Johnson & Johnson dyrt? Köpa nu?

I dollars räknat står Johnson & Johnson på all time high och sett till värderingen är den hyggligt hög men med forward p/e kring 17 framstår den inte värst dyr relativt mycket annat.
JNJ handlas kring $125 och jag har fått flera frågor om det är köpläge nu, om den är dyr nu osv.
Det här är ett bolag av mycket hög kvalitet och sådana blir aldrig billiga.
Faktum är att jag själv överväger att öka i Johnson & Johnson den närmsta tiden. För att få lite perspektiv kring det hela tycker jag att följande bild är mycket passande nu:
 På bilden är utdelningens utveckling sedan 1986. En stadigt stigande graf och under de här 30 åren har JNJ sannolikt vid flera tillfällen ansetts dyr. Sedan 6/8 1986 har den genomsnittliga avkastningen varit cirka 14,5 procent per år. De senaste 20 åren har årlig totalavkastning varit cirka 11 procent och senaste 10 åren har avkastningen varit drygt 10 procent årligen. 
Som synes har Johnson & Johnson gett en god avkastning under flera olika tidsperioder.

Utdelningstillväxten har varit cirka 7 procent årligen på 5 år och kring 9 procent på 10 år. Direktavkastningen är nu cirka 2,6% vilket är högre än snittet för S&P500 som ligger på 2,04%.

Johnson & Johnson är världens största bolag inom hälsovård. De är bland de absolut största i världen i respektive kategori de är verksamma inom. I takt med ökat välstånd och ökande levnadstid för människor världen över ökar behovet av tamponger, läkemedel mm. Johnson & Johnson har en mycket stark position på en marknad som verkligen har tiden för sig. Ett riktigt fint bolag att äga på lång sikt, för alltid kanske.

Disclaimer: Jag äger Johnson & Johnson.


16 kommentarer:

  1. Tycker du jag kan köpa Johnson för 50 000 kr i ISK. Har igen KF men ISK med svenska innehav. Har inga lån.

    Peter

    SvaraRadera
  2. Hej Peter,
    Jag tycker inte du skall köpa i ett ISK. Även om du som du säger inte har några lån så kanske du har det om 5,10,15 år. Det är inte bara lån som påverkar. All form av underskott av kapital.
    Det är väldigt snåriga regler att hålla koll på. Vill man inte riskera få för lite i retur är det smarta att köpa i en KF. Väljer man ISK bör man noga läsa igenom alla knepiga regler o undantag hos Skatteverket.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. ISK vs KF.
    Är din generella rekommendation att köpa i KF istället för ISK, trots svenska innehav?

    // Tom

    SvaraRadera
  4. Förstår inte vad lån har med investeringen att göra när det gäller isk eller kf. Förstår skatteresonemaget. /Peter

    SvaraRadera
  5. Hello,
    Här är en länk till mitt inlägg med info om skatt på utländska innehav i ISK/KF samt länk till fördjupning hos Skatteverket.

    http://petrusko.blogspot.se/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Vet inte om behovet av tamponger ökar med levnadsåldern. Men resten håller jag nog med om!

    Fantastiskt bolag jag ska köpa mer av.

    SvaraRadera
  7. Tjena

    Det som gjorde att jag sålde JNJ och att jag inte vill köpa läkemedelsbolag samt läkemedelsfonder inom PPM är att USA's nästa president (troligen/förhoppningsvis) vill minska vinstmöjligheten för dessa bolag.

    https://www.hillaryclinton.com/briefing/factsheets/2015/09/21/hillary-clinton-plan-for-lowering-prescription-drug-costs/

    Sedan så pga av min ålder så har jag inte en så lång spartid innan jag skall börja utnyttja mina utdelningar så dessa bolag med tidigare fantastisk utdelningstillväxt men låg direktavkastning gör att jag står över.

    Det finns ett Apotek/hälsokostbolag som kan vara intressantare som nyligen slogs samman med ett annat bolag som då gjorde att de ändrade utdelningen, men oavsett pris för läkemedel så måste människor i USA köpa mediciner, och man kommer in i flera bolags produkter den vägen.

    http://seekingalpha.com/symbol/WBA

    mvh

    SvaraRadera
  8. De som har lån kvittar oftast alla sina kapitalintäkter mot ränteutgifter och då finns det inget kvar att kvitta utländsk källskatt mot och då är det ofrånkomligt att betala full källskatt (15-30% beroende på land).

    Om man har sina utländska innehav i en ISK så måste man ha ett kapitalintäktsöverskott och betala ISK-skatt som man sedan kan kvitta utländsk skatt mot och det här kan vara svårt att vara säker på att man fixar (och det finns säkert något finstilt).

    Om man har sina utländska innehav i en KF (Kapitalförsäkring) så får pensionsbolaget (t.ex. Avanza) sköta skatterna och kvittningen. De brukar lyckas bra med det och därför brukar folk rekommendera KF för utländska aktier.

    SvaraRadera
  9. Jag köpte mina (tyvärr bara 15) JNJ i september 15 för i snitt $93. Det har varit en fin resa. I nuläget har jag inga planer på att öka. Jag äger gärna fler aktier, som Petrusko skriver är JNJ ett mycket bra, förmodligen ett av de fem bästa i världen för den långsiktige utdelningsinvesteraren, men värderingen ser rätt ansträngd ut på den här nivån. För ett år sedan ganska exakt stod aktien i $100 med en utdelning på $3. Idag har utdelningen ökat med 6,7% till 3.20 men kursen har kilat 25% på samma tid. Du får bara 2,5% idag och det är lite klent tycker jag när syftet med ägandet är utdelningen.

    SvaraRadera
  10. Hej JB,
    För min del är det inte bara eller just utdelningen jag söker i JNJ. Jag tror att den kommer ge en god totalavkastning på mkt lång sikt. Även från dessa nivåer kring 125 dollars.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  11. Otroligt fint bolag, men nog fasen är aktien dyr. Forward P/E för 2017 på närmre 18 kan inte anses som billigt. 52-week low på 81.79 visar att bolaget faktiskt kan handlas billigt. Finns mycket mer intressanta investeringsmöjligheter i min bok, kursen behöver komma ner en 30$ för att väcka mitt intresse.

    Apropå Walgreens Boots Alliance som också nämnts här i fältet gäller samma visa där, intressant bolag men långt ifrån billigt.

    SvaraRadera
  12. Håller med om att det är ett mycket bra bolag framåt. Var en stor kursnedgång i augusti förre året, och tror väl personligen att de kan komma att dippa ner från dagens kurs under kommande året (hoppas komma in på kring 100-110). Sen är dollar relativt hög kontra kronan idag, dock beroende på vilken tidshorisont man tittar på. Hade känt mig tryggare att gå in på dessa nivåer om dollarn legat på 6 sek.

    Petrusko, ser du några triggers i denna aktie?

    SvaraRadera
  13. Absolut för dyr nu. Även på lång sikt!

    SvaraRadera
  14. Nåja, 52 week low nivån på 81$ ägde rum under några sekunder vid den s.k flashkraschen den 24 augusti ifjol, var väl någon enstaka affär som gick igenom på dom nivåerna.

    SvaraRadera
  15. Hello,
    Som Omid nämner så är de där $81 från flashcrashen. Jag köpte den dagen och det var snarare kring $90-92 man kunde handla.

    Nej JOhnson & Johnson är inte billigt och det kommer de aldrig bli. Det är ett sällsynt bra bolag och sådana blir inte billiga.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  16. Poängen kvarstår, det är stor skillnad mellan $90 och dagens $123. Var nära ett köp då aktien var nere och nosade i det låga 90-området, som jag betraktade som hyggligt köpvärt. Alltså var det då, om än inte billigt, en fair värdering. Det finns ingen gudagiven regel om att sällsynt bra bolag måste vara dyra.

    Finns tyvärr en tendens att stabila och välskötta bolag med utdelning värderas högt i rådande lågräntemiljö, men förmodligen kommer den pristrenden inte att vara för evigt. På mycket lång sikt lär man inte förlora pengar på JNJ, men personligen föredrar jag att handla bolag som är mer modest prissatta. Om börsen åker ner i källaren har de högst värderade bolagen större fallhöjd.

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...