Dalsspira om hjärtat får välja

Dalsspira är det lilla oberoende mejeriet i Färgelanda med fokus på getmjölk för leverans till återförsäljare i hela Sverige. De har även komjölk från bönder runt Färgelanda som säljs kring Bohuslän/Dalsland and around.
För komjölken pushar man att det är lokalproducerat och att bonden får bättre betalt. Helt rätt i tiden!
Vi svenskar börjar få lite vett kring det här och tänker mer på det här med lokalproducerat och att gynna bönderna i vår närhet.
Getmjölken trycker man på någon sorts hälsoaspekt, den är lite mildare för magen om man är känslig för mjölk (svullen, pruttig mage, inte så ovanligt).

Så här skriver Dalsspira själva om mejeriet:


"Dalsspira är ett passionerat mejeri som värnar om den lokala bygden, om det öppna landskapet och dess djur. Dalsspira breddar utbudet i din mejerihylla och ser till att du har fler goda valmöjligheter. Du behöver inte välja mellan smak, kvalitet och närproducerat. Du kan få allt.

Vårt mejeri är ett kombinerat get- och komjölksmejeri med omtanke för produkterna vi tillverkar, djuren som levererar mjölken och naturen som gör detta möjligt. Dalsspira är Sveriges första leveransmejeri för getmjölk och den största aktören i vår nisch.

Mejeriet ligger beläget i Färgelanda, en vacker skogsbygd i Dalsland med närhet till både Vänern i öst och Bohusläns klippor i väst. Våra produkter skapas på ett hantverksmässigt vis och vi vill att varje produkt ska vara omsorgsfullt behandlad."


 Man skriver så här om potentialen för komjölkbusinessen:

"Inledningsvis kommer Dalsspira att ta in ca 5 500 liter komjölk per dag men ambitionen är att inom ett par år sälja 20 000 liter per dag.
Detta innebär en marknadsandel på ca 9 procent inom fokuserat försäljningsområde i Dalsland/Bohuslän/Västra Götaland"


I slutet av 2015 gjorde Dalsspira en nyemission och noterades på Aktietorget. Teckningskursen var 8 kronor och första dagen för handel var 21/12 2015. När de noterades var det på en vision nej en plan, att starta komjölkmejeri. Man hade en tidsplan och en budget för detta och man gick ut med att man når break even på 5000 liter komjölk per dag. Tidsplanen för att ha mejeriet på plats och försäljning igång var andra kvartalet 2016. Detta har de uppenbarligen lyckats med då mjölken finns att köpa i min butik där jag brukar handla.
Sedan noteringen har de kommit med pressmeddelande om några nya avtal.
19:e augusti släpper de rapport för kvartal 3 och då bör man kunna läsa status för hur mycket komjölk de levererar per dag.

Under året har Dalsspira handlats kring noteringskursen om 8 kronor. Som lägst var den nere i 6 kronor och den har varit strax över 9 kronor några gånger. Det är ett litet pluttbolag med ett börsvärde om cirka 20 miljoner kronor. Det omsätyts inte många aktier per dag så man bör vara varsam när man köper/säljer samt överväga noga hur mycket man äger i ett så här litet bolag.

Det blir ju så att säga trångt i dörren om man skall sälja en större summa. Då den håller sig kring 8 kronor skulle jag inte betala mer än så utan hellre lägga en order med lång giltighetstid för att vänta in säljare på 8 spänn eller ännu lägre om man nu vill det. Vill man köpa för lite större belopp kan man se över möjligheten att lägga dold order eller bara visa en mindre del av sin order.

Det här är inte ett bolag jag normalt investerar i men om jag skulle investera med hjärtat skulle Dalsspira definitivt vara något jag övervägde. Rent känslomässigt är det så rätt det de sysslar med. Gött miljötänk genom hela kedjan, lokalproducerat, bonden får bättre betalt och inte minst; MJÖLK, det är ju gött.

Om de i rapporten som kommer 19/8 visar upp goda försäljningssiffror kan man anta att de på något års sikt kan sälja betydligt mer komjölk och således uppnå god lönsamhet. Bra försäljningssiffror i rapporten borde trycka upp aktien och hålla sig på högre nivåer än nuvarande cirka 8 kronor. Det är ju en bekräftad och stärkt outlook de i sådana fall kommer med.

Vill man grotta ner sig djupare i Dalsspira finns det en hel del dokument på deras hemsida men jag kan även rekommendera att spana in analysen som Aktiefokus gjort, där är det mer siffror och mindre hjärta. Länk här: http://www.aktiefokus.se/2016/05/uppfoljning-av-dalsspira-mejeri/

Länk till aktien hos Avanza.

Disclaimer; Jag äger inte Dalsspira


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...