Industrivärden substansvärde 31/7 2016

Idag meddelade Industrivärden sitt substansvärde per 31/7 och det var 166 kronor per aktie efter full konvertering av deras konvertibellån om cirka 5,2 miljarder kronor. Konvertibellån betyder kort och gott ett lån/obligation som konverteras till aktier. Industrivärden har arbetat med dessa en längre tid och de har gjort det jättebra. Investmentbolag som normalt sett handlas med rabatt brukar inte ge ut nya stamaktier eftersom det skulle bli så ineffektivt/dyrt men Industrivärden har gjort det med bravur.

Industrivärden C stängde idag på 143,3 kronor vilket innebär att aktien handlas med en substansrabatt om knappt 14 procent. En historiskt hög värdering då Industrivärden brukar handlas med betydligt större rabatt. Värderingen går upp och ned över åren och det är inte annorlunda den här gången. Förr eller senare kommer vi kunna köpa Industrivärden till 35 procent rabatt igen. På lång sikt jämnar det där ut sig. Köper man dessutom regelbundet är det än mindre anledning fundera över det.
Länk till aktien hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger Industrivärden.


4 kommentarer:

  1. Hej Petrusko,

    Tack för ett informativt inlägg. Hur ställer du dig till Industrivärdens något mer defensiva utdelnings policy som de annonserade förra året?

    Jag personligen kan tycka att jag överreagerade lite då jag valde att sälja hela mitt innehav på grund av detta. Industrivärden är ju ändå ett fint bolag med många fina innehav i grunden och borde kunna påvisa god tillväxt framöver.

    Må väl!

    SvaraRadera
  2. Hej! Ja själv tyckte jag att den nya utdelningspolicyn är ett styrkebesked från Mr lundberg. Jag justerade faktiskt upp mina köpkurser efter att lundberg gjort entre på riktigt (i maj förra året) och för att vara investmentbolag ligger industrivärlden nära köp för mig till dagens kurser.

    Helt annan sak rörande substansrabatt, finns det någon bra sammanställning vad den "brukar vara" för respektive investmentbolag? Sådär ur mitt minne brukar den vara som högst när börsen står som lägst.. men har inte kollat upp den med faktiska data...

    Vänligen JFG

    SvaraRadera
  3. Hej Utdelningsstugan,
    Den förändrade utdelningspolicyn kan tänkas ge en bättre totalavkastning på lång sikt. Den kommer ge Industrivärden mer pengar att förränta.

    Jag gillar inte utdelningssänkningar varpå jag minskade mitt innehav på beskedet men nu är jag över det hela och kan tänka mig att öka i Industrivärden igen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Hej JFG,
    Ja det blir nog bra med nya utdelningspolicyn. Blir mer pengar för dem att förränta på lång sikt. I Industrivärdens årsredovisning finns det flerårsöversikt där man kan se betalkurs för aktien och substansvärde. Kanske har de det även på sin hemsida.

    Värderingen går upp och ned över tiden och det har varit över 30% rabatt under starka börsperioder så det där sammanhanget du tycker dig se vill jag inte bekräfta. Ser man till den historiska rabatten kan man säga att den är extremt högt värderad nu.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...