Aktier köttbullar och brunsås

Igår lagade jag och fru petrusko en mäkta fin familjemåltid, köttbullar med potatis och brunsås.
En storfavorit för alla familjemedlemmar inte minst för mig själv. Två stora portioner satte jag i mig varpå det blev att ligga i soffan och kippa efter andan en timma efteråt.
Nu backar vi dock bandet till själva tillverkningen av denna fagra måltid.

Jag ansvarade för lingon, ärtor, potatis och gurka, min fru resten. Grönsakeriet, lingona inkluderade är ju inte rocket science varpå jag snabbt löste den pucken. Efter detta har jag och min fru vitt skilda versioner av det hela.
Med min smartphone i högsta hugg följde jag börsen som steg kraftigt. Inga av mina orders jag hade inne sedan tidigare var i närheten av avslut.
Lite suktade jag efter Volati preferens och tänkte mig få ett knippe på 95 riksdaler men det var för hett börshumör och aktien handlades till 96,75 kronor som lägst.  Intressant i sammanhanget är att det omsattes drygt 13000 st aktier och högst betalt var 97 kronor. 39 st avslut totalt och de skedde alltså i spannet 96,75-97 kronor. Någon via Handelsbanken stod för nästan hela alla avslut på köpsidan.

Apropå Handelsbanken så vart det den jag följde närmre istället för Volati. Jag har planerat öka regelbundet i Handelsbanken och på dryga 104 kronor är den inte så tokig. In med en order och sedan sitta och stirra på orderdjupet blippa upp och ned. Samtidigt hängde jag med på twitter och kollade läget på bloggen.

Här någonstans vaknar jag upp ur börssurret av att min fru är märkbart irriterad på mig. Tydligen har hon sagt till mig otaliga gånger att börja med potatisen varpå jag "drömmigt" svarat ja eller ja ja...
Jag kollade ju bara telefonen lite snabbt...
Nu var det dags att skala potatis och se glad ut. Det tog två timmar att göra mat och skuldfri till det är jag ej.

Där låg jag i soffan, duktigt mätt med telefonen i högsta hugg igen. Min köporder på Handelsbanken hade gått till avslut.


Det viktigaste du har läst, köpa dyrt och sälja billigt!

Jag har flera gånger påtalat det svåra i att tajma börsen, köpa billigt och sälja dyrt är ju devisen. Att statistiken påvisar att vi i praktiken gör tvärt om har inte ens det gett gehör. När jag skrivit i dessa termer har jag ofta fått kommentarer om att jag har fel och att det gäller andra inte "mig", det är enkelt att tajma börsen osv. Ni har fel! Ju förr man kommer underfund med detta desto bättre. På börsen är tiden din vän.

Om det vore enkelt att tajma börsen, att köpa billigt och sälja dyrt skulle vi ju alla vara börsmiljardärer eller hur!

Avanza har bloggat och skrivit om just det här, att vi köper dyrt och säljer billigt. De backar upp det hela med fina diagram och statistik. Läs deras inlägg, läs det noga. Lär dig av det och det kan vara det viktigaste du gör i ditt liv som aktiesparare. Här är länk till inlägget, läs det, du bara måste! http://blogg.avanza.se/avanza/kop-billigt-och-salj-dyrt-latt-i-teorin-men-svart-i-praktiken/#rubrik

Jag förespråkar att köpa regelbundet i sunda bra bolag. Billiga indexfonder är ett utmärkt alternativ, Warren Buffett rekommenderar gemene man just detta. Eftersom så få lyckas att slå index på lång sikt ger det den bästa avkastningen att spara i billiga indexfonder. Avanza Zero är ett jättebra alternativ helt utan avgift, den följer OMXS30. Min favorit är den börshandlade fonden Xact OMXSB Utd, den följer ett bredare index på bortåt 100 bolag och avgiften är låga 0,15%.


Sampo

Det är flera år sedan jag upptäckte finska Sampo, ägare till bla försäkringsbolaget if och Nordea bank. Jag har alltid gillat bolaget, de äger ett mycket fint försäkringsbolag i if och nordens största bank, Nordea är ju ganska nice också.
Nu närmar jag mig att få tummen ur och faktiskt investera i Sampo. Den är inte billig i ett historiskt perspektiv där både utdelningsandel och p/e tal är på toppnivåer.  Jag vill inte påstå att den är dyr heller relativt andra bolag i sektorn samt börsen i helhet.
I bilden ovan finns diverse nyckeltal, bla utdelningsandel och p/e som jag nämnde.
Som ni kan se i tabellen så har utdelningen stigit stadigt på fem års sikt. Snittprognosen hos SME direkt är att utdelningen fortsatt kommer stiga de närmsta åren, 2,3€ är prognosen för nästa vår.

Nu är utdelningen på 2,15€ och X-datum för den är 22/4. På kurs kring 42€ är direktavkastningen 5,1%. Om utdelningen blir 2,3€ nästa vår ger det en utdelningstillväxt om 7%, det är långt under snittet men rimligt med tanke på lägre väntad vinsttillväxt och att utdelningsandelen redan ökat kraftigt.
Sampo har fokus på utdelning och att vara ett bra "utdelningsbolag", så här ser utdelningspolicyn ut:


Jag äger alltså inga Sampo men spanar på att börja köpa på mig ett gäng.

Aktien är noterad i Finland och man köper den enkelt och billigt via Avanza eller Nordnet.
Något man skall tänka på är att det dras utländsk källskatt på utdelningen även i ett ISK eller en kapitalförsäkring. Utländska innehav skall man alltid ha i en kapitalförsäkring därför att via den får man tillbaka hela skatten. I ett ISK kan man få tillbaka viss skatt men det är många snåriga regler och stor risk att man inte får full återbetalning. Läs mitt inlägg på ämnet för lite mer info, vill du fördjupa dig än mer finns där även en länk till Skatteverket.


5 olika ETF:er för investering i Kina

Kina har växt snabbt i många år och det lär fortsätta framöver, landet kommer vara störst på det mesta på sikt. En ekonomisk supernation. Många kineser får snabbt en högre levnadsstandard och med det ökar trycket efter banktjänster, bilar, läkemedel mm.
Att placera en slant i Kina är sannolikt många lockade av men hur och vad skall man välja?

Här kommer 5 olika börshandlade fonder (ETF:er) med inriktning Kina. Dessa handlas på amerikanska börsen och går utmärkt att handla hos Avanza och Nordnet.

Guggenheim China All-cap ETF
Ticker: YAO
Avgift: 0,7%
Direktavkastning: Cirka 4,1% på kurs $22,95
Inriktning: Följer ett brett index, inga innehav väger mer än cirka 5%. Alibaba, China Mobile mfl.

Global X China Consumer ETF
Ticker: CHIQ
Avgift: 0,65%
Direktavkastning: Cirka 5,7% på kurs $10,89
Inriktning: Äger konsumentbolag. Kläder, mat, fordon mm.

Guggenheim China Real Estate ETF
Ticker: TAO
Avgift: 0,7%
Direktavkastning: Cirka 5,6% på kurs $18,83
Inriktning: Fastigheter.

iShares MSCI China Small-cap
Ticker: ECNS
Avgift: 0,62%
Direktavkastning: Cirka 4,1% på kurs $40,64
Inriktning: Småbolag.

iShares China Large-cap
Ticker: FXI
Avgift: 0,73%
Direktavkastning: Cirka 3,4% på kurs $33,01
Inriktning: 50 största bolagen på Hong Kong Stock Exchange.

Mina två favoriter av dessa är CHIQ från Global X med inriktning på konsumentbolag, ett play på urbanisering och ökat välstånd. Den andra favoriten är TAO från Guggenheim med inriktning fastigheter.
Man bör vara långsiktig vid placering i Kina, aktiemarknaden är volatil och det kan dippa och dröja länge innan kursen är på de nivåer man köpte till. På lång sikt jämnar nog det där ut sig. Kina kommer växa i många år till, framförallt är det många kineser som får det bättre och har möjlighet att köpa ett fordon, medicin, fastighet osv.

 

Är det krångligt att byta bank?

Jag har idag Länsförsäkringar bank för att betala räkningar och får alltså in min lön där. Nu funderar jag på att byta bank och kollar på Handelsbanken.
En av anledningarna att jag vill byta bort länsförsäkringar är att de inte har stöd för direktbetalning eller vad det det kallas, det är de stora bankerna som har det, Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea tror jag.

Jag är lite skraj för att göra bytet och anledningen är att jag inbillar mig att det är krångligt. Funderar på om jag tex måste göra om mina autogiron till diverse företag, WWF bla.

Har du bytt bank, hur var det?

Har du Handelsbanken, är deras internetbank bra? Betala räkningar framförallt.

Jag är mycket tacksam för feedback.


Heba Fastigheter, starkt och försiktigt

Heba är fastighetsbolaget som äger bostadsfastigheter på bra lägen i Stockholmsregionen. Just bostadsfastigheter är den fastighetstyp som har lägst risk. Detta på grund av sitt pålitliga kassaflöde. Om en hyresgäst säger upp sitt avtal är lägenheten snabbt uthyrd igen och på många orter i landet är den uthyrd och inflyttad inom ett dygn efter hyresgästen flyttat ut.
Den bästa marknaden, ur ett ägarperspektiv är Stockholm med en mycket stor efterfrågan på lägenheter. I dubbel bemärkelse för det är stark efterfrågan på själva fastigheterna också vilket driver på värdeutvecklingen.

Heba har en mycket stark finansiell ställning och opererar med ett mycket lågt risktagande. Belåningsgraden på fastigheterna är låga 29%.
Senast publicerat substansvärde är 113 kronor och aktien handlas därikring.
Utdelningen höjdes kraftigt från 1,3 kronor till 1,5 kronor, en höjning på dryga 15%. Direktavkastningen är väldigt låg, cirka 1,4%.

Jag ägde Heba som pojk på nittiotalet och jag tycker det är ett väldigt fint bolag. Den låga risken attraherar mig, dels i form av den låga belåningsgraden men även pga fastighetstypen bostäder.
En aktie med låg risk, något för den försiktige. Heba kommer sannolikt inte hänga med upp i börsrallyn men står sig nog bättre i börsras. I spåren av den historiskt låga räntan har värdet på Hebas fastigheter stigit kraftigt och gett aktiekursen en skjuts uppåt. Med räntan på bottennivåer redan kan man utesluta samma kraftiga värdestegring i närtid men stiga kommer det fortsatt att göra. Heba agerar på Sveriges starkaste marknad på riktigt bra lägen. På denna marknad är bostadsbristen redan stor och på flera års sikt ser det ut som den kommer bli större.
Heba och andra aktörer i branschen bygger nya bostäder men det är långt ifrån tillräckligt för att komma ikapp efterfrågan.

Värderingen av fastighetsbolag har varierat över tiden, att handlas med substansrabatt till att vid några tillfällen handlas med premie. Just nu värderar fastighetsbolagen historiskt högt på börsen, samtidigt som deras fastigheter också värderas högt. På kort sikt är detta en faktor som drar upp risken i investeringen. Det kvittar ju hur bra och välmående Heba är om marknaden bestämmer sig för att värdera fastighetsbolagen lägre. På lång sikt behöver man nog inte oroa sig så mycket över detta dock, det jämnar ut sig över tiden och Heba lär fortsätta öka sitt förvaltningsresultat och vara ett välmående starkt bolag.

Sett till verksamheten och den låga risken i bolaget skulle jag väldigt gärna äga detta. Den låga direktavkastningen är nöten för mig som utdelningsinvesterare. Well, jag har ju mjuknat en hel del på den punkten de senaste 10 åren och kan tänka mig allt lägre direktavkastning om det är ett riktigt fint bolag med utdelningstillväxt. Heba har ingen klockren utdelningshistorik med några mindre sänkningar men den långsiktiga trenden är ändå stigande. På fem år har den stigit 36% från 1,1 krona år 2010.

Heba är ett jättefint bolag med låg risk på lång sikt. Något att titta på för den defensive, den som inte vill ta så stor risk alltså.

(En liten parantes; En eventuell fastighetsbubbla är ej relaterat med fastighetsbolagen noterade på börsen. Den gäller villor och bostadsrätter. En bubbla påverkar inte Heba mer än det påverkar tex Axfood.)



Spenderat lönen

I torsdags kom lönen in på kontot och jag har bränt pengar på det allra viktigaste; köpa aktier.
Tråkiga räkningar betalar jag nästa vecka.

Som vanligt hade jag på förhand funderat mycket och bestämt mig för vad jag skulle köpa.
Jag ökade i Johnson & Johnson som nu väger cirka 4% i portföljen. Just nu är planen att komma upp i en vikt om 5-6%. Det är ett superfint bolag med stadig utdelningstillväxt och jag har egentligen inget emot att denna skulle väga än tyngre.

Det blev även fler aktier i ABB som nu väger nästan 2% i väskan. Jag skall göra ett litet köp till i den så är jag för tillfället nöjd med viktningen där. Jag tror på bolaget på lång sikt men dess roll i portföljen är riskspridning och utdelningstillväxt och jag har fler sådana här som väger 2%, VF Corp tex.

Sist men inte minst, jag ökade i indexfonden Xact OMXSB Utd. Den börshandlade fonden som betalar utdelning. Den här väger cirka 5% och jag har för avsikt att öka betydligt mer. Det här är en mycket bra riskspridare och risksänkare i portföljen. Jag har inte satt ett tak för hur mycket denna får väga i portföljen. Rent filosofiskt kan jag tänka mig en viktning som gör den till mitt största innehav. Det enda negativa jag har att säga om den är att utdelningen kan svaja över åren. På lång sikt är utdelningen dock stigande precis som för börsen i helhet men enstaka år med sänkning kan förekomma. Jag är stark förespråkare av bolag som stadigt höjer varje år, så kallade Dividend Aristocrats. Nu har jag dock lärt mig acceptera det faktum att utdelningen kan komma sänkas, den här placeringens övriga features väger upp det mer än väl.

Kommande veckor trillar det in en del utdelningar och utöver fler i de jag nämnt ovan planerar jag att köpa aktier i Skanska. Jag saknar byggsektorn i portföljen och tror starkt på Skanska som är en vinnare på urbaniseringen world wide.


Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net


Mitt val i byggsektorn

Jag tror på byggsektorn på lång sikt och jag väljer att satsa på Skanska som agerar ute i vida världen, Europa och Nordamerika i huvudsak.
Blickar man bakåt över flera decennier ser man en stor demografisk förändring och det är nog bara i sin linda, urbaniseringen är här på allvar nu. Jordbrukssamhället är passé och världen över koncentrerar vi oss allt mer i stora städer.
Det behöver byggas vägar, skolor, sjukhus, lägenheter osv. Skanska tror jag är ett mycket bra innehav på riktigt lång sikt.

Igår kväll läste jag Skanskas årsredovisning till jag somnade framför datorn och det ser bra ut. Man har fokus på lönsamma projekt (framför att driva volym som kan pressa marginal hårt). Utdelningen har stigit stadigt de senaste 10 åren.

Utdelningen höjdes rejält till 7,5 kronor och betalas ut i april. På kursen 183 kronor är direktavkastningen cirka 4,1%.
Jag hoppas att den efter utdelningen tappar mer än de där 7,5 kronorna, det blir ibland så eftersom så många har fokus på den. Min förhoppning är som sagt att den skall backa mer och då siktar jag på att köpa in mig. Skanska blir ett nytt innehav i min portfölj och jag tänker mig en viktning om 2-4% på sikt.

Byggsektorn är något jag tror stenhårt på långsiktigt och jag saknar den i portföljen sedan jag sålde NCC förra året. Jag äger redan Skanska indirekt via Industrivärden men jag vill ha en tydligare och tyngre exponering mot sektorn och väljer en direktplacering också.


Avensia, ehandelsexperten i partnerskap med Microsoft



Detta är ett sponsrat inlägg
 Avensia är ett spännande litet bolag med en riktigt bra och eftertraktad ehandelslösning. Som ni kan höra i videoklippet agerar de globalt och jag ser en stor potential för dem att leverera sina lösningar till förstagångsköpare men även till bolag som redan har en ehandelslösning och är i behov av en bättre. Den senare situationen är det sannolikt väldigt många bolag som befinner sig i, jag har själv erfarenhet av det.
Något jag verkligen gillar är när VD Robin pratar i termer att de har fokus även på fysisk försäljning och att ehandelslösningen är ett stöd även för denna.
Jag har åsikter om många olika saker och när det kommer till shopping så tror jag starkt att fysisk butik parallellt med ehandel är optimalt. De butiker som kan erbjuda en riktigt bra ehandel i kombination med en fysisk butik med bra service osv, de kommer vara vinnare i framtiden. Jag tror alltså inte att ehandel kommer slå ut den fysiska handeln.

En snabb titt på siffrorna i Avensia:
Betalat utdelning i tre år.
Fin vinsttillväxt senaste tre åren.
På fem år har aktien stigit nästan 600%. Kursen är nu cirka 5,5 kronor men hur är potentialen då?

En stor engångspost boostade vinsten 2015 men de fokuserar nu verksamheten på den del med högst marginal och tillväxten är god. Jag tycker inte det är busenkelt att värdera Avensia men min slutsats är:
Sett till tillväxten, en god finansiell ställning och god lönsamhet ser Avensia billigt ut. Jag räknar även in en viss chans till uppköp, de är en framgångsrik och viktig partner till Microsoft som kanske helt sonika köper upp dem. Dock finns det risker, man är mycket beroende av två partners där Microsoft är den ena och Episerver den andra. Avensia är en mellanhand och man kan tänka att Microsoft skulle hoppa över dem och gå rakt på Episerver eller liknande. Jag får uppfattningen att Avensia gör något unikt och är en viktig, uppskattad partner. Det är sannolikt bäst för Microsoft att fokusera på det de gör bäst och låta Avensia göra det de är jätteduktiga på.
Jag gillar verkligen ett sådant här tillväxt case där man växer under lönsamhet och jag tror det här bolaget kommer leverera stigande utdelning framöver. Nu ligger utdelningen på 0,1 kronor och direktavkastningen är strax under 2%.

För den som vill veta mer finns det ett längre videoklipp: Länk till klippet hos Youtube

I samarbete med Finwire.tv


Oscar Properties ansökt om notering av nya preferens serie b

Idag skickade Oscar Properties ut ett pressmeddelande på kvällen att de fullföljer sin nyemission av preferensaktie serie b till institutionella placerare. Det här är ju inga news i sig, precis som väntat.
I pressmeddelandet står det också att de avser notera preffen och har redan ansökt om notering.

Det här betyder att vi inom kort lär se ett erbjudande till allmänheten och ytterligare en emission av fler preffar. Anledningen är att i samband med en notering finns det krav på ägarspridning och det uppfylls inte utan att man gör en emission till småspararna.
Man har redan bemyndigande från extra bolagsstämman att göra detta.

Preffen skiljer sig från den andra Oscar Properties preffen och andra svenska preffar också för den delen.
Här kommer statsen för Oscar Properties preferens serie b (i korta drag)
Utdelning 35 kronor per år. Betalas kvartalsvis
Inlösenkurs 550 kronor vid begäran av bolaget. Som aktieägare kan man begära inlösen och då får man 500 kronor.

Just den här sista biten att man kan begära inlösen gör den här unik och det är en uppskattad egenskap. Det håller uppe värdet på preffen, den lär inte sjunka nämnvärt under 500 kronor för då kan ju aktieägarna hellre lösa in den än att sälja den. Det finns lite finstilt kring detta men det är inte så värstans, det är under en period per år man kan begära inlösen. 1-31 mars varje år kan man begära inlösen och då får man pengarna i juli.


Ett erbjudande till allmänheten lär bli 500 kronor per aktie vilket betyder 7% direktavkastning. Jag äger redan Oscar Properties preferens och kommer teckna preffen av serie b om jag får möjlighet.


Handelsbanken säljrek

 ABG Sundal Collier rekommenderar sälj på Handelsbanken och idag backar aktien kring 2% hittills men dagen har ju bara börjat. Kan hända att den repar sig eller att den backar mer, oavsett tycker jag att Handelsbanken är köpvärd på mycket lång sikt.

Jag skopade in ett knippe på 105,8 kronor och är redo att köpa fler om den backar ytterligare.
Nästa vår blir utdelningen förmodligen inte under 5 kronor vilket ger en direktavkastning på strax under 5%. Nu i år pyntade de 4,5 kronor + 1,5 kronor bonusutdelning. SME direkt har en prognos om 5,87 kronor utdelning för nästa vår.
Jag blir inte förvånad om utdelningen landar på 6 kronor eller strax där över nästa vår. Något att se fram emot. Handelsbanken är mitt nyaste innehav och jag planerar att öka regelbundet till en vikt om 1-2% i min portfölj.

*Uppdatering: Det blev avslut till kurs 105 kronor också.
*Uppdatering II: Jag köpte än fler på 104,7 kronor.
*Uppdatering III: Ytterligare ett gäng på 104,5 kronor.
*Uppdatering IV: 104 kronor blev det också och där ger jag mig för dagen.


ABB fixar internet i gardinerna åt Microsoft

Microsofts fastighet i Köpenhamn är nu pimpad med det senaste och häftigaste inom avancerad fastighetsautomation från ABB (kanske en lätt överdrift men säg till om du hört fräckare grejer).

Systemet använder dagsljuset för att optimera klimatet inne i byggnaden. Markiserna är uppkopplade via Internet of Things för att kontrollera ljus och värmeinsläpp. Genom att justera belysningen och ta vara på inkommande dagsljus sparar man 20-60 % av energiförbrukningen.
Om det nu kan bli fräckare och mer inne så kallas det "the Internet of Things, Services and People (IoTSP)". Inte bara IoT alltså =)

Det här är supermodernt och verkligen något som ligger i tiden, att effektivisera för att sänka energiförbrukning. Jag äger ABB och en stark anledning till det är för att jag gillar deras verksamhet som har tiden för sig. Internet of Things, robotar, elfordon och allt vad det är.

Jag tror att ABB är ett mycket bra innehav i en långsiktig portfölj. Den här lär fortsätta höja vinst och utdelning i många år framöver.
Utdelningen är på cirka 6,5 kronor och på kursen 159 kronor ger det en direktavkastning om cirka 4,1%. Förra året delades utdelningen upp där en större del betalades ut i maj och en mindre del i juli. Anledning till detta var skattemässiga fördelar i bolagets hemvist som är Schweiz.

Länk till ABB hos Avanza med mer info om bolaget och aktien.


Lönevecka mars 2016

Ny vecka och nya möjligheter, denna veckan är det lönevecka dessutom. Nya friska fräscha pengar in på lönekontot och en god del av dem skall ju direkt vidare till aktiedepån.

Jag har som rutin att tidigt på morgonen dagen lönen kommer in på kontot så startar jag datorn och för över pengar till min depå hos Avanza. Detta innan jag gör något annat, prio på rätt saker.

Denna veckan får jag lönen på torsdag och jag räknar med att hinna föra över en slant och köpa fler aktier innan börsen tar helg. Det är en kort börsvecka nu på grund av påsk.



I vanlig ordning har jag långt gångna planer kring vad jag skall köpa, inte 100% spikat men i runda slängar har jag stakat ut hur jag skall göra om stjärnorna står rätt =)

Om ABB står en bit under 160 kronor ökar jag nog min position där. Med verksamhet som laddning av elfordon, tillverkning av robotar mm är detta ett bolag jag verkligen tror på en fin framtid. Direktavkastningen är hygglig kring 4%.

Förra veckan gick jag in i Handelsbanken och jag planerar att öka löpande i den. Om det inte blir några ABB kan det nog bli fler Handelsbanken om den handlas kring 108 kronor som mest. Står den högre kan jag vänta och hoppas på bättre läge. Jag har redan orders med 3 månader giltighetstid inne på den.

Jag skall köpa fler Johnson & Johnson och då jag accepterar kurs över $100 så spelar det ingen större roll om jag köper på 105 eller 108 dollars. Det här är ett fantastiskt bolag som jag vill äga mer utav. Går den under $100 igen så tar jag i betydligt mer när jag köper. Nu är planen att under en tid köpa varje månad.

På ritbordet har jag också tankar att komplettera JNJ med Pfizer och eller AstraZeneca. De är okej bolag med en verksamhet jag tror är bra i många decennier framöver. 1-2% vikt i min portfölj skulle dessa kunna få utgöra. Syftet är att sprida risken totalt sett i portföljen (inte specifikt i läkemedelssektorn).

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net



Pfizer

Pfizer är ett jättestort läkemedelsbolag med säte i USA. Börsvärdet är på cirka 1500 miljarder kronor, jag sade ju jättestort, 1500 000 000 000 kronor. Många siffror där. Jämförelsevis är förvisso Johnson & Johnson jättemycket större sett till börsvärde men de har ju framförallt vårdapparaterna som utgör ett stort värde också. Pfizer är ett rent läkemedelsbolag.

För 2016 väntas en vinst kring $2,29 per aktie och på en kurs om $30 ger det ett p/e om cirka 13.
Utdelningen är på $1,2 totalt på helåret och det innebär en direktavkastning om 4%. Pfizer är en pålitlig utdelningshöjare. De sänkte utdelningen i spåren av finanskrisen men innan den hade de höjt i decennier om jag inte minns fel. Efter sänkningen i finanskrisen har de höjt varje år sedan dess.
Utdelningsandelen är mycket sund om vi ställer ovan siffror mot varandra, cirka 52% utdelningsandel.
Utdelningen betalas kvartalsvis i mars/juni/september/december fördelat på $0,3 per kvartal. Tänk på att X-datum är en hel månad innan utdelningen betalas ut. Detta är vanligt för amerikanska bolag men för oss svenskar är det ett ovanligt fenomen. Pfizer betalar utdelningen precis i början på respektive månad och då har alltså X-datum varit en hel månad innan. Som exempel; utdelningen i mars hade X-datum 3:e februari och betalades ut 2:a mars.

Läkemedelssektorn har stigit rejält de senaste åren, detta efter att ha halkat efter övriga börsen rejält. Anledningen till detta har varit oro och fokus på utgående patent. Jag tycker att bolagen i sektorn generellt visat på att de står starka i spåren av utgångna patent. Man förvärvar andra bolag och eller preparat, man forskar och utvecklar nya i egen regi.

Mitt top pick i sektorn är solklart Johnson & Johnson men jag tycker att Pfizer är ett okej bolag och skulle kunna tänka mig att ha en liten stek om 1-2% av portföljen för att sprida risken.

Pfizer finns noterat i svenska kronor på stockholmsbörsen och anledningen till detta är att Pfizer köpte upp Pharmacia, kring år 2003. Om jag köper så hugger jag på den svenska noteringen, den duger gott om man inte vill köpa för flera hundra tusen kronor per köp. Omsättningen i aktien är alltså ganska låg men den tickar på och kursen korrelerar rakt av med den amerikanska noteringen.



Börsveckan som gått. V11 2016

I veckan som gick backade OMXS30 knappt 2% men en del av det beror på att utdelningar har avskiljts från vissa bolag. Inklusive utdelning är nedgången "bara" cirka 1%.
Sommartid i USA gäller sedan början av veckan och amerikanska börsens öppettid är nu 14:30 - 21:00 då vi inte gått över till sommartid ännu. Vi skiftar till sommartid 27/3 så även kommande börsvecka har vi dessa öppettider för amerikanska börsen sedan är det åter till normalt.
Earth Hour gick av stapeln på lördagkvällen och det är ju inte direkt börsrelaterat men jag vill passa på att reka WWF och att överväga bli månadsfadder till dem. Vi har bara en jord och måste vara rädda om den för framtida generationer, djur och växter. Jag skänker varje månad till WWF och som jag brukar säga; har man pengar till aktier har man sannolikt även pengar till välgörenhet. Här är en länk till WWFs hemsida med info: http://www.wwf.se/insamlingsportal/?utm_source=WWF.se&utm_content=WWF_Start_St%C3%B6d_Meny_Knapp&utm_campaign=WWF%20INTERN

I veckan tog jag hjälp av twitter för ett blogginlägg. Jag bad utan vidare info om tips på bra bolag. Syftet var att jag ville sätta samman en portfölj av "bra" bolag som inte nödvändigtvis var de typiska petruskobolagen. Som väntat blev det ett knippe fina bolag varav de flesta jag ej äger. 12 st fina bolag som tillsammans presterat bättre än snittet. http://petrusko.blogspot.se/2016/03/en-portfolj-med-12-st-bra-bolag.html

När Handelsbanken handlades utan rätt till utdelning backade den mer än utdelningen och jag passade på att påbörja en position i bolaget. Mitt senaste köp: http://petrusko.blogspot.se/2016/03/min-senaste-affar.html

Castellum höll bolagsstämma och jag var där. http://petrusko.blogspot.se/2016/03/castellum-bolagsstamma-2016.html

Jag skrev ett kort inlägg om ETF:er och länkade till en bra video på svenska som förklarar vad det är samt tipsar på hur man kan använda dem. Ett inlägg som snabbt blev mycket uppskattat: http://petrusko.blogspot.se/2016/03/vad-ar-en-etf-presentation-av-xact.html


Castellum bolagsstämma 2016

Torsdagen 17/3 höll Castellum bolagsstämma och petrusko var där. Platsen var som vanligt RunAn, Chalmers Kårhus. Jag anlände cirka 30 minuter efter att dörrarna öppnades för en tallrik kallskuret och 30 minuter innan stämman började, jag var på plats cirka 16.30 alltså.

Likt tidigare år var lokalen sprängfull av farbröder och tanter och för mig som inte är lastgammal ännu var det inga problem att sätta sig längs med väggen i en korridor och förtära maten.
Det bjöds på kall lax med en explosion av grönsaker och någon syrlig kräm. Jag är långt ifrån knusslig av mig och tyckte att maten var god, tack för det Castellum.

Så med maten i magen var timman slagen, klockan var 17.00 och stämman inleds. Stämmans ordförande väljs och diverse formalia avhandlas snabbt och effektivt som sig bör. Bla beslutar man att ljudupptagning och fotografering ej är tillåtet. Jag har hunnit bränna av en bild innan det och lägger lydigt ned kameran i väskan.
Castellums ordförande Charlotte Strömberg får ordet och pratar länge och väl om några utvalda viktiga ting bla; långsiktighet, hållbarhet, det finansiella målet.

Henrik Saxborn får ordet och pratar också han om det finansiella målet och om hållbarhet. Den på liknande tillställningar vanliga "goodie bagen" är borttagen och istället skänker man pengar till stadsmissionen och läkare utan gränser, lokalen fylls med applåder.

Saxborn förklarar varför det "bara" blev 6% tillväxt av förvaltningsresultatet med de stora försäljningarna under året och återkommer flera gånger till de starka siffrorna i Q4 då man levererade 13% tillväxt.
Man ser stor potential framåt i redan startade projekt och nämner att man tittar på många förvärvsobjekt. Saxborn pratar självsäkert om fastighetsmarknaden och Castellums potential framåt.

Kring 2000 stycken fler aktieägare har vi blivit sedan förra stämman och det tycker vi ju alla är kul. När jag bläddrar i ägarförteckningen tycker jag det ser ut som att det har blivit betydligt fler utländska fonder, ETF:er och institutionella placerare. Bla flera fastighets och utdelningsfokuserade ETF:er hittar jag i listan.

Någon frågar om Norrporten och ryktena att Castellum tittar på ett förvärv. Föga förvånande blir svaret att man inte kan kommentera det.

Aktiespararna ifrågasätter fokuset på hållbarhet och menar på att det kostar ju pengar. Saxborn svarar att han ser lönsamhet i ett hållbarhetsfokus.

Jag tycker stämman var mycket väl genomförd och att det var en trevlig stund för oss aktieägare. Så vart kalaset över och petrusko hoppade på tians spårvagn mot hemmet. Ett år kvar till Castellums nästa stämma och likt tidigare år börjar jag klura på hur många fler aktier jag skall äga då.



Min senaste affär

Igår handlades Handelsbanken utan rätt till utdelning, så kallad X-date eller X-datum på svenska. Jag satsade på att den under dagen skulle sjunka mer än utdelningen och lade redan kvällen innan köporder på strax under 107 kronor.
Den ordern gick igenom ganska tidigt på dagen igår och jag såg möjlighet att köpa fler till lägre kurs. Två ytterligare orders lade jag in på två lägre kurser varpå jag fick avslut på en av dem.

Handelsbanken blir ett nytt innehav i portföljen och jag har börjat positionen med ett knippe aktier till ett snitt om cirka 106,5 kronor. Jag tycker att det är ett bra bolag och Sveriges, kanske Europas finaste bank. Min plan är att via spridda köp komma upp i en vikt kring 2% i portföljen och jag har ingen brådska.
Detta är inget kärninnehav utan jag ser det lite flummigt så här: Ett riktigt bra bolag som utöver god avkastning skall ge mig riskspridning. Det där med riskspridning är viktigt för mig och jag siktar på att ha fler sådana här innehav. Bra bolag som sprider min risk och väger kring 1-4% i min portfölj.

De svenska bankerna har generellt hög direktavkastning och jag som utdelningsinvesterare har haft svårt att komma upp i lika hög och fin direktavkastning på mina vanliga aktier/bolag. Det känns helt okej att ha med en bank på ett litet hörn i portföljen.
Förvisso är jag sedan tidigare ägare i Handelsbanken via mitt innehav i Industrivärden och så har jag resonerat men nu ville jag ha en tydligare, direkt exponering.

Jag har köpt Handelsbanken a som är mer omsatt och billigare än Handelsbanken b.




Handelsbanken, top pick i sektorn

Handelsbanken är mitt top pick i sektorn och anledningen till det är deras försiktigare profil jämfört med övriga banker. De har tex bäst kredit rating av alla banker i hela Europa, det är starkt! (Aa2 från Moodys).
2015 levererade banken sitt bästa resultat någonsin och 2016 ser ut att bli bra det också.
Vinsten per aktie landade på 8,57 kronor och på en kurs om 108 kronor är p/e-talet 12,6.
Utdelningen som har X-date idag 17/3 är på totalt 6 kronor (ordinarie 4,5 kr + bonus 1,5 kr).  Det är troligt att utdelningen även nästa vår hamnar kring 6 kronor. Med lite tur blir den högre än så, man kan ju hoppas i alla fall.

Banker är lite svårare att förstå sig på än tex fastighetsbolag som jag har lättast för. Även om jag inte fullt ut förstår allting i årsredovisningen skulle jag ändå kunna tänka mig att äga Handelsbanken. Jag kan konstatera att det är ett riktigt fint bolag med bra historik, fina nyckeltal och sannolikt fortsätter de vara bra.

Jag överväger att köpa in mig i Handelsbanken under en period. Med tanke på det jag nämner i stycket ovan att jag tycker banker är lite svårare att förstå så är en viktning kring 2% av portföljen max vad jag vill ha i ett sådant här innehav.

De andra svenska bankerna är fina de också och man kan säkert argumentera för större potential i någon av de andra men jag gillar finansiell styrka, Handelsbankens konservativa syn på risk. Jag väljer detta framför de andra bankernas egenskaper de ev kan stoltsera med.

Svenska Handelsbanken är mitt top pick i banksektorn.

Länk till aktien hos Avanza för mer information.



Vad är en ETF? Presentation av Xact




ETF är en förkortning av engelskans Exchange Traded Fund vilket på svenska betyder börshandlad fond. Jag har skrivit om detta flera gånger tidigare och det här är inte ännu ett inlägg där jag pratar mig varm om ETF:er och förklarar vad det är. Nej, här har ni en video på dryga nio minuter från Xact med jättebra info om ETF:er och tips på strategier. En kul anekdot från Buffett bjuds det på också.

Jag äger flera ETF:er bland annat Xact OMXSB Utd. Denna fonden följer ett bredare index på bortåt 100 bolag och den pyntar utdelning cash. En mycket fin byggsten i en börsportfölj.

Xact är ett dotterbolag till Handelsbanken och har kring 95% marknadsandel på ETF-handel på de nordiska börserna.

En portfölj med 12 st bra bolag

Idag bad jag mina följare på Twitter om förslag på bra aktier till ett blogginlägg. Jag nämnde inte mer än så och fick flera fina förslag.
Syftet var att jag i huvudsak ville se på utdelningstillväxten för en portfölj med "bra" bolag sammansatt av någon annan än jag själv. Jag har tittat på genomsnittliga utdelningstillväxten över 10 år och resultatet blev en portfölj av 12 st bolag. Jag sorterade bort dem som inte hade pyntat utdelning i 10 år samt några som programmet Hitta Kursvinnare hade fel info på pga split och liknande.

Här kommer de 12 bolagen:

Addtech
AQ Group
Astra Zeneca
Atlas Copco a
Avanza
Axfood
Beijer Alma
Betsson
IAR
Nibe
Nordea
Handelsbanken a (mitt eget bidrag)

För den här goa samlingen bolag var utdelningstillväxten de senaste 10 åren 14,1% per år. Genomsnittlig direktavkastning för perioden och portföljen var 4,25%.
Jag har räknat in bonusutdelningar som om de vore ordinarie utdelning.

Både utdelningstillväxt och direktavkastning är högre än snittet för börsen. Just utdelningstillväxten är väldigt bra, förvisso starkt påverkad av Betsson som drar upp snittet rejält men något bolag måste ju vara bäst eller hur.
Detta är ingen garanti att de här bolagen kommer prestera lika bra de kommande 10 åren men inte helt sällan förblir "vinnare" just det, vinnare.

Jag kan inte skriva under på att alla de här 12 är bra bolag med mina mått men de är fina förslag i detta syftet. Spana närmre på om något bolag är intressant. Jag har gjort klickbara länkar av bolagsnamnen, klicka på dem så kommer ni till aktien hos Avanza med mer info.
De här 12 bolagen representerar flera olika branscher och små som stora bolag. En fin riskspridning blev det också.
Jag tycker generellt att det är en mycket fin portfölj vi fick ihop på detta vis. Bolagen verkar bra och de har presterat mycket bra de senaste tio åren.

Några fina förslag jag fick som föll bort pga att Hitta Kursvinnare har stora brister i sin databas var: H&M, Investor, Latour, SCA och Öresund.

Jag brukar säga att aktiekursen förr eller senare kommer ikapp utdelningen. Om utdelningen stiger blir aktien värd mer, det kan släpa något år beroende på börsklimat men till slut kan inte marknaden ignorera den lockande utdelningen som stadigt blivit högre över åren. Ett bolag som stadigt höjr utdelningen med 14% per år skall också aktiekursen på sikt stiga något liknande.

En kul grej är att Axfoodförslaget fick jag av; Axfood som följer mig på twitter. Nedan är en skärmdump på min fråga.






Sommartid i USA


Nu är det sommartid i USA och öppettiderna för amerikanska börsen är 14:30 - 21:00 svensk tid de närmsta två börsveckorna.
Bra att hålla koll på för den som gör börsaffärer där.

27/3 går även vi i Sverige över till sommartid och då är det åter ordinarie öppettider om 15:30 - 22:00 svensk tid som gäller för amerikanska börsen.

Sommartid i USA började igår den 13/3.





Image courtesy of Michael Elliott at FreeDigitalPhotos.net


Skistar säsongsmönster och aktieägarrabatt

Här kommer ett kort inlägg om säsongsmönstret i Skistar med anledning av att vi nu är inne i fasen där värderingen är som allra högst och således kan tänkas vara säljläge för den kortsiktige eller den som vill följa säsongsmönstret.
Bilden ovan är inte fantastisk men studerar man den noga kan man se hur det under snöperioden stiger och under barmark backar.
Säsongsmönstret i Skistar är vida känt och har funnits där i många många år. Jag har varit intresserad av Skistar i över tio år och under hela den tiden kan jag minnas prat om det här säsongsmönstret.

Well, that's pretty much it. Gör vad ni vill med den här infon, på flera års sikt tror jag man kan låsa in en ok avkastning på att agera på säsongsmönstret i Skistar.

Hos Avanza kan du studera grafen närmre, välja annan tidsperiod mm. Länk till Skistar hos Avanza.

Ps. Du vet väl om att man som aktieägare i Skistar har 15% rabatt på liftkort, skidskola och skidhyra. 200 st aktier måste man äga och för familjen som åker till fjällen titt som tätt finns det tusentals kronor att spara här. Länk till Skistars sajt med info om rabatten: https://www.skistar.com/sv/Om-SkiStar/Om-bolaget/Aktieagarrabatt/

Alla som åker till Skistars destinationer borde äga minst 200 st aktier och ta del av aktieägarrabatten.
Passa på att informera dina vänner och dela det här inlägget i sociala medier som Facebook och twitter.

Tillbaka till startsidan av petruskobloggen

 

Börsveckan som gått. V10 2016

Veckan som gick var inte lika volatil som vi vant oss vid och slutade på cirka +1%.
I min börsvärld var det mest spännande i veckan när Castellum handelsstoppades på rykten om ett stort förvärv, länk till mitt inlägg om det: http://petrusko.blogspot.se/2016/03/darfor-handelsstoppades-castellum.html
Mina egna affärer i veckan var att jag ökade i Johnson & Johnson som är ett mycket viktigt innehav i min portfölj. De har funnits i över 100 år och verksamheten är verkligen något med framtiden för sig varpå jag tror att JNJ kommer vara en bra placering även de kommande 100 åren. De har jättefin historik med stadigt stigande vinst och utdelning och med tanke på att jordens befolkning stadigt ökar och att fler får det bättre samt livslängden ökar, ja detta är faktorer som talar för Johnson & Johnson som sysslar med läkemedel, vårdutrustning, hygienartiklar som tamponger mm. Länk till mitt inlägg om bolaget: http://petrusko.blogspot.se/2016/03/fler-johnson-johnson.html

Jag bloggade om Kungsleden som gått igenom en stor förändring de senaste åren: http://petrusko.blogspot.se/2016/03/kungsleden-intressant-case.html

De snabba pengarna på börsen, jag raljerar kanske lite men det här behöver förmodligen många småsparare läsa och fundera över: http://petrusko.blogspot.se/2016/03/de-snabba-pengarna-pa-borsen.html

Southern Company har betalat utdelning varje kvartal i över 60 år. Staten "garanterar" att de tjänar pengar. http://petrusko.blogspot.se/2016/03/southern-company.html

Bloggar och artiklar jag läst i veckan

Miljonär innan 30 skrev om sitt köp av Castellum och suktan efter Johnson & Johnson. http://miljonar.blogspot.se/2016/03/kopte-castellum-idag.html 

 Grazing Lady Köpte Johnson & Johnson och jag håller med henne i resonemanget kring värderingen. Det är inte billigt nu men kvalitet kostar och det är värt att betala för att få bra grejer! http://grazinglady-58.blogspot.se/2016/03/inkop-johnson-johnson.html

Simon Blecher skriver i senaste fondbrevet från Carnegie om sin Sverigefond han förvaltar och att de flesta innehaven höjt utdelningen. http://www.carnegie.se/fonder/aktuellt/utdelningarna-stiger/

Till startsidan av bloggen

Prata Pengar pod

Bättre sent än aldrig brukar man ju säga och så är fallet för mig och podden Prata Pengar. En fin pod om aktier och jag har inte fått tummen ur att lyssna på den förrän nu. Ja ja, shame on me.

Ikväll har jag lyssnat på ett par avsnitt och istället för att lyssna på dem i ordning valde jag ut två som verkade innehålla sådant som intresserade mig mest.
Bakom podden står Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé och investeraren Nicklas Andersson, två duktiga och superengagerade killar.

Jag gillar podden och kommer följa den framöver och lyssna ikapp de avsnitt jag missat.

För mig som har en del fokus på preferensaktier föll naturligtvis för avsnittet som handlade om bla detta. Stor tumme upp på förklaringen varför det inte är dyrt för fastighetsbolag att ge ut preffar för 7% och köpa fastigheter. Jag har många gånger fått frågan och förklarat på just detta viss som de gör i podden. Länk till podden och avsnittet jag hänvisar till: https://soundcloud.com/pratapengar/episod-7-rantebeskedet-och-preferensaktier


Southern Company


Southern Company är en elproducent i USA med verksamhet i flera stater. I dagsläget består verksamheten till 100% av elektricitet men de har precis gjort färdigt en deal som innebär att de köper AGL Resources som sysslar med naturgas, en växande energikälla i USA.

Jag gillar köpet av AGL vilket är relevant business för dem samtidigt som det differentierar verksamheten.
En faktor som man skall känna till när det gäller försäljning av både el och naturgas är att det är en reglerad marknad (i vart fall i flera stater) och det innebär att bolaget har en ganska begränsad vinstpotential. Enkelt förklarat är det så att motsvarande typ landstinget bestämmer priset och det baseras på att bolaget skall göra en rimlig vinst och kunden skall få ett rimligt pris.
Jag gillar den här regleringen som betyder att bolaget har en mycket stabil och pålitlig intjäning/vinst. En risk i detta är att det är svårt för Southern Company att föra vidare kostnader på kunden. De har nyligen färdigställt en anläggning som blev dyrare än väntat och efter förhandlingar med gubbarna på "landstinget" lyckades  de få igenom en tillfällig prishöjning men inte fullt så stor som de önskat.

Elproduktionen kommer från vattenkraft, kärnkraft, gas och kolkraftverk. För den oinsatte låter det ju smutsigt och miljövidrigt med kolkraft men det finns olika typer och Southern Company har ett mycket gott miljöavtryck. Utan att gå in nördigt på djupet: deras kolkraft är inte den miljövidriga typen.

Bolaget har betalat utdelning varje kvartal i över 60 år och har stadigt höjt utdelningen varje år i över 15 år. Genomsnittlig utdelningstillväxt på 5/10/25 år är 3,62/3,85/4,89% vilket inte är fantastiskt men ändå helt okej. Den här typen av verksamhet i USA har sällan bättre tillväxt än så här p.g.a. den reglerade marknaden. Nedan är en graf över utdelningstillväxten de senaste 30 åren.
 Utdelningen betalas ut i mars, juni, september och december. Den månad de brukar höja är juni så vi står precis inför nästa höjning. Värderingsmässigt så handlas Southern Company till aningen lägre direktavkastning än historiska snittet men med den förestående höjningen samt en högre förväntad tillväxt efter köpet av AGL så är det nog rimligt att säga att den handlas till en sund värdering nu kring $50. Just nu är utdelningen på totalt $2,17 per år och det ger en direktavkastning om 4,35%. Kommande höjning kan tänkas ta utdelningen till $2,21 och 4,45% direktavkastning.
Bolagets ticker är SO och ofta benämns det med tickern istället för fullständiga namnet, som vanligt för amerikanska bolag.

Länk till Southern Company hos Avanza.



De snabba pengarna på börsen



Många drömmer om snabb rikedom via börsen. Ett tydligt tecken på det är investeringar i små skitbolag med förhoppning om det stora genombrottet. I de flesta fallen förblir bolagen rena loserbolagen och ägarna blir ännu fattigare. Har du skräp som Taurus, Anoto mfl i portföljen bör du ta dig en funderare på om du har rätt strategi. Att drömma på börsen har inte skapat särskilt många vinnare. Ta dig själv i kragen och börja investera istället. Äg bra bolag och låt dem skapa framgång för dig.

Är du ändå en drömmare har du en alternativ plan här: Sälj dina skitaktier och bli en datanörd istället, du har förmodligen mycket större chans att slå igenom och bli rik på den vägen.
Zuckerberg, Kim Schmitz, Notch, Pewdiepie... De känner du kanske till. Det är lättare att namedroppa folk som blivit rika på denna vägen än att rabbla upp kalsongträjders som blivit rika på skitbolag.

Är du kvinna så vet du redan detta, kvinnor gör förnuftiga val när det kommer till aktier. Män är kraftigt överrepresenterade när det kommer till att äga skitbolag. Men som kvinna har du inte läst detta inlägg i onödan, jag vill uppmana dig att se över vad din familj äger för aktier. Är det så att din man sköter era sparpengar har du all anledning att intressera dig för era placeringar och syna vad ni faktiskt äger. Är du kvinna och sköter era aktieplaceringar så har du tyvärr läst detta inlägg i onödan, du gör sannolikt redan sunda val på börsen.

Näe, de snabba pengarna gör man inte på börsen. Om du tror det har du fel. Visst finns det undantagsfall men de är ytterst få i sammanhanget.
Tiden är din vän, ju förr du kommer igång med ett sunt spar på börsen desto bättre. Warren Buffett har sagt att det allra bästa för gemene man är att spara i billiga indexfonder. Jag delar denna uppfattningen och tycker att Avanza Zero är ett bra alternativ. Alla kan bli rika på börsen men det kräver tid. Ett långsiktigt aktiespar gör dig till miljonär förr eller senare. Om du sparar 1500 kronor per månad i 20 år har du dryga 1,1 miljoner kronor (10% ränta, ej hänsyn tagen till skatt).

Kungsleden intressant case


Kungsleden är ett fastighetsbolag som genomgått en stor förändring och något vi nästan kan kalla fr ett stålbad. Innan finanskrisen hade bolaget jättestort fokus på transaktioner och man köpte fastigheter i ett högt tempo och sålde dem helst lika snabbt för att göra en snabb vinst. Var fastigheterna låg i landet osv och vilken typ hade ingen större betydelse, man bara köpte på sig med plan att snabbt sälja för att tjäna pengar.
Samtidigt var man överkreativ i bokföringen och skatteplaneringen vilket i efterhand resulterat i baksmälla på fler miljarder kronor.

Nu har Kungsleden bytt till mer sunda mål och har stort fokus på förvaltningsresultatet. Man har ett långsiktigt tänk och äger fastigheter för att tjäna pengar på intäkterna från dem. Det sista caset som berörde skattetrixandet för många år sedan är nu avslutat i rätten och Kungsleden tog en engångskostnad i Q4 för detta på över en miljard. De har förvisso överklagat men det kan ju bara resultera i att de slipper betala. Är ni med mig på den? Inga ytterligare skattesmällar föreligger nu alltså.

Sedan några år tillbaka har man en utdelningspolicy kopplad till förvaltningsresultatet men man har hållit nere utdelningen för att stärka finanserna och betala diverse skattesmällar de åkt på.
När Kungsledens skattemässiga situation klarnat är avsikten att de skall dela ut 50% av förvaltningsresultatet årligen.
Jag tror att man redan nästa vår kommer dela ut enligt detta.

2015 landade förvaltningsresultatet på 5,31 kronor per aktie vilket skulle ge en utdelning om 2,65 kronor enligt utdelningspolicyn. Utdelningen blir dock 2 kronor eftersom de under 2015 fortfarande hade oklarheter kring skatten. 

Antaget 10% tillväxt i förvaltningsresultatet under 2016 landar det på cirka 5,85 kronor och utdelningen nästa vår kan då tänkas bli 2,9 kronor. En utdelningstillväxt om 45%.


Ledningen i Kungsleden är sedan länge "rensad" och de har en ny storägare med långsiktigt fokus och sunda värderingar verkar det som. Risken i skattedomarna är nu borta och det är läge att se på Kungsleden med andra ögon.

Jag har förtroende för VD Biljana Pehrsson och hon har gjort ett riktigt bra jobb i Kungsleden under dess förändringsprocess.  

Kungsleden handlas på ett ungefär i linje med eget kapital och utdelningstillväxten lär bli kraftig de närmsta åren. Jag tror det kan vara ett bra läge att kolla på Kungsleden givet en placeringshorisont på minst 2-5 år.

Castellum förvärvar


Idag meddelade Castellum att de köper resterande del av gamla Ståhls fastigheter. För knappt ett år sedan köpte man 50% av Henry Ståhl Fastigheter AB av Heimstaden med en option på att köpa resterande 50%.
Nu utnyttjar man den optionen och köper resterande 50% från Heimstaden och hela Henry Ståhl fastigheter eller CORHEI fastighets AB som det numera heter ägs nu av Castellum.

På helårsbasis ger detta ett hyrestillskott om cirka 80 miljoner kronor. Hyresintäkterna är alltså cirka 160 miljoner kronor varav man tidigare tillgodoräknats 80 miljoner av dessa och nu när man äger 100% tar man del av de resterande 80 miljonerna.
Köpeskillingen är 555 miljoner kronor

Fastigheterna är i huvudsak kontor och logistik vilket passar utmärkt in i Castellums portfölj. Det är den typ av fastigheter de fokuserar på.

Med denna affären växer Castellum förvaltningsresultatet och den förväntade utdelningen nästa vår.

Fler Johnson & Johnson

Igår köpte jag fler Johnson & Johnson för strax under $106 per aktie. Det är lite mer än jag betalat tidigare då jag satsat på att köpa under $100.
Det här är ett fantastiskt fint bolag som jag vill vikta upp betydligt i portföljen. Just nu väger det cirka 4% i min portfölj och minst det dubbla skulle jag gärna se.
Det här är ett innehav som jag är oerhört långsiktig i, jag har stort förtroende för bolaget och tror mycket på verksamheten. Om jag betalar $97 eller $106 har inte så stor betydelse på 30 års sikt varpå jag tummar på det där med att jag helst betalar under $100.

Direktavkastningen är strax under 3% och Johnson & Johnson är en Dividend King med ett track record på +50 år av utdelningshöjningar.
De senaste 5 åren har de höjt utdelningen med 7% per år i snitt. På 10 år är tillväxten lite högre med knappa 9% per år i snitt.
Utdelningsandelen är under 50% vilket är mycket starkt.
Juni är den månad som utdelningen brukar höjas och info om denna kommer i slutet av april.
Nu är utdelningen $0,75 per kvartal och jag tror inte den blir under $0,8 efter höjningen.

Den senaste kvartalsutdelningen har pay date idag och för oss med svenskar som äger den via en svensk mäklare tar det några dagar extra innan utdelningen syns på depån.
Johnson & Johnson är ett superfint bolag och jag ser fram emot att köpa fler och sedan se utdelningen höjas år efter år efter år efter år efter.... Ja, ni förstår grejen =)

Tickern för aktien är JNJ och här är en länk till den hos Avanza.



Därför handelsstoppades Castellum


Sent på måndagseftermiddagen handelsstoppades Castellum och anledningen är att Reuters skrivit om rykten att Castellum planerar lägga ett bud på fastighetsbolaget Norrporten.
Norrporten har en fastighetsportfölj värd cirka 25 miljarder kronor.

Nyligen rapporterades att Norrporten arbetar för en börsnotering.

Ingen rök utan eld brukar man ju säga, kanske Castellum köper Norrporten och adderar i ett svep rejält till förvaltningsresultatet. Ni kommer väl ihåg VD Henrik Saxborns kaxiga bergfasta övertygelse i årsrapporten, om att de skall ta sitt mål om 10% tillväxt 2016.

Läs mer om Castellum och förvärvryktet hos Avanza.

Nyligen bloggade jag om Castellum, mitt största innehav och favorit bland de svenska utdelningsaktierna. http://petrusko.blogspot.se/2016/02/min-favorit-bland-utdelningsaktier.html



Börsveckan som gått. V9 2016

Denna veckan skriver jag inget sedvanligt söndagsinlägg om börsveckan som gått men sörj icke, här har ni bloggaren Dividend Hawks dito istället: http://dividendhawk.blogspot.se/2016/03/week-in-review-916.html

Dividend Hawk är en investerare från Finland med fokus på utdelningar precis som mig. Han äger bla finska, svenska och amerikanska aktier. Han länkar ofta till intressanta artiklar. Följ hans blogg och följ honom på twitter: https://twitter.com/DividendHawk


Emerson Electric Dividend King

Emerson Electric är bolaget som på vissa plan är en konkurrent till ABB som är ett mer bekant bolag för oss svenskar. Likt ABB är man bla inblandad i allehanda lösningar för kraftöverföring, ström från vindkraftverk, ström till industrin. Emerson har en god del business i olje och gassektorn och i spåren av att bolagen i sektorn drar ned på sina investeringar har Emerson drabbats negativt men de har parerat det väl. Investerare och analytiker har dock flytt bolaget och är skeptiska. Analytikerkåren väger över tungt på säljrekar på bolaget.

Jag räds inte oljekrisen och hur den påverkar bolaget, snarare ser jag den som en möjlighet. Emerson Handlas kring 20% under 52 week high och en direktavkastning på knappa 4% vilket är riktigt bra för ett stabilt bolag av denna typen. p/e på innevarande år är kring 15.

Emerson Electric har höjt utdelningen varje år i snart 60 år och kvalar in som en "Dividend King" (Bolag som höjt varje år i minst 50 år).

Utdelningen betalas kvartalsvis i mars/juni/september/december och höjs varje år i december. Senaste höjningen var lägre än historiska snittet, det är ju tuffa tider så det är bra att man inte bränner på allt för mycket. 1% höjning är bättre än ingen höjning. Utdelningsandelen är kring 50% så det går ingen nöd på den, det kan vara tuffa tider och Emerson kommer ändå höja.

Bolaget är starkt, har fina nyckeltal och en verksamhet med framtiden för sig. Den här är nog en hygglig placering på lång sikt.
Med ett börsvärde på cirka 280 miljarder svenska kronor är Emerson storleksmässigt mindre än ABB som har ett börsvärde på cirka 360 miljarder kronor. Mitt top pick är ABB men jag gillar Emerson också. Medan Emerson förvisso sysslar med automation är ABB kungen på robotar! Fokus på ström och allt kring det har de gemensamt men när det kommer till automation är ABB strået vassare i mina ögon, jag gillar deras marknadsposition på robotar. 

Amerikanska bolag benämns ofta med sin ticker och Emerson Electrics ticker är EMR.

Vanguard REIT ETF, VNQ

Här har ni en riktigt go ETF för er som gillar REITS/fastigheter. För att klargöra en viktig sak med denna fonden måste jag lyfta fram att den här äger i huvudsak fastighetsbolag av vettig kvalitet och inga MREITs (skruttbolag som inte äger fastigheter utan låneportföljer i huvudsak).
Som ni ser ovan är fördelningen över olika fastighetstyper sund och inga skruttiga MREITs som de REIT-ETF:er med högre direktavkastning äger, tex SRET som jag bloggade om nyligen.


I bilden intill ser ni en lista över de tio största innehaven. Jag känner till flera av dem och tycker att de jag känner till har vettig kvalitet. I topp 20 finns Realty Income och Digital Realty som jag tycker är superbolag.

Lite längre ned i listan finns även WP Carey som jag och många andra gillar.

Fonden har 152 stycken olika innehav och den följer indexet MSCI US REIT.
En indexfond alltså.




Till kursen $79,87 som den stängde på senast är direktavkastningen cirka 4%. Utdelningen betalas kvartalsvis.

Fondavgiften är låga 0,12% vilket är 91% lägre än snittet för jämförbara fonder. Billigt!
Som jag brukar predika: Att hålla nere avgifterna är A och O på lång sikt. Billigare än så här blir det inte för den en ETF med den här inriktningen.

Jag har varit sugen på att ta in både WP Carey och Digital Realty i portföljen men det här är ett alternativ jag föredrar. Direktavkastningen är okej och risken är betydligt lägre i en sådan här placering jämfört med att placera i ett specifikt bolag. Med sänkt risk kommer förvisso också lägre potential men om ni inte visste det så är det osannolikt att utklassa börsen på lång sikt. Är man långsiktig är indexplaceringar förnuftigt! Jag har skrivit en hel del om indexplaceringar på sistone och jag har inte snöat in på det fullständigt, jag har bara lagt mycket tid på att kolla igenom diverse sådana här ETF:er de senaste veckorna.

Med 4% direktavkastning, fina innehav och låga 0,12% avgift tycker jag att Vanguard REIT ETF, VNQ är en superfond, den här skall jag äga inom kort.

Länk till fonden hos Avanza

Sedan 2010 har VNQ stigit cirka 60% och ovanpå det kommer utdelningarna. Betydligt bättre än tex OMXS30 för samma perioden men lite sämre än S&P500. Med återinvesterad utdelning lär ändå VNQ vinna då direktavkastningen är betydligt högre än snittet för S&P500 och ränta på ränta gör sitt.



 

ABB orders, robots och power plants

De senaste dagarna har ABB släppt pressmeddelanden om några fina orders och det påminner mig vilken fin verksamhet bolaget har. Verksamheten är verkligen något med framtiden för sig. Ström i alla dess former och applikationer samt robotar är i mina öron något som är stor business även om 20, 40 år.

"ABB tar hem stor robotorder av Valmet Automotive till nya Mercedes SUV.

ABB ska leverera drygt 250 robotar till Valmet Automotive för användning i deras fabrik för Mercedes-Benz GLC SUV i Uusikaupunki, Finland. Robotarna tillverkas i ABB:s fabrik i Västerås och leveransen omfattar även delar av vårt funktionspaketerbjudanade inom punktsvets från Robotics applikationscenter i Göteborg."
Länk till pressmeddelande: http://www.abb.se/cawp/seitp202/e4e63ed310877222c1257f6c00441f9b.aspx?_ga=1.1131953.1643629546.1450731814

"ABB tar hem order på 100 miljoner USD för att stärka kraftinfrastrukturen i Irak.

ABB har vunnit en order värd cirka 100 miljoner USD från Mass Global Holding. Ordern omfattar leverans av en kraftanläggning med ett gasisolerat ställverk (GIS) som ska bidra till att integrera 3 000 megawatt elkraft från ett kraftverk som nyttjar Iraks naturgastillgångar. Staten återuppbygger landet, investerar i nationella bostadsprogram och har ambitiösa planer för att utveckla kraftinfrastrukturen för att möta elbehoven. Ordern bokades under fjärde kvartalet 2015."
Länk till pressmeddelande: http://www.abb.se/cawp/seitp202/3fa6bcd190c2741fc1257f6a0053a3bc.aspx?_ga=1.5849651.1643629546.1450731814


Apropå fin verksamhet och att ha framtiden för sig; Elbussar och elfordon generellt tror vi ju på eller hur. Vem fixar strömmingen till dessa fordon tror ni? http://www.abb.se/cawp/seitp202/4eaf0756c97c4882c1257f640025f907.aspx?_ga=1.197747503.1643629546.1450731814


Jag gillar verkligen ABBs verksamhet och jag tror på bolaget på mycket lång sikt. För tillfället väger ABB knappt 2% i min väska och jag kan tänka mig att vikta den något tyngre än så.
Aktien handlas kring 155 kronor vilket jag tycker är klart rimligt och en nivå jag gärna köper mer på. Under 150 kronor tycker jag är "fyndish".
Direktavkastningen är cirka 4% och ABB har ett fint track record av utdelningshöjningar. I sin utdelningspolicy har de ett uttalat fokus på en stigande utdelning.

Mer info om ABB hos Avanza.

Schwab US Dividend Equity, SCHD

Det här är en börshandlad fond som följer ett utdelningsindex i USA. Det är en av mina absoluta favoriter av flera anledningar. Indexet den följer heter: Dow Jones U.S. Dividend 100.
Fondavgiften är låga 0,07% vilket är en av anledningarna att jag gillar den, det är en oerhört låg avgift och det är viktigt för totalavkastningen på lång sikt. Generellt gäller att ju högre avgift en fond har desto mindre sannolikt är det att den presterar bra.

En annan anledning att jag gillar den här är för att den inriktar sig mot utdelningsaktier som stadigt höjer utdelningen och det är en väldigt fin lista med innehav.
Jag tycker innehaven i den här fonden håller mycket hög kvalitet. Kolla in de 20 största i listan intill.

Utdelningen betalas kvartalsvis och på nuvarande kurs kring $39 är den knappt 3%.
Tack vare de fina innehaven i den här ETF:en tror jag att denna kommer ge en väldigt bra totalavkastning på lång sikt. Både kursen och utdelningen bör stadigt stiga över tid.

Schwab US Dividend Equity har fått fem stjärnor i rating av Morningstar och det är ett mycket gott betyg.

Nyligen avyttrade jag mitt innehav i denna ETF för att göra en annan affär men igår fick jag in nya kulor i depån och köpte in den igen. Den här sälja och köpa tillbaka igen resan genererar ju bara onödigt courtage, jag vet men men. Skall försöka låta bli att göra sådana onödiga transaktioner.
Schwab US Dividend Equity, SCHD är en jättefin indexfond som jag skall vikta upp mer i portföljen och äga på mycket lång sikt. Den kommer vara en vinnare, jag är övertygad.


Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...