Slopad avdragsrätt för pensionspar 2016

I år sänktes avdragsrätten på individuellt pensionspar kraftigt och nu är det bestämt att den slopas helt 2016. Det är därför viktigt att man ser över sitt sparande och INTE sätter in mer pengar i sitt Individuella PensionSpar (IPS). Eftersom man får betala skatt på pengarna när man tar ut dem från sin IPS blir det ju att man skattar dem dubbelt om man inte har fått avdrag för dem när man väl satte in dem. När man tar ut pengarna beskattas de i inkomstslaget tjänst och det dras alltså minst cirka 30% skatt. (Det finns undantag, tex personer med egen firma kan fortsatt göra avdrag)

Dubbel beskattning gillar vi ju inte så det är bara att se över och flytta sitt sparande till ett bättre alternativ.

Vad är ett bättre alternativ då?

Nu när IPSen blivit kraftigt försämrad så är det solklara valet ett InvesteringsSparKonto. En Schablonbeskattad sparform utan inlåsning. En finurlig grej med detta kontot är att det inte är tillåtet att ta några avgifter för det och det ger vi tummen upp på. Skatten på ett ISK baseras på Statslåneräntan 30/11 året innan och för 2016 betalar man 0,42% skatt på kapitalet.

I ett ISK väljer man själv vad man vill spara i. Hos Avanza Nordnet och AktieInvest kan man enkelt ställa in ett automatiskt fondspar som sköter sig själv månad ut och in. Vill man spara i aktier är det inga problem.

Personligen tycker jag att billiga indexfonder är en mycket bra bas i ett långsiktigt sparande. Hos Avanza kan man köpa fonden Avanza Zero som inte har någras avgifter alls; jag sparar själv i den till mina barn och i min IPS samt PPM. Alternativt kan man placera i stora investmentbolag som Industrivärden eller Investor mfl. Historiskt har dessa presterat något bättre än index på lång sikt.

Läs mer om ISK hos Avanza

Trots att det har skrivits mycket om att avdragsrätten för IPS försvinner är det många som inte vet om detta. Informera dina bekanta, de kommer tacka dig för de gillar ju inte heller att betala dubbel skatt.

Börsveckan som gått. V48 2015

I veckan har jag ökat i Castellum, Hennes & Mauritz samt HCP. Tre stycken mycket pålitliga utdelningsaktier. De kommer med mycket stor sannolikhet höja utdelningen under 2016. Jag har som målsättning en organisk utdelningstillväxt om 3% totalt för portföljen men det blir svårt att nå då jag för tillfället har ovanligt hög viktning i fixed income (som inte höjer utd).

Sedan maj i år har jag ökat rejält i fixed income då jag tyckte det såg väldigt skakigt ut. Kring augusti började jag till större del köpa stamaktier igen, tex Atlas Copco. På mycket lång sikt vill jag absolut inte ha så här stor andel Fixed Income, 37% ned från 38% som var toppen i den här omviktningen. På lång sikt ger stamaktier betydligt bättre avkastning än preffar generellt. Nu är vi dock i ett läge med lågt avkastningskrav på börsen och jag tror att preffar kring 7% kommer stå sig väl mot börsindex, kanske rentav slå det.

Nu gjorde jag en kort historia väldigt lång... Jag vill vikta upp stamaktier igen, för att säkra utdelningstillväxt och den långsiktiga totalavkastningen.

Skatten för ISK 2016 fastställdes i veckan till 0,42% en rejäl höjning tack vare nya regler från vår nya regering. Fortsatt en hyggligt låg nivå dock. Det olyckliga med nya reglerna är att de är utformade som om det skulle vara superlåga räntor för all framtid. När räntan är betydligt högre än idag kommer det här pålägget hamna på toppen även då och då slår det hårdare.


Jag läste en intressant artikel hos Aktiespararna med en gedigen lista över direktavkastning, utdelningsprognoser mm. http://www.aktiespararna.se/artiklar/borsen/-Tid-att-byta-om-till-utdelningsfesten/

I måndags var jag på eventet Stora Aktiedagen i Göteborg och lyssnade till Castellum. Mitt inlägg om det här: http://petrusko.blogspot.se/2015/11/castellum-pa-stora-aktiedagen-2311-2015.html

Jag skrev om direktinvestering i fastigheter via Tessin. http://petrusko.blogspot.se/2015/11/direktinvestering-i-fastigheter.html


På Black Friday körde Avanza ett erbjudande med gratis courtage på USA-aktier och jag passade på att skriva om mina top picks i USA. http://petrusko.blogspot.se/2015/11/tre-fina-utdelningshojare-till-black.html

Det var många via Avanza som slog till på USA-aktier i samband med Black Friday erbjudandet. I bilden nedan topp 10 listan på USA-aktier och antal ägare hos Avanza. Till höger är innan black friday och till vänster är efter. De flesta på listan har fått väldigt många fler svenska ägare.


NCC slopar utdelningen

Oj oj vilken rubrik, men låt mig återkomma till den.

NCC meddelade häromdagen att de avser dela upp bolaget där housing-delen skall särnoteras. Detta planerar de att genomföra under 2016 efter godkännande på årstämman.

Rent tekniskt planerar de att göra det genom att dela ut housing till sina aktieägare. Man kommer alltså ha kvar sina NCC aktier och få nya aktier i det nya bolaget NCC-housing.

Nu tillbaka till rubriken då. Som aktieägare så äger man efter utdelningen exakt samma som innan. Förvisso kanske ingen skillnad mot traditionell kontantutdelning då aktiekursen brukar backa motsvarande utdelningen. Redovisningstekniskt är det också samma kassakistan, det är det egna kapitalet man delar ut, kontant eller i form av aktier i NCC-housing. Men ändå så vid en kontant utdelning så har man kontanterna och bolaget kvar som genererar nya pengar. Med nuvarande plan har man inga kontanter men man har bolaget som genererar nya pengar. Bättre en fågel i handen än tio i skogen. NCC har ej finanser att splitta bolaget och lämna en kontant utdelning samma år. Något som besvärade mig extra var att CFO Ann-Sofie Danielsson på kapitalmarknadsdagen visade på osäkerhet om det ens skulle bli utdelning året efter uppdelningen.

På sikt är förhoppningen att de båda bolagen var för sig skall skapa aktieägarvärde.  Jag tror det blir två bra bolag men jag är negativ till det här händelseförloppet med total avsaknad av kontant utdelning.

I mina ögon har NCC slopat utdelningen.

Direktinvestering i fastigheter

På en kort tid har jag raskt hört om det här Tessin allt oftare, bla min favoritpod är sponsrad av Tessin och pratar om dem titt som tätt. För mig med förkärlek till fastighetsaktier var det inget svårt beslut när Tessin bad mig kolla in deras erbjudande och blogga om det. Här kommer alltså ett sponsrat inlägg av Tessin, med mina egna ord, åsikter och tankar.

Yes, lets get to it! Vad är då Tessin?
Enkelt och kanske slarvigt uttryckt är de ett finansieringsalternativ för fastighetsaffärer, projekt samt rena fastighetsförvärv. De sysslar med något som kallas "crowdfunding", ett hyggligt nytt fenomen som snabbt blivit populärt. Mest känt är det nog för solskenshistorier som tex fattiga farbrorns bil gick sönder och han fick gå 3 mil enkel väg till jobbet varje dag, via crowdfunding samlades det snabbt in pengar att köpa en ny bil till farbrorn.

Men nu snackar vi en annan typ av crowdfunding, vi snackar seriösa investeringar i fastigheter/projekt. Tessin erbjuder dig som privatperson att vara med och finansiera olika projekt och det krävs inga stora belopp utan hela grejen med crowdfunding är "många bäckar små" konceptet. många investerare som går in med en liten del och vips har man finansierat ett antal nybyggda villor eller en fastighetsportfölj med 100 st lägenheter.

Tessin startades 2014 och sedan dess har de vad jag kan se avslutat 8 st lyckade projekt av olika slag och risknivåer. Av de här avslutade projekten jag läst om fann jag ett par stycken som lockade mig till närmre titt, bla den med 100 st lägenheter. Ett intressant koncept det här och de har visat upp intressanta projekt också. Kolla in nuvarande projekt under "aktuella projekt": www.tessin.se

Bolaget grundades av tre hyggligt unga grabbar, som sig bör när det kommer till nytänkade, banbrytande affärsidéer. Jag menar, det hade varit otippat om en gammal fastighetsräv som tex Fredrik Lundberg skulle sadla om och starta en sådan här verksamhet. Nej, nytt friskt blod i form av Jonas Björkman, Erik Nordin och Niels Bosma var det som grundade Tessin, allihop med imponerande utbildning och erfarenhet. Det verkar vara bra grabbar alltså.

Sammanfattningsvis kan man om verksamheten säga att de möjliggör direktinvestering i fastigheter för privatpersoner till mindre belopp. En investering som tidigare varit enkom för proffs och de med stort kapital. En fördel med den här typen av investering är att det inte är några mellanhänder som norpar på kapitalet år ut och in (tex ett fondbolag). En annan fördel är att man inte personligen behöver rycka ut och skotta snö mitt i natten eller rensa avloppet osv när hyresgäster hör av sig med problem.

På sin websida har Tessin en film som på en minut förklarar hur det fungerar. Gå in på sajten och klicka på "Hur fungerar Tessin?". www.tessin.se

Tycker man det här verkar intressant skall man skriva upp sig för Tessins nyhetsbrev så man löpande får info om nya fastighetsprojekt


Tre fina utdelningshöjare till Black Friday

Black Friday och då kör Avanza ett riktigt fint erbjudande! Courtagefri handel med USA-aktier. Tack för det Avanza, söker man inspiration till något bolag att titta närmre på så kommer det här:


Här kommer mina tre top picks bland utdelningshöjare i USA.

Realty Income ett fastighetsbolag med en riktigt stark strategi där hyresgästen står för alla fastighetsrelaterade kostnader som skatt, försäkring, underhåll osv. De har en mycket hög kvalitet på hyresgästerna där de noga valt ut bolag och branscher som har sunda finanser och framtiden för sig. Inga bolag som pressas av webhandel tex. Apotek, gym, biografer, dollar stores som är så populära.
Realty Income betalar utdelning varje månad och har höjt den varje år i över 20 år. Just nu är direktavkastningen ca 4,6% på kursen $49,6.

Johnson & Johnson ett av endast tre bolag i USA som har AAA kredit rating, läkemedelsbolaget som höjt utdelningen varje år i över 50 år. Bolaget är uppdelat i tre divisioner; en med läkemedel, en med konsumentprodukter som Listerine, Tamponger, tandtråd osv och en del med vårdutrustning (apparater som används på sjukhus osv för att undersöka och vårda patienter). Johnson & Johnson har branschens i särklass bästa läkemedelsportfölj med ett stort antal förväntade storsäljare, de har en god outlook. Direktavkastningen är cirka 3% på kurser kring $100.

HCP fastighetsbolaget med inriktning på vårdfastigheter. En strategiskt rätt inriktning full av potential med tanke på åldrande befolkning. Det här bolaget har höjt utdelningen varje år i 30 år! En god del av portföljen är uthyrd på triple ned basis, det jag beskrev om Realty Income att hyresgästen står för alla fastighetsrelaterade kostnader. Ett mycket smart upplägg som minskar risken och ger ett otroligt starkt och pålitligt kassaflöde. HCP betalar utdelning kvartalsvis och den senaste trillade in på mitt konto nu i dagarna. Nästa utdelning kommer i februari och det är också då de höjer nästa gång. Nu är direktavkastningen ca 6,4% på kurs $35,45.

Planerar du handla USA-aktier på black friday skall du hålla koll på att det är halvdag i USA och börsen stänger 19:00 svensk tid.


Alm Equity 9 mån rapport 2015

Idag presenterade Alm Equity sin niomånaders rapport och här kommer lite kort info och reflektion kring den.

Först bara lite kort om vad Alm Equity är och gör. Citerat från deras websida:

"ALM Equity driver olika typer av projekt inom fastighetsbranschen. Fokus ligger på bostadsutveckling i Stockholmsområdet men bolaget driver också projekt inom stadsutveckling samt utvecklar olika typer av förvaltningsfastigheter."

9 mån rapport:
Rörelseresultatet blev 150,1 miljoner kronor, upp cirka 13,5% vs motsvarande period året innan.
Resultatet per aktie blev 10,38 kronor, cirka 5% högre än året innan.
Kassaflöde cirka 127 miljoner kronor

Ur ett preferensaktie perspektiv kan man stanna här och konstatera att det ser bra ut och utdelningen ser mycket pålitlig ut. Preffutdelningen är på knappt 29 miljoner kronor årligen och den har de mycket god täckning för.

Bolaget har en stor projektportfölj och de har mycket försäljningar i "pipen" just nu, vinster från dessa släpar några kvartal och man kan konstatera att Alm Equity bör visa än starkare vinster framöver. Vid periodens slut hade de nästan 30% fler bostadsprojekt under försäljning jämfört med året innan. De har dessutom en mycket stark marknad som ser ut att bestå i åratal.
Det här bolaget har verkligen potential och för den som vill ta del av den är det stamaktien man skall titta på.
Nedan är ett diagram över Alm Equitys portfölj:
Länk till Alm Equity hos Avanza med mer info

Senaste aktieköpen

Idag fick jag lön och det betyder att jag är i köpartagen på börsen.

Dagens affärer blev ökning i Castellum, Hennes & Mauritz samt det amerikanska fastighetsbolaget HCP. Att jag valde just dessa beror på att de backat en del på sistone och jag tycker de var mest lockande för stunden.

Något jag värdesätter högt med just dessa tre är att de är mycket pålitliga utdelningshöjare. HCP höjer nästa gång i februari och de andra två kommer med största sannolikhet höja sin utdelning till våren. HCP har höjt sin utdelning varje år i +30 år. Castellum har höjt utdelningen varje år sedan 1997. Hennes & Mauritz har aldrig sänkt sin utdelning sedan börsintron på 1970-talet.

Jag har sagt det förut men det tål att upprepas, utdelningstillväxt är en oerhört viktig faktor på lång sikt. För den som använder sina utdelningar till konsumtion är utdelningstillväxten livsviktig, annars räcker ju pengarna till färre och färre saker för vart år som går.

Skatt på ISK 2016

Nästa år är det nya regler för skatten på ISK. Det man gjort är att lägga in en lägsta skatt för att parera ett möjligt scenario där ingen skatt alls skulle utgå baserat på de gamla reglerna samt ett pålägg för att höja skatten.

Skatten baseras på statslåneräntan 30/11 året innan. Just nu är statslåneräntan 0,7% och med de nya reglerna skall vi lägga på 0,75% för att räkna ut skatten, då får vi 1,45%. Det är här man lagt in en lägsta nivå om 1,25%.
https://www.riksgalden.se/sv/omriksgalden/statsskulden/statslanerantan/

Men vi är inte färdiga ännu, skatten är alltså inte 1,45%, man betalar 30% av det där. Här kommer ett förenklat exempel: Du har 100.000 kr på ett ISK under 2016, din skatt blir då 100.000 kr * 1,45% * 30%= 435 kr. Effektiv skatt i slutändan blir således 0,435%.

Detta är ett förenklat exempel, i verkligheten räknas värdet av ditt ISK fram genom insättningar och värdet vid varje kvartal men för de flesta räcker det nog med att tänka att det är 0,435% skatt på portföljen.

Måndag 30/11 är det som gäller alltså, det kommer ju inte vara några stora förändringar mot nuvarande statslåneränta om 0,7% men på måndag vet vi for sure. Statslåneräntan brukar publiceras på fredagar så egentligen vet vi väl redan då.

Castellum på stora aktiedagen 23/11 2015

Idag höll Aktiespararna ett event de kallar "Stora aktiedagen" på svenska mässan i Göteborg. En lång lista bolag har varit där och presenterat sig under dagen. Jag är främst intresserad av Castellum och det är fokus på det här inlägget.

Bolaget presenterades av VD Henrik Saxborn och CFO Ulrika Danielsson. En mycket intressant sak som kom upp var en grej som Ulrika Danielsson sade, hon upprepade något som förre VD:n Håkan Hellström sagt en gång för flera år sedan. Något i stil med det här: Castellum välkomnar högre räntor, nästan föredrar det för det betyder bättre snurr på ekonomin, högre uthyrning, högre hyror osv.

Här kommer en mycket vanlig missuppfattning in, många tror att högre räntor är negativt för fastighetsbolagen, att det innebär lägre vinster. För de "dåliga" bolagen med för hög belåning osv kan det slå hårt men för de bra bolagen som Castellum kan det tvärt om vara positivt.

Henrik Saxborn nämnde att de har uppskrivning av hyran i alla kontrakt, som lägst om 2% per år. Sedan tidigare känner jag till att de höjer hyran varje år men den specifika siffran 2% hade jag ej koll på. Tycker det låter riktigt starkt och skall för säkerhets skull kontakta bolaget och dubbelkolla att jag hört rätt.
Uppdatering 2015-11-24: Jag har fått svar från Henrik Saxborn som meddelar att nu i nollräntemiljön så är det cirka 0,5% hyrorna skrivs upp med årligen.


De visade ett mycket vackert diagram över bla förvaltningsresultat och utdelning sedan börsintroduktionen 1997. Castellum är det bolag på svenska börsen med den bästa utdelningshistoriken. De har alltid höjt utdelningen, varje år sedan börsintron 1997. Vi närmar oss alltså 20 år av utdelningshöjningar.

Henrik och Ulrika lyfte fram enkelheten och tydligheten kring deras utdelning och vilka förväntningar man skall ha som aktieägare. De strävar efter att höja utdelningen lika mycket som förvaltningsresultatet ökar. Om förvaltningsresultatet ökar med 5% kommer utdelningen sannolikt höjas lika mycket. Detta har stämt mycket väl historiskt.

Castellum har som mål att öka sitt förvaltningsresultat med 10% per år. Ett mål de uppnått långt ifrån alla år men jag gillar målet. Genom åren har jag hört målet ifrågasättas på aktieträffar och på årsstämman men Castellum försvarar det galant med att det är ett tufft mål och de måste ju ha något att kämpa för. Vissa år tar de målet vissa inte. Jag antar att skeptikerna vill se det som en guidance och att det skall landa spot on år efter år. Det är ingen guidance och jag gillar målet för vad det är.
I niomånaders rapporten som de släppte i oktober visade de upp en tillväxt om 4% av förvaltningsresultatet. Om det inte dras ned i det sista kvartalet kan vi alltså vänta oss minst 4% utdelningstillväxt till våren. Utdelningen presenteras i bokslutskommunikén som släpps 20/1 2016.

Henrik Saxborn målade upp en bild av brist på fastigheter i många år framöver. Efterfrågan överstiger vida tillgången och det byggs inte nytt i tillräckligt hög takt. Att nybyggandet inte hänger med beror till viss del på byråkrati, krångliga/utdragna regler samt brist på mark/objekt. Mycket goda tider i många år framöver för Castellum är vad jag hör i detta.

Amasten Holding 9-mån rapport 2015

20/11 rapporterade Amasten Holding sin 9-månaders rapport och jag tänkte lyfta fram några bitar ur den här. Då jag bara intresserar mig för preferensaktien från Amasten kommer jag utelämna en hel del, eller rättare sagt: Jag kommer hålla mig till det som är väsentligt för just preferensaktien.

För perioden januari - september 2015:

Förvaltningsresultatet ökade till 19,9 miljoner kronor från 3,8 miljoner.
Hyresintäkterna ökade till 116,2 miljoner kronor från 52,7 miljoner.
Belåningsgrad fastigheter 59%

Amasten har 800.000 st utestående preferensaktier och kostnaden för dessa är 16 miljoner kronor årligen i form av utdelning.
Totalt sett tycker jag att det ur ett preferensaktieägarperspektiv ser bra ut i Amasten. Aktien handlas till en värdering som motsvarar denna riskbild/finansiella ställning.
Den handlas kring 275 kronor och det ger en direktavkastning om cirka 7,2%

Kort info om bolaget: Amasten är ett fastighetsbolag med fokus på bostadsfastigheter inom pendlingsavstånd till större/viktiga städer.

Mer info om Amasten Holding hos Avanza.

Börsveckan som gått. V47 2015


OMXS30 gick upp cirka 3% i veckan som gick och det är ju riktigt starkt i årstakt men ihop med veckan innan som backade drygt 3% ser det mer normalt ut.
Fler terrorattentat inträffade den här veckan, i Nigera och Mali men börsen trotsar detta och går starkt alltså.

Atlas Copco meddelade ett förvärv i veckan på cirka 4,5 miljarder kronor. De har historiskt varit duktiga på förvärv och även om vissa pratat i termer som att Atlas betalat ett högt pris tycker jag det här ser lovande ut och tror de gör ett bra förvärv som vanligt. Det verkar vara ett mycket anrikt och kompetent företag med en stark marknadsposition som de köper. Att köpa kvalitet kostar men det lönar sig i längden!

Jag har inte köpt en enda aktie i veckan och om detta bloggade jag häromdagen. http://petrusko.blogspot.se/2015/11/en-forsiktig-general.html

Utdelningsseglaren bloggade om sin resa till 500.000 kr i utdelningar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2015/11/500000-kr-i-utdelningar.html

Jag läste en artikel från Swedbank om preferensaktier. Tankar kring värdering och deras top picks. Länk till artikeln: http://swedbank-aktiellt.se/2015/november/preferensaktiernas_kupong_allt_billigare.csp

Motley Fool skriver om Johnson & Johnson i en artikel om att investera i åldrande befolkning osv. http://www.fool.com/investing/general/2015/11/21/3-healthcare-stocks-you-dont-have-to-babysit.aspx?source=eogyholnk0000001&utm_source=yahoo&utm_medium=feed&utm_campaign=article

En annan artikel av Motley Fool som jag läst i veckan var den här om 5 kännetecken för ett riktigt bra utdelningsbolag: http://www.fool.com/investing/general/2015/11/17/qualities-of-the-perfect-dividend-stock.aspx?source=eogyholnk0000001&utm_source=yahoo&utm_medium=feed&utm_campaign=article

En försiktig general!

Min fru är iväg på grejer med vår stora son. Jag hemma och ansvarar för maten. Svischade förbi ICA på vägen hem och köpte ett knippe Billys och säkrade upp fredagsmiddagen. Normalt äter man ju taco på fredagar varpå jag inte tvekade att testa Zlatans Taco-billy. Den var sådär, eller asså, den var helt ok men Hawaii och Bolognese är bättre =)

Jag har haft lite abstinens den här veckan, jag har inte köpt en enda aktie. Har haft ett par långa fyndorders inne som inte gått till avslut men nästa vecka då är det löning och nya friska pengar in i portföljen.

Som jag tidigare nämnt kikar jag på att öka i JNJ, HCP, Xact OMXSB Utd och eventuellt HDV. Det kan svänga fort men detta är huvudscenariot inför nästa vecka. Jag vill helst pynta under $100 för Johnson & Johnson men strax där över kan jag väl leva med.

Att placera en del av väska i index är fortsatt högaktuellt, jag tog nyligen in Xact OMXSB Utd som är min enda indexplacering. HDV som jag nämnde är tickern för en amerikansk indexplacering som jag suktar efter, dess fulla namn är iShares Core High Dividend ETF. På några års sikt så vill jag komma upp i åtminstone 5-10% viktning indexplaceringar i väskan.

Indexplacering är ett sätt att minska risken, risken att jag gör misstag eller att jag går på en mina jag ej kunnat förutse. Mina placeringar i Fixed Income är till viss del för att minska risk och bevara värde.

Jag är en försiktig general.

Avkastningskrav vad är det egentligen?

Analytiker, ekonomitidningar, petrusko och andra i svängen pratar om "avkastningskrav"
Vad menar vi egentligen med detta.

Vi börjar med att bunta ihop aktiesparare, småsparare, banker, institutionella placerare mfl till ett enda kollektiv och kallar det marknaden.

Marknaden söker avkastning till en rimlig risk, den jämför aktieplaceringar med alternativ som tex investering på räntemarknaden i obligationer. Enkelt uttryckt kan man säga att marknaden sätter ett visst pris på risken i börsen jämfört med riskfri ränteplacering. Om exempelvis riskfria räntan är 3% och marknaden har ett pris på risken på börsen om 6% så förväntar sig marknaden alltså att börsen skall avkasta 9%.

Om den riskfria räntan går ned accepterar marknaden en lägre avkastning på börsen. Med samma mekanik som i exemplet ovan och en riskfri ränta om 1% kan alltså marknaden tänka sig att köpa börsen till en väntad avkastning om 7%.

Riskfria räntan + "priset av risken på börsen".

Innebörden av detta är att vid låg ränta accepterar marknaden högre värderingar för alternativen är såpass mycket sämre. Rent teoretiskt bör alltså börsen ha en relativt hög värdering så länge vi har en låg ränta.

Min tro är att vi har låga räntor under en lång tid framöver. Historiskt har avkastningen på börsen varit kring 9-10% per år och nu med superlåg ränta och lägre avkastningskrav så väntar sig marknaden betydligt lägre avkastning än så.

Med riskfri ränta menas placering utan risk och då pratar vi om svenska statsobligationer. Lite lätt förenklat kan vi säga att de ger 0% ränta i dagsläget.

Vissa har redan koll på termen avkastningskrav och vissa har det inte. Hoppas den här förklaringen var till nytta.
Dela det gärna med vänner som ni tror kan ha nytta av det. Som alltid uppskattar jag kommentarer av alla dess slag i kommentarsfältet.

Börsveckan som gått. V46 2015



OMXS30 backade ca 3,3% i veckan som gick och står nu för året på knappa +1%. En riktigt dålig börsvecka alltså men det är inte börsens utveckling som sätter denna veckan i historieböckerna, en sorgens dag med terrorattentat i Paris får oss att aldrig glömma denna vecka.

Jag har tagit in ett nytt innehav i portföljen, nämligen ETF:en Xact OMXSB Utd. Avanza sänkte minicourtaget till 1 krona för svenska ETF:er förra veckan och det passade mig bra. Jag gjorde mina första köp i början på veckan och slog till i fredags på några ytterligare till ett snitt om 388,33 kronor. Om utdelningen förblir oförändrad så ger detta en direktavkastning om cirka 4,5% och det tycker jag är riktigt bra för denna typ av placering. Jag tittar ju även på en ETF för indexplacering i USA och den handlas till knappa 4%. Denna ETF heter iShares Core High Dividend ETF med ticker HDV.

Jag klurade på att eventuellt börja köpa i HDV senare i november men för tillfället är planen främst att öka i HCP, JNJ och Xact OMXSB Utd. Detta förutsatt att de håller sig kring nuvarande nivåer eller lägre. Med ett par veckor kvar på månaden kan dock mycket hända, vi får se vad det blir för köp i slutändan.

Jag har varit på aktieträff med Skistar och även om jag är hyggligt insatt i bolaget var det självklart mycket givande. En kul fakta är att för Skistar spelar det ingen roll när första snön kommer, om de öppnar anläggningarna tidigt på säsongen eller ej. Det är förhållandevis fickbös, intäkterna de får in innan årsskiftet. Det är nyår och framåt pengarna rullar in på allvar. Något jag inte kände till är att Sälen är mer snösäkert än Åre då den senare ligger närmre kusten och klimatet det för med sig. Konstsnöanläggningarna är såpass effektiva i dagsläget att någon oro för klimat existerar ej.

I veckan fick jag in utdelning från flertalet bolag, bla svenska preffar och ETF;en SPFF. Kommande vecka är det främst utdelningen från Realty Income som är på ingång, de betalar utdelning månadsvis och pay-date är kring den femtonde varje månad.

Jag läste färdigt och skrev en recension av boken Bli grymt rik på aktier av Anders Haskel. Läs min recension här: http://petrusko.blogspot.se/2015/11/bli-grymt-rik-pa-aktier-bok-av-anders.html

Stefan Thelenius bloggade om Amasten och likt honom tror jag att stamaktien har god potential. Jag håller mig dock till preffen. Länk till hans inlägg om bolaget: http://z2036.blogspot.se/2015/11/smabolag-amasten.html


Börspodden pratade gott om SAS preferens i veckans avsnitt och efter det tog sig kursen över 500 kronor. Vi får väl se om den håller sig där, personligen vill jag ha så låg kurs som möjligt då jag kan tänka mig öka i kombination med att jag avser behålla till inlösen som bör ske kring 2019. Länk till deras websida: http://borspodden.se/ I "veckans aktie" pratar de om bolaget. I börspodden avsnitt 116 pratar de om SAS preffen.

Vägen till Frihet kommenterar Realty Incomes senaste rapport. http://vagentill-frihet.blogspot.se/2015/11/utdelningar-och-kort-kommentar-om.html

Dividend Diplomats skriver om sitt senaste köp i HCP. Bra blogginlägg med intressanta nyckeltal för HCP. http://www.dividenddiplomats.com/lannys-recent-purchase-hcp-2/




Image courtesy of pixtawan at FreeDigitalPhotos.net

Ute på djupt vatten.

Nyss hemkommen från en go löptur i skogen. Det var ganska blött idag men det har jag inget emot, enda nackdelen jag kan komma på är att det tar väldigt lång tid för mina skor att torka. Turligt nog har jag fler skor, olika för olika underlag. Jag gillar bäst att springa i skogen och då använder jag ett par Salomon-skor som jag verkligen gillar. Ovan är ett klipp från dagens runda, jag är ute och springer i djupt vatten. =)

Löprundan på lördagar försöker jag få till varje vecka, det är härligt att springa i skogen. Ofta har jag väldigt många tankar och händelser jag bearbetar när jag springer och det känns som man tänker extra bra och blir extra kreativ under löpturen.

Medan jag sprang kom jag att tänka på en lustig sak, för några år sedan frågade mig min fru vad jag skulle göra om jag skulle sluta jobba. Mitt svar då var att jag skulle spela dataspel på heltid. Ja, jag har varit en inbiten spelnörd. Jag skrattade lite för mig själv där i skogen när jag tänkte på mitt svar och mina planer då. Kan tilläggas att min fru inte var det minsta imponerad över mitt svar.

Jag sprang vidare och funderade på ett svar idag på samma fråga. Utan att analysera frågan djupare kom jag fram till att jag skulle vilja lägga väldigt mycket mer tid på träningen och att jag gillar att skriva om aktier och liknande och skulle lägga mer tid på det.

Jag har många strängar på min lyra, jag har ett arbete jag gillar, jag är även egenföretagare och småbarnsförälder. Det är inte alltid tiden räcker till allt och på sistone är det träningen främst som fått stryka på foten.

Nog om min löptur!

Igår ökade jag i Xact OMXSB Utd  ETF:en som betalar utdelning. Jag tog in en initial post i början på veckan och ökade alltså på igår. Mina planer den närmsta tiden är att öka i HCP och Johnson & Johnson om de håller sig kring nuvarande nivåer. Jag är även lockad att öka i svenska preffar, får se vad pengarna räcker till nu i november. I december blir det sannolikt mer svenska preffar i alla fall.

Så här ser fördelningen ut i portföljen nu. Sektorer jag vill ha en högre viktning i på lång sikt är hälsovård, industri och index. Hälsovård är det via ökning i Johnson & Johnson medan jag inom industri kan tänka mig en del andra placeringar utöver att öka i Atlas Copco. En jag tycker ser intressant ut är tex ABB, ett bolag med intressant inriktning och fin historik med fokus på stadigt stigande utdelning.

Fixed income väger ganska tungt men jag har inte nått "taket" för vad jag kan tänka mig. Nu när investerares avkastningskrav är sänkta i spåren av den låga räntan tror jag att fixed income kring 7-8% kommer stå sig väldigt bra jämförelsevis. De ger mig ett mycket fint kassaflöde av utdelningar att göra nya investeringar med. Extra passande när börsen backar och går mot lägre värdering, då tar jag mitt kassaflöde och köper mer aktier vecka efter vecka. Det är en styrka och något jag verkligen uppskattar att jag nästan alltid har möjlighet att köpa tack vare mitt starka kassaflöde.

Vissa månader är starkare än andra för min portfölj och kassaflödet. December är ihop med september mina svagaste månader men även då tickar det in pengar som jag kan investera i mer värdepapper. Då jag har en del svenska bolag är naturligtvis den starkaste utdelningsperioden på våren.

Valutans inverkan på bra bolag

Jag får en hel del frågor om valuta och om jag köper USA-aktier "nu när dollarn är så stark", vad jag tror om svenska exportbolag osv.
Valutan är en faktor som kan göra stor skillnad kvartal till kvartal på redovisad vinst i lokal valuta. På längre sikt är det något annat, jag menar på att det på lång sikt "neutraliseras", det går upp och det går ned och jämnar ut sig i det långa loppet.

Nu så framförallt till min viktigaste poäng: En bra investering bär sig själv oavsett valutainverkan åt endera hållet! Jag menar alltså att de riktigt bra bolagen presterar så bra att på sikt är valutan inget hot för dem. De har en bra verksamhet som tål utmaningar från valutan och de har flexibilitet att parera osv om så behövs. Bra bolag är bra bolag oavsett valutautveckling!

Nedan är en bild på Atlas Copcos utveckling på riktigt lång sikt i jämförelse med dollarn.

Oro kring valutan eller att söka potential i valutan är högst kortsiktigt! Den långsiktige bör ej lägga stor vikt till valutan. Vad är då lång sikt? Åtminstone +5 år vill jag mena på, jag gillar att tänka decennier när jag tänker lång sikt.

Vadå Valuta? Jo, så här är det. När dollarn är förhållandevis hög som den är nu så blir ju varje dollar mer värd i svenska kronor. Alla svenska bolag som säljer i dollar får ju mer när pengarna växlas om till svenska kronor och tjänar således mer pengar. Exempel: 1 miljon dollar med dollarkurs 8,5 kronor jämfört med 6,5 kronor blir i svenska kronor 8.500.000 kr vs 6.500.000 kr, väldigt stor skillnad eller hur. Tvärtom så är amerikanska exportbolag förlorare på stark dollar. Bolag som tex Caterpillar och John Deere har det extra tufft nu i spåren av valutan men de är bra bolag så det går ingen nöd på dem och kom ihåg, på lång sikt jämnar det ut sig.

Bli grymt rik på aktier. Bok av Anders Haskel

Så enkelt är det att bli miljonär. 
Författare: Anders Haskel.


Här går vi rakt på sak: Det här är förmodligen den bästa boken som finns på svenska om att göra sunda och bra placeringar på aktiemarknaden på lång sikt. Haskel skriver på ett mycket lättläst och tydligt vis om att spara på börsen på lång sikt, via fonder eller direktägande i aktier.

Man får läsa om vad man skall tänka på inför ett aktieköp, hur man bygger en bra portfölj som kan ge bra avkastning. Haskel går igenom värdering och hur man hittar bra bolag, vad man skall titta på samt hur man undviker dåliga bolag. Längst bak i boken finns en ordlista över vanliga ord i en årsredovisning med utförlig förklaring. Det finns även ett kapitel om hur man tolkar informationen i en årsredovisning.

Den som läser denna bok noga och verkligen tar till sig det som Anders Haskel skriver, den personen är sannolikt en riktig börsvinnare på lång sikt. Det är mäkta goda råd han bjuder på i boken!

Boken är mycket läsvärd oavsett vad man har för kunskapsnivå och sparplaner. Spar till pension eller kanske till barn kan i många fall bli väldigt mycket bättre genom kunskap man får i denna bok.

Har du koll på det här med ränta på ränta-effekten? Om någon säger att du sannolikt skulle kunna spara ihop till en miljard kronor... Läs om ränta på ränta och just detta exempel i boken.

Det var ett stort nöje att läsa den här boken och jag fick många tankeställare och bra citat med mig i bagaget av att läsa den, utöver matnyttig info om sparande förstås. Jag tycker som sagt att boken var superbra och rekommenderar den verkligen. Köp den, läs den, ge bort den i gåva och gör en vän en stor tjänst.

Länk till boken hos Adlibris. 

Idag slog jag till på utdelande indexinvestering

Ni stadiga läsare av bloggen vet att jag en längre tid spanat på ETF:en Xact OMXSB Utd, en börshandlad svensk indexfond som betalar cash utdelning. Idag slog jag till och påbörjade köp, planen är att köpa regelbundet under en längre tid. Idag fick jag in dem med ett snitt om 394,85 kronor.

Jag har skrivit om denna ett par gånger tidigare varpå jag inte går in närmre på vad det är för något. Länk till mitt mest populära inlägg om den här ETF:en: http://petrusko.blogspot.se/2015/03/indexsparande-for-dig-som-gillar.html

Förmodligen kommer jag senare i månaden även ta in en amerikansk indexfond och påbörja en position där, förmodligen denna som jag skrev om härom dagen: http://petrusko.blogspot.se/2015/11/ishares-core-high-dividend-etf.html
Jag kan tänka mig en ganska stor andel indexplacering i väskan dock med tyngdpunkten på den svenska varianten. Detta av valutaskäl, valutan gör att utdelningens storlek kan variera väldigt samt att det är en risk om man behöver sälja. Jag försöker hålla dollarplaceringar till under 30% av portföljen. En fördel med den amerikanska indexfonden är att utdelningen är mer stadig och uppåtgående. För Xact OMXSB Utd kan den sänkas drastiskt vid sämre år även om den långa trenden är stigande.

Placering i index minimerar bolagsrisk samt risken att jag själv strular till det.

Julklappstips till barn

De flesta känner till att det är Disney som ligger bakom pluto, Kalle Anka och gänget som är kärt för generationer. Roliga barnprogram av pålitlig och hög kvalitet. Disney äger även numera rättigheter till Star Wars som är högaktuellt med en ny film i serien nu i vinter. Superhjältar som Hulken och Captain America är också i Disneys ägo via Marvel.

Utöver detta har Disney annat också men det lämnar vi oberört i detta inlägg för nu är det fokus på roliga, coola och älskade karaktärer, filmer osv. Barn i alla åldrar tycker om karaktärer från Disney, från Pluto för de minsta till Hulken för de större. Här kommer så mitt julklappstips:

Paket under granen är superkul och går ej att ersätta men ett fräsigt komplement är att ge barnen aktier i Disney. Hur fräckt tror ni inte det är för kidzen, att äga hulken, R2D2 och pluto! Roligt och förhoppningsvis  något som kan locka fram ett aktieintresse om det inte redan finns, nu eller under uppväxten.

På bilden är min fina Hulkenfigur. Som sagt, barn i alla åldrar älskar Disney (Hulken).
Jag skall ge mina barn aktier i Disney i julklapp. Hulkenfiguren behåller jag dock själv!

Disneyaktien går att köpa i en KF eller ett ISK hos tex Avanza eller Aktieinvest.
Hos Aktieinvest kan man köpa andelar av aktier varpå man kan ge bort aktier i Disney för ett belopp i kronor, tex 400 kronor. Disney kostar ca 116 dollar per aktie och det är cirka 1000 kronor per aktie man får betala i vanliga fall men med Aktieinvests andelsorder kan man komma undan med mindre belopp alltså.

Länk till Aktieinvests sida med info om barnspar

Utöver att Disney är fräsigt så är det ett jättefint bolag som jag tror har en mycket god potential på lång sikt.

iShares Core High Dividend ETF

Jag har snubblat över den här ETF:en flera gånger tidigare men aldrig riktigt fastnat för den. De andra gångerna har jag tittat på den med andra ögon, nu söker jag breda index/indeliknande investeringar och då passar ju denna som en smäck!

Vi börjar med att bränna av några korta stats för fonden:

Ticker: HDV
Avgift: 0,12%
Jämförelseindex: Morningstar Dividend Yield Focus Index
Förvaltat kapital: Cirka $4,3 mdr
Antal innehav: 79 st
Startdatum: 29/3 2011
Utdelningsfrekvens: Kvartalsvis
Direktavkastning: Cirka 3,8%
Kurs: $74,66 (2015-11-08)

 Bland fondens innehav finns det en lång rad stora fina bolag och generellt tycker jag det är en mycket fin portfölj de har. Checka in de tio största innehaven här:

Utdelningen verkar de höja i princip varje kvartal, själva uppger de en direktavkastning om ca 4%. Att jag anger 3,8% ovan beror på att jag räknat på de senaste 4 utdelningarna. Det här är en stark direktavkastning för den här typen av ETF. Det är nog den högsta direktavkastning jag sett i kombination med innehav av riktigt hög kvalitet.

Med låg avgift, hög direktavkastning och en bred portfölj med kvalitetsbolag tycker jag att det här är en riktigt fin ETF. Själv söker jag indexinvesteringar likt den här för att sänka risken i portföljen och samtidigt få fina utdelningar. iShares Core High Dividend ETF hamnar på min köplista.

Börsveckan som gått. V45 2015

Veckan har varit av positiva tongångar och OMXS30 visar på en uppgång om knappt 2%, det är starkt.

Det bästa i gångna börsveckan i min värld var Avanzas uppdatering av prislistan med sänkt minicourtage på Svenska ETF:er. Läs mitt inlägg om det: http://petrusko.blogspot.se/2015/11/goda-nyheter-lagre-courtage.html

Jag lottade ut ett signerat exemplar av Anders Haskels bok "Bli grymt rik på aktier". Jag kommer även lägga upp en recension av boken inom kort.

USA visade styrka och förväntningar kring en förestående räntehöjning fick räntemarknaden i rörelse. REITs backade på bred front, läs mitt inlägg där jag förklarar varför: http://petrusko.blogspot.se/2015/11/darfor-faller-reits-nu.html

Volati släppte sin 9-mån rapport i veckan och i ett preffägarperspektiv såg den ok ut. Högre omsättning, sämre EBITDA men ett starkare kassaflöde. Angående transportstyrelsens förslag till nya regler för besiktning konstaterar Volati att de ej delar åsikten samt att om förslaget blir verklighet kommer det drabba dotterkoncernen Besikta negativt. Jag tycker Volati skall vara försiktiga med ökad belåning och säkerställa en stark finansiell grund att utveckla och stötta Besikta. Kanske är det enkelt löst för Besikta att sänka kostnaderna och parera intäktstappet men det är tänkbart att de hamnar i en situation där de behöver investera/förvärva eller på annat sätt ta större kostnader, då behövs en finansiellt stark ägare (inte en som redan är maxbelånad). Det är svårt att spekulera i omfattningen av potentiella utmaningar för Besikta men en sak är säker, det skadar inte att vara väl förberedd med starka resurser. Jag säger alltså inte att Volati är maxbelånade nu men om de gör ett större förvärv torde deras möjligheter till bankfinansiering vara begränsad för en tid.

Dividend Hawk skriver om Kraft Heinz utdelningshöjning: http://dividendhawk.blogspot.se/2015/11/dividend-increase-kraft-heinz-company.html

Artikel av Peter Benson om Teliasonera och Muddy Waters. http://www.pressreader.com/sweden/svenska-dagbladet/20151107/282505772478950/TextView

Jag kollade Avanzas Börspanel där bloggarna Snåljåpen och Nicklas Andersson var med och tipsade. Nicklas med twitternamn @investeraren var extra intressant att lyssna till. Dels rekade han fina bolag som jag gillar och han gjorde det med en sådan passion att det var svårt att inte ryckas med och gilla Starbucks mfl. =)  Kolla in klippet nedan:


Realty Income guidance 2016

I veckan kom Realty Income med sin rapport och den var jättestark med 9,4% tillväxt av AFFO mot föregående år.

Samtidigt lämnade Realty Income en guidance om $2.85 - $2.90 AFFO för 2016 vilket motsvarar en tillväxt om 4,4-6,2%.

Baserat på detta kan man förvänta sig att även utdelningen stiger 4,4-6,2% nästa år och det gillar vi ju.

Goda nyheter, lägre courtage!

Igår nåddes jag av riktigt goda nyheter från Avanza, de har sänkt minicourtaget på svenska börshandlade fonder (ETFer) till 1 krona.

För min egen del kunde det inte komma mer lägligt. Jag har länge suktat efter Xact OMXSB Utd men aldrig kommit till skott då jag inte velat köpa för mindre än 8000 kr pga det gamla minicourtaget om 19 kr. Jag hade inte riktigt tålamod att vänta utan köpte annat istället. Jag är mer sugen än någonsin att plocka in den här fina indexfonden och hade faktiskt bestämt mig för att slå till vid löning i november. Med det nya courtaget kommer jag nog köpa redan i veckan som kommer, jag har en hel del utdelningar på väg in.

Sannolikt innebär detta att jag kommer köpa regelbundet i Xact OMXSB Utd, jag har gärna en god del av denna i portföljen då jag anser att den är en mycket bra riskbalanserare för portföljen. En indexplacering tar bort risken att jag själv gör misstag och eller inte vet vad jag gör =)

Den fonden jag fastnat för utgör en mycket liten del av totala ETF-handeln i Sverige. En majoritet av handeln utgörs av derivatinstrument som Xact Bear och Xact Bull och för alla som handlar i dessa med mindre kapital är detta goda nyheter. Vissa har säkert låtit bli pga för högt minicourtage och nu är det möjligt med endast 1 krona minicourtage.

Jag använder Avanza mini och gör många små affärer. Om man oftast köper för under 15.000 kronor åt gången är denna courtageklass jättebra.

Därför faller REITs nu

Idag faller REITs som tex Realty Income, HCP, Digital Realty, WP Carey och övriga i sektorn tungt. Anledningen till detta är att en räntehöjning i USA nu närmar sig.

Mekaniken bakom detta att en ev räntehöjning medför att REITs backar har inget med bolagens intjäningsförmåga att göra. För den oinsatte är det lätt att tänka att det handlar om att högre ränta betyder högre kostnader för ett fastighetsbolag men det är inte alls anledningen här.
REITs som grupp är högavkastande, de lämnar generellt hög direktavkastning och  Investerare jämför yielden med den de kan få på obligationer. Enkelt uttryckt kan man säga att REITs och obligationer slåss om samma kapital.

När räntan blir högre får investerare en högre riskfri avkastning och detta betyder att de samtidigt kräver högre avkastning i sitt risktagande. Om en obligation eller REIT tidigare handlas till 6% direktavkastning kanske investerare anser att den skall ge 6,5% i spåren av högre ränta. Detta regleras genom priset på tillgången. Anta att REIT X handlas i 100 kr och lämnar 6 kr utdelning vilket är 6%, om marknaden i spåren av högre räntor inte är villiga att köpa REIT X till 6% utan bara kan tänka sig att köpa den till 6,5% betyder det att aktiekursen landar kring 92 kronor.

Det kanske inte är bästa förklaringen jag fick till här men jag hoppas ni är med mig i resonemanget. Det här är inte min gissning eller tro utan det är fakta som jag läst mig till om den här typen av investering, REIT. Jag ser även logiken i mekaniken. Äger man något sådant här bolag skall man känna till detta.

 
Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

HCP Q3 2015 rapport

Idag rapporterade bolaget HCP sitt q3. Sammanfattningsvis kom rapporten in över förväntan och jag tycker det var en bra rapport.

Jämfört med samma period året innan har FFO per aktie stigit med 5%. Man passade även på att höja sin guidance för året till $3.12 - $3.18. Inga problem att täcka utdelningen om $2,26 här inte! Nästa utdelning har X-date 5/11 och betalas ut i slutet av november.
I februari är nästa utdelning igen och det är den månad de brukar höja den. Skulle höjningen bli hela 5% hamnar utdelningen på  $2,37. På nuvarande kurs strax under 37 dollars ger det en direktavkastning om 6,4% BOOM! Det är riktigt grymt av en utdelningshöjare av denna dignitet. Ja, vi får se hur stor utdelningen blir i februari.

HCP äger vårdfastigheter av olika slag och de har höjt utdelningen varje år i 30 år nu. De har mycket god täckning av utdelningen och de har investment grade rating.

Länk till bolagets websida: http://www.hcpi.com/

Bli en vinnare på börsen

Aktieinvestering är inte direkt rocket science. Det är inte något där den med högst IQ vinner. Man kan bli jätteduktig på aktieinvesteringar utan att vara smartaste snubben (eller snubbelinan) i stan.

Man kommer väldigt långt på sunt förnuft och om man adderar god självinsikt och kyliga nerver kan det bli fantastiskt bra. Via sunt förnuft kan man utesluta investeringar man ej förstår sig på, man kan skippa branscher som är mer riskfyllda än andra, ja det sunda förnuftet kan hjälpa till med mycket.

Det är få förunnat att uthålligt slå index på lång sikt. Med god självinsikt kan man anta sunda förväntningar och inte tro att man är bättre än alla andra. För de flesta "svenssons" är den bästa strategin ett långsiktigt sparande via regelbundna köp i billiga indexfonder och eller de stora investmentbolagen som tex Investor. Eftersom det är så få som slår index är det ju det smarta och sunda valet.

Med kyliga nerver fortsätter man köpa i breda nedgångar när väldigt många andra säljer i panik. Börsen går ju alltid upp på sikt och med detta i minnet kan man strunta i andras panik. Att försöka tajma upp och nedgång och gå in och ur på börsen är det ytterst få som lyckas med på lång sikt. Med sunt förnuft och god självinsikt konstaterar man att man inte borde ägna sig åt det. Strunta i media och dess domedagsrubriker, håll dig till din strategi, fortsätt köpa och förbli en vinnare.

Den som bestämmer sig för att spara långsiktigt i tex Avanza Zero gör ett mycket bra val, ett oerhört smart val som man kan ta utan att vara smartast i stan!

På lång sikt gör avgifter och skatt jättestor skillnad varpå jag inte nog kan betona vikten av att satsa på en riktigt billig fond, gärna en gratis som Avanza Zero eller Nordnets motsvarighet. Den mest fördelaktiga sparformen skattemässigt är ett InvesteringsSparKonto och det blir mycket mer pengar kvar till dig själv på lång sikt om du sparar via ett sådant. Har du inget än se till att öppna ett omgående!

De flesta har självinsikten att inte tro att de är lika bra eller bättre än Zlatan på fotboll. Förvånansvärt många tror att de är Zlatan i börsvärlden.

Så för att vara en vinnare på börsen räcker det med att köpa Avanza Zero varje månad år ut och in. Det kommer ge en avkastning som index och det kommer vara bättre än de flesta aktiva fonder och diverse aktörer på börsen. Via indexinvestering går man inte på några minor som tex ett innehav som kollapsar. Man behöver inte sätta sig in i specifika bolag, man behöver knappt lägga någon tid alls på sitt spar. Ett ISK och automatiskt köp av billiga indexfonder månad ut och in är nyckeln till god avkastning på lång sikt. Försök inte vara Zlatan! Var dig själv, en vinnare på börsen!

Historiskt har börsen gett kring 10% avkastning per år. Om du skulle spara 2000 kr per månad i Avanza Zero till 10% avkastning i snitt har du efter 20 år fått ihop en miljon fyrahundra tusen kronor! 1.400.000 kronor Vad väntar du på? Börja nu, var en vinnare på börsen!

Läs om Avanza Zero, fonden utan avgifter hos Avanza

Läs om ISK hos Avanza

Läs om ISK hos Aktieinvest
 

Image courtesy of TAW4 at FreeDigitalPhotos.net

Börsveckan som gått. V44 2015

I veckan har jag ökat i ett par innehav, det är Volati preferens och SAS preferens. Två preffar med riktigt hög direktavkastning och således också hög risk.

Apropå hög risk så har nog risken ökat något i Volati nu då Transportstyrelsen kom med negativa nyheter för Volatis innehav Besikta. Jag skrev ett inlägg om det i veckan. I inlägget uppger jag att Besikta är Volatis största och viktigaste innehav men det stämmer inte längre, det är senaste förvärvet Lomond industrier som är deras största och viktigaste bolag numera. Länk till mitt inlägg: http://petrusko.blogspot.se/2015/10/transportstyrelsen-och-besiktning-opus.html

Jag håller på och läser Anders Haskels bok "Bli grymt rik på aktier" och lottar även ut boken på Twitter. Läs mer här hur ni gör för att delta: http://petrusko.blogspot.se/2015/10/var-med-i-utlottning-av-anders-haskels.html

Börsklimatet verkar ha blivit lite ljummare efter en tid av surbörs. OMXS30 står nu på dryga 2% upp från att ha varit back på året. Än har vi dock ett tag kvar och det kan gå fort när det börjar röra sig, vi får se hur börsåret slutar.

EFN börslunch har haft höstlov i veckan och det har ju varit segt att inte ha det att kolla på. Ja ja, nu är veckan förbi och imorgon måndag drar de igång igen med sina sändningar. Har du helt missat det här programmet kan jag tipsa om att kolla in det. Det sänds kl 11.45 på vardagar, två initierade programledare och intressanta gäster. Länk till programmet här: http://www.efn.se/lista?categories=borslunch

Senaste veckan eller två har snacket om börsintroduktioner ökat markant och det är nog bara en tidsfråga innan det börjar poppa in både det ena och det andra. Jag är främst intresserad av preferensaktier och anledningen till det är att jag deltar inte i IPOs i vanliga bolag oavsett hur fina de är, jag väntar till de har visat vad de går för, när det finns flera år historik att titta på.

I helgen har jag funderat en hel del kring risktagande. Mina investeringar i fixed income är ett sätt att sänka risken totalt sett i väskan, ett sätt att bevara värde. Det utgör nu kring 38% av väskan och ju större andel desto sämre potentiell avkastning kan jag vänta mig. Nuvarande nivå och lite högre kan jag tänka mig men jag vill inte vara för långt ifrån börsen och dess tillväxt på lång sikt. Man brukar säga att börsen avkastar cirka 10% per år i snitt och att då ha fixed income på 6-7% garanterar ju sämre avkastning än börssnittet. Alla har vi olika strategi och jag söker inte högsta möjliga totalavkastning, jag söker utdelningar och att bevara värde. Fixed income passar mig och min strategi väl. I mina funderingar kring risk har jag åter funderat kring investeringar i index och jag är väldigt lockad att komma igång med detta. Jag kan tänka mig tung viktning i indexplaceringar då de nästan helt saknar bolagsrisk. Det som ligger närmast till investering är två ETF:er nämligen: Xact OMXSB Utd och Schwab US Dividend Equity med ticker SCHD. Båda två lämnar utdelning, den svenska i juni och SCHD betalar kvartalsvis i mars/juni/september/december.


Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...