Jag tankade preffar

För några dagar sedan sålde jag en del av mina Realty Income, läs mitt inlägg om det här. Nu har jag satt sprätt på pengarna och som planerat köpte jag högre direktavkastning i preferensaktier. Som man bör har jag mina Realty income i en Kapitalförsäkring, det är ju det bästa för att få åter maximalt av utländsk källskatt på utdelningar. För att inte åka på onödig skatt genom att flytta pengarna till ett ISK köpte jag preffarna i min KF.

Igår köpte jag en liten slurk Balder preferens på 323 kronor, dyrt men ändå att jag tycker det är ok. Nu är den uppe kring 329 kronor och nära låga 6% direktavkastning, här köper jag inte mer. Nu är den för dyr och jag väntar med att köpa fler.
Jag valde Balder pref för jag vill ha låg risk. Bolaget har starka finanser och verksamheten med fokus på hyreslägenheter är den minst riskabla i fastighetssektorn.

Av samma anledning köpte jag idag fler Akelius preferens. De har enbart hyresfastigheter i beståndet och jag laddade på ordentligt i denna varpå det nu är mitt tredje största innehav.
Akelius är min främsta favoritpreff. Låg risk via hyreslägenheter på bra orter lite här och var i världen, tex Berlin och New York. Direktavkastning kring 6,7% är ganska nice och ihop med risken i bolaget tycker jag det är en god risk/reward-ratio.

I spåren av Brexit fick räntemarknaderna lite spratt och relaterade värdepapper uppvärderades därefter. Marknaden spår helt enkelt låga räntor en längre tid vilket är bränsle för värderingen av preffar, obligationer, REITs mm. De låga räntorna är nog här för en god tid framöver och med dem lär preffar hålla sig kring de här nivåerna. När räntorna väl stiger igen kommer preffar och andra räntestyrda placeringar att sjunka i värde. Det behöver vi nog inte oroa oss över på ett bra tag dock.

Disclaimer: Jag äger numera alltså både Balder och Akelius preferens.


12 kommentarer:

  1. Själv köpte jag också Akelius preff idag. I dagens nollräntemiljö, och beaktande risk/reward känner jag mig tillfreds.

    Helg Hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  2. Någon specifik anledning att du prefereferar preffar?

    Litteraturen brukar säga att preferensaktier bara är värda sitt pris när marknaden är inne i ett osäkert läge med sjunkande priser på aktier, tycker du nuläget är väldigt osäkert?

    SvaraRadera
  3. Precis den frågan jag vill ställa till centralbankerna.

    SvaraRadera
  4. Tänker du preffarna som eviga innehav eller hur agerar du den dag räntorna stiger? Riskerar inte man att förlora en stor del av sin förtjänst om värdet sjunker? Då blir avkastningen sett till det ursprungliga inköpspriset sämre?

    SvaraRadera
  5. Hej Anonym,
    Jag är långsiktig i lejonparten av mina preffar. Värderingen kommer gå upp och ned över tiden men det som är viktigt för mig består: Utdelningen.
    Inlösenkurser är kända så där vet jag vad jag får om det skulle inträffa. Om kursen backar har ingen betydelse om man inte säljer. Den kommer som sagt gå upp och ned över tiden.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Vad är syftet att ha preffar i helheten då en aktie med utdelning ger betydligt mer i längden i avkastning än preffaktier?

    Funderar på att köra en ny portfölj till bil köp på en sikt på 2-3 år är det då bättre att ha bara preffar?

    // En nybörjare

    SvaraRadera
  7. Hej Marcus,
    På kortare sikt än 5 år bör man vara mkt försiktig i att spara på börsen (läs undvika helt/nästan helt). Om din portfölj är värd 40% mindre när du väl skall köpa din bil hur känner du då? Tycker du det är okej om du blir tvungen att köpa en Opel eller något annat skruttigt istället för den bil du verkligen vill ha eller behöver.

    På 2-3 års sikt är räntespar rimligt. Jag hade kollat efter bankkonto med bäst ränta, kring 1% tror jag man kan få nu.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  8. Nä det hade väl inte varit så kul. Men preffar ska väl vara rätt stabila utdelare samt ligga kvar hyfsar i samma pris över året/åren?

    Hur funkar räntespar är det 1% per år man kan få då eller hur räknar man?

    Mvh Marcus

    SvaraRadera
  9. Tjena Marcus,
    Ja, det är nog en vanlig uppfattning hos gemene man att preffar är stabila och "säkra" rentav. Det man skall känna till är att de värderas utefter risk och det allmänna ränteläget och om marknadsräntan går upp så handlas aktiekursen för preffar. Det är alltså fullt möjligt att preffar har backat en hel del om 2-3 år om marknadsräntan stigit. Som exempel kan jag nämna att för flera år sedan deltog jag i Balers noteringsemission av sin preferensaktie och det var till kursen 250 kronor. Nu står den i cirka 328 kronor och anledningen är att det var betydligt högre marknadsränta när de noterade sin preff.

    Yes, 1% per år är vad man får hos en bank i sådana fall om man hittar en med så hög ränta men det finns nog som sagt.

    Mvh Petrusko

    SvaraRadera
  10. Tack för svar (var det angående ägarstrageti).

    Men är verkligen inlösenkursen en sådan säkerhet? Om räntorna stiger och priserna på preffar sjunker. Varför skulle då inte företaget spara en massa pengar genom att köpa tillbaks dem på börsen istället? För det är väl inget som förhindrar det?

    Och visst består utdelningen. Men i ett scenario där den nästan blivit meningslös sett till det utsprungliga kapitalet man investerat är väl inte det något som gör det bra? Om den ger mindre än ett bankkonto tex (om vi bara tar som tankeexempel) samtidigt som ifall du vill sälja ur dig för så gör du förlust.

    Jag är inte helt övertygad om det är så säkert. Kan du motbevisa de frågor jag tog upp här däremot så känner jag mig säkrare.

    Tack

    SvaraRadera
  11. Hej en riktig nybörjarfråga på preferens aktier vad menas med inlösen köper företaget tillbaka aktier för ett fast pris eller hur funkar det?

    SvaraRadera
  12. Tobin Properties kommer att lösa in hälften av sina preffar. Betalning sker den 18 juli.

    https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2016/07/01/tobin-properties-tobin-properties-beslutar-om-obligatorisk-inlosen-av-halften-av-bolagets-utestaende-preferensaktier-av-serie-a.html

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...