USA-aktier lockande värdering

Flera utav aktierna i USA som jag bevakar har backat en del på sistone och det börjar se riktigt trevligt ut på sina håll. Realty Income som jag redan äger har backat och handlas nu precis under 5% direktavkastning. Den handlas nu till cirka $47 och för bara en månad sedan handlades den kring $54. Man får betydligt fler aktier för pengarna nu och att få köpa det här fina bolaget kring 5% direktavkastning är mycket lockande. Framförallt om man ser till alternativen på svenska börsen, det finns inget svenskt bolag som har lika fin historik men Castellum kommer hyggligt nära med 17 år på raken av utdelningshöjningar.

HCP som jag också äger har backat till ca $40 och cirka 5,65% direktavkastning. Detta är ett fint bolag med kring 30 år på raken av utdelningshöjningar. Jag planerade att öka i denna i dagarna men avvaktar då en hyresgäst som står för 30% av intäkterna åter är i problem. Jag är inte orolig för HCP och fortsatta utdelningar men jag vill ändå vänta och se/få mer info.

Johnson & Johnson som jag sålde förra sommaren kring 106 dollars är nere i cirka $99 nu och med senaste utdelningshöjningen (54:e året i rad för övrigt) är direktavkastningen över 3%. Det är lockande i ett så här fint bolag med grym historik och mycket pålitlig utdelningstillväxt. Jag ångrar att jag sålde JNJ, det här bolaget vill jag äga på lång sikt. Anledningen att jag sålde var för att jag trodde jag kunde köpa åter billigare. Sedan en tid har jag bestämt mig för att sluta göra på det viset. Jag skall äga bra bolag på mycket lång sikt. Att spekulera kring fluktuationer i aktiekursen skall jag inte ägna mig åt.
Det här bolaget skall jag åter ha i portföljen och jag skall äga det i decennier!

Inte nog med att aktierna har backat, Svenska kronan har stärkts rejält mot dollarn och det gör USA-köpen billigare i kronor räknat. Jag lägger ingen större vikt i valutan i mina långsiktiga placeringar fast det är klart, det skadar ju inte att det blivit billigare. =)

Jag tycker man enkelt hittar fina bolag med lägre värdering i USA vs Sverige nu. HCP och Realty Income har båda mycket bättre historik än svenska Castellum men de handlas ändå till mycket högre direktavkastning, 5-5,6% mot 3,5% för Castellum. JNJ handlas till ca p/e 15 på innevarande års prognos jämfört med AstraZeneccas p/e 38 (ja, jag vet att AZN inte är ett svenskt bolag men vi svenskar ser det ju gärna som det och det handlas på svenska börsen). AZN väntas tappa omsättning för varje år som går de närmsta åren medan JNJ väntas öka. Betydligt bättre outlook för JNJ mao och den är den "billigare" av de två.

Industrivärden, det går bra nu!

Flera av Industrivärdens portföljbolag har nu lämnat rapport för Q1 och det har börjat riktigt bra med undantag för Ericsson som kom med en rapport sämre än väntat.

Sandvik och Volvo som är topp tre i storlek i Industrivärdens portfölj kom båda med riktiga rapportrökare där aktiekurserna steg kring 10%. Det lilla innehavet i SSAB bidrar också det med en riktig rökare på uppåt 10% i samband med rapport.

Idag meddelades att Anders Nyrén får sparken och att Fredrik Lundberg kommer bli Styrelseordförande. Jag funderar inte på vad jag tycker om Nyrén utan konstaterar snabbt och enkelt att det här blir bra då jag har stort förtroende för och ser upp till Fredrik Lundberg. Jag gillar hans långsiktiga tänk och lugna yttre. 
Industrivärdenaktien steg cirka 6,5% idag och förklaringen är delvis nyheten att Lundberg tar över ordförandeposten.

På torsdag kommer SCA med sin rapport, som ni ser på bilden ovan är detta ett av de större innehaven. Nästa vecka är det Skanskas tur. Det innehavet väger inte så tungt men många bäckar små vet ni!

Jag är mycket förtjust i Industrivärdens portfölj som jag anser är en fin samling kvalitetsbolag. Under en tid har innehaven inte presterat fantastiskt men likväl är det fina och bra bolag på lång sikt. På fem, tio, trettio år tror jag att den här aktien kommer ge en totalavkastning som överstiger index.

HCP bra bolag har sina skavanker också

HCP är en amerikansk REIT som jag äger sedan tidigare. De äger vårdfastigheter som sjukhus, äldreboende, vårdcentraler osv. De har en mycket imponerande historik med utdelningshöjningar varje år i ca 30 år på raken.

På senare tid har det dock varit en del negativa nyheter kring bolaget och det rör en av deras hyresgäster. Det är hyresgästen HCR som bjuder på tråkigheter. Dels hade de problem med kassaflödet vilket hotade deras möjligheter att pynta hyran till HCP. Detta har man hittat en lösning på och HCP steg på infon.

För några dagar sedan kom så nästa tråkighet kring HCR, Department of Justice drar dem inför rätta då de anser att HCR har fifflat med fakturering. De ska ha fakturerat ting/tjänster som vård/vårdrelaterat när det inte alls varit detta.

Det är alltså inte HCP som har fuffens för sig och problemen är inte i HCP men det blir deras problem av en anledning och den kommer vi till nu.
HCP har två stycken hyresgäster som utgör en väldigt stor del av intäkterna. Brookdale är en stor aktör och är partner till HCP i vissa projekt. Brookdale har jag överseende med då de inte är en vanlig hyresgäst utan en partner. HCR står för nästan 30% av intäkterna och det är ett risktagande jag egentligen inte gillar. Med senaste tidens problem kring HCR är det extra tydligt att man inte bör låta en hyresgäst stå för så här stor del av intäkterna. Av denna anledning, att de står för 30% av intäkterna till HCP så blir deras problem automatiskt HCPs problem också.

Fram till för några dagar sedan var jag inställd på att öka i HCP inom kort men nu skjuter jag på det. Jag är inte så värst orolig för HCP och utdelningen som är så viktig för mig men jag väljer att vänta tills läget klarnat. Kring årsskiftet och därefter kan jag tro att det dröjer innan jag tittar på att öka igen.

Fonder snabba köp/sälj

Ofta när man köper fonder (eller säljer) så tar det några dagar innan man ser dem på sin depå. Hur länge det dröjer varierar och beror på fondbolaget. Dels är det vilken dag köpet görs och dels är det hur många dagar innan de syns på depå. Och detta varierar alltså bland de olika fondbolagen.

Idag lade jag köporder i min IPS på ett antal fonder där två st visade sig vara exemplariskt snabba! Det var Avanza Zero och SPP Aktiefond USA som bägge syntes på min depå nu i eftermiddag/kväll och jag lade ordern kring lunch idag. Det tycker jag är jättebra i fondernas värld. Jag spanade runt på SPPs olika fonder och det verkar som de är så här snabba med alla av dem, det är ju nice.

Några andra fonder jag lade order på som jag får vänta någon dag på är:
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Tundra Vietnam
HSBC GIF Mexico

Fonder som jag redan äger i min IPS:
Carnegie Rysslandfond
Tundra Nigeria

Jag tycker det är jättekul med fonder i min IPS men ibland stör jag mig på att det tar så lång tid innan de syns på depån.

Månadsinköp

Idag ökade jag i Latour. Jag köper regelbundet i den och har bestämt mig för att köpa minst en gång per månad. Detta planerar jag göra under några års tid och i slutändan kommer jag ha ett okej snittpris. Idag var mitt "dyraste" köp hittills till en kurs på över 260 kr.

Samtidigt köpte jag även en slurk Atlas Copco som likt Latour är ett relativt nytt innehav för mig. Jag har köpt några gånger i Atlas hittills i år men gjort större köp varje gång varpå det innehavet är betydligt större än Latour. Min plan är att fortsatt öka i Atlas Copco framöver och kanske blir det att jag köper varje månad, vi får se.

Både Latour och Atlas Copco har en direktavkastning väl under snittet för min portfölj men de kompenserar det genom att ha en pålitlig utdelningstillväxt. Bägge två har en mycket fin utdelningshistorik.

Jag vill slå ett slag för regelbundna köp. Detta är ett mycket effektivt sätt att hantera det faktum att vi inte kan förutspå när börsen backar/stiger och "risken" att köpa på toppen och sälja på botten. Med regelbundna köp får man ett bra snittpris med tiden. En risksänkande åtgärd.

Ferronordic Machines håller inne utdelningen på preferensaktien

Idag 20/4 2015 meddelar man att man inte tänker besluta om utdelning nu på stämman och således håller man inne utdelningen med start från oktober. När utdelningen hålls inne räknas den upp med 20% och det är ohållbart för bolaget. Konkurs eller en lösning på problemen måste till. Det här är ett litet skruttbolag och jag blir ej förvånad om vi ser en mindre vacker lösning. Inlösen via inlösenförfarandet är helt uteslutet, det kan man glömma.

En ful  lösning kan vara att de väntar in i det längsta, efter oktober då utdelningen hålls inne och aktien rasat långt ned i avgrunden. Under resans gång köper de på sig (direkt/indirekt) aktier och i ett sent skede avnoteras bolaget.

Ja, man kan spekulera i många olika utfall i det här men en sak är hyggligt säker och det är att småägarna kommer vara förlorare.

Får man  bara ordning på finanserna så pengarna räcker till att driva vidare bolaget så kan det hela bli en utdragen sak. Utdelningen som hålls inne och räknas upp med 20% behöver ej realiseras om man inte betalar utdelning på stamaktien. Man kan köra på i flera år på det här viset och slipa fram en "billig" lösning och nöta ut preffägarna.


Utdelningstillväxt for the win!

Jag är en utdelningsinvesterare och som sådan är utdelningen i centrum. I USA är en vanligt förekommande typ av placerare/strategi så kallade "dividend growth investor". Denna strategi innebär att man bara köper aktier med pålitlig utdelningstillväxt. Sådana som höjer utdelningen år efter år i ur och skur. I Sverige har vi inte så många sådana bolag, det är bara Castellum och Hufvudstaden i Sverige som har hyggligt lång och fin historik av utdelningshöjningar, ca 17 år på raken har de.

Utdelningstillväxt är mycket viktigt för mig men jag är ingen tvättäkta dividend growth investor. Man kan dela in mina innehav i två typer där den ena är just utdelningshöjare och den andra är aktier/ETF:er med hög och pålitlig utdelning fast utan eller begränsad tillväxtpotential.

Utdelningshöjarna har som grupp gett en mycket bra totalavkastning historiskt och jag är övertygad om att de kommer göra det även i framtiden. Dessa innehav är viktigast i min portfölj när det kommer till att skapa värde på lång sikt. Den andra delen, den med begränsad tillväxtpotential bevarar värde och ger mig ett starkt kassaflöde i portföljen. Till den senare kategorin räknas mina investeringar i Fixed Income.

På lång sikt är utdelningstillväxten värd mycket. Om man tex jämför HCP och Klövern pref som ger ca 5,2% direktavkastning respektive ca 5,8% så kommer HCP på sikt att ge mer utdelning pga tillväxten. De höjer utdelningen 2-5% per år och går så småningom ikapp och förbi Klövern pref. Det fina med stigande utdelningar är att aktiekursen också stiger. Högre utdelning är värt mer helt enkelt. Ibland kan aktiekursen lagga men den hänger alltid med på lång sikt, i alla fall i bra bolag som HCP.

En aktie med 15% utdelningstillväxt dubblerar utdelningen på cirka fem år! Det är ju magi på hög nivå =) Efter ytterligare fem år är den dubblad igen. Det finns många USA-aktier som historiskt haft så hög utdelningstillväxt men man ska inte ta för givet att de därför har det även de kommande fem åren. Jag vågar inte räkna med så hög tillväxt i någon placering. Castellum är det innehav där jag har en tydlig förväntansgrad och där räknar jag med cirka 6-7% utdelningstillväxt i snitt på lång sikt. Det är en uthållig och bra nivå. De senaste tio åren har de haft 6,4% i genomsnittlig utdelningstillväxt.

Mina andra viktiga utdelningsväxare är AT&T, HCP och Realty Income, dessa bolag höjer utdelningen varje år. Jag räknar inte med fantastiska höjningar men minst 2-3% tror jag de kommer leverera. Oavsett om börsen går upp eller ned så kommer mina utdelningar öka, mer utdelningar som jag kan köpa mer aktier för, år ut och in i ur och skur! Jag oroar mig inte för aktiekursen utan fokuserar på den fina utdelningen som blir högre och högre.

Just HCP är ett innehav jag planerar att öka i den närmsta tiden. De har en fin verksamhet i vårdfastigheter och de har framtiden för sig mtp åldrande befolkning. Direktavkastningen på över fem procent är hög för att vara en utdelningshöjare, faktum är att HCP och AT&T är de utdelningshöjare med högst direktavkastning bland de som kallas dividend aristocrats (fina USA-bolag som höjt minst 25 år på raken).

Min portfölj mår bra av fler utdelningshöjare och på sikt vill jag ta in några till. JNJ som jag sålde förra året vill jag väldigt gärna äga på lång sikt, det är ett mycket fint bolag och de är en riktigt fin utdelningshöjare!

Jag har ett mål om minst 3% organisk utdelningstillväxt för min portfölj. Det är baserat på att jag också äger en hel del Fixed Income som inte höjer över huvud taget. De flesta höjningar för mina innehav i år är nu presenterade och tillväxten hamnade i år på 3,3%, det är jag mycket nöjd med. Inför nästa år har jag ett bättre utgångsläge då jag nu äger Tele2 som kommer höja med 10%. Jag har också en liten slurk Atlas och Latour som nästan alltid höjer. När jag ökat i HCP stärker jag ytterligare potentiella tillväxten. Jag stämmer av utdelningstillväxten en gång per år och det gör jag på våren när de svenska bolagen meddelat sina utdelningar.

SRET, Global X Superdividend REIT


Det här är en helt nystartad ETF som började handlas lite tidigare i år. Jag hade stora förhoppningar på den då jag verkligen gillar REITs generellt. Jag har kollat lite närmre på den nu och vissa "stats" gillar jag medan en sak får mig att rata den.

Direktavkastningen är ca 6,9% och utdelningen betalas månadsvis. So far so good! Fonden har 30 stycken olika innehav och nu börjar vi närma oss det jag inte gillar. Det är så att det finns olika sorters REITs, de som äger fastigheter och de som äger låneportföljer. De kallas ibland även eREIT respektive mREIT. E för Equity och m för Mortgage. Som ni kanske gissat är det de som sysslar med låneportföljer/mortgage REITs som jag inte gillar då det är en riskabel verksamhet.

SRET äger mängder med mortgage REITs och det är för risky. Dessutom ser jag inga av de riktigt högkvalitativa eREITsen i innehavslistan utan det verkar som de satsat hårt på hög yield och längre ut på riskskalan.

Jag passar på SRET. Synd, jag hoppades verkligen på denna. Ett mycket tilltalande koncept men det blev inte som jag tänkt mig.

Fastighetsbolag renoverar lägenheter och höjer hyran

Här kommer ett kort och snabbt inlägg.

Vissa fastighetsbolag har i sin strategi att köpa nergångna bostadsfastigheter och renovera och höja standarden för att sedan kunna höja hyran. Gör man det i liten skala ser jag inget konstigt i det men har man det i sin strategi och gör en del sådana här affärer så är det något jag ej gillar. Det behöver ej betyda att bolaget är genomdåligt men det är inte tillräckligt bra för att jag skall gilla det och här är anledningen:

När man gör renoveringar uppstår kostnader som sänker resultatet. Samtidigt skriver fastighetsbolaget upp värdet på fastigheten för nu är den ju värd mer (högre standard/högre hyra=högre värde). Fastighetsbolaget kan alltså genomföra de här åtgärderna utan att det påverkar redovisat resultat nämnvärt. Vad som däremot påverkas är kassaflödet då kostnaderna uppstår i en stor klump när renoveringen görs och de högre hyrorna tar flera år för att kompensera detta. Det är en bra egenskap att ha ett starkt och bra kassaflöde. Ett sunt kassaflöde behöver man för att betala fakturor, att göra förvärv osv. Plötsliga utgifter, kostnadshöjningar osv kan svida rejält för bolag med dåligt kassaflöde.

Victoria Park och D.carnegie tror jag är två¨sådana här bolag. Amasten gör också en del sådana här uppgraderingar men i liten omfattning om jag ej fattat fel. K2A som nyligen noterade sin preff har en strategi/affärsidé som verkligen tilltalar mig men där bolaget befinner sig nu undviker jag det. De har någon enstaka fastighet och har tagit in pengar för att bygga fler fastigheter. Deras kassaflöde kommer vara negativt under överskådlig framtid och som sagt, ändrade kostnader och oförutsedda utgifter kan slå hårt. Jag hoppas det går vägen för dem och att de blir ett fastighetsbolag som äger mängder med bostadsfastigheter de tjänar fina pengar på. Då kanske jag blir aktieägare.

Summering: Tittar man inte så noga kan det alltså se ut som att resultatet är bra och visar inga spår av kostnaderna från renoveringar. Håll koll på kassaflöde och förvaltningsresultat i ett fastighetsbolag.

Western Asset Global High Income Fund, EHI

Jag har nämnt den här ETF:en och skrivit kort om den i kommentarer tidigare men jag har aldrig gjort ett blogginlägg om den om inte mitt minne och Google sviker mig.

EHI är tickern och namnet är "Western Asset Global High Income Fund". Bolaget som ligger bakom och förvaltar fonden är Legg Mason. Jag säger fonden för det är precis vad en ETF är. Vill du veta mer om ETF och vad det är så har jag skrivit ett inlägg om det. Länk: http://petrusko.blogspot.se/2015/03/spara-i-etfer.html

Fonden placerar huvudsakligen i obligationer (över 90% av tillgångarna) av varierande risknivå. Man köper investment grade obligationer som har ett högt kreditbetyg och man investerar även långt ner i riskskalan i obligationer med sämre kreditbetyg. Men det är inte i huvudsak detta som gör att de lyckas ge en så hög direktavkastning som de gör. Som väldigt många andra ETF:er använder sig EHI av belåning och det är en viktig del i att de kan ge så hög utdelning. Ca 25% belåning arbetar de med.

Portföljen består av obligationer från hela världen och bjuder således på riskspridning i form av olika valutor och olika utgivare. Det är både företagsobligationer som statsobligationer. Det största innehavet utgör ungefär 1,75% av portföljen och endast fyra innehav väger över 1%. Totalt har de strax under 600 stycken olika innehav. Som jag nämnt så investerar de i vitt skilda risknivåer, man har tex obligationer från Verizon och Bank of America samt mer riskfyllda obligationer från tex Venezuela och Ryssland.

Direktavkastningen är ca 10,3% på kursen $11,22 och utdelningen betalas månadsvis om $0,09625. Fonden startade 2003 och har sedan dess betalat utdelning varje månad i storlek ungefär som nuvarande. Utdelningen har varit oförändrad sedan 2010 då den höjdes från $0,0925. Det kan alltså hända att utdelningen både höjs och sänks men den har som sagt varit mycket stabil ända sedan 2003.

Länk till utdelningshistorik: http://www.nasdaq.com/symbol/ehi/dividend-history
Länk till Legg Mason som står bakom fonden: https://institutional.myleggmason.com/portal/server.pt?open=512&objID=1377&cached=true&mode=2&userID=225408&mktcd=EHI

Det här är en ETF som handlas i USA och således betalar man USA-courtage när man köper den.

Castellum q1 2015


Idag kom Castellum med rapport för första kvartalet. Under andra halvåret förra året genomförde bolaget fastighetsförsäljningar på över 2 miljarder och det drar naturligtvis ner potentiella förvaltningsresultatet något.

Förvaltningsresultatet är det som är i särklass med intressant för mig som långsiktig ägare. Det är de pengar som fastigheterna man äger genererar. I det vanliga resultatet är en massa orealiserade värdeförändringar inkluderade och det är nästan ointressant för min del. Ett högre förvaltningsresultat innebär ju oundvikligen ett högre fastighetsvärde på sikt. Jag fokuserar på förvaltningsresultat och så länge det är bra kan jag skita i fastighetsvärdet för jag vet att det hänger med.

Castellum rapporterade idag 5% tillväxt i förvaltningsresultatet mot samma period föregående år och det tycker jag är bra med tanke på det jag nämner ovan.

Det är även förvaltningsresultatet som är grunden till utdelningen och historiskt har det stämt hyggligt väl att utdelningen höjs lika mycket som förvaltningsresultatet ökar. Jag hoppas och tror att andra halvåret i år visar på högre tillväxt och att utdelningen höjs med bortåt 7% nästa vår.

Castellum lyckas höja hyrorna mer än branschen i övrigt tack vare att de har varit förutseende och lagt in klausul med minimum hyreshöjning i avtalen. Detta har de alltså gjort för att säkerställa hyreshöjningar även vid låg inflation och deflation.

Min historia om SAS en riskfylld preferensaktie

För cirka ett år sedan deltog jag i NyEmissionen av SAS preferensaktier. Teckningspriset var 500 kronor med en direktavkastning om 10%. På första handelsdagen steg kursen och en tid efter introduktionen handlades aktien kring 520 kronor. Inte mycket senare kom SAS med en rapport som visade att det gick sämre än väntat och preferensaktien föll handlöst. Pengarna brändes i snabbare takt än planerat och marknaden blev orolig för SAS betalningsförmåga. Jag sålde strax under 500 kronor och ihop med en utdelning jag erhållit blev förlusten mycket liten. Lyckosam tajming för min del då aktien rasade till under 400 kronor och  handlades sedan där under en period.

Jag köpte igen på 400 kronor och behöll den tills nyligen. SAS har sedan dess löpande lämnat rapporter som visar att det går ungefär som väntat eller bättre. Tidigare i år sålde jag strax under 500 kronor och nu har jag precis köpt igen strax under 500 kronor. Jag sålde för att jag behövde pengar till ett annat köp och för att minska risken. Nu är jag alltså riskvillig igen och har åter köpt. Häromdagen lämnade SAS marssiffror som var bättre än väntat. Man kan spekulera i att det till viss del beror på Norwegians problem men det är ändå ökade intäkter vilket SAS behöver. Vi hoppas att det håller i sig fortsatt.

Summerar jag mina affärer så är jag idag på plus tack vare att jag sålde och köpte åter på 400 kronor. Det är dock inte poängen med inlägget utan det är snarare att belysa risken i den här preffen samt att belysa generellt att preffar också innefattar risk. Från noteringskursen rasade SAS över 20% och man skall vara beredd på att det kan rasa lika mycket och ännu mer om det på nytt kommer tecken på att det går sämre för SAS.

SAS pref är ett mycket litet innehav i min portfölj och den är min mest riskfyllda placering. 

Tänk på detta när du köper preferensaktier

Idag pratade jag med en herre som glatt berättade att han köpt en preff. Han kände ej till inlösenkursen som jag upplyste honom om. Jag informerade även om att det är klart troligt att den här preffen blir inlöst om ett par år.

Jag har sagt det förut men det är värt att nämnas igen:

När man köper preferensaktier skall man aldrig betala mer än inlösenpriset och således måste man ta reda på vad det priset är och när det kan inträffa. Flera preffar har en trappa där de successivt sänker inlösenpriset med tidens gång och det är min fasta åsikt att man skall titta på den lägsta inlösenkursen. Victoria Park pref är ett exempel på en sådan trappa, nu är inlösen 325 kr, och år 2020 är den nere i 275 kr. Aktien stängde på 323 kr i fredags vilket innebär en premie om 17,5% mot lägsta inlösenkurs.

Jag har ett inlägg med de flesta preffarna och deras inlösenpriser. Det uppdateras löpande med nya preffar. Annan info om preffarna hittar man jättelätt hos tex Avanza, utdelningsstorlek, utdelningsdatum mm. Länk till inlägget: http://petrusko.blogspot.se/2015/01/inlosenkurs-for-preferensaktier.html

Information som inlösen osv om en preff står på respektive bolags hemsida under "Bolagsordning". I vissa fall är det snårigt att få grepp om det då man uttrycker sig i procent av den ursprungliga emissionen av preffen. Tex: Inlösenpriset är 120% av teckningskursen. Det finns preffar som snart har tio år på nacken, inte lätt att gräva fram vad ursprungliga teckningskursen var för en sådan...

Historik är mycket viktigt!

Häromdagen skrev jag om en preff som en av mina läsare i kommentarsfältet påpekade att det är ett dåligt bolag. Det är pinsamt att jag gjorde denna tabbe men jag tänker dra lärdom av den. En lärdom är att inte slänga ihop ett blogginlägg i en hast utan att läsa lite djupare. Hade jag grävt i rapporterna hade jag eventuellt sett att det ej står rätt till. Något jag gör när jag väl beslutat mig för att köpa men uppenbarligen behöver jag spana djupare även inför ett blogginlägg än vad jag gjorde i detta fallet.

Nog om det. En annan punkt jag brast på i detta fallet är historik och det är vad jag tänkte skriva mer om i detta inlägget.

När jag köper vanliga aktier lägger jag stor vikt till historik. Vinst och utdelningshistorik. Jag undviker bolag som inte har lång och fin historik. God historik är ingen garanti för framtiden men det är en bra fingervisning. Jag försöker även hålla mig till stora kända bolag.

För preffar ser det lite annorlunda ut. De svenska preffarna har jag i vissa fall köpt vid intro/emission och då saknas ibland historik men jag har ett fint prospekt och övrig info att fatta beslut på. Det underlättar dock när det finns historik som när jag köpte Balder preferens för 250 kronor. Utöver prospektet kunde jag kolla flera år historik på stamaktien.
De svenska preffarna är inte problemet. När jag spanar USA-preffar kör jag screeners baserat på kriterier som direktavkastning och ofta lägger jag in call date mm. När detta är gjort har man ett urval att titta närmre på. Det är då man skall sålla bort de med kort eller ingen historik.

På ett sätt är jag glad att jag gjorde missen häromdagen för det har nu fått mig att fundera och för USA-preffar så vill jag inte investera i något utan lång historik. Mitt innehav i Bank of America är ett bra exempel på en preff jag gillar. Bolaget har lång historik, förvisso var det tufft i finanskrisen men det var de inte ensamma om. Det är ett stort och känt bolag med bra verksamhet.

OFG-preffen som jag skrivit om har mycket lång och gedigen historik. Den här grävde jag djupare redan inför blogginlägget och spanade årsredovisningar mm och kollade in imponerande historik. Om jag skulle köpa denna skulle jag ändå titta mer och närmre på den. Precis som ni läsare skall göra när ni läser min eller någon annans blogg, glöm aldrig att läsa på och bilda er egen uppfattning. Lämna aldrig en möjlighet att någon annan gör misstag åt er.

Genom att strikt hålla sig till investeringar med lång historik missar man en del bra bolag men man sållar också bort många dåliga. Efter ett antal år har dock de bra bolagen som man missat samlat på sig historik och då fångar man upp dem. Jag håller så hårt på det här med historik att jag avstår placeringar som jag verkligen tror är bra. Senast var det börsintron av Troax som jag kollade snabbt på och tyckte det såg ut som ett riktigt fint bolag. För IPOs blir det dubbeleffekt, dels saknar de historiken men avsaknaden av denna gör också att jag inte vet om det är ett utdelningsbolag eller ej. Oftast finns det en utdelningspolicy men den säger inte allt, inte ens värst mycket. En policy som säger tex att 60% av resultatet skall delas ut är inte värt något utan historik. Jag vill koppla ihop den där policyn med historik som visar att aktien brukar handlas med en direktavkastning inom ett visst spann och gärna fler faktorer som utdelningstillväxt.

Utdelningsbolag skall bevisa med historik att de är just ett utdelningsbolag. Det kan inte ett löfte/påstående i form av en utdelningspolicy göra.

Dividends don't lie är ett uttryck som på svenska blir "utdelningar ljuger inte". Med detta menar man att vinst och mycket annat i en årsredovisning/rapport är siffror på ett papper. Man kan trixa eller skönmåla siffrorna på pappret men utdelningar är riktiga pengar och de kan man inte trixa med särskilt länge. Lång utdelningshistorik visar att bolaget faktiskt tjänar pengar, man kan inte fejka utdelningar i längden, förr eller senare tar pengarna slut och likaså utdelningen i sådana fall.

Ett exempel är American Realty Capital Properties eller ARCP som tickern är. Bolaget startades för mindre än fem år sedan och de förvärvade i ett rasande tempo och blev på ett par år det största bolaget i sektorn. Under resans gång såg rapporter ok ut och man betalade utdelning. 2014 kom det fram att de blåst upp redovisningen och utdelningen är nu indragen för att stärka deras finansiella ställning. Självklart kan det hända oegentligheter i ett bolag med lång historik också men det är mindre sannolikt.

Jag vågade aldrig köpa ARCP för det verkade inte rätt, det vansinniga förvärvstempot. Direktavkastningen var jättehög och lockande. Nästan lika hög direktavkastning var det på deras preff ARCPP och den köpte jag faktiskt. Så här i efterhand verkar det ju knasigt, jag var ju osäker på bolaget och en preff är inte mycket säkrare än stamaktier. I detta fallet var det dock så. Preffen backade inte alls lika mycket och steg kort efter fifflet blev känt. Jag kom ur utan förlust och idag står preffen någon dollar högre än när jag köpte. Men det är inte poängen utan om jag hade strikt krävt historik hade jag aldrig gått in i bolaget från första början. I detta caset var det inte bara historik jag tummade på, jag ignorerade ju faktiskt även min magkänsla som sade att det här är inget bra bolag.

Man slutar aldrig göra misstag. Det är dock viktigt att lära från dem och med god historik kan man undvika många från första början.

SAS preferens under inlösenkurs


Igår släppte SAS siffror för mars och de visade på att det går bättre än väntat. Utvecklingen går fortsatt åt rätt håll för SAS och risken för en kredithändelse närmsta 1-2 åren bör vara liten. Jag sålde nyligen mina SAS preffar strax över 480 kr. Jag viktade över i Tele2 tror jag. 

Idag gick jag in igen i SAS preffen och hoppas behålla den till inlösen men det hänger på hur det går för bolaget. Anar jag ugglor i mossen säljer jag.

Lägsta inlösenkurs är 525 kr och gäller från 2018. Efter 2018 höjs utdelningen successivt. Detta visar att man  har tydliga ambitioner på att lösa in den innan dess om man kan.  Mer om inlösen och utdelningshöjningar i mitt gamla inlägg om SAS: http://petrusko.blogspot.se/2014/11/sas-flyger-vidare.html
Utdelningen är 12,5 kr per kvartal och nästa utdelning betalas ut i maj. På kurser strax under 500 kr handlas SAS preff till en direktavkastning om ca 10,1%.  Det här är mitt mest riskfyllda innehav och jag följer så gott jag kan utvecklingen för bolaget. Det utgör en mycket liten del av portföljen och även om jag ökar något i den kommer den fortsatt utgöra väl under 1%.

Som jag brukar predika skall man ha koll på inlösenkurs när man köper preffar. Jag fokuserar enbart på lägsta möjliga inlösenkurs, högre inlösen i en trappa är ointressant. Jag pyntade ca 6% under lägsta inlösenkurs.

Campus Crest Communities preferred serie A 8,5%




Uppdatering: Varning! Det här bolaget skall man hålla sig ifrån. Allt står ej rätt till som Jens påpekade i kommentarsfältet. Bolaget har meddelat att de kommer ha såpass dålig FFO att de varken kan eller vill dela ut något på stamaktierna. De håller inne utdelningen på preffen och har för avsikt att betala utdelningen när de kan. Det här är riktigt ruttet. Pinsamt att jag missade denna info som är "all over the web" om man googlar eller kollar tex yahoo finance.
Jag har tittat lite mer på denna nu och blir nästan illamående av bolaget. De har dåligt cash flow och de har en så dålig finansiell ställning att de måste ta in nytt kapital.








Campus Crest Communities köper, bygger och förvaltar studentbostäder i USA. En mycket tilltalande verksamhet i mina ögon. Det är en REIT och de betalar utdelning på stamaktien vilket pekar på att det finns gott om dollars till att betala utdelningen på preffarna.
När man googlar det här bolaget blir man dock avskräckt men det är nog inte riktigt så illa som det verkar. Det dyker upp mängder med olika websidor med tråkiga påståenden om bolaget och dess VD. Alla sidor och påståenden verkar dock komma från samma person som kallas för en "cyber bully" på en sajt. Så det där tar jag med en nypa salt. Något som däremot är på riktigt är att de har ett dåligt omdöme hos vad som kan liknas med konsumentombudsmannen. 

Call date: 9/2 2017
Call price: $25
Utdelningsfrekvens: kvartalsvis. 15:e jan. apr, jul, okt
Utdelning: $2 fördelat på $0,5 per kvartal
Direktavkastning: 8,5% på dagens kurs om $23,5

Mycket intressant verksamhet och en fin direktavkastning. Jag tycker att call date är lite väl nära i ett riskperspektiv med valutan i åtanke men jag ber ändå Avanza lägga upp denna ifall jag blir sugen på att klippa till. Jag tycker dock att OFG preffen är mer intressant än denna.

Länk till bolagets websida: http://campuscrest.com/about/

Vanguard Natural Resources preferred serie B 8,7%


Jag vräkte ur mig en sak på Twitter tidigare idag. Att det i spåren av "oljekrisen" kan tänkas finnas preffar i olje/gassektorn som kan vara extra lockande nu. Sektorn har varit under press en tid men det är ingen nyhet längre, krisen började i slutet av förra sommaren. De sämsta bolagen är redan borta. De bra bolagen har haft en tid på sig att visa att de är just det, bra! Men det är inte dags att blåsa faran över än. Nog om det. Jag har kört en screener och hittat en preff i sektorn som kanske kan vara värd en titt. För min del står jag nog över och det beror på att jag är försiktig/skeptisk till sektorn.

Vanguard Natural Resources äger och förvaltar gas och oljefält. De lämnar utdelning på sin stamaktie och enligt prognos kommer de göra vinst under 2015. Ett vinsttapp men ändå vinst.

Statsen för preffen:
Call date: 15/4 2024
Call price: $25
Utdelningsfrekvens: Månadsvis med pay date kring 15:e
Utdelning: $1,9062 per år fördelat månadsvis om: $0,15885
Credit rating: B+ hos S&P
Direktavkastning: Ca 8,75% på dagens kurs om $21,8

Det här är en högriskare. Kreditbetyget är inte toppen. Bolagsformen är MLP (Master Limited Partnership) och sådana lägger inte Avanza upp då man väntar på Skatteverket som utreder hur dessa skall beskattas. Detta är sedan länge, sist gång jag kollade med dem var i höstas och jag tror inte att det är löst än. Jag ber iaf inte Avanza lägga upp den för jag är ej intresserad att köpa den.

Portföljen och framtiden

Jag sitter just nu och tittar på min portfölj och funderar kring hur jag skall agera närmsta tiden. Mina fyra största innehav utgör cirka 51% av portföljen och det känner jag mig trygg med. Det är ju mina bästa bolag som skall ge mig riktigt bra totalavkastning på lång sikt.
De fyra största är i storleksordning:
Castellum
H&M
Industrivärden
Realty Income

Jag har ett par relativt nya innehav i form av Latour och Atlas Copco, dessa två har en relativt låg direktavkastning men är fina bolag som bör bjuda på god utdelningstillväxt på lång sikt. De här två utgör tillsammans under 1% av portföljen och jag vill att dessa väger betydligt tyngre än så. Jag köper minst en gång per månad i Latour och jag försöker göra det samma med Atlas Copco.

De innehaven jag nu nämnt är väldigt viktiga för portföljen och mitt mål om minst 3% organisk utdelningstillväxt. Alla utom Industrivärden är mycket pålitliga utdelare där man kan förvänta sig stadigt högre utdelning på sikt. Industrivärden har sänkt sin utdelning ett par gånger de senaste tio åren. Det ser ut som att de bör kunna höja även de närmsta åren men när det skakar till på börsen förväntar jag mig att de sänker utdelningen. Här skiljer sig de andra genom att de är oerhört pålitliga, Castellum tex har alltid höjt, H&M och Atlas har aldrig sänkt.

En annan viktig del i min portfölj är Fixed Income som idag utgör ca 24% av portföljen. Det här tillgångsslaget ger en hög ränta/direktavkastning och ett mycket pålitligt kassaflöde. Ju mer jag viktar upp detta desto högre direktavkastning får portföljen. Jag får även lägre risk men samtidigt drar detta tillgångsslag ned utdelningstillväxten. Fixed Income har ju som namnet antyder ingen tillväxt i utdelning.

Mycket talar för börsen men den är högt värderad. Jag har successivt blivit mer och mer defensiv i mina tankar och placeringar. Jag jagar som bekant inte den högsta avkastningen utan jag fokuserar på utdelningar och direktavkastning. En strategi som fungerat väl på lång sikt och som passar just mig. Utöver Latour och Atlas som jag nämnde tittar jag på att öka i Ficed Income, gärna med kring 7% och högre direktavkastning. En del placeringar jag funderar på är:
SPFF, Global X Superincome Preferred ETF
SAS pref
Oscar Properties pref
Alm Equity pref (jag har vacklat fram och åter kring denna. Den är ok)
OFG preferred serie D
EHI, Western Asset Global High Income Fund

Några av dessa är lite längre ut på riskskalan än befintliga innehav men jag planerar ingen stor viktning och jag känner mig bekväm i risken.

Två bra Sverigefonder

Jag investerar huvudsakligen i aktier men man är ju mer eller mindre tvungen att sätta sig in i fonder också, jag tänker främst på PPM. Utöver PPM köper jag även fonder åt mina barn samt i min IPS.

Som jag nämnt tidigare så tycker jag att Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en riktigt fin fond som jag tror kommer prestera bättre än index på sikt. Avgiften är 0,2% och fonden äger de svenska investmentbolagen som historiskt faktiskt presterat riktigt bra. Via de olika investmentbolagen får man exponering i tiotals, kanske hundra olika bolag och är inte olikt en indexfond/Sverigefond.

En annan fin Sverigefond som jag nog inte skrivit så mycket om är Carnegie Sverigefond. Det här är en fond som presterat bra och den sköts av Simon Blecher som är väldigt duktig. Avgiften är 1,4% men de gör skäl för den. Den här fonden har jag i mitt PPM-spar och där har man ju rabatt på avgiften som hamnar kring 0,35% istället.

Jag roade mig precis med att jämföra de här två fonderna och hur de presterat och på alla olika tidsperioder upp till 3 år tar Spiltan Aktiefond Investmentbolag hem vinsten. Ett riktigt fint resultat som visar på vad briljant den här fonden är. Nu skall man inte dra slutsatsen att Simon Blechers jobb och den högre avgiften är obefogad. Jämförelsen här är ju nästan orättvis, Spiltanfonden äger ju investmentbolag som i sin tur har riktigt skarpa placerare likt Simon Blecher. Det är en riktigt tuff match och Carnegie Sverigefond är en väldigt bra fond.

För övrigt kan jag rekommendera att ni tänker på och kollar in att fondavgifterna är väldigt mycket lägre i PPM-sparet. En fond man kanske i sitt privata spar ratar pga att den är för dyr, kanske kan vara högaktuell i PPM där den kan ha mycket lägre avgift.

I dagsläget har jag bara Carnegie Rysslandfond och Tundra Nigeriafond i min IPS men jag funderar på att köpa nedanstående för en liten del av aktieutdelningarna som kommer i maj (Tele2 och H&M).

Tundra Vietnam
SPP Aktiefond USA
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Avanza Zero

I huvudsak planerar jag dock att öka i Castellum i min IPS när utdelningarna från Tele2 och H&M dimper in i maj. Dessa tre aktier är mitt främsta innehav i min IPS. Ihop med fonderna jag nämnde så är det vad den depån innehåller.

Fortum

Det finländska energibolaget Fortum har funnits i min portfölj i många år och jag tror på bolaget på lång sikt. Senaste året har de sålt sina elnät i norden och fokuserar nu främst på att tillverka el och värme. Försäljningen av elnäten har genererat stora engångsvinster och minskar intäkterna framledes. Förvärv och extrautdelning är vad jag tror man kommer använda de här pengarna till.

Vårens utdelning avskiljdes från aktien 1/4 och var på 1,1€ + 0,2€ i bonusutdelning. Jag förväntar mig en oförändrad utdelning om 1,1€ nästa vår. Fortum har kassaflöde och finansiella muskler till detta. Enligt SME direkt sammanställning väntas en utdelning om 1,18€ nästa vår och 1,13€ året efter det. Jag tror inte jag kommer bli besviken med mina förväntningar om 1,1€.

Aktien handlas som sagt exklusive utdelning nu och var nere i 17,85€ som lägst dagen den avskiljdes. Jag har satt in ett kurslarm på 16,9€ som ger 6,5% direktavkastning på min väntade utdelning om 1,1€ nästa vår. Troligtvis ökar jag i Fortum om vi når denna kurs inom en snar framtid.

Efterfrågan på el är mycket stabil och ger ett pålitligt och bra kassaflöde. Totala elförbrukningen väntas öka marginellt de närmsta åren i norden. Vi kommer behöva el även i framtiden och jag ser Fortum som en pålitlig utdelare. Förhoppningsvis blir det att jag ökar mitt innehav närmsta året och då blir utdelningen än större nästa vår.

Baserat på SME direkts prognos om en VPA på 1,02€ för 2015 är p/e-talet 17,9 på kursen 18,26€. Tittar man närmre finner man att Fortum precis cashat in drygt 2€ per aktie för finska elnätet och ca 5€ per aktie för det svenska. Rensar man för dessa 7€ som ligger i kassakistan blir p/e-talet 11.

Några rader ur 2014 årsrapport från avgående VD Tapio Kuula:

"Fortum is already in a very strong competitive position – whether measured by CO2-free production, competencies, portfolio, asset flexibility, cost structure, sustainability or safety. We have a solid view on how to develop the company – both in terms of the near future and long-term sustainability – in order to achieve value creation, improving earnings per share growth, and, through that, a continued good platform for stable, sustainable and over time increasing dividends."

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...