uppgiften och här kommer simpel tillgång och efterfrågan in. Ingen är värd så mycket pengar, va? Enligt vem? Den svenska avundsjukan?
Ägarna i bolaget avgör hur mycket en anställd är värd. Majoriteten av ägarna som är insatta i businessen och affärsvärlden inser värdet i rätt VD och tycker det är värt dessa pengar.

Jag tycker det är värt det alla gånger att betala för rätt kompetens. Att det nu kostar Handelsbanken 20 miljoner för att byta VD är ingenting och värt det alla gånger. Som ägare ger jag gladeligen avgående VDn de pengarna för att tillsätta en ny VD med större potential.

Disclaimer: Jag äger Handelsbanken.

Länk till Handelsbanken hos Avanza.

Annons:
 

Volati laddar för notering av stamaktien


Idag presenterade Volati sin Q2 rapport och det var en stark sådan med 57% organisk resultattillväxt. Kassaflödet är starkt och täcker preferensutdelningen 5,1 gånger.

Avkastning på eget kapital når dock inte upp till målsättningen och det beror på att man nu har en mycket större kapitalbas än tidigare. Förr var bolaget mycket hårdare belånat vilket betyder att ratio eget kapital/totalt kapital är lågt och ger en kraftig hävstång i form av hög avkastning på det egna kapitalet.
Nu har man tuffare att nå målet men bolaget står fast vid att man skall nå målet under året då vissa förvärv bidrar fullt ut i nyckeltalen.

Bolaget har tidigare hintat om en förestående notering av stamaktien och nu tar man det steget längre och kallar till extra bolagsstämma för att besluta i saker som rör en notering. Dels skall man göra en omvänd split av stamaktien för att undvika notera en frimärkesaktie. Fem gamla stamaktier skall bli en. Beslut skall fattas om bemyndigande av nyemission med avsikt att göra denna i samband med en notering.

Tidsplan då? Ja det säger man ju sedvanligt inte rakt ut men man kan dra slutsatsen att det kan tänkas bli en notering innan våren 2017. Annars hade man lika väl kunnat besluta om de här sakerna vid ordinarie stämma.

Volati har presterat bra avkastning historiskt, lyckas de göra det i större skala kan dess stamaktie tänkas vara en intressant placering. Checka in videon ovan där VD Mårten Andersson presenterar rapporten.

Disclaimer: Jag äger Volati preferens.

Annons:
3,5% ränta på konto hos Akelius Spar
Akelius Spar AB är registrerat hos Finansinspektionen enligt Lagen om inlåningsverksamhet (2004:299). Insatta
medel används för finansiering av Akelius Residential Propertys verksamhet. Insatta medel omfattas inte av
Lagen (1995:1571) om insättningsgaranti och kan förloras i händelse av företagets obestånd.

Ny VD för Handelsbanken

Idag meddelade Handelsbanken att man tillsatt en ny VD. Medan diverse sajter skriver spaltmeter om den förre VDn och det faktum att han fått sparken väljer jag att blicka framåt och fokusera på nye VDn Anders Bouvin.

Bouvin är en internrekrytering, han har arbetat länge hos Handelsbanken, sedan 2002 som vice VD. Han har även varit kontorschef i bla. New York och Danmark.

"Anders Bouvin har arbetat över 30 år i Handelsbanken och är väl förtrogen med bankens arbetssätt, kultur och värderingar. Han har det senaste decenniet varit verksam i Handelsbanken i UK och har där byggt upp ett rikstäckande kontorsnät, med stabila finanser, god lönsamhet - och marknadens absolut nöjdaste kunder," säger Pär Boman.

Angående petningen av förre VDn säger Pär Boman så här:

"Alla chefer i Handelsbanken - och i synnerhet kontorscheferna - ska ha en mycket hög grad av självbestämmande. Att vara högste chef i banken kräver därför ett speciellt ledarskap - betydligt mer komplext än traditionellt management. Man kan således vara en utmärk ledare och chef - som Frank Vang-Jensen har varit - men ändå inte fullt ut motsvara de krav som ställs på en koncernchef i Handelsbanken,"

Jag tycker det verkar rimligt och i valet av ny VD lär inte ledningen få några större överraskningar, Bouvin är väletablerad i banken och dess kultur osv.
Anders Bouvin kommer sannolikt vara en utmärkt VD för Handelsbanken.

Disclaimer: Jag äger Handelsbanken.

Länk till Handelsbanken hos Avanza med mer info om aktien och pressmeddelanden. 

Annons:

Stark försäljning för H&M

Idag rapporterade H&M försäljning för juli 2016 och de presenterade en omsättningstillväxt om 10 procent. Detta var klart över förväntan som låg på 8% hos en rad analytiker.

Per 31/7 hade H&M 4105 stycken butiker mot 3649 stycken vid samma tidpunkt föregående år. En ökning med hela 12,5 procent. Bolaget har även framåt en hög öppningstakt av nya butiker.

Idag stängde H&M-aktien 2,14 procent upp på en börs som handlades upp cirka 0,5 procent. En tydlig uppgång på försäljningsrapporten med andra ord.
Länk till Hennes & Mauritz hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger H&M.
Annons:
 

Så här har H&Ms försäljningsutveckling sett ut historiskt:

Nästa försäljningsrapport kommer 15/9 och den 30/9 presenterar bolaget sin niomånaders rapport.

Börsveckan som gått. V32 2016

Vecka 32 är i böckerna och det blev en riktigt stark börsvecka där OMXS30 steg 2,57 procent. I spåren av veckans uppgång gick även börsen över till plus för helåret. Inklusive utdelning är börsen på +1,69 procent hittills i år.
Min egen portfölj har gått starkt och som jag skrev i ett inlägg är den på nytt ATH.
Den tunga rapportperioden är nu över och nu dröjer det några månader till nästa. Sommarstiltjen är med denna veckan över, ett tecken på det är att EFN Börslunch kommer igång med sina sändningar igen i veckan som kommer.
I veckan köpte jag mer Johnson & Johnson, Skanska och Investor. Jag tog in Axfood på nytt, som jag längtat efter att vara ägare i detta bolag igen. Det var ju en tabbe att sälja för ett antal år sedan, det här bolaget vill jag äga för alltid!

Några av mina inlägg i veckan:

The king of poop, jag skrev om Eniro och dess nya VD. Länk till inlägget 

Jag skrev om hur jag planerar och förbereder mina köp. Länk till inlägget

Det blev ännu ett inlägg om Johnson & Johnson och varför jag köpte mer. Länk till inlägget

Så här håller jag nere risken: Länk till inlägget
Annons:


Bloggar och artiklar jag läst:

Långsiktig Investering bloggade om utdelningsandel och att hålla koll på kassaflödet: Länk 

Läste en artikel hos MarketWatch om utdelningsaktier: Länk 

Grazing Lady har sparat hårt i flera år och nu skall det lyxas till. Länk

 För min del blir det lugnt på köpfronten i veckan som kommer, det är först veckan efter som jag köper nästa gång. Då spanar jag på att köpa en bätch Skanska ytterligare.
Sedan går vi in i september och det är en av de svagaste utdelningsmånaderna på året för min del. Tur jag gör regelbundna insättningar också annars hade det inte blivit mycket köpt nästa månad.

Tid i marknaden

När det kommer till börsen och aktieplaceringar hör man ofta uttrycket "timing the market", att tajma marknaden. Vad många inte vet är tyvärr att de allra flesta misslyckas tajma marknaden vilket resulterar i sämre avkastning.
Det man istället skall veta och ha koll på är "time in the market" alltså tid i marknaden.
Gör man sunda placeringar på börsen så är det ett tidsspel, det är bara en tidsfråga innan stora värden skapas. Ränta på ränta blir otroligt effektfullt ju mer tid man ger det, tid i marknaden.

Ett annat uttryck ni säkert hört är "time is money" och det är ju lite lustigt i det här sammanhanget men väl passande. Tid är pengar, väldigt mycket pengar om man bara är uthållig och ger kapitalet tid att växa.

Billiga indexfonder, Investmentbolag, de stora svenska bolagen, välj ut några bra i dessa kategorier och äg dem länge. Köp mer över åren och låt pengarna växa. Det är bara en tidsfråga innan det blir miljonbelopp. Om man tex sparar 500 kronor per månad till 10 procent årlig avkastning tar det drygt 29 år att komma upp i en miljon. Sedan tar det bara knappa 7 år ytterligare att komma upp i två miljoner. Ränta på ränta in full effect.

Lägg nu på minnet: Tid i marknaden. Time in the market. Detta är vad som skapar stort värde.
Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Annons:


Ny VD - The king of poop

Styrelsen för Eniro har utsett Örjan Frid till ny vd. Den tidigare vd:n Stefan Kercza har sagts upp.

Stefan Kercza blir en i mängden som försökt sig på den (förmodade) omöjliga uppgiften att lyfta Eniro, inte lyckats och fått sparken. Så har det sett ut länge för Eniro nu, bolaget presterar dåligt varpå VD får sparken och en ny tillsätts. Den nye anses sedvanligt vara rätt person för uppgiften.

Rätt person för uppgiften... Ja, det finns förmodligen inte för Eniros verksamhet är dålig.

Så här sade en före detta VD för Eniro i maj i år, en annan VD som fått sparken alltså.

Jesper Kärrbrink, tidigare vd för Eniro, dömer ut sök- och annonsbolaget.

"Nu är det nog kört för Eniro tror jag. Det fanns en potential till vändning, men problemen med finanserna har hela tiden tagit för mycket kraft och fokus från verksamheten",
säger han i en intervju med DI Dimension.
Jesper Kärrbrink var vd för Eniro från våren 2008 tills han fick sparken hösten 2010.

Stefan Kercza tog över efter Johan Lindgren, som sparkades 2014. Stefan Kercza som nu sparkats lämnar över stafettpinnen till Örjan Frid som tar över VD-posten omgående.
Örjan presenteras som en turnaroundexpert. Kanske finns det delar i bolaget som har en framtid men i det stora hela är Eniros verksamhet förlegad. Den är obsolet och sannolikt vore det bästa att försöka rädda det värde som räddas kan. Detta genom att lägga ned och sälja det som kan säljas.

Eniros intäkter kommer från försäljning av annonser i deras produkter och tjänster. Tjänster som inte behövs eller önskas på sikt. Dessutom rapporteras löpande om fula metoder vid försäljning och missnöjda kunder. Missnöjda kunder, ja de lär ju inte vara så dumma att de betalar Eniro när det är dags att förlänga/köpa ny annons.

För anställdas och ägares skull kan man ju hoppas att det går vägen för Eniro och att de undviker bolagets undergång men det är sannolikt bara en vacker tanke och förhoppning. Det här bolaget är ren skit och oavsett vilken VD de sparkar eller anställer så är denne VD (eller fd VD) chef över skit. King of shit. Kungen av skit, The king of poop. The poop king. Ja Eniros VD har flera nicknames.

En bra tumregel för oss investerare är att aldrig äga skit.
Igår fredag stängde Eniro på cirka 0,62 kronor.
Länk till Eniro hos Avanza.

Annons:
 


Nytt ATH för portföljen

Låt mig vara inte ödmjuk här och säga att det har gått bra för petrusko hittills i år.
Idag slog portföljen nytt ATH och dessutom passerade jag ännu en "drömgräns".
Som ni vet pratar jag inte kronor och ören så vi håller det till procent här.
Min avkastning hittills i år är 13,25 procent.

Med en stor portion tur och en del skicklighet har jag lyckats med denna avkastning. Likt föregående år gjorde jag en lyckad omviktning när jag tidigt i somras viktade upp en del preffar som inte bara stigit i kurs mer än index utan dessutom lämnat utdelning också. Ja, just den omviktningen var nog mest tur, jag har ju ingen kristallkula att titta i.

Nu har börsen repat sig lite och framåt har jag fokus på placeringar med relativt låg risk men med utdelningstillväxt, vanliga stamaktier alltså.
Även om det finns mycket att oroa sig för i världsekonomin så snurrar ändå hjulen på. Kommer det en rejäl sättning klarar man sig ändå bra på lång sikt om man satsar på kvalitetsbolag.
Ett uttryck jag gillar starkt är: Buy quality, cry once.
Med det menas att det kan svida när man köper ett kvalitetsbolag, det kostar att köpa kvalitet men det lönar sig.

Johnson & Johnson är ett klockrent exempel på vad jag menar. Det är så hög kvalitet på det bolaget att ögonen tåras. Över 50 år av utdelningshöjningar, låg utdelningsandel, AAA kredit rating osv. Aktien står på All Time High och är inte billig. Men kom ihåg: kvalitetsbolag blir aldrig billiga!
Jag ökade häromdagen mitt innehav i Johnson & Johnson och jag planerar fortsätta med det framöver. Kan hända det visar sig ett dåligt drag på några års sikt men på riktigt lång sikt är jag övertygad om att jag är en vinnare med det här bolaget i portföljen.

Annons:
 

Säsongspremiär

Den 18/8 är de tillbaka, Börslunch som sänds vardagar klockan 11:45. Det prisade programmet med fullt fokus på börsen.
Det sänds Live och strax efter sändningen är över kan man även streama det och titta när det passar en själv.
Varje program är kring 15 minuter och utöver de duktiga programledarna Charlotte och Jesper brukar även 1-2 gäster vara med.

Programmet hittar man på www.efn.se

Jag tycker programmet håller hög kvalitet och är en mycket bra källa för information och kunskap i börsvärlden. Ofta bjuds det även på skratt och det är ju alltid nice.

Annons:
 

Ekonomiskt och sunt!

Det här är en blogg om börsen och relaterat men visst får man sväva ut lite ibland. Jag är ingen stort fan av att snåla och har knappt skrivit i dessa termer tidigare. Här kommer så ett tips som dels är ekonomiskt. Varnar för Off Topic alltså.
Häromdagen träffade jag en bekant som plockat två stora hinkar lingon i skogen. Han berättade att tillsammans med sin fru brukar de plocka 50-60 liter per år och fryser in för att bruka under hela året. Vad gör man med 60 liter lingon?
Ja, nu är det ju inte främst lingon det här inlägget handlar om. De äter gröt till frukost varje morgon och har lingon på den.
Senare den dagen funderade jag över min vän och den där gröten. Ni förstår, det är en gammal man på över 70 år men han är frisk och stark. Han springer och han åker Vasaloppet, en riktig krutgubbe alltså.

Min vän, frisk och stark har sannolikt inte det hela att tacka gröten men det gör nog inte saken sämre att varje morgon äta en sund frukost.

Själv äter jag gröt till frukost ibland men alldeles för ofta blir det vitt bröd eller yoghurt. När jag äter gröt brukar jag ha på blåbär och det innehåller ju massvis bra näringsämnen.
Gröten gör jag helt vanlig havregrynsgröt genom att lägga en skopa gryn i en tallrik och två skopor vatten. En liten nypa salt och drygt två minuter i mikron så är det färdigt. Snabbt och enkelt!
Den varma gröten mättar, den innehåller inga tillsatta E-ämnen och annat konstigt. Med lite lingon eller blåbär på är det en god och hälsosam frukost. Vill man få i sig mer än så till frukost kan man ju komplettera med valfri annan frukostmat, ett kokt ägg kanske.

Så jag slår ett slag för en ekonomisk och sund frukost. Havregryn kostar kring tio kronor för 1,5 kilo och bär kan man plocka gratis i skogen.
Imorgon siktar jag på att göra gröt till frukost. Kanske är jag lika frisk och stark när jag är +70 som min vän. Om inte annat så kommer jag kunna köpa lite fler aktier för pengarna jag sparar.

Annons:
 

Så här håller jag nere risken just nu

Placeringar på börsen innebär alltid en viss risk. På lång sikt går börsen alltid upp men det kan ju svaja en del på vägen dit. Börsen är nu på historiskt höga nivåer och vissa bolag är högt värderade.
Jag som är en försiktig general och tänker en del i termer som att "bevara värde", jag satsar enligt följande för att hålla nere risken i de köp jag gör nu:

Konjunkturokänslig och långsiktigt hållbar verksamhet med lång och fin historik som Axfood och Johnson & Johnson. Bägge dessa kommer fortsätta sälja i ur och skur. Pålitligt kassaflöde i dessa två, utdelningarna lär fortsätta höjas och ticka in stadigt.

Index eller indexliknande investering. Jag köper Investor som ger en god riskspridning via sina många innehav. Historiskt har Investor gett bättre avkastning än index.

Preferensaktier med mycket låg risk. Som jag nämnt tidigare köper jag främst vanliga aktier nu för att höja utdelningstillväxten. Om tillfälle ges köper jag dock gärna Balder preferens under 333 kronor. Där är direktavkastningen 6 procent vilket inte är värst högt men risken i Balder i ett preferensaktieperspektiv är mycket låg.

Disclaimer: Jag äger Axfood, Johnson & Johnson, Investor, Balder preferens.

Annons:



Image courtesy of arztsamui at FreeDigitalPhotos.net

Fördelning fixed income vs aktier

Så här ser fördelningen mellan fixed income och aktier ut just nu i min portfölj. Fixed income är som namnet antyder något med en fast ränta/utdelning. Mina preferensaktier samt ETF:er med obligationer hör hit.

Just nu är fördelningen 32 procent fixed income och det utgörs i huvudsak av svenska preferensaktier. Det här placeringsslaget har stigit kraftigt på sistone bla med anledning av sjunkande marknadsräntor.
För stunden gör jag inga nya köp i preffar utan jag fokuserar mina köp på vanliga aktier. Anledning till detta är dels att preffarna stigit mycket och nu ger lägre direktavkastning än tidigare/vad jag önskar. Dels är anledningen också att jag fokuserar på att få upp utdelningstillväxten i portföljen.
Jag har ett mål om att den skall vara 3 procent som lägst. Det låter inte så stöddigt men med 32 procent fixed income så minskar ju snittet i min portfölj drastiskt.

Omfördelningen gör jag högst odramatiskt genom att fokusera mina nya köp enkom på vanliga aktier. Ett litet undantag är Balder preferens som jag kan tänka mig att köpa fler under 333 kronor.
Utdelningen i denna preferensaktie är 20 kronor per år och 333 kronor är gränsen för 6 procent direktavkastning. Balder äger i huvudsak bostadsfastigheter som är den fastighetstyp med allra lägst risk. Jag värdesätter den låga risken i den här preffen och köper alltså gärna mer under 333 kronor. Inlösenkursen för Balder preferens är 350 kronor och den kan lösas in när som helst. Ingenting tyder dock på att den kommer lösas in utan man kan se den som en evig preff.
Länk till aktien hos Avanza.

Annons:
Kondomer till bra pris och snabb leverans. Fraktfritt inom Sverige.
Kondomtorget erbjuder ett komplett sortiment av kondomer, glidmedel, intimvård och hemtester till riktigt låga priser med snabb och diskret hemleverans. Vi brukar säga att vi har något för varje storlek, form och smak! 

Jag köpte tamponger, tandtråd och värktabletter

Idag köpte jag fler Johnson & Johnson till kursen $123,32. För 2016 guidar bolaget om en vinst i spannet $6,63-6,73 och om vi räknar p/e på mitten i det spannet är det just nu p/e 18,4. Direktavkastningen landar på 2,6 procent med en utdelningsandel om rimliga 48 procent.
Utav en vinst per aktie om $6,68 delar de alltså ut $3,2 medan resterande del investeras i verksamheten för framtida vinster.

Johnson & Johnson är världens största bolag i hälsovårdsektorn och de är bland de största i världen inom varje segment de är verksamma inom. De har ju en diversifierad verksamhet med läkemedel, konsumentprodukter som tandtråd och tamponger samt en tredje del i form av medicinsk utrustning.
Bolaget grundades år 1886 och står bakom uppfinningar som det första mensskyddet och första förband.
De är ett av endast två bolag som innehar AAA kreditrating i USA. Ett finansiellt starkt bolag med goda nyckeltal och bra outlook. Johnson & Johnson hör även till en exklusiv skara bolag som höjt utdelningen 50 år i följd, Dividend Kings.
Annons:
 
Den årliga utdelningstillväxten har varit 7/9/12 procent på 5/10/25 år och på lång sikt lär de fortsatt leverera en god utdelningstillväxt. Utdelningsandelen på 48 procent lämnar utrymme för höjningar även år som vinsten inte ökar lika snabbt. Ökat välstånd, längre levnadstid och en stark pipeline med nya läkemedel kommer sannolikt bjuda på än högre vinst framöver för Johnson & Johnson.

Utöver de fina nyckeltalen och den goda historiken så är själva verksamheten i sig något som attraherar mig starkt. Det är en fin verksamhet som alltid kommer efterfrågas och det är också en konjunkturokänslig verksamhet. Oavsett hur tuffa tider det är måste vi ändå köpa tamponger eller de där viktiga läkemedlen.
Ett bolag med en verksamhet att äga för alltid. Ett givet inslag i en långsiktig portfölj.
Jag siktar på att öka i Johnson & Johnson vid ytterligare några tillfällen i höst/vinter. Har jag tur har aktien backat lite till dess, annars är jag beredd att betala en bit högre än nuvarande kurs.
En stark egenskap är att aktien har lägre volatilitet än övriga börsen men gett högre avkastning. När börsen skakar så backar alltså inte JNJ lika mycket. Aktien har gett högre totalavkastning än S&P500 både på kort och lång sikt.
Länk till aktien hos Avanza.

Kan du inte köpa denna och andra amerikanska aktier hos din nuvarande mäklare/bank eller är courtaget jättehögt? Jag kan tipsa om att Nordnet och Avanza har courtage från 1 dollar.

Annons:
Möllers Omega 3 för endast 99 kronor.
 Möller’s är ett av Norges mest kända varumärken, grundat av apotekaren Peter Möller 1854. I Norge äter över 200 000 människor Möller’s varje dag. Vi har i Peter Möller’s anda fortsatt vidare med brinnande intresse för en bättre folkhälsa genom riktig näring och bra information, något som är tydligt i vår vision: ” Möller’s ska bidra till bättre folkhälsa genom omega-3 av hög kvalitet”.

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...