Warren Buffett, Berkshire Hathaway årsstäma Live


 Idag är en speciell dag. För första gången i historien sänds Berkshire Hathaways årsstämma live och det är Yahoo Finance som står för kalaset. Yahoo Finance är världens största websajt i genren ekonomi. Jag använder den dagligen och tycker den är toppen.
Dagens sändning gör ju inte att man gillar Yahoo Finance mindre direkt, tummen upp till dem!

Länk till sidan där det kommer live streamas: https://finance.yahoo.com/brklivestream
Klockan 16:00 svensk tid drar det igång och förbered er på flera timmar av Buffett och hans parhäst Charlie Munger.

Berkshire Hathaway har två aktieslag. Klass b som just nu handlas kring 145 dollars. Detta aktieslag togs fram för att även småsparare skall ha möjlighet att vara ägare. Cirka 4000 personer äger den hos Avanza.

Berkshire Hathaway klass A som är den ursprungliga aktien och aldrig splittats, den handlas till betydligt högre kurs per styck och hos Avanza finns det 18 st personer som äger denna aktie.


Avanza breddar Superlånet, så bra!

Idag förbättrade Avanza sitt Superlån rejält, lånet där man får en ganska låg ränta om 1,75% och det baseras på ens innehav i vissa utvalda aktier.
Tidigare har det varit en ganska liten lista med värdepapper som varit godkända i Superlånet.
Länge har man drömt om att det skall breddas för att får ett större låneutrymme till den låga räntan.

Så idag var det dags. Nu boostar man Superlånet till att omfatta cirka 300 st olika aktier, främst Svenska men även finska, norska, danska och amerikanska.

Jag har lobbat länge för att de skall lägga till preffar till superlånet och idag får jag min önskan uppfylld. Även om inte Akelius preferens är godkänd så tycker jag det är bra.

Något jag också lobbat för är att godkänna indexfonden, den börshandlade ETF:en som lämnar kontant utdelning varje år i juni: Xact OMXSB Utd. Nu är den godkänd! Jag ser den inte i listan över alla godkända innehav men i min depå har den markeringen "godkänd för superlånet" och mitt låneutrymme har ökat markant idag.

Det här passar mig utmärkt just nu då jag klurat lite på hur jag skall finansiera emissionen i Castellum. Jag har tecknat mig för Oscar Properties preferens serie b och får besked på måndag om tilldelning men oavsett hur få jag får i den emissionen var ändå finansieringen av Castellum lite klurig för mig. Nu är det inga klurigheter alls, jag täcker upp det med superlånet.

Om man inte är intresserad av att handla för belåning normalt sett kan det ändå finnas nytta med att ha en kredit hos mäklaren. Vid IPOs/emissioner vet man inte hur stor tilldelning man får men man måste ha täckning på kontot för full tilldelning oavsett. Med en kredit kan man teckna och vid tilldelning dras från krediten endast det belopp motsvarande vad man blev tilldelad. Då kan man ju enkelt i efterhand bara pytsa in det beloppet om man vill.

Länk till listan med alla värdepapper godkända för Avanzas Superlån.

Sponsrad video, Herr Uganders visioner


Man kanske drar tankarna mot framtiden när man hör Patrik Ugander och hans visioner men faktum är att de bygger på teknik och information som redan finns. Det gäller bara att hantera datan effektivt och göra det mesta av den. Herr Ugander är från firman Europeiska och det är ingen slump att Telia är med och lyfter fram det här budskapet. Telia som stor och viktig aktör på just data och internet. Jag tycker att konceptet är mycket intressant och det är nog bara vänja sig vid att "molnet" har koll på dig, smartphones mm samlar in väldigt mycket data om oss och den datan används till att optimera reklam och funktioner för just dig. Tex har en Androidtelefon koll på vart du arbetar och vilket bästa transportsätt är för att ta sig dit.

När jag ser denna videon tänker jag på hur jag reagerade första gången när jag insåg vad otroligt mycket data det finns om mig i vad jag kallar molnet, kanske inte korrekt term men ändå. Jag blev bestört när jag insåg att Google har koll på info i mina mail, det var en flight där Google tagit infon i ett mail och använde för att påminna mig att åka i tid för att hinna med. Nu när jag vant mig är jag bekväm med det och ser nyttan och potentialen i det och det är vad Herr Ugander pratar om i denna video.

Att använda data till automatisk utbetalning vid försening som han pratar om bara måste man gilla. Jag tycker det låter riktigt nice och bara fantasin sätter gränserna för möjligheterna kring den här tekniken.

Sponsrat inlägg.

Johnson & Johnson höjer utdelningen

För 54:e året i rad höjer nu Johnson & Johnson sin utdelning och de hör till en liten exklusiv skara bolag som kallas "Dividend Kings", bolag som höjt i minst 50 år i följd.
Utdelningen höjs från $3 till $3,2, vilket ger en utdelningstillväxt om cirka 6,7%.
De senaste fem åren har utdelningstillväxten varit 6,93% i snitt och dagens höjning är enligt mina förväntningar.
X-datum för utdelningen är 20/5 och pay-date är 7/6.

På kursen $112,5 är direktavkastningen nu 2,85%

Johnson & Johnson är ett fantastiskt fint bolag, historiken är imponerande och verksamheten/outlook har framtiden för sig. Jag är övertygad om att det kommer ge jättebra avkastning även kommande 100 åren att äga JNJ.

När det kommer till läkemedelsbolag tas snabbt ämnet "patent" upp och här är en riktigt fin grej med JNJ, de har marknadens största och bästa pipeline för nya blockbuster läkemedel.
Men Johnson & Johnson är inte bara läkemedel, de står bakom konsumentprodukter som OB tamponger, Listerine munskölj mm. Än mindre känt hos gemene man är deras verksamhet med vårdapparater. Maskiner som behövs på sjukhus vid operation och undersökning osv.

Det är inte bara den fina historiken och imponerande finanserna som gör Johnson & Johnson till min favorit i sektorn, den fina diversifierade verksamheten är något jag verkligen gillar också.


Atlas Copco sämre än väntat

Idag rapporterade Atlas Copco första kvartalet 2016 och även om det går ok för bolaget så var förväntningarna högre än så. Rörelseresultatet kom in på 4170 miljoner och omsättningen uppgick till 23137 miljoner kronor. Väntat var 4352 miljoner rörelseresultat och en omsättning på 23376 kronor.

Outlooken är ljummen, och efterfrågan väntas ligga kvar på nuvarande mediokra nivåer.
Den svagare dollarn slog hårt i kvartalet och resulterade i en resultatminskning på närmare en halv miljard kronor. Håller sig dollarn på dessa nivåer kommer den slå negativt även i andra kvartalet.

Det är sannolikt att analytikerkåren nu kommer sänka sina förväntningar på Atlas Copco och även om aktien backade kring 3% på den svaga rapporten är det klart tänkbart att marknaden handlar ner den mer på kort sikt som 2-4 månader.
Imorgon onsdag handlas den exklusive rätt till utdelning om 3,15 kronor och det kommer bidra till en nedgång i aktien under morgondagen.

Själv är jag betydligt mer långsiktig och för mig har inte mycket förändrats i Atlas Copco, det är fortfarande ett jättebra bolag som kommer tuffa på och tjäna pengar och höja utdelningen nästa år, om tio år och tjugo år osv.
Förra året började jag köpa när Atlas Copco b gick under 200 kronor och köpte tungt hela vägen ner till cirka 165 kronor.
Nu är det ett tag sedan jag släppte av, när jag köpte senast. Om Atlas går ner några tior ytterligare nu så kommer jag köpa fler men jag har redan en fin size på innehavet.



Jag ser nedgången som ett gott läge att köpa ett bra bolag!

Läs mer om analytikernas tankar om rapporten hos Avanza

Disclaimer: Jag äger Atlas Copco.



Verkstad och Atlas imorgon

Imorgon kommer Atlas Copco med rapport för det första kvartalet och flera andra bolag i sektorn rapporterar denna veckan.
I dagens börslunch från EFN pratade man mycket om Atlas Copco men även om verkstadssektorn generellt.
Mitt egna top pick i sektorn är Atlas Copco och visst är jag mest intresserad av den men jag tycker det är intressant att hänga med i sektorn. Hur det går för övriga bolagen och vilka trender man kan tänkas snappa upp.
Kolla in börslunch som sagt, bara klicka "play" nedan:


S&P500 läge att vara försiktig

Sell in may stay away.
Yes, ni har hört uttrycket tidigare och det är inte taget direkt ur luften utan det finns substans inbakat i det där påståendet.
Om man studerar börsen och dess utveckling på riktigt lång sikt och tittar på snittutvecklingen månad för månad kan man se ganska tydligt vissa månader som är lite starkare och de som är svagare.
Det är här en del av substansen i uttrycket kommer in, "sell in may stay away".  Maj till augusti är inga starka börsmånader, september är egentligen heller ingen vidare börsmånad men nu håller vi oss till sommarperioden.

S&P500 står på historiskt höga nivåer som grafen ovan visar. Samtidigt visar världsekonomin inte upp samma styrka som tidigare och flera bolag har presenterat en ganska svag outlook.
Det är minst sagt läge att vara försiktig, framförallt på amerikanska börsen som är på all time highs.

Historik är ingen garanti för framtida börsutveckling men det kan tänkas bli surbörs i USA över sommaren.

För min egen del har jag under en tid redan viktat ned dollarexponering och innehav i USA. Detta har jag gjort genom att köpa för en mindre del varje månad. Jag fortsätter alltså köpa och bygger försiktigt på mina långsiktiga positioner även i USA. Ser vi en större nedgång kommer jag köpa tyngre men innan dess håller jag mig på försiktiga nivåer som innebär flat eller möjligen något minskad dollarexponering.
Som småsparare är detta naturligtvis mycket svårt att tajma och sannolikt inget man skall ha som huvudsaklig strategi i alla fall, det låter vi proffsen få försöka sig på. Det man kan göra är att noga välja vart man placerar sina kulor. Regelbundna köp är en utmärkt strategi och fortsätta köpa oavsett skall man göra då. Tror man på surbörs i USA i sommar kan man ju välja att ligga lågt med köpen där en tid och kanske främst köpa i Sverige istället. Ett annat bra alternativ är att bara köra på oavsett, att köpa månad ut och månad in. I det långa loppet fungerar det utmärkt.

Händelserik vecka Atlas Copco

26/4 bolagsstämma
26/4 rapport för första kvartalet 2016
27/4 X-datum för vårens utdelning om 3,15 kronor per aktie*

Ja, det är minst sagt en händelserik vecka för Atlas Copco!
Enligt SME direkt är förväntningarna ett resultat före skatt om 4.160 miljoner kronor för det första kvartalet. Investor som redan rapporterat visar tro på Atlas Copco och har köpt aktier för 125 miljoner kronor i kvartalet.
Marknaden har gått från att vara ganska pessimistisk till aningen mer positiva toner. Senaste månaden har Atlas Copco b stigit knappt 11%. Att jämföra med OMXS30 som stigit 2%. Under samma period har industriindex stigit med cirka 4%.

Förväntningarna är ändock inte höga, 4.160 miljoner är något lägre än föregående års  4.287 miljoner kronor.

Mer om Atlas Copco hos Avanza.

*X-datum är första dagen en aktie handlas exklusive rätt till utdelning. Vill man erhålla utdelningen måste man äga aktien vid stängning närmsta handelsdag innan X-datum.


Börsveckan som gått. V16 2016

Ännu en börsvecka har flugit förbi och denna gången blev det en uppgång om cirka 1% för OMXS30. Flera bolag kom med rapport i veckan och stora rapportsnackisen i veckan stod Ericsson för vars kurs backade kring 15% på svag rapport.
Om man fortsatt tror på Ericsson på lång sikt kanske denna nedgång är ett tillfälle att läsa in sig och köpa/öka. Man skall dock inte göra det inte helt ovanliga småspararmisstaget att köpa bara för att det backat mycket. Det kan alltid backa 100% ytterligare.
Man skall veta vad man köper och äger. Lockad att gå in i Ericsson nu? Läs på ordentligt och ha en egen uppfattning om bolagets långsiktiga potential.

I veckan skrev jag om att byta kreditkort och få 1% på allt man köper. http://petrusko.blogspot.se/2016/04/preem-mastercard-1-kickback.html

Johnson & Johnson kom med rapport och jag skrev kort om det: http://petrusko.blogspot.se/2016/04/johnson-johnson-q1-2016.html

Oscar Properties emission av preferens serie B är nu igång och möjlig att teckna. Detta har jag skrivit om men jag är långt ifrån ensam om det. Här är ett inlägg av Stefan Thelenius om bla Oscar Properties preferens serie b. http://z2036.blogspot.se/2016/04/veckan-som-gatt-2016-16.html

Jag surfade in på en ny blogg och läste intressant om att sälja allt: http://www.maxaallt.blogspot.se/2016/04/salj-allt.html

Min vecka i övrigt har varit fylld till bristningsgränsen varpå min aktivitet på bloggen varit lägre samt jag har varit urkass på att svara på mail/twitter och kommentarer på bloggen.
En intressant sak som kanske inte är så intressant men ändå: Jag sprang på dagtid vid Skandiahamnen i Göteborg, har bara sprungit där kvällstid tidigare. Noterade att det var en faslig aktivitet där med lastbilar, containertåg, containerbåtar, truckar. Det var onekligen högtryck där. Ja ja, så kanske det alltid är där vid den tiden, jag har som sagt inte sprungit där dagtid förut. Jag såg väldigt många inplastade Volvobilar som jag utgår från skulle lastas på skepp för export.


Johnson & Johnson Q1 2016

Igår rapporterade Johnson & Johnson kvartal 1 och det var glada miner på börsen som handlade upp aktien bortåt 2%.
Kvartalet kom in bra men framförallt är det outlooken för året som bjöd på kursuppgång. Prognosen justerades upp mot tidigare och den var kraftigare än väntat. För 2016 guidar JNJ om en försäljning på 71,2-71,9 miljarder dollar och en justerad vinst per aktie på 6:53-6:68 dollar.

Nedan är en bild som visar på bra underliggande tillväxt i de olika verksamhetsgrenarna. Valutan slår hårt mot Johnson & Johnson likt övriga amerikanska bolag med stor försäljning i annan valuta än dollar. När de räknar hem utländska valutan till dollar får de ju helt enkelt inte lika många dollars som för några år sedan när dollarn inte var lika stark.
Det är en rejäl uppjustering av prognosen och det är verkligen ett styrkebesked. Johnson & Johnson är ett mycket fint bolag och den starkaste stjärnan i sektorn.
Vinstprognosen pekar ju på att en höjning av utdelningen på upp till 10% är tänkbar. Utdelningen presenteras inom kort och den kommer att höjas, som alltid.
Utdelningen betalas kvartalsvis och den utdelning som de kommer informera om nu i dagarna betalas ut i juni medan X-datum är i maj.

Disclaimer: Jag äger aktier i Johnson & Johnson.


Svolder aktieträff

Ikväll skulle jag varit på Aktieträff i Uddevalla och lyssnat på Ulf Hedlundh från Svolder.
Tyvärr drog det ut på tiden på jobbet idag och när jag väl kom loss var det för sent för att hinna till träffen i tid.
Riktigt surt. Jag har lyssnat till Hedlundh flera gånger tidigare och finner honom alltid lika intressant. Han är en duktig finansman och har sunda tankar kring placeringar och brukar också ha rimliga tankar kring världsekonomin.
Jag brukar rekommendera läsning av VD-ordet från vissa bolag och ihop med Fast Partner är Svolders de jag främst rekommenderar. Riktigt bra tankar och åsikter om aktier och ekonomi. Har du inte läst dessa tycker jag att du skall göra det, VD- ordet i årsredovisningen alltså.

Svolder är ett fint investmentbolag och hade bara direktavkastningen varit högre hade jag nog haft dem i portföljen.

Ja ja, nu behöver man inte gråta värst över den missade träffen. Ulf Hedlundh var ju med på gårdagens börslunch. Kolla in klippet nedan:

Ny VD för Aktiespararna

Joacim Olsson har utsetts till vd för Aktiespararna.
Han tillträder senast 15 oktober och har en mycket intressant och passande bakgrund för uppdraget. Närmast kommer han från tjänsten som VD för Skattebetalarnas förening och dessförinnan var han vice förbundsdirektör för Villaägarnas riksförbund.
Joacim är 44 år gammal och har en examen i statskunskap från Umeås universitet.




Så här säger Göran Gezelius, förbundsordförande Aktiespararna om nye VDn:


" Joacim Olssons ledarerfarenhet från intresseföreningar och folkrörelser i förening med stor kommunikativ förmåga och en stark personlighet gör att jag med stor tillförsikt ser Joacim tillträda som vd för Aktiespararna"


Joacim Olsson ser fram emot att komma till Aktiespararna,

"Jag har i olika roller arbetat för att människor ska få behålla mer av sina intjänade pengar och på så sätt få möjlighet att bygga upp ett eget sparande. Att nu få möjlighet att arbeta med den andra sidan av samma mynt, hur sparandet i framför allt aktier och aktiefonder kan bli så framgångsrikt som möjligt och hur villkoren för detta sparande kan förbättras, ska bli oerhört stimulerande, säger han."


Aktiespararna har ökat medlemsantalet under en längre period i spåren av hårt arbete och sannolik snålskjuts av ett gott börsklimat. Man är dock långt i från forna storhetstid kring IT-eran då medlemsantalet låg någonstans kring det dubbla mot nuvarande cirka 70.000.

Preem Mastercard 1% kickback.

Fram till nu har jag betalat det mesta med mitt OK/Q8 kort för att man fått 1% i kickback. Dock ändrade de villkoren för en tid sedan så man bara får 0,3%.

Preem erbjuder 1% kickback och de kan man plocka ut i kontanter om man vill och det vill jag. Pengarna köper jag aktier för eller använder till att betala räkningar. De har just nu dessutom ett erbjudande om extra drivmedelsrabatt under 3 månader samt 100 kronor presentkort om man tecknar nu.

För min del som spenderar väl över 200.000 kronor på kortet blir det en hel del pengar i slutändan som man får i kickback. Men även om man spenderar betydligt mindre är det värt att överväga betala med ett sådant här kort. Handlar man för 50.000 kr på ett år blir det 500 kronor man får i retur och det är ju inte fy skam eller hur!

Läs mer om kortet hos Preem: http://www.preem.se/privat/kampanj/mastercard/

Det här här inte ett sponsrat inlägg utan det är jag som tipsar om en tjänst jag gillar.
Mitt nya preemkort kommer på posten inom kort.


Äga bra bolag

Jag har fokus på utdelningar och att äga bra bolag långsiktigt. Under en tid nu har jag inte varit helt nöjd med kvaliteten på portföljen.

26% av portföljen består av fixed income och har ju inget att göra med att äga bra bolag. En god del av portföljen består också av indexinvestering (cirka 7%) och bolag som tex Tele2 som ger en väldigt hög direktavkastning och jag äger dem pga det, inte nödvändigtvis för att det är ett fantastiskt bolag.
Totalt är det 40% av portföljen som utgörs av de här olika delarna och resterande 60% är alltså det jag anser är bra bolag som jag avser äga länge.

De bra bolagen är:
Hennes & Mauritz
ABB
Atlas Copco
Castellum
Skanska 
Handelsbanken
Industrivärden
Realty Income
HCP
Johnson & Johnson
VF Corp

Dessa 11 bolag utgör cirka 60% av portföljen och jag vill äga fler i den här kategorin "bra bolag att äga långsiktigt". Jag vill även att denna kategori väger tyngre. I vart fall vill jag att de övriga 40% inte består för mycket av fixed income och högavkastare utan hellre indexinvestering. Jag känner mig coollugn i indexinvesteringar då det är en smart placering som ger god avkastning på sikt. Det är en risksänkare och i de fina ETF:erna kan man nå en väldigt hög kvalitet på innehaven. SCHD är en favorit som innehåller en samling fantastiska bolag som stadigt höjer utdelningen. Xact OMXSB Utd är en annan favvo, det är en svensk indexfond och således utan valutarisk. Den väger tyngst av indexplaceringarna och kommer så förbli.
Dollarexponeringen i väskan är just nu 19% och jag håller mig gärna där som max. Dollarn går upp och ned men på lång sikt jämnar det ut sig. Om jag tillåter den väga för mycket kan dock mina utdelningar bli väldigt svängiga storleksmässigt i kronor och det vill jag inte vara med om.

Den närmsta tiden planerar jag att öka i Handelsbanken och Skanska, två relativt nya innehav som med fördel kan väga mer i väskan mot nuvarande cirka 1% vardera. Bägge är fina men jag lutar åt att vilja vikta Skanska tyngst av de två. Jag förstår och gillar Skanskas verksamhet bättre.

Två bolag jag spanar på som kanske kan bli nya innehav är Skistar, bolaget som driver alpinanläggningar som tex Lindvallen och Åre. Jag väntar på att den skall gå ned till 100 kronor och så gör den nog inom kort då den precis gått in i den svaga perioden i det tydliga säsongsmönstret. Det andra bolaget är Sampo, det finska bolaget som äger försäkringsbolaget if till 100% och är solklart största ägare i Nordea.

Ett jättefint bolag jag väldigt gärna vill ha i portföljen igen är Axfood men det tar emot att köpa nu när det är extremt dyrt. Jag sålde för ett antal år sedan i tron att kunna köpa åter billigare. Sedan dess har den dubblats ett par gånger tror jag. Försöka tajma och köpa åter billigare, det har jag slutat med sedan dess.


Börsveckan som gått. V15 2016

I veckan som gick steg OMXS30 1,2% och inklusive utdelningar blev uppgången hela 1,8%. En utdelningstung vecka alltså. Det har varit en händelserik vecka, normalt hade jag skrivit "en händelserik börsvecka" men nu tänkte jag snabbt berätta om det coolaste som hänt mig i veckan och det är lite OT, Off Topic.
Jag skänker regelbundet pengar till WWF och Min stora dag, natur/djur och sjuka barn. Något jag tar stor stolthet i. Denna veckan har jag vid flera tillfällen sett barn som säljer majblomman. Den där blomman har man ju hört och sett i alla år men vet du vad den står för? Vad pengarna går till?
Detta tog jag reda på och blev överväldigad, det är en fantastisk organisation och en mycket fin sak pengarna går till. Pengarna går till barn som har det tufft ekonomiskt. De kanske inte har råd att betala för den där innebandyklubban man behöver om man vill lira innebandy. Det kan röra sig om pengar till sovsäcken man behöver för att sova i skogen med scouterna. Det kan vara pengar till glasögon.

Ja, ni fattar grejen, Majblomman hjälper barn att sporta, leka osv som andra barn. En mycket viktig del av ett barns uppväxt. Tänk dig att inte få uppleva att lära sig cykla för din familj har ej råd med en cykel.
Idag blev det köpt en majblomma och jag planerar att köpa fler den närmsta tiden.
Checka in majblommans hemsida: http://www.majblomman.se/Stod-Majblomman/Stod-Majblomman/

Det största som hände i min börsvecka var naturligtvis att Castellum bekräftade att de skall köpa Norrporten. Om detta skrev jag ett par inlägg. Detta mer ingående med detaljer och känd info i dagsläget: http://petrusko.blogspot.se/2016/04/castellum-forvarvar-norrporten.html

Ett andra inlägg om Castellum och köpet av Norrporten var detta med fokus på en video med VD Henrik Saxborn. http://petrusko.blogspot.se/2016/04/annu-mer-castellum-missa-inte-detta.html

Artiklar och bloggar jag läst:

Morningstar hade en riktig superartikel om den börshandlade fonden SCHD som jag äger. En riktig fullträff, artikeln alltså. SCHD är en superfond för all del. Jag planerar att vikta den riktigt tungt, den är amazing! Ta tiden och läs artikeln om denna ETF med toklåga 0,07% avgift: http://beta.morningstar.com/articles/749212/a-portfolio-of-highquality-dividendpaying-stocks-a.html 

Dividend Hawk skrev om Omega Healthcares senaste utdelningshöjning. Den här aktien är poppis bland utdelningsinvesterare världen över och den dyker ofta upp på min radar när jag spanar runt. http://dividendhawk.blogspot.se/2016/04/dividend-increase-omega-healthcare.html 

Vägen till Frihet bloggade om Castellums köp av Norrporten: http://vagentill-frihet.blogspot.se/2016/04/rapport-q1-2016-castellum-forvarv.html 

Sparo En ny blogg som fastnat på min näthinna. Han blankade Volvo och skrev lite kring varför och hur man kan göra det som småsparare utan att avgifter väger allt för tungt: http://sparosverige.blogspot.se/2016/04/kopa-salj-dags-for-volvo.html 

Långsiktig Investering jämförde Volvo och John Deere i något som kommit bli en serie inlägg. Intressant helt klart. http://langsiktiginvestering.se/2016/04/ytterligare-en-rond-i-utdelarnas-kamp-en-svensk-fordonstillverkare-mot-en-amerikansk-traktorgigant.html 

För övrigt tog jag in ett nytt innehav i veckan, ETF:en iShares Select International Dividend med ticker IDV. Den äger starka bolag med hög utdelning världen över exklusive USA. En globalfond utan USA med fokus på utdelning. Jag har synat innehaven och tycker det generellt är riktigt fina bolag. Mitt inlägg om denna: http://petrusko.blogspot.se/2016/04/nytt-innehav-ishares-international.html


Nytt innehav; iShares International Select Dividend

Mitt senaste innehav i portföljen är den börshandlade fonden iShares International Select Dividend med ticker IDV. Det är en sorts global indexfond som använder Dow Jones EPAC Select Dividend Index som benchmark. Innehaven är från vida världen exklusive USA och utgörs av väletablerade bolag med relativt hög direktavkastning.

Så här ser geografiska spridningen ut:


Många kända bolag för oss svenskar finns i innehavslistan, bla:
AstraZeneca
Swedbank
Nordea
SEB
Fortum
TeliaSonera

Det största innehavet (som är AstraZeneca) väger cirka 3,5% vilket jag tycker är bra, det betyder en god riskspridning när inget innehav väger tyngre än så.
Avgiften för fonden är 0,5% vilket är klart rimligt för den här typen av fond.

Den här börshandlade fonden betalar utdelning kvartalsvis och vi svenskar får pengarna på våra svenska konton: januari/april/juli/oktober. På kurs kring $29,5 är direktavkastningen cirka 5,3%

Något jag gillar med IDV är att även om den handlas i dollar så är valutarisken lite neutraliserad eftersom innehaven handlas i alla möjliga valutor. Jag äger redan en annan börshandlad fond med liknande inriktning, SDIV från Global X. Skillnaden mellan dessa två är att det är mycket högre kvalitet på innehaven i IDV. SDIV har gått längre ut på riskskalan för att nå högre direktavkastning på drygt 7%.

Länk till fonden hos Avanza.

Detta är alltså en börshandlad fond, även kallad ETF från engelskans Exchange Traded Fund. Man handlar den precis som en aktie och betalar courtage vid köp och sälj.



Ännu mer Castellum, missa inte detta


Idag var Castellums VD Henrik Saxborn hos EFN Börslunch, han gav ett mycket stabilt och förtroendeingivande intryck. 

Jag tycker EFN Börslunch är ett toppenprogram och jag tittar på det regelbundet. Idag är jag extra tacksam för programmet då har med Henrik Saxborn i studion. Tack för det EFN!

När Castellums förre VD Håkan Hellström meddelade att han skulle sluta vart jag besviken, jag tyckte han var super. Men efter 18 år i bolaget kan man ju ha förståelse för att han tyckte det var dags. Henrik Saxborn som tog över och nu varit VD i cirka 4 år har verkligen bevisat sig. Om möjligt gillar jag honom lika mycket som Hellström.

För övrigt passade jag på att göra några köp i Castellum idag. Tre stycken avslut blev det till ett snitt om 125,5 kronor. För den som inte äger Castellum sedan tidigare är det nog intressant läge att ta in ett gäng nu för att senare delta i emissionen och få någon sorts hyggligt snitt. Vi får se vad emissionskursen blir men under den kurs Castellum stod i när dealen presenterades lär det bli, under 130 spänn alltså.
Jag som redan har massvis med Castellum kan egentligen gott vänta och köpa fler i emissionen till fördelaktigt pris. 125,5 kronor som jag pyntade idag tycker jag dock var en hygglig deal och det ger mig fler teckningsrätter dessutom.


Castellum förvärvar Norrporten

Så kom då pressmeddelandet från Castellum att de förvärvar Norrporten. Affären som det ryktats mycket om de senaste månaderna.

Man betalar 13,4 miljarder för Norrporten och förvärvet finansieras delvis via en nyemission med företrädesrätt för aktieägarna. Castellums ägare kommer få teckningsrätter för att delta med företräde i emissionen. Slutliga villkor för emissionen presenteras 18/5 och teckningsperiod är 26/5 - 9/6.
Jag går rakt in på det här med emissionen för det är en del jag är klart positiv till. Att finansiera med stamaktier stärker det egna kapitalet och håller nere belåningsgraden. Framförallt gillar jag det som sker med ägarbilden efter affären.
Även om jag inte är förtjust i institutionella ägare (när de dominerar ägarlistan) så händer något positivt här. Ägarbilden och makten blir mer koncentrerad till Sverige och även om det kanske inte är Eureka så föredrar jag svenska pensionsbolagen som långsiktig ägare framför tex Blackrock som är nuvarande största ägare. Jag har länge hoppats på att någon svensk aktör på allvar skall ta greppet om makten i Castellum. Även om jag naivt hoppats på tex Industrivärden så är detta ett steg i den riktningen. Andra och sjätte AP-fonden kommer äga cirka 5% vardera av utestående aktier samt röster i Castellum.

Affären stärker förvaltningsresultatet rejält för Castellum och proforma landar det 80 öre per aktie högre per 31/3. Ytterligare cirka 60 öre per aktie stiger det om man räknar in samordningsvinster men de smäller ju inte in på ett bräde och man kommer ha kostnader initialt för dessa. På 12-18 månaders sikt väntas samordningsvinsterna slå in till fullo.

Kort om Norrporten då eller framförallt fastighetsportföljen som är av mycket hög kvalitet. Genomsnittliga hyreslängden är längre än Castellums och kommer öka snittet ordentligt för koncernen. Norrportens 4,8 år tar upp snittet för koncernen till 3,9 år.
Fastigheterna är i huvudsak belägna på starka orter med tillväxt och 38% hyresintäkterna kommer från den offentliga sektorn, så kallade samhällsfastigheter.
Det är genomgående högkvalitativa, moderna och välinvesterade fastigheter i attraktiva lägen på respektive ort.

Jag är mycket positiv till den här affären och ser bara vinnare. Det är en win, win, win-deal, lite osäker på hur många win jag skulle slänga in där men jag ser alla parter som vinnare i den här dealen. Norrportens ägare får bra betalt samtidigt som de blir ägare i Sveriges bästa fastighetsbolag och indirekt kvarstår som ägare till Norrporten. Castellums ägare får i ett nafs högre resultat per aktie och en starkare outlook. Det är ett väldigt fint fastighetsbestånd man tar in och därtill samordningsvinster lär det bidra till stadigt ökande vinster framledes. Castellum och Norrporten blir tillsammans starkare, de har mycket erfarenhet och kunskap att dela med sig av.
Jag sticker ut hakan och kallar detta en superdeal för Castellum och AP-fonderna. AP-fonderna äter kakan men behåller ändå en del av den, de får bra betalt. Castellum köper en fin fastighetsportfölj med god långsiktig potential och de finansierar det till stor del med eget kapital vilket håller dem fortsatt finansiellt starka och öppna för fler förvärv.



Disclaimer: Jag är toklång i Castellum. Äger den nu och kommer teckna i emissionen.


Castellum Q1-rapport 2016


Idag släppte Castellum sin q1-rapport men den stora snackisen blev något helt annat. Di.se fullkomligt pumpade ut rubriker om att Castellum skall förvärva Norrporten och att info skall komma idag o ditten och datten. Detta ledde till att Castellumaktien handelsstoppades på förmiddagen innan rapporten ens kommit ut.

Jag är osäker på vad jag skall tycka om det här men jag lutar åt att jag inte alls tycker det här är bra eller seriöst av Dagens Industri. Det är rykten de pumpar ut i etern och de gör det på ett kraftfullt sätt ala Svensk Damtidning för att locka läsare.
Jag tycker att "Svensk Damtidning", en Ding ding värld och liknande tidningar är skräp.
Nej, här är Dagens Industri alldeles för k*ta på att brejka någon sorts news, att vara först ut.

Affären som DI vill brejka har vi hört om förut och att Castellum tittar på att genomföra den. Nu väntar vi på fakta och skvaller från svensk industri err... jag menar Dagens Industri undanbedes.

Nog om det, till rapporten.

Castellum redovisade ett förvaltningsresultat om 366 miljoner kronor vilket betyder en tillväxt om 8%. Kvartalet har belastats med engångsposter om 13 miljoner kronor för pågående affärer och omorganisation. Exklusive dessa är tillväxten 12%.
Visst är 8% tillväxt bra men marknaden hade nog högre förväntningar, bortåt 13% tillväxt var väntat och jag kan tänka att diverse engångskostnader till viss del kan vara inräknat dessutom.

Nettoinvesteringarna uppgick till 2 442 Mkr (1 039) varav 335 Mkr (295) avsåg ny-, till- och ombyggnationer, 2 110 Mkr (822) förvärv och 3 Mkr (78) försäljningar. I investeringarna ingår förvärv av resterande 50% av aktierna i CORHEI Fastighets AB (f d Ståhls) med ett fastighetsvärde om 2 083 Mkr.
Den högre förvärvs och investeringstakten är positivt och något som ingjuter tro på fortsatt god tillväxt.

I bokslutet uttalade sig VD Saxborn på ett sätt där han mer eller mindre utlovade minst 10% tillväxt på helåret 2016. Jag tror att de kommer leverera på det, vore en stor besvikelse och minskat förtroende om de inte levererar. Och då skall det vara riktiga 10% utan engångsposter!

Om inte Castellum varit handelsstoppad tror jag nog att den skulle backat på den här rapporten men det är svårt att spå hur marknaden reagerar. Det kan tolkas olika och jag som liten småsparare har inte hundra koll på vad marknaden faktiskt förväntar sig. Jag har en god aning samt lite data från analytiker dock.

Under tiden jag skrivit detta inlägg har Castellum släppt pressmeddelande om köp av Norrporten. Jag skall spana på det nu. Antingen uppdaterar jag detta inlägget eller så blir det ett nytt om affären.

Länk till Avanza med mer info om rapporten samt ryktena om köp av Norrporten


Börsveckan preferensaktier "special"

I senaste numret av Börsveckan har de något utav en preferensaktiespecial.
De går igenom många olika preffar och ställer upp dem på ett bra sätt med olika nyckeltal bla täckningsgrad av utdelningen som är viktigt i ett riskperspektiv.

Föga förvånande är deras favorit SAS preferens, den är ett riktigt bra case med hög direktavkastning och sannolik inlösen om ett par år. Nu handlas den några tior över lägsta inlösenkurs om 525 kr men det är ändå ett bra case även om man kalkylerar en kursförlust på cirka 20 spänn vid inlösen om några år.

Börsveckan är inte alls lika positiva till bostadsutvecklarna som tex Alm Equity preferens, Oscar Properties, Tobin properties.

En annan preff de gillar är Victoria Park preferens.

Jag äger bla Alm Equity preferens, Oscar Properties preferens och inte minst: SAS preferens. SAS preffen är faktiskt mitt största innehav bland preffarna i min väska, det är som sagt ett väldigt fint case.

Tidningen Börsveckan kommer som namnet antyder ut veckovis och även om de har lite väl stort fokus på bettingbolag tycker jag att det är en väldigt bra tidning. De har sunda tankar och bra analyser. Så klart gillar jag en sådan genomgång som denna preferensspecial =)
Man kan ladda ned ett provnummer av tidningen gratis, med lite tur kanske man får veckans nummer med preffspecial. Kolla in deras sajt: http://borsveckan.se/ 


Besikta köper konkurrenten ClearCar

ClearCar är besiktningsföretaget som tidigare i år fick sitt tillstånd indraget och kort därefter fick det i retur i vart fall temporärt. Besikta som ägs av industrigruppen Volati betalar 40 miljoner kronor, 10x EBITDA för ClearCar och sina 80 stationer.
En affär som sannolikt blir win win. Nuvarande ägare stod inför risken att missta tillståndet. Prislappen har blivit därefter och Besikta behöver nog inte oroa sig särskilt kring tillståndet. De har erfarenhet och bra rutiner, ClearCar kommer integreras i Besikta.
Tillsammans har de cirka 27% marknadsandel och blir näst störst på marknaden för besiktning. Före Opus och bakom Svensk Bilprovning som är störst på knappa 30% marknadsandel.

Sannolikt ett bra kompletteringsförvärv för Volati och dess innehav Besikta. Man visar att man är snabbrörlig när det gäller. ClearCar fick problem och Volati var snabbt framme och tog möjligheten att förvärva sitt dotterbolags konkurrent.

Disclaimer: Jag äger Volati preferens.


Enfastighetsbolag Inte lindat i bomull

Jag får ofta frågor om enfastighetsbolagen, Saltängen, Delarka, Kallebäck, Torslanda och allt vad de heter. Det är från läsare som lockas av den höga direktavkastningen. För en stund sedan svarade jag på senaste frågan och jag tänkte att jag publicerar det även som ett separat inlägg för alla att se samt för egen del så kan jag länka till detta i framtiden som svar på dessa frågor.

Så här kommer det, utan sugar coating:

Saltängen och alla andra fastighetsbolag som bara äger en fastighet är skitbolag. I flera fallen existerar de enkom för att inget seriöst bolag velat köpa fastigheten. Ibland är det så att de kommer från ett större bolag på ett eller annat sätt för att de ej fått sålt fastigheten och de vill frigöra sig från risken.

Ett långt kontrakt är absolut ingen garanti. En stor och stark hyresgäst kan välja att när som helst flytta sin verksamhet. Med risken att betala hyra för en tom lokal. Kanske blir det tvist och det tar lång tid att lösa. Skitbolag med bara en fastighet har ju inget kassaflöde om hyresgästen inte betalar hyran. Kan tänka mig att det inte är ovanligt att ev hyra betalas efter en tvist är löst, med ränta förstås. Poängen är att det lilla skitbolaget med bara en fastighet har inte cash flow att överleva en tvist kanske.

Anta en ljusare out come: Hyresgästen väljer att flytta men betalar glatt hyran till kontraktet löper ut. Vad är värdet på den fastigheten då? Hur lätt är det att hyra ut en specialfastighet till en ny kund? Hur lätt är det att sälja den här knepiga fastigheten utan kassaflöde?
Allt har ett pris och man skall räkna med att det är lågt på en sådan här fastighet.

Nej, ren skit. Usch och fy.

Och by the way. sök ingen tröst i ägarboken. Kanske är hyresgästen delägare, kanske är ett stort fastighetsbolag eller en stor fastighetsfräsare delägare. Det finns ingen trygghet i det. De klipper navelsträngen utan att blinka när det gäller så här små skitbelopp.

Oscar Properties pref serie B erbjudande allmänheten

Som jag pratat om nyligen kommer nu det väntade erbjudandet till allmänheten och det är ett litet erbjudande där man tar in endast 25 miljoner kronor. Tydligt designat enkom för att få ägarspridning som är ett krav för att få vara noterat på Stockholmsbörsen.
Bakgrunden är att man redan emitterat den här preffen till stora institutionella placerare och utlovat en notering. Detta skedde nyligen och man meddelade att man ansökt om notering av preffen. På den vägen var det uppenbart att ett erbjudande till allmänheten var förestående.

Preffens stats:
Teckningskurs: 500 kronor
Utdelning: 35 kronor vilket ger 7% direktavkastning
Inlösen: 550 kronor på bolagets begäran tidigast 2017. Här kommer dock något som gör denna unik bland de svenska preffarna: Man kan själv begära inlösen i mars månad varje år, då får man 500 kronor utbetalat på sommaren efter stämman. En feature som bör hålla uppe kursen på aktien.
Teckningsperiod: 22-28/4
Beräknad första dag för handel: 16/5

Får jag möjlighet tecknar jag men jag räknar inte med någon vidare tilldelning, det är som sagt bara 25 miljoner de skall ta in så det lär bli fight om aktierna. Avanza är samarbetspartner i erbjudandet så jag räknar med att få erbjudande att teckna aktier.


Spenderbrallorna på.

Spenderbrallorna är på, igår och framförallt idag har jag shoppat aktier.
Som jag hoppats och trott backade Skanska mer än utdelningen. Jag köpte lite igår också men framförallt idag när den handlades utan rätt till utdelning. Det blev avslut ganska tidigt på dagen och jag lade sedan in nya orders till lägre och lägre kurs.
I efterhand visade det sig att jag var lite för het på gröten och aktien backade än mer än mitt lägsta köp och snittet för dagen.
Inget jag är ledsen för, jag har köpt ett fint bolag till ett rimligt pris och imorgon kan jag förhoppningsvis köpa än mer till lägre kurs än jag pyntade idag. Skanska backade mer än dubbla utdelningen idag och stängde på 166,7 kronor. Antaget en utdelning om 7,85 kronor nästa vår ger det en direktavkastning om 4,7%.

Både idag och igår blev det också fler Handelsbanken. Flera avslut under 100 kronor blev det. Imorgon hoppas jag på avslut på 98 kronor. Antaget en utdelning om 6 kronor nästa vår ger en direktavkastning om 6,1%

Jag har utnyttjat krediten till köpen. Egentligen hade jag bestämt mig för att spara krediten till Oscar Properties nyemission som jag väntat mig vilken dag som helst... Ikväll kom pressmeddelandet och jag skall nu sätta mig och läsa om den.



Image courtesy of posterize at FreeDigitalPhotos.net

Holy Cow brgr´s & stuff

Nyligen var jag med fru petrusko och åt på restaurangen Holy Cow i Göteborg och som namnet antyder är det främst burgare på menyn. Vi bokade bord och dök upp i god tid. Medan vi åt var det väldigt många spontanhungriga som fick vända i dörren då det var fullt.
Onekligen ett populärt ställe.

Jag åt en burgare som hette Spicy Cow och jag adderade guacamole på den också. Den var supergod men klart värt att nämna är pommes fritesen som verkligen var något speciellt. De såg ut att vara gjorda på oskalad potatis, lagom tunna, krispiga och bara SÅ goda.

Länk till restaurangens websida: http://www.holycowburgers.se/index.html

Så till något börsrelaterat: När jag satt där och tittade på den fina hamburgaren kom jag att tänka på en inte lika bildskön burgare; nämligen McDonald's och närmare bestämt bolaget och dess aktie.

Jag ägde MCD ett antal år men sålde för två år sedan när det gick lite knackigt. Knackigt och tufft har MCD varit med om flera gånger och de är faktiskt kända för att komma tillbaka med kraft, ännu starkare.

Well, jag sålde mina hamburgeraktier kring 97 dollars och nu har den dragit iväg till drygt $127, en uppgång på cirka 30%. Dessutom har de sjösatt ett fett återköpsprogram och aviserat fina utdelningshöjningar i ett program som löper några år framöver.

Jag har egentligen aldrig tappat tron på bolaget och dess verksamhet. Som jag brukar säga till de som menar på att MCD blir obsolet och att det är nyttigare mat som gäller i framtiden: McDonald's anpassar sig efter marknaden. När det efterfrågas andra alternativ kommer de erbjuda det som marknaden kräver.

McDonald's är ett fint bolag och med facit i hand skulle jag ju inte ha sålt, fail av mig. Huvudsaken är att jag lärde mig något av det, att inte sälja bra bolag och försöka köpa tillbaka billigare. I ungefär samma tid sålde jag Axfood och Betsson då jag tyckte att de var dyra och tänkte att jag köper dem åter till lägre pris. De har stigit ännu kraftigare sedan jag sålde.
Bra bolag fortsätter oftast vara bra bolag!

En annan aktierelaterad grej jag tänkte på när jag åt på restaurangen var Nike skor. Tjejerna som jobbade där hade allihop färgglada löpardojor från Nike, såg bekvämt ut. Klart jag önskade att det hade varit The North Face skor, aktieägare i VFC som jag är.


H&M rapport Q1 2016

Hennes & Mauritz släppte idag rapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret, för perioden 2015-12-01 till 2016-02-29.
Det var överlag en bra rapport med ett rörelseresultat på 3270 miljoner, knappt 200 miljoner över förväntan. Omsättningen på 43691 miljoner var känd sedan tidigare och det var marginalen som var högre än analytikernas prognos.

Man fastslog planen att öppna cirka 425 butiker i år och nu i april öppnas bolagets 4000:e butik, i Indien. En accelererad lansering av onlineförsäljning meddelades också med plan på flera nya intressanta marknader den närmsta tiden. Onlineförsäljningen utvecklas väl och bidrar snabbt med ökad omsättning och vinst. Totalt 11 st nya marknader kommer onlinehandeln lanseras på under 2016 varav bla: Sydkorea, Japan och Kanada, starka marknader!

Mars månads försäljning var sämre än väntat men totalt sett tolkades dagens information positivt och aktien stängde +5,43% på 279,6 kronor.
Det goda resultatet i Q1, den höga expansionstakten mm gav marknaden stärkt tro på helårsresultatet. Det är en god outlook H&M visar upp i dagens rapport.


Rapportsäsongen Q1 är här

Knappt har bläcket i boksluten torkat och vips är rapportsäsongen igång igen.
Nu börjar bolagens rapporter för första kvartalet dimpa in.
Igår kom Industrivärden och idag kommer H&M med rapport.

Av mina intressebolag kommer rapporterna i april enligt nedan:

14/4 Castellum
20/4 Handelsbanken
20/4 ABB
21/4 Tele2
26/4 Atlas Copco
28/4 Fortum

Analytikerna har inför rapporterna justerat ned prognoserna generellt och nu gäller det att bolagen kommer in enligt förväntan. Rapportmiss nu kommer sannolikt straffas hårt. Det är inte upp till bolagen att behaga analytikerna utan det ligger på analytikerna att ha rätt.
Marknaden har dock värderat bolagen efter de här prognoserna och stämmer de ej är omvärdering att vänta.

En rapportmiss ett enstaka kvartal oroar mig inte. Är det ett fint bolag och jag tror på det på lång sikt ser jag kortsiktiga kurssvängningar som köpmöjlighet, nästan som rea. Häromdagen backade tex JM ganska kraftigt och då tittade jag lite extra på den. Det blev inget köp utan jag hoppas på bättre möjlighet längre fram, däremot köpte jag Skanska som också droppade en del. Skanska hade jag sedan tidigare planer på att ta in som nytt innehav i portföljen så när fint läge uppstod slog jag till.


Mina senaste köp

Igår fick jag in utdelningen från Alm Equity preferens på depån så jag var laddad med likvider inför dagens nedgång. Börsen backade cirka 2% idag och flera bolag betydligt mer än så.
Jag passade på att köpa i nedgången och tyckte det bjöds på såpass hyggligt läge att jag även använde min kredit och köpte lite extra.

Det blev Handelsbanken A på 100,5 kronor vilket jag tycker är en klart rimlig kurs för det bolaget. Förhoppningen är att den skall backa än mer så jag kan köpa till än lägre värdering. Är det lite skakigt på börsen framöver tror jag den droppar under 100 kronor.

Mitt andra köp blev ett nytt portföljbolag och äntligen har jag Skanska och bygg i portföljen. Jag tog i lite mer än jag brukar när jag går in i ett innehav när jag köpte Skanska B på 180,2 kronor. Den handlas utan utdelning i övermorgon varpå man kan dra av 7,5 kronor från priset om man nu vill se det så.
Jag hoppas och tror att Skanska kommer backa mer än utdelningen när den är tagen varpå jag siktar in mig på att köpa till än lägre kurs framöver.
Urbaniseringstrenden lär hålla i decennier och på den är Skanska en vinnare. Den här sektorn tror jag stenhårt på och jag skulle vilja få till en lite större viktning av Skanska än vissa andra av mina innehav. Ungefär som Atlas Copco som väger kring 6% tänker jag mig. Jag kommer köpa regelbundet i Skanska en tid framöver, ju mer de backar desto snabbare kommer jag köpa.



Fördelning portföljen Q1 2016

Jag får ofta frågor om fördelningen i min portfölj och jag lägger upp bilder och info likt detta inlägg då och då. Jag har inte en fast sida med denna info då jag inte skulle hålla den uppdaterad. Därför har jag valt att göra så här, jag har min "fasta" sida med mina innehav och ibland skriver jag ett inlägg likt detta med info om fördelning.

Under en tid har jag fokuserat på riskspridning i form av fler innehav/branscher samt indexplaceringar. Blickar jag framåt så kommer jag fortsatt köpa mer i indexfonden Xact OMXSB Utd, jag kommer ta in några nya innehav samt öka i Handelsbanken som är relativt nytt. Visst kommer det bli fler affärer utöver dessa men detta är mina planer kring just riskspridning.

Branschfördelningen i portföljen ser ut enligt bilden.
Jag fokuserar på att öka Index, Finans, Hälsovård och Industri.
Skanska är ett bolag jag gärna vill äga och har planerat att köpa. De är verksamma inom bygg som jag tror mycket på och vill ha exponering i väskan. Tar jag in den kategoriserar jag in den i Industri.

Fastighetsbolag väger tungt och det är jag inte det minsta orolig över. Det är en stabil och pålitlig tillgång som ökar i värde över tid. Kortsiktiga svängningar kan förekomma men bekommer mig ej.

Valutafördelningen är cirka 20% dollar, 2% Euro och 78% Svenska kronor. Jag är lite försiktig till att öka exponeringen mot dollar då det kan ge allt för stor variation i erhållna utdelningar. Således tänker jag på att inte köpa för mer än 20% i dollar per månad. Euro har jag inget emot att öka exponering mot och förhoppningsvis blir det så framgent då jag är sugen på att köpa finska Sampo.


Vans store Göteborg

Härom dagen besökte jag Vansbutiken i Göteborg. Enligt en artikel jag googlade fram på nätet är detta den största Vansbutiken i Europa och det verkar rimligt. Det är ju ingen gigantisk butik men med tanke på att de bara har ett enda varumärke så är den nog ganska stor.
Jag var där inne en god stund och under hela tiden var det flera kunder som tittade, provade, köpte. Fick intrycket att det var god ruljans där.
I en fin monter såg jag de där snygga blå/vita skorna som finns i en Tony Alva special edition, superläckra.
Butiken erbjöd ett väldigt stort sortiment av Vans olika kläder och prylar som skor, solglasögon, byxor, tröjor, skateboards, väskor mm.
Själv passade jag på att köpa ett par nya sneakers. Jag gillar varumärket Vans sedan tidigare men det är extra roligt att shoppa nu när jag äger VF Corp, bolaget som äger varumärket Vans ihop med flera andra kända märken.
VF Corp äger även The North Face, Timberland, Lee, Wrangler mfl.
Fantastiska varumärken och ett underbart bolag. VF Corp har höjt utdelningen i över 40 år i följd och med en låg utdelningsandel och god potential lär de fortsätta höja.

Jag hoppas och tror att jag fortfarande äger VF Corp om 30 år. Deras produkter kan jag se mig själv använda även de om 30 år.
På skofronten är jag inte färdigshoppad utan planerar faktiskt att köpa ett par nya löparskor från The North Face. Jag springer främst i skogen och de har ett par som verkar riktigt fina till ändamålet.

För mer info om VF Corp rekommenderar jag mitt tidigare inlägg om bolaget. Det har någon månad på nacken men är lika aktuellt. http://petrusko.blogspot.se/2016/01/nytt-innehav-vfc-fina-varumarken.html


Q1 2016, slog index med drygt 4%

Tiden går fort när man har roligt och även om det känns som om året precis har börjat så är nu kvartal 1 i böckerna. Inklusive utdelningar blev facit för börsen minus cirka 3,5%.
Mitt eget resultat landade på +0,9% och det är ju förvisso inget att hoppa högt över men det är en tuff period vi gått igenom och det är drygt 4% bättre än index. Klart godkänt i min bok i vart fall.

Varför har jag lyckats slå index då?
Ja, det är lite olika faktorer som spelar in. Jag har flera amerikanska innehav som gått bra och jag har gjort flera bra köp under kvartal 1. Tex lyckas jag skopa in ETF:en SDIV från Global X till ett bra pris i februari och den har avkastat väl över 10% sedan dess. Mitt tredje största innehav Realty Income har gått urstarkt med en avkastning kring 22% inklusive utdelningar.
Under kvartal 1 har man kunnat köpa preferensaktier till lägre kurs än nuvarande nivåer. Jag brukar bygga upp en position med regelbundna köp men likt mitt köp i SDIV klippte jag in hela sizen vid ett tillfälle när jag tog in Klövern preferens i väskan igen.

Utdelningen som hade X-datum 30/3 har förvisso inte kommit in på depån än men den är ju tagen så att säga så låt mig räkna in den och mena på att Klövern gett mig cirka 7% sedan köp i februari.

En annan preff där jag gjort en fin affär är Volati där jag köpt vid flera tillfällen ända ner till kursen 88,5 kronor. Med facit i hand skulle man ju krämat på ordentligt där men det är alltid lätt att vara efterklok eller hur. Nära 13% är kursuppgången på de jag köpte till 88,5 kronor.


Jag har fler innehav som gått bra och fler lyckade köp men nu tänkte jag nämna ett innehav som dragit ned portföljen. Det är ju så att sällan utvecklas alla innehav i en bred portfölj åt samma håll. Hennes & Mauritz som är mitt näst största innehav har backat drygt 10% och det drar ju ned portföljen rejält eftersom den väger så tungt. Min syn på bolaget har inte ändrats, aktiekurser rör sig upp och ned av många olika orsaker, det är inte enkom så simpelt att det går dåligt aktien backar, det går bra aktien stiger. H&M har fortsatt stor potential på många års sikt. Potential på nya marknader, nya butiker på befintliga, de kan växa länge till.

Men låt oss nu avsluta det här inlägget med något positivt. Här kommer affären jag är mest stolt över. I januari köpte jag ett jättefint bolag till ett bra pris. Amerikanska VF Corp som äger fina märken som LEE, The North Face, VANS mfl. Bra produkter och varumärken jag gärna använder själv och bolaget har fina nyckeltal.


Jag prickade in en superfin entry och jag såg att det var ett bra läge varpå jag åter köpte hela sizen på ett enda köp.

VFC som är tickern för bolaget har höjt sin utdelning i över 40 år och utdelningstillväxten är fenomenal! De lär fortsätta höja utdelningen men jag vågar inte hoppas på lika kraftig tillväxt.

Nästan 20% avkastning har VF Corp gett mig sedan köpet i januari, det är jag jättenöjd och glad över men jag är även glad och stolt att vara ägare till ett jättebra bolag.

Nu är vi inne i kvartal 2 och det vore kul att slå index även detta kvartal. Vi får se hur det går. Det jag spanar på att köpa den närmsta tiden är bla ABB, Handelsbanken, Skanska, Xact OMXSB Utd, Oscar Properties preferens.


Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...