Jag passade på att köpa fler Axfood igår

Som jag skrev om igår så backade Axfood på nyheten att Lidl skall satsa 3 miljarder i Sverige för att ta marknadsandelar.
Som lägst var Axfood nere i 149,5 kronor men det var för en mycket kort stund. Där vägde köpsuget över och kursen pressades upp lite igen. Jag var inte tillräckligt snabb och missade dagslägsta men fick in ett gäng på 150,9 kronor.
Aktien stängde back 1,55 procent på 152,1 kronor vilket är långt ifrån billigt men mindre dyrt.
Jag köper gärna på sådana här tillfällen men då jag tycker den är fortsatt högt värderad håller jag nere storleken på mina köp.

Ordinarie utdelning var 5 kronor i våras och nästa vår väntas den bli 5,5 kronor, en tillväxt om 10 procent.
Läs mer om Axfood hos Avanza.



På 5 år har den årliga utdelningstillväxten varit drygt 11 procent i snitt. Det är riktigt bra och de har tillväxt i fritt kassaflöde som backar upp det också.

Axfood har en hög avkastning på eget kapital som är ett nyckeltal jag gillar. 3-års snittet ligger kring 30% per år för dem. Detta betyder förenklat att varje hundring investerad inom Axfoods verksamhet avkastar 30 kronor årligen. Bolaget är skuldfritt sedan något år tillbaka och senast de var det var 2004-2006 då det blev tre år med extrautdelning.
I våras betalade Axfood en extrautdelning om 4 kronor per aktie och även om jag inte väntar mig upprepning nästa vår så har Axfood finansiell kapacitet att pynta extra även då.


8 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag hade lite tur igår och kunde plocka en liten post
    på 149,80:-.
    Tror nog vi får se fler dippar under hösten som
    kan vara fina köplägen.

    M.v.h. Jojje

    SvaraRadera
  2. Jag har ett GAV på 84 kr i Axfood så det är alltid för dyrt! ;-)

    SvaraRadera
  3. Ännu större tur, fick ett gäng på 149,50 kr, mums

    SvaraRadera
  4. Flera fina köp minsann! Kul.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Blev också glad över det plötsliga fallet. Inget i Axfoods verksamhet har ju förändrats. Även om man ska ha respekt för risken i intensifierad konkurrens från Lidl kändes det som en överreaktion från marknaden att tro att Lidl ska kunna ta mer än 2,5 procent av Axfoods marknadsandelar.

    Själv lyckades jag öka på 150 kronor - 3,33 procents ordinarie utdelning och känns som en helt ok köpnivå på lång sikt. Har nu 10 procent av portföljen i Axfood vilket är mitt mål. Fiskade på 149,50 också men missade tyvärr den nivån.

    SvaraRadera
  6. Jag gjorde misstaget att sälja av en tredjedel av mitt innehav i Axfood förra året. Aktien upp 30% ungefär sen dess. Jag tänker mig att marginalerna lär pressas om Lidl satsas offensivt, men att man nog ändå kan ha en hygglig intjäning kommande åren. Inte direkt någon billig aktie, men jag tror inte heller att den kommer rasa ned till nivåerna för tio år sedan.

    Axfood brukade vara en tråkig men pålitlig utdelare, plötsligt värderas aktien ungefär som H&M... å andra sidan, i dagens ränteläge är båda dessa aktierna helt OK placeringar.

    SvaraRadera
  7. Hej JOakim Persson,
    Jag gjorde liknande. Sålde för flera år sedan kring 240 kr (innan splitten) och tänkte att jag skulle köpa åter billigare för den stod ju så högt... =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  8. Har Du läst detta?
    https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/09/08/storsalde-i-axfood.html

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...