Hyggligt läge i denna preffen nu

Det har stormat en del på börsen på sistone, kraftiga nedgångar har följts av kraftiga uppgångar men över en period har börsen backat en hel del och är nu nere på mycket mer attraktiva nivåer.
Även bland preferensaktierna har det varit press nedåt och flera av dem ger nu betydligt bättre direktavkastning jämfört med tidigare i år.

Min absoluta favorit bland preferensaktierna är Akelius då den erbjuder en mycket bra direktavkastning i förhållande till den låga risken i bostadsfastigheterna. Nu tänkte jag dock skriva några rader om en preff jag tycker ser extra aptitlig ut för stunden, nämligen:

Klövern preferens. Utdelningen är 20 kronor per år och den stängde senast på 295 kronor; Detta ger en direktavkastning om knappt 6,8% vilket jag tycker är bra i relation till risken i bolaget och det allmänna ränteläget. Risken då, ja vi kan titta på det ur en speciell synvinkel som jag gillar och det är att beakta utdelning på stamaktierna. I våras betalade Klövern en utdelning om 0,3 kronor per stamaktie och det ger ett totalt belopp om cirka 275 miljoner kronor (det finns ca 916 miljoner stycken A och B-aktier). Innan utdelningen på preferensaktien är hotad har man alltså de här 275 miljonerna som backup och det täcker nästan hela preferensutdelningen som är på totalt ca 329 miljoner kronor. Självklart är det mycket mer man skall titta på när man bedömer risken men nu håller vi det enkelt. Jag kan sammanfatta att belåningsgrad och fastighetstyp osv summerar till rimlig risk för preffägare i Klövern.

Kursmässigt kan ju preferensaktier backa mer och det räknar jag med på sikt då vi just nu har extremlåg ränta vilket resulterar i hög värdering av preffar. Jag väntar mig alltså ett högre ränteläge på sikt men det är som sagt från extremlåga nivåer så det borde inte bli så dramatiskt på några års sikt.

Klövern preferens skall man betrakta som en evig aktie, räkna inte med någon inlösen här inte! Inlösenkursen är 500 kronor och det finns knappt på kartan att de skulle göra en inlösen till den kursen. Innan en inlösen blir aktuell kommer de under en längre period köpa alla aktier de kommer över till lägre kurs över börsen. Jag ser ett scenario där de köper under flera års tid innan en inlösen till 500 kronor blir aktuell.

Sett till rimlig risk och en god direktavkastning om ca 6,8% tycker jag att det är ett fint läge att klippa till på Klövern preferens nu. Nästan som en bonus är det att det bara är lite drygt en månad kvar till nästa utdelning om 5 kronor. X-date är 29/9.

Läs mer om Klövern hos Avanza.

Händelserik börsdag

Idag var en väldigt händelserik dag i min börsvärld. Jag lyssnade på senaste Börspodden och Sparpodden och de båda var riktigt bra. Sparpodden hade sunkig ljudkvalitet och jag var sugen på att stänga av bara av den anledningen men det är jag glad att jag inte gjorde. Med Peter Benson i spetsen var det här det bästa Sparpodden jag har lyssnat på. Peter Benson som för övrigt är aktuell med en dagsfärsk artikel i SVD.

Svenska börsen surade även om USA öppnade och gick starkt. OMXS30 stängde på minus 1,7%. S&P500 var på plus hela dagen men sista 30 minuterna gick den otroligt starkt och stängde dagen på plus 3,9%

Jag ökade i Atlas Copco b i Sverige och i USA köpte jag mer Johnson & Johnson. Båda två är än så länge ganska små innehav i portföljen men jag köper regelbundet mer. De är båda riktigt riktigt fina kvalitetsbolag med god historik och fina nyckeltal. De är också pålitliga utdelare båda två. Atlas Copco har aldrig sänkt utdelningen och Johnson & Johnson har höjt sin utdelning varje år i över 50 år! Nu snackar vi pålitlig utdelning! De här två fina kvalitetsbolagen vill jag äga för alltid och jag vill äga mycket mer än vad jag gör nu. Fortsatta köp framöver alltså.

Läste ett intressant inlägg på Finanskvinnans blogg om att hon nu sålt Ratos. Precis som mig tröttnade hon på att bolaget verkar oförmögna att resa sig ur askan. Vi har haft en otroligt stark börs nu i över fem år och Ratos har varit bland det sämsta man kan äga (av de större bolagen). Vi har båda två varit uthålliga, väntat och trott på framgångar men de har uteblivit. Jag vill fortfarande tro på Ratos och deras modell men jag håller mig ifrån aktien, den har bjudit på tillräckligt med ruttet för min del.


Börsnedgång och fina köplägen

Senaste tiden har börsen surat och idag ganska rejält. Mest häpnadsväckande är att stabila och lågvolatila Johnson & Johnson handlades till $81,79 vid öppningscallen, det är ett tapp på nästan 15% från stängningskursen $95,56 börsdagen innan.

När jag öppnade min mailbox i eftermiddag var den välfylld, väldigt många av de kurslarm jag lagt in hos Avanza har uppnåtts idag och då får jag ett mail för varje enskilt larm.

Jag är tacksam för nedgången, den ger mig som nettoköpare betydligt fler aktier för pengarna, nu kan man ju hoppas att börsen håller sig här en tid eller backar än mer. Mycket hellre det än en snabb uppgång igen. Tiden är nämligen på min sida, eller alltså: tiden arbetar åt mig på det vis att ju längre det är surbörs desto fler köp hinner jag göra och det är positivt.

Idag passade jag på att göra flera köp till "reapriser", mitt första avslut var i Atlas Copco b där jag hade en lång order från häromdagen på 191 kr, den gick till avslut på 183,6 kr direkt i öppningscallen och det var också dagslägsta noteringen för aktien. Jag såg fler fina möjligheter och sålde lite Hemfosa preferens för att köpa Tele2 och Teliasonera som faktiskt båda ger bättre direktavkastning än Hemfosa pref. Jag gjorde flera köp i de här bolagen varav flest i Atlas Copco b där jag köpte till 183,6 kr, 189 kr och 187 kr.

Det är väldigt nervöst nu på världens börser och många är oroliga och agerar i panik. Det skapas ringar på vattnet när sparare säljer fonder som i sin tur blir tvungen att avyttra sina tillgångar pga säljtryck i fonden och vad äger många fonder? jo aktier. Extra säljtryck pga fonder alltså.
Tråkigt för alla som är panikslagna nu, om de hade liknande strategi som min vore de istället glada över börsutvecklingen fast det är klart; alla kan ju inte ha samma strategi då skulle ju börsen uinte riktigt fungera.

På riktigt lång sikt går börsen alltid upp men om man ser på lite kortare sikt men ändå mer än dagar och veckor så är det flera faktorer som talar för börsen. Räntepolitiken är historiskt stimulativ, lågt oljepris driver tillväxt globalt, fundamentalt ser det ganska hyggligt ut osv. Hur börsen skall gå imorgon eller om en vecka är svårt att säga på förhand men en sak är säker; det är riktigt spännande att följa börsen nu.

Ett utmärkt sätt att spara i aktier och fonder är att månadsspara, det gör att man över tiden får ett bra snittpris då man köper både i upp och nedgång. På lång sikt går ju börsen alltid upp och historiskt har börsen gett bäst avkastning. Månadsspara i aktier gör man enkelt och automatiskt hos Aktieinvest eller enkelt och billigt hos Avanza. Hos Aktieinvest kan man välja att spara ett visst belopp per månad i aktier och det fungerar även om en aktie inte är jämnt delbar med beloppet, man får då avslut i andelar, tex 4,87 st aktier, jättesmidigt.

Jag köper flera gånger per månad och är extra glad över det nu när börsen surar, jag får ju fler aktier för pengarna. Priset på aktierna varierar från dag till dag men utdelningen har inte backat ett öre i oroligheterna!

Åter till de där kurslarmen jag fick mail om. Här är ett gäng av mailen jag fick:

Johnson & Johnson under $90
Chesapeake Lodging Trust pref A under $25
Citigroup pref serie L under $26
3M under $136
Pepsico under $90
Disney under $95
Exxon Mobil under $70
Ericsson b under 80 kr
Heimstaden pref under 285 kr
Scandi Standard under 45 kr
Statoil under 120 NOK
Nordea bank under 95 kr
TDC under 41,5 DKK
NCC b under 240 kr

Kurslarmen är en signal till mig själv att gå in och kolla på värdepappret, att jag en gång i tiden tyckt att det skulle kunna vara intressant att kolla mer kring den kursen.

Image courtesy of num_skyman at FreeDigitalPhotos.net

Fortsatt nedgång

Idag fortsatte börsen att backa och USA har öppnat rejält ned också. Det är riktigt oroligt på börsmarknaden nu och kanske får vi mer nedgång redan nästa vecka.
Som jag nämnt tidigare är augusti och september årets sämsta börsmånader och det får vi ju verkligen en slev av nu.

I några dagar i följd har jag lagt in nya ordrar i Atlas Copco b med lägre köpkurs och ett par månaders giltighetstid och har som sagt fått lägga in nya till lägre kurs löpande eftersom jag får avslut hela tiden =)
Igår fick jag avslut på Atlasordern och lade in två nya, varav jag fick avslut på båda idag. 194 kr och 194,5 kr hade jag på mina orders. Nu avvaktar jag lite med att lägga in lång order och planerar att bevaka utvecklingen istället på måndag.

Det är inte bara Atlas som backat på sistone, det mesta har gått ned och vissa aktier börjar se riktigt aptitliga ut nu. Johnson & Johnson handlas idag under $97 vilket är ett riktigt bra pris för den. Exxon Mobil handlas kring $73 vilket jag tycker är en fin entry point om man vill satsa på den. Läs mitt inlägg från häromdagen om Exxon Mobil Corp. Ett annat trevligt bolag som halkat ned till angenäm kurs är NCC. Jag har väntat på att den skall ta sig ned till 240 kr och idag stängde den på 240,6 kr. De kommer sannolikt höja utdelningen för 2015 men räknat på oförändrad så är direktavkastningen nu 5% vilket är bra.

Det kan tänkas bli ännu billigare framöver men om det kan man bara gissa. Att sprida sina köp är en bra strategi för att få ett bra snittpris. Köper man nu kan man ju ha i plan att köpa mer om det backar mer framöver. På så vis får man ett ok snittpris. Tror man att man kan pricka botten är man farligt ute för det gör man bara med tur.

För den som är sugen på USA-aktier har det blivit billigare i dubbel bemärkelse. Utöver att USA-börsen backat ordentligt så har nu även dollarn tagit sig ned en god bit och handlas just nu till 8,38 kr.

Erbjudande från Dagens Industri: En månad för 79 kronor!


Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Superlånet hos Avanza

Jag har kredit hos Avanza och använder mig av deras "Superlånet" där jag betalar 1,75% ränta. En rimlig ränta och en tjänst jag uppskattar. Min förhållning till belåning är ganska (mycket?) konservativ och jag har under 5% belåning sett till min totala portfölj.

Superlånet fungerar så att om man håller sig under en viss belåningsgrad så får man det och den låga räntan som hör till. Om belåningen överstiger en viss nivå ändras räntan till en riktig dyring på bortåt 6%. Jag brukar se till att ha en bred marginal till den där gränsen för att undvika behöva sälja vid illa tillfälle för att hålla mig under gränsen.

Som jag skrivit om tidigare har jag ofta köporders inne i systemet med lång giltighetstid, flera månader allt som oftast. De här orderserna är pengar jag inte har för tillfället utan pyntar dem med superlånet om jag får avslut. På sistone har flera sådana här orders gått igenom och jag är nu nära den där gränsen jag inte vill passera, då räntan isf blir jättehög på mitt lån.

Turligt nog är det snart löning och jag har utdelningar på ingång så det skall nog inte bli något problem. När jag häromdagen fick avslut på min långa order på Atlas Copco b på 200 kr raderade jag alla övriga långa orders men lade in en ny på Atlas till 198 kr.
Idag fick jag avslut på den ordern också. Det går bra nu =) Antaget en VPA om 12 kr per 2015 så har jag köpt Atlas för p/e ca 16,7. Billigt!

Trots att jag är nära gränsen för Avanzas Superlån har jag ändå lagt in ett par nya orders i Atlas Copco b, går de igenom är det ett angenämt problem.

Atlas Copco b 200 kr

Boom, så vart man ägare till Atlas Copco, ett makalöst fint bolag. Jag har nyligen skrivit inlägg om de sura börsmånaderna augusti och september samt ett inlägg där jag spekulerade i att Atlas Copco b skulle handlas ner till 200 kr i spåren av den sämre börsen.

Jag lade in en order med några månaders giltighetstid och idag fick jag avslut. Denna gången har jag klippt in ett betydligt större antal direkt från start än när jag i våras påbörjade regelbundet köp i aktien. När jag i slutet maj gjorde ändringar i portföljen som följd av min negativa syn på börsen inför sommaren så sålde jag mitt lilla innehav i Atlas.

Nu är jag åter glad ägare i Atlas Copco och planerar äga den på mycket lång sikt.

Jag får ofta frågor kring A och B aktien där många undrar vad skillnaden är och de kommer här:

Det omsätts betydligt fler Atlas A per dag och det gör att alla större aktörer väljer den, institutionella aktörer som traders.

Atlas A är mer röststark och ger mer bestämmande över bolaget.

Jepp, det där är pretty much it. Så om man inte rör sig med tiotals miljoner per köp skall man köpa Atlas Copco b och åtnjuta cirka 10% lägre aktiekurs.

Läs inlägget jag skrev häromdagen om Atlas Copco med utdelning och vinstprognos bla: http://petrusko.blogspot.se/2015/08/jag-satter-pengarna-dar-munnen-ar-atlas.html

Jag sätter pengarna där munnen är och köper Atlas Copco.... =)

Hennes & Mauritz rapporterar fortsatt fin tillväxt!

Hennes & Mauritz rapporterar försäljningsutveckling månadsvis. Försäljningssiffror för varje månad publiceras den 15:e i respektive efterföljande månad. När den 15:e inträffar på en helg, publiceras informationen på närmast efterföljande vardag. Idag släppte alltså H&M försäljningssiffror för juli och de var mycket starka. Hittills i år har varje månad varit mycket stark och det är mot ganska tuffa jämförelsetal från året innan. Det är nu många år som bolaget levererat bra tillväxt och det fina är att potentialen finns att fortsätta i tiotals år till! Det finns många länder som de ännu inte öppnat butiker i och i de flesta befintliga länder kan man öppna stora antal ytterligare butiker.

Försäljningsutveckling per månad i procent i lokala valutor:
Totalt antal butiker per den 31 juli 2015 uppgick till 3649 butiker jämfört med 3314 vid samma tidpunkt föregående år.

Jag har ägt H&M i många år och det är mitt näst största innehav. Hittills har den gett mig en mäkta fin avkastning långt bättre än index och jag förväntar mig det samma de kommande decennierna. SMEdirekt har en utdelningsprognos om 10,41 kr nästa vår och min egna gissning är 10,25-10,5 kr. Antaget en utdelning om 10,5 kronor ger det en utdelningstillväxt om ca 7,7% och om den blir 10,25 kr är utdelningstillväxten 5,1%. Vinsten väntas hamna på 13,29 kr per aktie vilket är ca 10% upp från föregående år och ger gott utrymme för utdelningshöjning. I våras trodde jag att utdelningen skulle bli 10 kr och fick mig en liten besvikelse när den "bara" blev 9,75 kr. Jag vågar inte hoppas för mycket på 10,5 kr nästa vår och ställer in mig på att den blir 10,25 kr. Fin surprise om den blir högre än så alltså.

Jag sparar även i H&M på mina barns depåer, det är en utmärkt aktie för barnspar med tanke på förväntad tillväxt i många år framöver. Hos Avanza kan man köpa aktier för endast 1 krona courtage vilket gör det möjligt att köpa för små belopp, perfekt för barnspar. Jag har valt att spara i "kapitalförsäkring barn" åt mina barn då står pengarna i mitt namn till den dag jag anser att barnet skall förfoga över dem själv. Det är inte alla som behärskar att disponera en summa pengar på 18-årsdagen och det här sparet skall inte gå till galenskaper som ungdomar kan hitta på. Jag hoppas dock på att mina barn kommer dela mitt intresse för aktier långt innan de fyller 18. Ytterligare en bra funktion med "kapitalförsäkring barn" är att jag valt mina barn som förmånstagare på vardera konto vilket betyder att om jag dör går pengarna till dem, inga konstigheter.

Läs mer om Avanza mini med 1 kr courtage och om Kapitalförsäkring barn.

Jag sätter pengarna där munnen är, Atlas Copco alltså...

Ja, det är kanske inte klockrent med en direkt översättning för det engelska uttrycket "put your money where your mouth is", jag kunde kört på leva som jag lär men det är inte lika fräsigt.

Historiskt så är augusti och september inga bra börsmånader, faktiskt så är de sämst på hela året och nu när halva augusti passerat har börsen backat knappt 2%. Om historien upprepas kommer börsen backa ytterligare de närmsta 6 veckorna.

Med detta sagt menar jag på att det finns en klar möjlighet att Atlas Copco b någon gång under denna perioden kan komma att handlas för 200 kronor. Nu i fredags stängde den på 207,2 kronor och det är ju inte allt för avlägset de där 200 kronorna jag suktar efter. Det ger en direktavkastning om 3,25% på en antagen utdelning om 6,5 kronor för 2015. Detta skulle motsvara en utdelningstillväxt om 8,33% vilket är riktigt nice. På en antagen vinst om 12 kronor är det en utdelningsandel om ca 54% vilket är starkt! De har delat upp utdelningen på två tillfällen och andra delen för 2014 betalas ut 4/11 i år. X-date är 29/10.

Atlas är ett fantastiskt bolag som aldrig sänkt utdelningen och de har mycket fina nyckeltal och god historik i övrigt. Jag gillar det och började köpa på mig i våras men hann inte så långt innan jag ville göra en del ändringar i portföljen vilket resulterade i att jag avyttrade mitt lilla innehav. Det här är ett bolag jag vill äga på mycket lång sikt och en entry på 200 kronor vore en trevlig start. Tuffa tider för gruvindustrin och råvaror generellt är negativt för Atlas men de har parerat det väl än så länge. Med en låg utdelningsandel om 54% är jag dock inte orolig för utdelningen.

Jag sätter pengarna där munnen är och lägger in köp på Atlas Copco b på 200 kronor.  Ett fint bolag och en pålitlig utdelare jag gärna vill äga. Nu lutar jag mig tillbaka och hoppas att mitt scenario slår in.

Läs mer om Atlas Copco hos Avanza.

År 2050 är vi 2,5 miljarder fler på jorden

Jordens befolkning växer och samtidigt ökar välståndet. Fler och fler personer världen över får det bättre ställt och börjar använda för dem nya produkter och tjänster. Det kan röra sig om riktigt basic saker som att man får råd att börja använda blöjor eller tamponger men det gäller även högre upp i prisskalan och samhällsskikten som att man har råd att börja använda Viagra. Det finns många vinnare på befolkningstillväxten och vissa är större vinnare än andra och vissa är tydligare vinnare än andra. I takt med befolkningsökning sker även en urbanisering och man kan argumentera att tex fastighetsbolag med fokus på bostäder i storstäder är vinnare, inte lika tydlig vinnare men ändå en vinnare. Det här med befolkningstillväxt och ökat välstånd är en megatrend man som investerare kan dra nytta av och nedan är några bolag som kan vara en bra "play" på detta.

Johnson & Johnson En jätte inom hälsovård, de tillverkar läkemedel, medicinsk utrustning samt konsumentprodukter som OB tamponger, Listerine munskölj, Compeed plåster mm. JNJ är en utdelningshöjare av högsta klass med höjningar 53 år i följd. Det här är ett mycket bra play på befolkningstillväxt och ökat välstånd. Mängder med kineser och indier som skall börja använda tamponger osv. Hela produktportföljen från Johnson & Johnson vinner på detta, fler som har råd med läkemedel, fler som har råd att gå till läkaren som använder apparater från JNJ. Det är även en solkar vinnare på åldrande befolkning, Snittåldern ökar ju också och gamlingar tenderar använda mer läkemedel osv än unga. Direktavkastningen är ca 3% och utdelningstillväxten på 5/10/25 år är: 7,5, 9,7, 12,7%.

Colgate-Palmolive Co. Världens i särklass största och mest kända tandkräm, de fullständigt dominerar denna businessen. De har även andra produkter som tex schampo och tvål mm. Fler människor som konsumerar tandkräm och tvål mm översätts snabbt till stigande omsättning och utdelning för Colgate Palmolive. Det här är ännu en utdelningshöjare med imponerande 52 år i följd av höjningar. Direktavkastningen är ca 2,3% och utdelningstillväxten på 5/10/25 år är: 10,5, 11,5, 11,3%.

Unilever En jätte med produkter i dagligvaruhandeln via mat, rengöring, personlig hygien mm. De har en fantastisk portfölj av starka varumärken, tex: Pepsodent/Prodent, Comfort, Axe, Knorr, GB Glass (Heartbrand), Lipton mfl. Många fina produkter som konsumenter köper om och om igen. Direktavkastningen är ca 2,9% och utdelningstillväxten på 5/10/25 år är: 8,5, 7,2, 8,2%.

Dagens industri en månad för bara 79 kronor!

Hennes & Mauritz Klädjätten från Sverige med ett vinnande koncept och stark position på marknaden. Bolaget har butiker i många länder världen över men öppnar ständigt nya, både på befintliga marknader som nya. H&M har en enorm potential i tillväxt av nya butiker! De kan öppna mängder med nya i befintliga länder men det finns många länder de ännu inte gett sig in i. Det här är inte en lika klockren vinnare på befolkningstillväxt och ökat välstånd som tidigare nämnda men de är en vinnare på det. Bara i Kina är det miljontals fler kineser varje år som får råd och vilja att handla kläder från tex H&M. Det här är en mycket pålitlig utdelare och H&M har aldrig sänkt utdelningen. Direktavkastningen är ca 2,8%

Procter & Gamble  Ännu en gigant på konsumentprodukter med en imponerande portfölj av starka varumärken. De har bla: Batterier, blöjor, linser, tandborstar, rakhyvlar, kaffebryggare mm och starka varumärken som: Duracell, Gilette, Braun, Oral-B, Tampax, Always, Pampers, Ariel, Head&Shoulders, Vicks mfl. Många fina varumärken och produkter som konsumenter världen köper om och om igen, återkommande försäljning gillar vi. Procter & Gamble är en utdelningshöjare med mäktig historik om höjningar 59 år i följd. Direktavkastningen är ca 3,3% och utdelningstillväxten på 5/10/25 år är: 8, 10, 10,5% i snitt.


Handla Amerikanska aktier från 1 dollar och Svenska aktier från 1 krona hos Avanza

Länk till artikel hos CNBC med mer info om befolkningstillväxten: http://www.cnbc.com/2015/07/30/world-population-quarter-of-earth-will-be-african-in-2050.html

Mer intressant relaterad läsning i Marcus Hernhags inlägg om Megatrender, kolla in det här: http://hernhag.se/?page_id=1044

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net 

De populäraste preffarna hos Avanza

Preferensaktier har snabbt växt i popularitet bland aktiesparare senaste åren. I kombination med ett mycket bra börs och noteringsklimat har detta medfört att en rad nya preferensaktier har noterats på kort tid.

Jag roade mig med att kolla olika preferensaktier hos Avanza och de har en fräsig funktion i att de anger hur många kunder som äger en viss aktie. Jag blev faktiskt lite förvånad över antalet ägare/ populariteten hos vissa preffar.

Här kommer topp fem mest populära preferensaktier mätt i antalet ägare hos Avanza.

5. K2A Knaust & Andersson pref.  2424 st ägare

4. Hemfosa Fastigheter pref. 3571 st ägare

3. Volati pref. 3817 st ägare

2. Klövern pref. 5739 st ägare

1. Akelius Residential pref. 8635 st ägare

Det är mycket som spelar in i antalet ägare förutom om folk tycker preffen är bra eller ej. Dels har det betydelse hur många och hur stora emissioner som gjorts. Akelius tex har gjort flera stycken emissioner varav iaf två av dem riktigt stora. En annan faktor kan vara hur bolaget och dess rådgivare väljer att fördela aktier vid mycket stort intresse i en emission. En tredje faktor är också när preffen noterades, de som noterats i år har gjort det i en period med högre riskvilja och intresse vilket medför fler sparare tecknar sig för aktier.

Mest förvånad eller kanske överraskad av placeringarna på den här topp fem listan blev jag av Volati preferens med 3817 stycken ägare och en tredjeplats. Utav preffarna i topp fem äger jag alla utom K2A där jag fegat lite. Det är ett nystartat bolag som äger några enstaka fastigheter och i färd med att bygga mer. De kommer nog dras med förluster till de har fler fastigheter som genererar kassaflöde men till dess har de ju pengarna från preffemissionen.

Länk till komplett lista med de populära preffarna hos Avanza.

Undrar du vad en preferensaktie är eller kanske hur de värderas? Läs mitt inlägg om detta i denna länk: http://petrusko.blogspot.se/2015/06/introduktion-till-preferensaktier.html 

3 starka oljebolag att satsa på i "oljekrisen"

Vi har nu haft "låga" oljepriser under en tid och på sistone har oljan backat ytterligare. Flera av de stora oljebolagen (Bla: BP, Shell, Chevron, Exxon Mobil har nyligen gått ut och sagt att de väntar sig lågt oljepris under flera år framöver. Nu är det fullt fokus på att kapa kostnader för att hålla vinsten uppe, lågt oljepris är inte undergången för de stora starka bolagen men det krävs kraftiga åtgärder för att styra skutan i rätt riktning.

Här är tre oljebolag som bör kunna vädra stormen:

Norska Statoil med ett börsvärde om ca 450 miljarder norska kronor och norska staten som majoritetsägare. Senaste kvartalet rapporterade man en större vinst än väntat till viss del beroende på valutaeffekt i spåren av den urstarka dollarn. Per 2016 går man över till USD som redovisningsvaluta och det är bra, underlättar för marknaden att värdera bolaget (suddar ut valutaeffekten). Statoil fortsätter arbeta intensivt med att sänka kostnaderna. Bolaget har tillväxt och pumpar upp mer och mer olja. Storägaren och utdelningspolicyn har stort fokus på att ha en fin stigande utdelning, de kommer kämpa för att behålla och höja utdelningen. Utdelningen är 1,8 nok per kvartal och totalt 7,2 nok per år vilket ger en direktavkastning på dryga 5%.

Chevron Corporation (CVX) är en dividend aristocrat och har höjt utdelningen varje år i 27 år på raken. Det är en lång period som inrymmer finanskris, IT-kris, Ett par krig i Irak mm. Chevron har ett börsvärde på strax under 200 miljarder dollar. Utdelningen är på totalt $4,28 och ger en direktavkastning strax under 5%. På både 5 och 10 år har utdelningstillväxten varit i snitt ca 10%

Exxon Mobil Corporation (XOM) Världens största noterade oljebolag med ett börsvärde kring 330 miljarder dollar! Precis som Chevron är denna en dividend aristocrat och har höjt utdelningen varje år i 33 år. Man har en tid arbetat med att sänka kostnader och fortsätter intensivt med det. Exxon har mycket sunda finanser och är ett av endast tre bolag i USA med en kredit rating om AAA. Bolaget har verksamhet i de flesta delar av oljesektorn och kan rädda vinster i delar som inte påverkas lika negativt av oljepriset, tex refining och chemicals. Tack vare bolagets storlek och i princip obegränsade tillgång till billig finansiering (AAA...) kan de köpa upp konkurrenter och tillgångar i krisen. Utdelningen är $2,92 totalt och ger en direktavkastning om ca 3,7%. Utdelningstillväxten är nästan identisk Chevrons och ligger på ca 10% i snitt per år senaste 5 åren samt senaste 10 åren.

Min take i sektorn:
Om jag skulle slå till skulle jag satsa på Exxon med sina superstarka finanser och grymma historik. Jag hoppas och tror att de kommer fortsätta höja utdelningen i många år framöver.

Handla Amerikanska aktier från 1 dollar hos Avanza

Image courtesy of suwatpo at FreeDigitalPhotos.net

Ökat i ett par portföljbolag och stödhandlat på ÖoB

Som jag skrev häromdagen har jag fått många utdelningar de senaste dagarna och igår slog jag till och handlade upp pengarna. Jag ökade i två innehav, nämligen: Castellum och Alm Equity preferens.

Jag pyntade 112 kr för Alm Equity preferens och det ger en direktavkastning på cirka 7,5%. Bolaget har flera år historik av hyggliga vinster och de har många fina projekt i portföljen samt verksamma i en het sektor (bygga bostäder i storstäder). Risken är betydligt högre än tex Akelius pref men jag tycker risken är helt ok till 7,5% direktavkastning.

Castellum köpte jag för 126,6 kr och mitt största innehav blev ännu större. Inför detta året antog jag bla ett mål om att öka antalet Castellum med minst 10%. Jag har långt kvar men avser gå i mål innan årsskiftet. I denna placeringen får jag pålitlig utdelningstillväxt och med det följer värdeökning på sikt. Castellum har alltid höjt utdelningen sedan börsintron 1997! Brutalt bra och helt unikt på svenska börsen.  Första halvåret rapporterade Castellum en ökning av förvaltningsresultatet med "endast" 2% varpå mina förväntningar på utdelningstillväxten för innevarande år minskade något. Jag hoppades på en höjning till bortåt 5 kr per aktie men hoppas nu på 4,8-4,85 kr vilket är kring 5% tillväxt från 2014 års 4,6 kr. SME.direkts prognos har sjunkit något sedan rapporten och ligger nu på 4,82 kr.

För övrigt har jag idag varit och shoppat lite. Jag var bla på ÖoB och där passade jag på att bunkra upp med Listerine. Extra kul att gurgla tänderna fina när man äger bolaget som tillverkar gurglet. Johnson & Johnson som äger Listerine är ett bolag jag ser mycket stor potential i på lång sikt. De har en makalös historik med bla 53 år oavbrutna utdelningshöjningar men de har verkligen tiden för sig! Vi människor blir äldre och äldre och använder mer och mer läkemedel och besöker sjukhus och vårdanläggningar (som använder JNJs maskiner). Befolkningen i världen växer snabbt och välståndet ökar vilket medför att fler och fler har råd att använda mensskydd, huvudvärkstabletter, schampo, tandtråd osv. Det här är en sann vinnare även de kommande 50 åren! Inom ett par veckor får jag in mer pengar att handla aktier för och då planerar jag att öka i Johnson & Johnson.

20% prova på rabatt och gratis omega 3-kapslar. Ange rabattkod omega3

Lägre risk med indexinvestering

Jag har tidigare skrivit om att det är få placerare som slår index på lång sikt och bara det är en anledning att spara i index. En trevlig aspekt i indexinvestering är att dåliga bolag sållas bort per automatik. Bolag som presterar dåligt och rasar i värde tas bort ur indexet och byts ut av fonden. Man kan argumentera emot detta och säga att man via indexinvesteringar kan bli exponerad i dåliga bolag men det positiva väger upp det. När vissa bolag går dåligt går andra bra och index är just ett snitt av detta. Nåväl, risken för tråkigheter är liten då indexet utgörs av de största och mest omsatta bolagen.
Bland topp tio största innehav finns bla:

Hennes & Mauritz
Handelsbanken
Assa Abloy
Atlas Copco
Investor

Via investering i index har man diversifierat bort bolagsrisk och man får en avkastning i linje med index (som så många underpresterar mot). Man behöver aldrig fundera kring tajming, det är alltid rätt att äga index på lång sikt. Man behöver inte fundera kring kvartalsrapporter, pressmeddelanden, dåliga nyheter, bra nyheter... En indexinvestering är bekymmersfritt.

Sparande i index är ett mycket smart val och min favorit är den börshandlade fonden: Xact OMXSB Utd. Den följer OMXSB indexet och har ca 80-100 innehav. Avgiften är rimliga 0,15%. Nu till det riktigt fina: den betalar utdelning, en gång per år med x-date och pay-date i juni. Direktavkastningen brukar vara ca 3-4%.

Jag har tittat på den här länge nu och är mycket lockad att placera i den. Den skulle passa bra i min portfölj och sänka risken samt ge en god avkastning. Det drar ihop sig till ett initialt köp; jag planerar att köpa ett antal gånger när jag väl kommer igång för att vikta upp den till en meningsfull andel av portföljen. Åtminstone 2% tänker jag nog men det är ingen brådska att nå upp till en viss viktning.

Jag kommer genast känna mig ett snäpp smartare när jag har tagit in denna i portföljen; Kom ihåg: placering i index är smart!

Xact OMXSB Utd är alltså en börshandlad fond eller ETF som de också kallas från engelskans Exchange Traded Fund. De handlas över börsen precis som aktier och man betalar courtage vid köp sälj till sin mäklare precis som för aktier.
Utgivare av fonden är Handelsbanken, tryggt!

Länk till Xact OMXSB Utd hos Avanza

Det här är den enda svenska indexfonden som betalar utdelning cash och visst låter det nice att kunna investera i index och luta sig tillbaka och få pengar i näven år ut och in utan att göra något. Under 2015 betalade fonden 17,65 kronor i utdelning i juni och nästa sommar kan man anta att den blir lite högre än så, antaget att bolagen i index höjer utdelningen men det pekar prognoserna på.

Testa Dagens Industri i en månad för bara 79 kronor!

Faxander lämnar Sandvik som gör superrekrytering

Idag meddelade Sandvik att Olof Faxander, VD sedan 2011 lämnar bolaget per dagens datum. Denna info kom på eftermiddagen men redan kring lunch spreds rykte om den här nyheten vilket orsakade en kraftig uppgång i Sandvik-aktien på närmare 4% innan den handelsstoppades.

Jag har genom åren hört många aktieägare och insatta som varit klart negativa till Faxander och hans insatser. I pressmeddelandet som idag skickades ut lyfter bolaget fram den dåliga kursutvecklingen under Faxanders tid som VD. Aktiens utveckling på nyheten bekräftar ett brett missnöje kring Faxander och tro på den nya VDn.

Sandviks styrelseordförande, Johan Molin har gjort en riktig superrekrytering;
Björn Rosengren, idag koncernchef på Wärtsilä Corporation, kommer att efterträda Olof Faxander från och med den 1 november 2015. Rosengren är 56 år och har varit VD och koncernchef på Wärtsilä Corporation sedan september 2011. Tidigare har han arbetat inom Atlas Copco, sammantaget i cirka 13 år.

Mycket positiva nyheter för Sandvikaktien och för petruskoportföljen...!? Jag äger inga Sandvik direkt men äger den via Industrivärden som är största ägare i Sandvik med ca 12% av röster och kapital. Sandvik utgör ca 15% av Industrivärdens portfölj.

Imorgon tisdag kl 09:00 håller Sandvik presskonferens med anledning av nyheten om VD-byte. Deltar gör bla Johan Molin och Björn Rosengren.

Mer info om Sandvik hos Avanza

Äntligen måndag, nästan i alla fall.

När jag börjar skriva det här inlägget är det söndag och nio minuter kvar till tolvslaget, nästan måndag alltså. Det har varit en fantastisk helg med somrigt väder och aktiviteter med familj och vänner men jag är ändå miserabel...

I lördags körde jag två monsterpass, rygg och axlar på morgon och ben på kvällen och nu betalar jag ordentligt för det. Jag har rejäl träningsvärk och enligt min fru ser jag långt ifrån graciös ut nu när jag rör mig. Två fantastiska träningspass som jag är jätteglad över.

Nu är det så måndag och börsveckan kan knappt börja bättre då jag precis fått utdelningar från en hel radda portföljbolag.
De senaste dagarna har jag fått utdelning från:

AT&T
Blackrock Municipal Income II
Pimco Municipal Income
Pimco Corporate & Income Strategy
Oscar Properties Holding Preferens
Akelius Preferens
SAS preferens
Volati preferens

En gedigen lista kan tyckas fast faktum är att jag får ungefär så här många utdelningar eller ännu fler varje månad. Min sämsta månad får jag utdelning från 7 st portföljbolag. Utdelningarna investerar jag löpande i fler aktier eller ETF:er och likt en snöboll blir de större och större för varje vecka som går. Ränta på ränta-effekten är ett äkta under, det går snabbare och snabbare för utdelningarna att bli större och det är fantastiskt!

Om inget drastiskt händer planerar jag att använda en del av de här utdelningspengarna till att öka i Castellum, mitt redan största innehav och min främsta drivare i portföljen när det kommer till organisk utdelningstillväxt. De har alltid höjt utdelningen ända sedan börsintro 1997 och de lär fortsätta med det under överskådlig tid. Eftersom det är ett så stort innehav för mig påverkar Castellums utdelningshöjning mer än övriga innehav även om jag har vissa som kanske procentuellt höjer betydligt mer.

Jag kan inte nog poängtera vikten av utdelningstillväxt, det är en faktor som skyddar köpkraften i utdelningarna mot inflation men det skyddar också portföljen mot inflation. Stigande utdelningar gör ju aktien mer värd, det kan släpa lite men för eller senare kommer värderingen ikapp. Högre och högre utdelning betyder alltså högre och högre aktiekurs. Vi pratar sunda bra bolag här, klart det finns undantag men generellt håller detta ganska väl på de bra bolagen på lång sikt.

Jag har ett mål om 3% organisk utdelningstillväxt för min portfölj. Detta är noga vägt med tanke på just min portfölj och dess stora andel fixed income som ju inte har någon utdelningstillväxt över huvud taget. De senaste månaderna har jag fokuserat på att köpa fixed income och viktat upp det ordentligt i portföljen, en faktor som gör det än svårare att nå mitt mål om utdelningstillväxt. Mitt mål är dock inte omöjligt och likt året innan skall jag ta mitt mål. Jag koncentrerar nu mina köp till utdelningshöjare när jag inte köper fixed income, öka i tex Teliasonera eller Fortum ligger jag lågt med om inte ett fyndläge uppstår. Johnson & Johnson däremot är en utmärkt utdelningshöjare som jag ökat regelbundet i på sistone och planerar fortsätta så framöver. Inom ett par veckor har jag fått ytterligare utdelningar och planerar åter öka i JNJ.


Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Högkullen preferens

Jag har snabbt kollat på denna nu efter att jag insåg att jag inte mindes riktigt om/varför jag ogillar den. Att jag dissade den vid IPO pga den ej gick teckna i ISK/KF minns jag men hade för mig att jag inte gillar bolaget.

Högkullens främsta tillgångar är 55 miljoner kassa och aktier i dotterbolaget Högkullens Omsorgsfastigheter AB. Det är koncernbolaget som fastigheterna ligger i.

Tittar man närmre på det här bolaget så äger de fastigheter till ett värde av 720 miljoner kronor samt en kassa på cirka 17 miljoner kronor. Kollar man på andra sidan så har de skulder och avsättning till skatt på cirka 730 miljoner kronor.

Enkelt uttryckt så är det så att fastigheterna för 720 miljoner är det som genererar intäkter i koncernen och utöver det finns det faktorer som ger utgifter. I det här inlägget fokuserar jag på skulder och kostnad för preffarna, dels för att hålla det enkelt men också för att jag har sett mer än nog =)

Skulder på cirka 730 miljoner kronor samt preferensaktiekapital på 300 miljoner kronor som kostar på. Detta på fastigheter till ett värde om 720 mill.

Nu till en annan *stinker* med bolaget är att de äger fastigheter i de värsta tänkbara skithålorna, inget ont om orterna i sig, de är bara usla att äga fastigheter i... Några exempel nedan:

Säffle
Götene
Falköping
Mellerud
Årjäng
Sunne
Torsby
Vansbro

Det finns många fler orter av samma kaliber i deras fastighetsförteckning men de här fick räcka som exempel.

Högkullen äger fastigheter med fokus på LSS-boende. Det är bostäder till personer som behöver stöd av olika anledningar, tex asperger syndrom 1. Det är förmildrande omständigheter kring lägena på fastigheterna fast långt ifrån tillräckligt.

Det finns inget pris jag är villig att betala för den här preffen.

Hejdå juli, hej augusti

Oj vad sommaren svischar förbi snabbt, nu är det redan augusti och för många är semestern över. Juli bjöd på en del regnväder men på börsen var det inte lika deppigt.

Under juli steg SIX30 Return Index med 4,82% vilket är väldigt bra för en enskild månad men det fanns ju en del att hämta igen från en riktigt sur juni då samma index backade 6,28%.

Hur augusti skall gå kan vi bara sia om men historiskt är det ingen särskilt stark månad. Det är väldigt svårt att förutspå hur börsen skall gå varför man med fördel bör köpa regelbundet. Via regelbundna köp minskar man risken att köpa "dyrt", man får ett fint snitt över tiden och man behöver inte stressa över att tajma börsen eller om man skall sälja ditten och köpa datten.
Månadsspar i aktiefonder och aktier är en suverän sparform på lång sikt.

Historiskt så är faktiskt augusti årets näst sämsta månad efter september. Kring -1,5% är snittet över en längre period för augusti. Länk till artikel med statistik

SIX30 Return Index är ett index där utdelningar är inräknade.

JP Morgan Chase & Co Preferred serie G


JP Morgan Chase & Co är ett bolag som erbjuder diverse finansiella tjänster världen över. Deras stamaktie har ticker JPM men nu skall vi titta på deras preferensaktie av serie G som de gav ut 28/5 i år (2015). JPM har 6 st olika preferensaktier som handlas till liknande direktavkastning, den här är den nyaste och har längst kvar till inlösen vilket är positivt.

Här kommer statsen för JP Morgan Chase & Co preferred serie G:

Tidigast möjliga inlösen: 2020-09-01
Inlösenpris: $25
Utdelning kvartalsvis: Pay date: mars, juni, sept, dec. Den 1:e i respektive månad.
Utdelning: $1,525 per år.
Direktavkastning: 6,14% på kursen $24,83
Kreditrating: BBB- hos S&P och Baa3 hos Moodys. (Investment grade)

Jag gillar att den handlas under inlösenkursen och att det är långt kvar till den kan bli inlöst som tidigast. Investment grade rating är trevligt på en preff (bolaget har mycket goda möjligheter att stå för sina finansiella åtaganden).

Direktavkastningen är i lägsta laget för min smak, kring 6,5% skulle jag vilja ha som lägst i en sådan här placering. Det skulle kräva en aktiekurs om $23,46 vilket ser avlägset ut i dagsläget men jag lägger in ett kurslarm så får jag ett meddelande om den skulle gå ner såpass. Det är inte otänkbart för mig att placera i denna eller liknande preffar till nuvarande direktavkastning men just nu kastar jag mig inte över den.

Länk till aktien hos Avanza.

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...