Petrusko i Greklandskrisen


Det är mycket med Grekland nu, slår man på nyheterna eller går ut på webben är det Grekland ditten och datten samt Almedalen Schwalmedalen... Henrik Schyffert har nytt skägg, någon vill kvotera, någon vill inte. Jonas Sjöstedt säger inget vettigt som vanligt. Men skit i det nu, hur påverkar det här petruskoportföljen?

Jag skrev i söndags på Twitter något i stil med: Den som är långsiktig och äger bra bolag behöver inte kolla börsen imorgon eller närmsta halvåret heller om det är så.

Med det sagt är det förhoppningsvis tydligt hur jag anser att grekkrisen påverkar min portfölj. Mina utdelningar fortsätter att ticka in oavsett vad grekerna joddlar om o om de är med i EU eller ej. Mina fina bolag fortsätter prestera bra oavsett vad aktiekursen är från dag till annan i grekhysterin.

Som alltid är jag 100% investerad och naturligtvis säljer jag inget för att börsen backar kortsiktigt. Däremot har jag köpt. Jag brukar ha orders inne med mycket lång giltighetstid, kring 4 månader är max i Avanzas system. Dessa orders brukar vara en god slant under senast betalt när jag matar in dem i systemet men rätt som det är slinker de igenom.

Igår (måndag) var jag på resande fot och kollade inte börsen över huvud taget men nu ser jag att börsen backade gött igår och min order på Amasten pref gick igenom till 270 kronor. Det är ett ok pris för den preffen sett till bolagets riskprofil. De har gjort många transaktioner på sistone där de ökat beståndet med över 50%. Betalningen har delvis bestått av nya stamaktier och det är riktigt nice ur ett preffägarperspektiv! I takt med att beståndet ökar minskar risken i Amasten pref. I bilden nedan är mina köp jag gjort i Amasten pref efter noteringen som jag deltog i. För övrigt gillar jag den här funktionen hos Avanza, att man i diagrammet kan lägga med sina transaktioner.

Övrigt jag spanar på att öka i är Akelius pref och Alm Equity pref, det är främst preffar jag spanar på i Sverige nu men Castellum kan jag nog snart inte låta bli att öka i, den är på attraktiv nivå nu. Jag ökade i Amerikanska Realty Income och HCP häromdagen och planerar köpa mer Realty Income alternativt Johnson & Johnson inom några veckor. De är riktigt fina bolag med stark och bra verksamhet kombinerat med fin aktiehistorik med decennier av utdelningshöjningar.

Min tro för börsen framöver under sommaren är att det kommer vara skakigt och förhoppningsvis backar det mer vilket ger fler aktier för pengarna för den som köper. 29/5 skrev jag att det är läge att vara försiktig, sedan dess har SX30RX backat bortåt 8%. Inlägget är fortsatt aktuellt, läs det i den här länken: http://petrusko.blogspot.se/2015/05/lage-att-vara-forsiktig-pa-borsen.html



Ökat i två fina utdelningshöjare


Idag köpte jag mer aktier i Realty Income (O) och HCP (HCP). Bägge två är fastighetsbolag med bolagsformen REIT vilket innebär att de ej betalar någon skatt och att de måste dela ut minst 90% av redovisat resultat. Hela REIT-sektorn är alltså utdelningsbolag kan man säga, på det viset att de flesta har relativt hög direktavkastning i alla fall.

HCP och Realty Income spelar i en annan division än de flesta andra REITs. De har bra och stabil verksamhet men framförallt; de har lång historik av höjda utdelningar. HCP ingår i indexet S&P 500 Dividend Aristocrats, de har höjt utdelningen i 30 år på raken (gränsen för att kvala in är 25 år).

Realty Income brukar höja utdelningen varje kvartal men har framförallt höjt utdelningen varje år i över 20 år vilket gör att de räknas som en S&P High Yield Dividend Aristocrat, det är bolag från ett bredare index som höjt utdelningen i minst 20 år.

Jag köpte rejält i Realty Income förra gången REIT-sektorn backade ordentligt och nu tycker jag att det är riktigt fint läge igen att ladda på. Det här är förvisso ett såpass fint bolag att man med fördel borde köpa regelbundet i vått och torrt. Jag började köpa igen för någon vecka sedan och köpte alltså fler idag men planen framåt är att köpa regelbundet i denna. Det här är ser jag som ett kärninnehav redan, skall bara komma upp i lite större viktning innan jag klassar om det. Kort förklaring av kärninnehav här: http://petrusko.blogspot.se/p/mina-innehav.html

Både HCP och O har sitt egna management team vilket jag föredrar. Väldigt många andra REITs köper in det som en tjänst varpå man har en ledning som man kan ifrågasätta om de 100% agerar för ägarnas bästa. Bonusar och liknande kan locka till gärningar som ej ligger i ägarnas bästa intresse, ARCP är ett exempel på hur det kan gå. Man ska inte dissa REITs rakt av för att de hyr in management men man bör ha det i bakhuvudet och granska kritiskt, aggressivt förvärvstempo är en varningsklocka.

Som du säkert känner till så gillar jag utdelningar och kallar mig för utdelningsinvesterare men det är inte bara pengarna i näven som gör att jag gillar utdelningshöjare. Det är simpel matematik egentligen, större utdelning är värt mer, aktiekursen kan lagga på kort sikt men på längre sikt i takt med att utdelningen bli högre och högre så stiger också aktiekursen. Det är ju inte bara utdelningen som motiverar det utan vinst (FFO när det gäller REITs) blir ju högre för varje år och driver på aktiekursen.

Inom någon vecka planerar jag öka i ännu en utdelningshöjare fast då blir det nog Johnson & Johnson om den inte drar iväg i kurs.

Corem Property preferens

Corem Property är ett fastighetsbolag som äger främst lager och logistikfastigheter. Fastigheter med lite högre avkastning då de innefattar mer risk än många andra typer. Rutger Arnhult är storägare i Corem med cirka 37% av rösterna. Via Corem Property kontrollerar Rutger även Klövern då Corem Property äger kring 20 % av rösterna i det bolaget. Detta kallas korsägande. Nog om det.

Corem Property preferens har handlats till en "galet" hög värdering under flera månader. Man kanske kan spekulera i att risken är låg i Corem pga en stor del av Arnhults makt ligger i bolaget och att det är anledningen till den höga värderingen. Jag tänker till viss del i de banorna, att det skall mycket till innan Arnhult ställer in utdelningen i Corem Property (Inställd utdelning på preff= konkurs eller annan dålig lösning för preffägare).

Idag stängde aktien på 193,5 kr och på 10 kr utdelning ger det knappt 5,2% direktavkastning.

Jag har sedan tidigare sålt Corem Property preferens och omplacerat i andra preffar med lägre eller liknande risk men betydligt bättre direktavkastning. I dagsläget är tex Balder pref (327 kr och 6,1% DA), Akelius (309 kr och ca 6,5% DA) och Klövern preff (303,5 kr och 6,6% DA)  mycket bra alternativ.

Ökat i Realty Income

Igår passade jag på att inviga Avanzas nya minicourtage om $1 på USA-handel och ökade i Realty Income. Aktien har backat på sistone precis som hela REIT-sektorn i USA i spåren av högre marknadsräntor. Mekaniken bakom detta är att REITs som grupp är högavkastande och tävlar om samma kapital som obligationer till viss del. Investerare tittar och jämför avkastningen på obligationer vs REITs och värderar dem på liknande grunder. När marknadsräntan stiger skall också avkastningen på REITs vara högre.

Realty Income eller O som de ofta kallas (pga att deras ticker är just O) har bästa möjliga strategin kring sitt fastighetsägande, de hyr ut fastigheterna på triple-net basis vilket innebär att hyresgästen står för alla kostnader inklusive skatt, försäkring. Det här upplägget ger ett mycket stabilt och pålitligt kassaflöde.

Bolaget har höjt utdelningen 71 kvartal på raken och senaste höjningen meddelades idag/inatt. Höjningen var liten men det är ok när man höjer så ofta, hittills i år har de redan höjt över 3%.

Utdelningen är efter senaste höjningen $2,28 på årsbasis och kursen just nu är $45,15 vilket ger en direktavkastning på lite drygt 5%. Det är riktigt bra för en stark och pålitlig utdelningshöjare, hög direktavkastning och pålitlig utdelningstillväxt är riktigt nice.

Realty Income har en bra diversifiering i hyresgäster där den största utgör endast 5,5% av intäkterna. Fastigheterna är i de flesta fall av sorten "en hyresgäst-fastighet" och typiska hyresgäster är apotek, gym och de så populära endollar-butikerna som det finns många olika varianter av. Ovan är en lista med 20 största hyresgästerna.

Jag planerar att öka rejält i Realty Income på lång sikt och ser det redan som ett kärninnehav, den behöver väga lite tyngre i min väska innan jag klassar om den. Mina kärninnehav skall vara större/tyngre än övriga innehav och just nu har jag något enstaka innehav som är större än Realty Income utöver H&M och Castellum som är mina befintliga kärninnehav.

Avanza sänker courtaget och är goa göbbar!

Idag sänkte Avanza courtaget på utlandshandel rejält och de gör det så bra! Tidigare har jag pyntat 12,95 dollars i minicourtage för USA-handel och då väntat tills jag sparat ihop kring 15000 kr för att courtaget inte skall bli för stort procentuellt sett.

Nu så, drämmer man till och sätter minicourtaget till en dollar ($1) och det är så brutalt bra att jag är alldeles till mig. Nu kan man månadsspara i USA-aktier på allvar.

Nu skall det köpas USA-aktier varje månad! Jag skall köpa Johnson & Johnson och Realty Income regelbundet. Vad skall du köpa för något gött?

Ökat i preffar och minskat kredit

Jag har köpt mycket de senaste dagarna, i fredags blev det Akelius och Alm Equity pref. Jag köpte även fler Klövern pref i slutet av förra veckan. De senaste veckorna har jag även minskat min belåning rejält, i runda slängar halverat den.

Idag passade jag på att köpa mer Alm Equity pref och Volati pref för pengar jag inte har... Eller alltså, jag köpte faktiskt för min kredit jag har hos Avanza. Trots att jag redan handlat för beloppet jag brukar sätta in varje månad så köpte jag ännu mer idag alltså. Nu ser jag gärna att preffnedgången tar paus ca en månad tills jag har pengar igen att handla för, då får det gärna fortsätta =)

Just nu utgör min belåning ca 4% av portföljen.

Om ca två veckor är det X-date för bla Klövern pref och pengar tickar in den vägen också. Jag är lite petig på sätt och vis och vill gärna betala tillbaka den belåningen jag egentligen inte planerat så om jag inte hunnit smälta den oväntade belåningen tills dess kanske jag tar lite utdelningar till att lösa det.

Volatil marknad

Det svajar ordentligt på börsen sedan en tid tillbaka. Ner rejält och sedan upp igen men det har varit mest ned på sistone. I slutet av maj skrev jag om att det är läge att vara försiktig nu och det tycker jag gäller fortsatt även om vi backat drygt 4% sedan dess.
Även fixed income som preferensaktier och obligationer har svajat, till och med så att de har gått sämre än börsen. De långa marknadsräntorna har stigit kraftigt och samtidigt har utbudet av preffar ökat i Sverige. Detta har lett till att de svenska preffarna har backat en hel del men även mina innehav i obligationer i USA har backat.

Mitt mest stabila innehav är Bank of America preferred serie W, den har stått otroligt stadigt under perioden och faktiskt inte tappat något alls. Det tycker jag är riktigt bra! Ett mycket uppskattat innehav i dessa tider. Jag skall spana lite i helgen på liknande preffar och USA-preffar generellt beträffande hur de utvecklats samma period. Jag börjar nog med att kolla hur en av Citigroups preffar gått under perioden. Deras preff av serie L är väldigt lik den jag äger från Bank of America och något jag ev skulle kunna tänka mig att investera i.

Investeringar rör sig upp och ned på kort sikt och det rör mig inte i ryggen att det backat en del på sistone. Mina utdelningar är ju de samma och det är det jag fokuserar på. Hur värderingen av mina innehav utvecklas från en dag till en annan är egalt, avkastningen på mycket lång sikt är viktig. Fråga mig om 20 år hur det går, de senaste 20 åren har gått bra.

Pioneer Property preferens

Den här skall noteras på Oslo Axess med första handelsdag per 19/6. Det är ett fastighetsbolag som äger förskolefastigheter i Norge. Jag gillar inriktningen men jag tycker bättre om bostadsfastigheter som jag anser har lägre risk. Förskolor kan faktiskt läggas ned, slås ihop osv medan en hyreslägenhet är uthyrd på stuts om hyresgästen säger upp den.

Resultatet per 2014 ser bra ut och det verkar vara ett ok bolag.

Teckningspriset är 100 NOK och utdelningen är 7,5 NOK vilken betalas kvartalsvis. Fram till år 2020 är inlösenpriset 130 NOK men efter 1/7 2020 sänks inlösenpriset till 100 NOK samtidigt som utdelningen höjs 1 NOK.

Den här preffen skall man räkna med att den löses in direkt efter 1/7 år 2020 till 100 NOK.

Jag tycker inte att erbjudandet är tillräckligt lockande för att slå till. Direktavkastningen är inte fantastisk och teckningskursen är den samma som aktien kommer lösas in till. Det finns flera fina svenska preffar jag hellre köper eller varför inte SPFF, ETF:en som äger amerikanska preffar. Nu nära 7% direktavkastning.

Xact har sänkt avgifterna

ETF:er* är jättepopulärt globalt och framförallt i USA där det växer rejält. Fenomenet kommer förr eller senare få  fäste även här hos oss även om det verkar ta sin tid. Xact är vakna och vill bevaka sin dominanta position på nordiska marknaden och sänker avgifterna på några av fonderna för att bättre stämma överens med rådande prisbild på världsmarknaden. Xact har över 90% marknadsandel på ETF:er i norden.

Nedan är ändringarna som görs:

Fond
Ny förvaltningsavgift
Tidigare förvaltningsavgift
XACT OMXS30
0,10%
0,30%
XACT OMXSB Utdelande
0,15%
0,30%
XACT Norden 30
0,15%
0,40%

Sänkningen gjordes 14:e april 2015, jag har varit sen med att snappa upp det bara.

Jag gillar Xact OMXSB Utdelande och jag har uppdaterat mitt inlägg om den så att avgiften är korrekt. Länk till inlägget här: http://petrusko.blogspot.se/2015/03/indexsparande-for-dig-som-gillar.html 

*En ETF är en börshandlad fond och den handlas på samma sätt som man köper och säljer aktier. ETF står för Exchange Traded Fund. Förvaltningsavgiften som nu sänkts tas ut löpande från fonden och är inget man märker av, det går inte att tajma tex. I övrigt betalar man courtage till sin mäklare när man säljer/köper ETF:er.

Castellum 4% direktavkastning

Castellum likt övriga fastighetsbolag har presterat sämre än index hittills i år och handlas nu på ganska fina nivåer. Utdelningen har höjts varenda år sedan noteringen 1997 och nästa vår väntas den bli 4,81 kr enligt SME direkt. Det ger en utdelningstillväxt om ca 4,5 % vilket är lägre än 10-årssnittet på 6,4%. Jag tror inte höjningen blir lägre än så här men hoppas den blir högre naturligtvis. Förvaltningsresultatet ökade 5% i Q1 och 15/7 släpper de Q2-rapport, med den i bakfickan är det lättare att göra antaganden kring utdelningen.

På nuvarande kurs kring 120 kr blir direktavkastningen 4% och det är helt okej i nuvarande marknad.
Castellum är mitt största innehav och jag planerar att köpa än mer, jag gör regelbundna köp i denna och jag tror det här är en mycket bra placering på lång sikt.

Real Holding preferens

Varning! Den här tycker jag man skall hålla sig ifrån. De äger en enda fastighet och har tecknat avtal om att köpa ett tjugotal ytterligare. Bolaget skall verka för att preffen skall handlas på lämplig handelsplats. Man säger inget rakt ut men man kan ana att den kommer handlas på Mangold.

Vad har vi här nu då?

Ett litet skruttigt fastighetsbolag som äger en enda fastighet.
Ett bolag som försöker locka investerare utan att ha en tydlig marknadsplats att handla aktien på.
En aktie som i bästa fall handlas på Mangold vilket inte är en bra handelsplats.

Allt detta ruttna till 8% direktavkastning?! Vad i hela friden? Det är så jag blir provocerad. Jag hade inte tecknat ens om erbjudandet var till 10% direktavkastning.

Teckningen pågår till 12:e juni och priset är 25 kr.

Uppdatering: Nu i efterhand har bolaget spikat handelsplatsen First North vilket är en bra handelsplats. Jag är dock kritisk till en ledning som agerar på detta viset, det är ej seriöst att hasta fram ett erbjudande utan en handelsplats.

Uppdatering II: Efter tips i kommentarsfältet om att VD är en rufflare googlade jag fram artikeln om farbrorn. Här är så artikeln om konkurser och ekobrottutredningar: http://www.realtid.se/ArticlePages/201506/05/20150605112507_Realtid946/20150605112507_Realtid946.dbp.asp

Omplaceringar och preferensaktier

Idag minskade jag ytterligare i Industrivärden samt sålde mina Ratos och mina Ratos pref. Ratos pref är egentligen fin men jag valde att omplacera till högre risk och högre direktavkastning.

Istället har jag ökat i Akelius som idag handlats kring 307 kronor som jag väntat på. Det var också det som gjorde att jag sålde av det där andra idag. Jag passade också på att öka i Volati pref, jag vågade ju inte ta i när jag tecknade denna och det visade ju sig vara en hit nu i efterhand. Under dagen passade jag på att köpa flera gånger varav den lägsta kursen blev 101,5 kr och den högsta 102,75 kr.

Jag hade planerat att köpa SNH idag som handlas över 8% direktavkastning men då jag kunde klippa in Volati med nästan lika hög DA gjorde jag så. Fördelen med Volati är att det inte dras någon utländsk källskatt (som tar 2-3 år att få i retur) samt att det inte är någon valutarisk som i SNH.

Verksamhetsmässigt och bolagsmässigt är SNH nice och jag köper den gärna framöver om den handlas kring de här nivåerna. De har investment grade kredit rating och de har i huvudsak triple net avtal med sina hyresgäster vilket ger ett mycket pålitligt och stabilt kassaflöde. Jag gillar inte att de lånar in management externt (som förvisso är vanligt bland REITs) men de har ju lång historik och andra bolag som styrs av samma managementfirma har också lång och fin historik, tex GOV.
I senaste rapporten hade SNH FFO som täcker utdelningen men inte värstans mer, dock var FFOn högre än föregående år.

Jag hoppas och tror att de svenska preffarna håller sig kring nuvarande nivåer eller backar den närmsta tiden så jag kan köpa mer till nivåer som jag tycker är bra. Backar Balder en aning till kanske jag tar in den. Hemfosa ökar jag gärna i om den tar sig neråt 307 kr. Amasten pref kan jag tänka mig att öka lite i då jag anser risken minskat något i deras verksamhet.

Sålt mina resterande Ratos

Jag har under en tid minskat mitt innehav i Ratos och idag rök de sista. Aktien har haft en sorglig utveckling under flera år men jag har ändå inte tappat tron på bolaget. De har gjort en del exits, vissa ok någon jättebra men förvärven lyser med sin frånvaro. Ratos kassa växer och det är dåligt för aktieägarna då kassan ger 0% avkastning.

Min förväntning på förvärv har varit avsevärt högre än utfallet. När de meddelade det nya avkastningsmålet i vintras tog jag för givet att vi skulle få se förvärv innan sommaren. Men icke.
Ju längre tid som går utan förvärv desto större och bättre affärer måste de göra för att prestera god avkastning. Även om Ratos nu kommer med ett förvärv eller några st under resten av året tror jag inte det räcker för att motivera högre kurs.

En mycket lång resa som aktieägare i Ratos är över för denna gången.

Introduktion till preferensaktier

Jag får mycket frågor kring preferensaktier och jag har noterat att det generellt verkar finnas oklarheter i vad det är och hur det fungerar. Här är ett inlägg där jag försöker räta ut det hela. Jag uppdaterar det löpande vid behov.

En preferensaktie är en speciell aktie med begränsade rättigheter till vinst/utdelning men premierad före stamaktier vid bolagets upplösning/konkurs. Vinstdelning som sagt är vinstdelningen för en preferensaktie begränsad och det på viset att utdelningen är förutbestämd tex 20 kr per år. Oavsett hur bra bolaget går så är utdelningen "bara" 20 kr per preferensaktie. Utdelningen till preffägarna betalas in i det sista och vid en eventuell konkurs är man berättigad till kapitalet före stamaktieägarna men man är ändå i princip bara näst sist i kön så det är ingen guldsits direkt.

Värdering Vi har konstaterat att utdelningen är konstant och att man ej tar del av ev högre vinster men hur värderar man då en preff? Stamaktier stiger ju som bekant när vinsten blir högre.
Preferensaktier värderas i huvudsak på två ting: Risk och det allmänna ränteläget. Det där med risk är nog ganska lätt att förstå och dra kopplingen till att högre risk skall ge högre direktavkastning. Och med risk är det främst bolagets förutsättning att stå för sina finansiella åtaganden däribland utdelningen till preffarna. Verksamhet med stabilt och pålitligt kassaflöde brukar resultera i lägre direktavkastning än verksamhet med svajiga intäkter. Exempel här är Akelius med stabila intäkter från sina bostadsfastigheter vs Oscar properties där resultatet snabbt kan vända beroende på konjunktur, ett projekt som gått dåligt osv.
Den andra parametern är för vanliga aktiesparare mer oklar, kopplingen till ränteläget. Detta kommer sig av den ränteliknande strukturen på en preferensaktie. Utdelningen är känd och fixerad, inte olikt en obligation. Det är på denna vägen ränteläget spelar in, obligationer och liknande sparformer värderas utifrån det allmänna ränteläget och likaså preffar.

Så vi summerar alltså att preffar värderas främst på risk och det allmänna ränteläget. Därför påverkas inte aktiekursen i en preff om det kommer ett positivt PM om ditten eller datten.

Preferensaktier har en begränsad rösträtt, ofta en tiondel eller hundradels röst. Således har man som preffägare inget direkt inflytande över bolaget.

Inlösen: Preferensaktier har ett förutbestämt inlösenbelopp om bolaget vill lösa in dem. Detta belopp fungerar som ett teoretiskt kurstak, normalt sett vill man ju inte betala mer än vad man maximalt kan få vid en eventuell inlösen. Inlösenkursen är känd för alla preffar och det åligger varje investerare att hålla koll på denna info. Vissa preffar handlas över sin inlösenkurs som en följd av det extremt låga ränteläget. I USA är det i de flesta fall så att en preff har ett visst år och  datum som den tidigast kan lösas in men så är det inte i Sverige. Våra preffar kan i de flesta fall lösas in när som helst. Ofta är inlösenkursen i en trappa för att ge signaler när en inlösen kan tänkas komma. Sjunkande trappa talar för att inlösen kommer tidigast när vi är längst ned i trappan (billigaste inlösenkursen). Omvänt finns det några (ofta små bolag) som har en stigande trappa för att signalera att den här preffen kommer lösas in innan inlösenkursen stiger. Mitt råd är att aldrig betala mer än lägsta inlösenkursen för en preferensaktie. Kolla in mitt inlägg med info om inlösenkurser för preffar: http://petrusko.blogspot.se/2015/01/inlosenkurs-for-preferensaktier.html

Det finn vissa preffar som har en trappa även för utdelningen där utdelningen höjs vid ett förutbestämt tillfälle. En eller flera gånger till en bestämd maxnivå. Det här skall också ses som en signal för inlösen av preffen. Bolaget undviker ju helst ökade kostnader. Tex så höjer Ratos sin utdelning år 2017 samtidigt som inlösenkursen sänks. En tydlig signal att man ämnar lösa in den då.

Så kom ihåg: Stigande räntor ger sjunkande aktiekurs i preffar. Räntan du skall hålla koll på är det som kallas marknadsräntor eller tioåringen. Det är räntan på en tioårig svensk obligation. Bra att hålla koll på svenska, tyska och amerikanska räntan då det ger en bredare bild av ränteläget.

Heimstaden preferens övertecknad

Heimstaden preferensaktie blev övertecknad, ungefär så skrev man i ett PM med en dämpad ton, När det är ordentligt intresse och rejält övertecknat brukar man använda kraftfulla termer men så gjordes inte här och hur ser det ut egentligen?

Till att börja med vill jag påminna att jag tycker att den här emissionen var rejält felprisad, jag bloggade om det nyligen.

Jag har frågat på Twitter och på Börssnack och de flesta verkar ha fått i princip full tilldelning på det de har tecknat. Tittar man på erbjudandet och utfallet så var det ju så att man skulle ta in 750 msek med en option på ytterligare 250 msek vid stort intresse. Utfallet av detta var 750 msek, det fanns inte intresse som möjliggjorde de extra 250 msek.

Handeln startar den 11:e juni och jag är övertygad om att den här kommer backa direkt. Inte en krona eller två utan betydligt mer än så. Dels pga värderingen är fel och marknaden har pressats ned ytterligare under teckningsperioden. Dessutom tror jag det finns många småsparare som sedvanligt tagit i rejält när de tecknat sig då man ofta bara får en liten del ändå. Således bör det sitta ett gäng på den här preffen som anser att de har för många och vill sälja direkt. En annan faktor är de som bara tecknat i hopp om en snabb kursvinst, de lär sälja de också för någon kursvinst lär det ej bli, här gäller det att minimera förlusten!

Länk till info om erbjudandet: http://heimstaden.com/heimstaden-inbjuder-till-teckning-av-preferensaktier/

Länk till PM om utfallet: http://heimstaden.com/erbjudandet-att-teckna-preferensaktier-i-heimstaden-overtecknat/

Viktat om portföljen ytterligare

Idag slog jag till på PCN från Pimco som jag skrev om häromdagen. Det är en börshandlad fond med innehav i företagsobligationer. För att få loss pengar till detta köpet har jag viktat ned Industrivärden.

Jag är nu uppe i 35% andel fixed income i portföljen och den närmsta tiden kan det komma öka. Under sommaren planerar jag att köpa mer preffar bla men till höst vinter som senast har jag tänkt öka i Castellum, JNJ och HCP. Om den lockande värderingen står sig slår jag nog till på Senior Housing Properties SNH också. Så även om andelen fixed income kan komma öka ytterligare nu under sommaren tror jag inte den kommer vara mycket högre än nuvarande nivå vid årsskiftet

Denna viktning härleds till min riskbild på börsen samt att jag vill få upp direktavkastningen rejält i portföljen. Dessa två hänger dock ihop, med ett starkt kassaflöde i form av utdelningar står jag alltid redo när goda möjligheter uppstår.

På sistone har de svenska preffarna pressats ned i pris och jag hoppas och tror att det fortsätter lite till den närmsta tiden. Akelius och Klövern handlas nu strax under 320 kr och det är inte långt ifrån 307 kr som jag satt som kurs jag gärna ökar till. Det ger 6,5% direktavkastning och det är en attraktiv värdering på de här två preffarna.

Alm Equity preferens 7,2%

Idag minskade jag ytterligare i Industrivärden och tog istället in Alm Equity preferens. Bakgrunden till det är som jag skrev häromdagen att jag är mer defensiv nu och vill vikta upp fixed income.

Alm Equity är ett fastighetsutvecklingsbolag liknande Oscar Properties som jag redan äger. De fokuserar främst på bostäder i Stockholmsregionen och det bör vara god marknad framöver för både Alm och Oscar.

Utdelningen är totalt 8,4 kr och betalas kvartalsvis i jan, apr, juli, okt om 2,1 kr.
Idag stängde aktien på 116,75 kr vilket ger en direktavkastning på ca 7,2%
Inlösenkursen är 120 kr.

Akelius Residential kreditbetyg

Idag skickade Akelius Residential ut ett pressmeddelande om att de fått kreditbetyget BBB- av S&P. Det är investment grade och ett riktigt bra kreditbetyg. I svenssontermer innebär det att bolaget har mycket goda förutsättningar att betala sina finansiella åtaganden och att det är mycket liten risk att de ställer in utdelningen på preffarna.

Samtidigt meddelar man att man uppdaterar sin finanspolicy:

"Akelius uppdaterar sin finanspolicy. Från utgången av 2016 ska:

belåningsgraden uppgå till 50 procent
räntetäckningsgraden överstiga 1.8
likviditeten uppgå till 3,000 miljoner kronor"

Det här är positivt i ett riskperspektiv och det är ju det enda relevanta för oss som äger deras preffar. Den uppdaterade finanspolicyn är en liten åtstramning och betyder fortsatt sunt risktagande.

Den här nyheten påverkade inte aktiekursen över huvud taget och anledningen till det är att det på marknaden redan är känt att Akelius har förhållandevis låg risk. Preferensaktier värderas efter risk och allmänna ränteläget, därför påverkas inte preffar av diverse nyheter som i övrigt är positiva.

Jag gillar Akelius med deras fokus på bostadsfastigheter. Det är den fastighetstyp med lägst risk. Kursen är idag 319,5 kr och det ger en direktavkastning om ca 6,25%, det är bra avkastning i förhållande till risken.

Här är en länk till PDF med S&Ps utlåtande och deras syn på Akelius: https://www.akelius.se/sites/akelius.se/files/linkspage/ratingsdirect_research_update_1401451_jun-01-2015_08_06.pdf Klart läsvärt om man är intresserad av aktien.

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...