SPFF höjer utdelningen. Global X Superincome Preferred ETF


Tjoho! Vilken underbar start på dagen. Jag har gått ett par dagar nu och väntat otåligt på att Global X skall presentera kommande utdelning. Som en katt runt het gröt eller är det hund? Äh ni vet vad jag menar.

Så igår kom beskedet. Sent som tusan tror jag för jag snappade som vanligt inte upp det dagen det presenterades utan upptäckte det idag på morgonen.

Vid årsskiftet sänkte de utdelningen och det var ju inte vad man hoppats på. Snarare tvärtom, jag gick och hoppades på att utdelningen skulle höjas. Just årsskiftesutdelningen är speciell för de flesta (Alla?) ETF:er då även capital gains kan delas ut. Med en tår i ögat tog man emot det tuffa beskedet om utdelningssänkning.

MEN NU minsann har de presenterat kommande utdelning som höjs till den vanliga nivån igen. Den nivå de körde på innan årsskiftesutdelningen. YEAH!! 

Utdelningen är nu alltså 0,0825 per mån vilket på kursen 14,65 ger en direktavkastning om drygt 6,7% (inräknat den lägre utdelningen vid årsskiftet)

Jag kunde inte få en bättre start på denna lördag. Glad som bara den blev jag av detta =)


HCP höjer utdelningen för 30:e året på rad!


HCP som jag har i portföljen meddelade igår att de höjer utdelningen för 30:e året i rad. Utdelningen blev precis som jag gissat 2,26$ vilket motsvarar en höjning om ca 3,7%. En pålitlig utdelningshöjning är värt mycket i mina och många andras ögon. En höjning om 3,7% kan låta futtigt men när de sker år efter år blir det fina pengar i slutändan och utdelningen växer mer än inflationen.

Jag har skrivit om HCP tidigare ett par gånger och behöver inte i detta inlägg nämna mer än att det är ett fastighetsbolag med fokus på vårdfastigheter.

HCP är en Dividend Aristocrat och den enda REITen i S&P500 Dividend Aristocrat index. En Dividend Aristocrat betyder att bolaget höjt utdelningen varje år i minst 25 år.

Finansiella ställningen är god med en FFO som täcker utdelningen mer än väl. Verksamheten med fokus på vårdfastigheter har framtiden för sig med en allt äldre befolkning

Jag gillar det här bolaget, naturligtvis för sin fina historik men dels pga den fina verksamheten med vårdfastigheter. Det är ett väldigt litet innehav för mig i dagsläget och jag är klart lockad att öka i denna.

På dagens stängningskurs om 47,31$ är direktavkastningen 4,78%

Nytt portföljbolag: Latour

Ingen rök utan eld, jag har skrivit en del om Latour på sistone och idag gjorde jag slag i sak och tog in en liten slurk Latour i min portfölj. Latour är ett blandat investmentbolag med en helägd industrirörelse och en börsportfölj med många fina bolag. Industrirörelsen utgörs av ca 70  st bolag och börsportföljen består av 9 st olika bolag där Latour är huvudägare.

Börsportföljen består av:
Assa Abloy
Fagerhult
HMS Networks
Loomis
Nederman
Nobia
Securitas
Sweco
Tomra

Några av bolagen i helägda industridelen:














Nord-Lock är ett väldigt intressant innehav i mina ögon. De är världsledande inom skruvsäkring och har höga marginaler. Ett tåg eller en bro tex utsätts för vibrationer och utan skruvsäkring vibrerar bultar till slut loss. Här kommer alltså Nord-Lock in och löser biffen. De har en så stark ställning på marknaden och erkänt bra produkt att det ofta i upphandlingar står specat att det skall vara just Nord-Lock skruvsäkring.

Latour har en mycket långsiktig syn på sina investeringar. Vid en aktieträff jag var på uttryckte Ekonomidirektör Anders Mörck det så här: "Om vi säljer ett innehav har vi misslyckats". De äger bolag som de räknar med att kunna utveckla och växa med i princip all framtid. Jag gillar konceptet, att köpa och äga bra bolag.

Strategin har visat sig fungera utmärkt och  Latour har gett en makalös avkastning sedan de noterades 1985. Till och med 27/1 2015 har de gett en totalavkastning om ca 46960%. (WOW)
Detta gör dem till en av de absolut bästa aktierna på Stockholmsbörsen under den perioden.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida sådan men den hintar om att strategin funkar bra och att Latour är duktiga på det de gör.
Jag gillar deras börsportfölj och den helägda industrirörelsen tycker jag är superintressant. På lång sikt tror jag denna kommer ge fin avkastning varpå jag idag påbörjade köp. Värderingen är inget uppenbart fynd på kort sikt men på lång sikt tror jag det här blir bra.

Rensat för bonusutdelningar har Latour en nästintill perfekt utdelningshistorik de senaste 10 åren där de höjt varje år utom 2009 då den sänktes en krona. 2013 var utdelningen 5,5 kr och för 2014 bör de kunna höja den varpå jag hoppas på 6 kr utdelning. 18/2 presenteras bokslutet och med det vårens utdelning.

Bolaget kontrolleras av Greve Gustaf  Douglas med familj som äger nästan 80% av rösterna i Latour.

Uppdatering 2015-03-27: Bilden nedan med utdelningar från åttiotalet. Vackert stiger utdelningen högre och högre.





AT&T köpa mer och Q4 rapport


AT&T med huvudkontor i Dallas Texas är sedan tidigare ett portföljbolag och idag passade jag på att öka på 32,94$. Direktavkastningen blir på denna kurs 5,7% räknat på utdelningen som är 1,88$ i årstakt. Utdelningen som betalas kvartalsvis om 0,47$ höjdes precis för 31:a året i rad (trettioett år på raken!!). X-date var i början av januari och paydate är i början av februari. Höjningen från 0,46$ per kvartal innebär en utdelningstillväxt om 2,2%. Inte fantastiskt men nice, det är en mycket pålitlig utdelning.  Amerikanska bolag som höjt utdelningen varje år i minst 25 år på raken kallas Dividend Aristocrats och dit hör AT&T som dessutom har den högsta direktavkastningen av alla som kvalar in på listan.

AT&T har ett par spännande förvärv i Mexico i rullning av bolagen lusacell och Nextel. Mexico har en spännande tid framför sig, de har bla seglat upp som ett av de billigaste tillverkningsländerna (billigare än Kina). De här förvärven bör bjuda på tillväxt i många år framöver.


Rapporten för Q4 kom in något över förväntningarna, både omsättning och vinst. För kvartalet blev vinsten per aktie 0,55$ mot väntade 0,54$. Omsättningen var $34,44 miljarder, upp 3,8% mot året innan och en bit ovan prognosen som var $34,27 miljarder. Aktien steg ca 2% i efterhandeln när rapporten släpptes.

(Det här inlägget påbörjades innan rapporten släpptes och uppdaterades sedan med det sista stycket när rapporten kom ut)


Extra månadslön och aktieköp

Jag blev förvånad när jag kollade lönekontot där en extra månadslön trillat in. Checkade med min arbetsgivare och den pengen var en fin bonus jag inte hade koll på. Score! =)

Alltihop skall in på börsen naturligtvis och jag ökade idag i Castellum helt enligt mina uppsatta mål för 2015. Jag har två mål för året där det ena är att öka antalet Castellum med minst 10% och det andra är att sänka min belåning i kronor räknat. Båda målen är mer än väl i fas.

En god slant är dock kvar att investera och nästa vecka trillar det in nya utdelningar. Det finns mycket fint jag skulle vilja äga men jag har svårt att bestämma mig. Dollarn har stigit rejält och får mig mer försiktig med USA-köp. Preffar noterade i dollar med call date inom ett par år håller jag mig helt ifrån då valutan blir en för stor risk på så kort tid. McDonald's har backat på sistone och är lockande men jag vill ha lite större säkerhet/trygghet i form av ännu lägre aktiekurs pga dollarn. AT&T och Realty Income är fina utdelningshöjare som jag överväger att öka i. Då jag är mycket långsiktig i dessa innehav utgör inte valutan en lika stor risk.

Latour skulle jag väldigt gärna äga och överväger att starta ett långsiktigt köpande i den. Den står inte lågt nu och direktavkastningen är under 3% men om jag skulle köpa regelbundet under några års sikt tror jag inte det har så stor betydelse om jag börjar köpa idag eller om en månad. Det är ett fint bolag som jag tror kommer ge en grym totalavkastning även i framtiden.

Sandvik som jag håller ögonen på har dragit iväg och är inte alls lika intressant längre (runt 70 kr var nog fyndpris).

H&M planerar jag öka i under hela våren inför utdelningen så denna kommer jag köpa för eller senare eller både och =)

Skistar är jag jättesugen på men planerar köpa efter vårens utdelningsperiod till en lägre kurs än dagsläget. Den befinner ju sig i sin "heta" period nu enligt historiskt säsongsmönster.

Japp det är många tankar som snurrar och jag tänkte reda ut i alla fall en del ikväll. Imorgon skall det köpas något hoppas jag.

NCC bokslut 2014

Tisdag 27:e januari presenterar NCC sin bokslutskommuniké och det är något jag ser fram emot. Kanske inte helt otippat är det främst utdelningen som intresserar mig. Dess storlek samt om de fortsatt kommer dela upp den på två utdelningstillfällen. Jag förväntar mig att de även fortsatt delar upp utdelningen på två tillfällen då detta är mer kapitaleffektivt för bolaget. Det gröper inte ett så stort hål i kassaflödet vid ett tillfälle.

Förväntningarna på utdelningen är en oförändrad sådan om 12 kronor. Detta av sme.direkt som för 2015 och 2016 har en prognos om 12,6 kr respektive 13 kr. Ett scenario jag skulle vara mycket nöjd med. Jag kan tycka en oförändrad utdelning i år är ok om det senare visar sig att den höjs nästkommande åren.

Kollar man hos 4-traders så tror de på lite högre vinst och en utdelningshöjning i år (2014) till 12,4 kr. För 2015 och 2016 är deras utdelningsprognos 13,1 kr respektive 13,4 kr. Det här scenariot vore fullkomligt lysande! Man kan ju hoppas på detta.

Min magkänsla har varit och är att utdelningen höjs och på tisdag får vi alltså veta svart på vitt vad den blir och när (delad på två?).

Jag tror på NCC och deras outlook kommande år. Ett fint bolag med en bra och intressant verksamhet. De bör kunna bjuda på högre utdelningar i flera år framöver. Min plan är att öka i NCC efter vårens tunga utdelningsperiod då jag redan planerat köpa andra innehav som tex H&M och Castellum. 

Köpa aktier, hög värdering

Jag funderar kring kommande aktieköp och lite strategi kring dem. Jag är en riktig "fegis" och har redan cirka 34% fegispapper i väskan om jag räknar in TeliaSonera ihop med mina preffar o liknande.

Preff-frälst, preffkungen osv har jag blivit kallad och JA jag gillar preffar och Fixed Income.
Denna typ av placering ger ett pålitligt kassaflöde av utdelningar och jag ser det som ett sätt att bevara värde då dessa ej väntas backa lika mycket vid en större börsnedgång.
Priset man får betala för detta är en mindre potential i form av kurstillväxt. På lång sikt kan man förvänta sig kring 10% avkastning från börsen. En preferensaktie med 6,5% direktavkastning ger således en lägre totalavkastning på lång sikt framförallt nu då kurspotentialen är liten.

Jo, till mina funderingar nu då. Å ena sidan är jag sugen på att köpa Bank of America preferensaktie serie W. Ytterligare en fegisplacering men jag gillar den och har suttit klistrad vid datorn senaste dagarna för att få köpa den för 25,45$. No luck there yet!

Å andra sidan är jag väldigt förtjust i aktier/bolag som regelbundet höjer utdelningen och känner jag mig trygg i högre utdelning i framtiden har jag inga problem med att betala vad som kan tyckas "dyrt" för en aktie idag. Castellum och Realty Income är två klockrena exempel på bolag med pålitlig utdelningstillväxt. Båda dessa är avsevärt dyrare idag vs ett år sedan. Jag betalar dock gärna för kvalitet och köper gärna dessa två utdelningsmästare på nuvarande nivåer. Man kan se det som att det är utdelningar jag köper och dessa förväntas stiga år efter år efter år... Om aktiekursen svänger upp och ned gör mig inte så mycket.

Ett bolag jag gärna skulle ha i väskan och som har en fin utdelningshistorik är Latour. Investmentbolaget har varit bland de absolut bästa placeringarna på lång sikt och jag ser fortsatt fin potential för denna. Om man rensar utdelningen för bonusutdelningar så har de faktiskt en fin stigande utdelningshistorik.
Nu är ju Latour "dyra" men jag gillar bolaget starkt och tror på dem på mycket lång sikt. Detta i kombination med en tro på framtida högre utdelning gör att jag överväger att köpa in  mig i denna och öka regelbundet.
Jag har ägt Latour för många år sedan och ser fram emot att ta in den igen och hålla hårt i den denna gången.

Mmm, jag har en intern kamp inom mig där jag försöker övertala mig att jag inte skall vara för feg och lugna mig med preffar och liknande nu.

Sammanfattningsvis:
Var inte rädd för "höga" värderingar om du är långsiktig. Börsen ger bäst avkastning på lång sikt. Köp regelbundet för att minska risken, det ger dig ett fint snittpris på dina köp.
På lång sikt skall man vara exponerad mot börsen för att få bästa möjliga avkastning. Min portfölj med så hög andel Fixed Income är rent teoretiskt en dålig strategi för den som söker maximal avkastning på lång sikt.

Realty Income höjer igen. Redan och rejält!


Realty Income som brukar höja utdelningen var tredje månad gjorde förra månaden en väntad höjning. Nu meddelar man att man redan nästa utdelning gör en höjning och en rejäl sådan!
Från 2,201$ till 2,268$ i årstakt. Det är en höjning om 3% som kanske inte låter så imponerande och det är det ju inte om det stannar där...
Men Realty Income höjer utdelningen regelbundet, åtminstone var tredje månad. Det är således väntat ytterligare några höjningar under 2015.

Förra året gjordes som vanligt höjningar var tredje månad men de var mycket små och tillväxten på helåret blev inte bra. Nu börjar man året i grand fashion med en höjning om 3%.

Bolaget med ticker "O" är ett fastighetsbolag av typen REIT vilket betyder att de inte betalar någon skatt öht så länge de betalar minst 90% av resultatet i utdelning.
De har betalat månadsvis utdelning i 45 år och kallar sig "The Monthly Dividend Company". Sedan 1994 har de pyntat utdelning 533 gånger och höjt den 78 gånger till dags dato (21/1 2015).

Realty Income har en riktigt bra strategi som kallas "triple net" vilket betyder att alla kostnader relaterade till fastigheten ansvarar hyresgästen för. Även skatt, försäkring, underhåll, allt, allt.
Detta ger mycket pålitliga och stabila intäkter och medför en lägre risk. Man förvärvar regelbundet nya fastigheter som man betalar via baklån, nya aktier, obligationer osv. Det viktiga här som de gör så bra är att öka FFO per aktie och på den vägen får man som ägare en stadigt stigande aktiekurs och höjda utdelningar.

Ett fantastiskt fint bolag som jag förväntar mig behålla flera decennier framöver.

Länk till bolagets websida: http://www.realtyincome.com/

Castellum bokslut 2014


Idag kom Castellum med sin bokslutskommuniké och den togs emot med en nedgång i aktiekursen om ett par kronor. 

Man rapporterade 8% tillväxt  i förvaltningsresultatet och en höjd utdelning till 4,6 kr (4,25 kr). Riktigt fina siffror och naturligtvis inte det som fick marknaden att handla ned Castellumaktien.

Det är förväntningar kring framtida resultat/utdelning som nu sätter spår i aktiekursen. Castellum flaggar för att de kommer ha det tufft att nå upp till 10% tillväxt under 2015. Jag läser mellan raderna i nedan stycke:

”2014 blev ett år när vi inte bara ökade tillväxten och utdelningen med 8% utan även stärkte bolaget ytterligare, genom främst strategisk ompositionering i portföljen” säger VD Henrik Saxborn i en kommentar. ”Jag ser fram emot 2015 - ett år med fortsatt, om än försiktig tillväxt i Sverige. För att nå vårt tillväxtmål i en sådan ekonomi och mot bakgrunden av de strategiska försäljningar Castellum gjorde under hösten är det viktigt att vi behåller hög aktivitet, fortsätter fokusera på en effektiv och hållbar förvaltning samt investerar” tillägger Saxborn. 

Castellum har börsens bästa trackrecord med oavbrutna utdelningshöjningar sedan börsintron 1997. Årets utdelning utgör lite drygt 50% av förvaltningsresultatet så det finns ju gott att ta av. Oavsett hur stor eller liten tillväxten blir under 2015 är det mycket sannolikt att Castellum höjer utdelningen och den bör då som lägst bli 4,7 kr. En utdelningstillväxt om drygt 2%, inte fantastiskt men ändock en höjning och det är nice.

Håll utkik under året kring förvärv av Castellum. Det vill vi se för ett växande förvaltningsresultat. De har rejält med deg att köpa fler fastigheter för varpå det hela hänger på att komma över objekt till vettiga förutsättningar.

Just nu är Castellum ned 4,4 kr till 127,8 kr.


Investeringsboken



I boken får man läsa om hur man kan bygga en förmögenhet på börsen genom långsiktiga investeringar. Man får läsa hur superinvesterare som Laszlo Szombatfalvy och Warren Buffett skapat sina förmögenheter och deras "modeller" de använder vid värdering och aktieköp. Elitförvaltare som Kristoffer Stensrud och Simon Blecher har intervjuats och bjuder på hur de framgångsrikt skapar överavkastning.

Anders ström har gjort bra research i boken och berättar/förklarar på ett väldigt pedagogiskt och enkelt sätt. Den är lättläst och intressant både för novisen och den mer initierade.

Jag har läst väldigt många böcker om aktier och investeringar, framförallt på engelska men även ett gäng på svenska. Man kan aldrig läsa för mycket och jag har tagit med mig kunskap ifrån varje enskild bok jag läst.

Investeringsboken är i särklass den bästa boken jag läst på svenska och jag rekommenderar den verkligen. Den som anammar det denna boken lär kommer vara en vinnare på lång sikt!
Mitt exemplar av boken är signerat av Simon Blecher och det är jag väldigt stolt över. =)

Köp den, du kommer inte ångra dig. Ge bort den i gåva, bästa gåvan ever!


Uppdatering 2015-11-16
Sedan jag läst denna bok och recenserat den har jag läst Anders Haskels bok på snarlikt ämne och det är svårt att säga vilken av dessa två som är bäst, de är jättebra båda två. Innehållet är inte identiskt och man har klart nytta och glädje av att läsa bägge. Länk till min recenssion av Anders Haskels bok som jag alltså skrivit mer nyligen än denna. : http://petrusko.blogspot.se/2015/11/bli-grymt-rik-pa-aktier-bok-av-anders.html



Spara till barn, barnbarn

Jag får frågor titt som tätt om sparande till barn, hur osv och häromdagen hjälpte jag en bekant att skapa konton åt hans fyra barnbarn.

Det finns en rad olika sätt att spara till barn. Både i form av olika investeringsslag som ränta, aktier, fonder osv men även olika val av depåtyp.

Det finns den vanliga klassiska depåtypen som ibland kallas aktie/fondkonto. I detta sparande betalar man regelbundet skatt på ev utdelningar och ränta. När man avyttrar innehavet realiseras skatt på vinsten och efter tex 20 år är det en stor slant som försvinner till skatt.

En annan typ av konto är ISK där man endast betalar en årlig schablonskatt som för närvarande är väldigt låg. Nackdelen med denna kontotyp är att den är personlig och att skatten kommer på deklarationen. Om barnet själv står för kontot är det denne som är skattskyldig. Som mor/farföräldrar kan man ju iof stå för kontot och senare ge pengarna till barnbarnet men vid dödsfall kan det bli diskussion och oklarheter kring pengarna.

Sedan finns det kapitalförsäkring som är den form av sparande jag valt till mina barn och rekommenderar till andra. Beskattningen är lika stor eller liten som för ett ISK. Skillnaden här är att skatten dras direkt i depån vilket är smidigt vid barnspar. En stor fördel med denna kontotyp är att man som förälder/grandparent med fördel står som ägare till depån och väljer barnet som förmånstagare. Inga konstigheter vid dödsfall då pengarna tjoff går över till barnet. Ytterligare en fördel är att man som förälder/sparare själv kan bestämma när barnet får disponera pengarna. En första lägenhet, första bil osv. Om man tycker att barnet inte är redo att ansvara för pengarna vid tex 18 års ålder väntar man och skriver över dem tills han/hon är redo. Passa er dock för storbankernas kapitalförsäkringar där det ofta inte är bra villkor. Jag använder Avanza som har bästa villkoren och stort utbud osv. https://www.avanza.se/konton/kapitalforsakring-barn.html

När man valt kontotyp är det sedan dags att bestämma vad man skall spara i. Första beslutet är enkelt. På lång sikt som ett barnspar är skall man vara exponerad mot aktiemarknaden punkt slut! Det ger den bästa avkastningen. Aktiefonder, indexfonder, aktier, ja här finns det mängder att välja mellan och jag nämner här två favoritfonder jag valt åt mina barn.

Avanza Zero En indexfond helt utan avgifter. Avgiften på en fond är viktig för totalavkastningen på lång sikt. På många fonder äter avgiften upp en god del av avkastningen. Det är inte lätt att slå index på lång sikt som historiskt avkastat kring 7-10%. Således är en placering i en indexfond utan avgift väldigt intressant i mina ögon.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag En fond med låg avgift om 0,2% och innehav i de svenska investmentbolagen som historiskt brukar prestera bättre än index. Via investmentbolagen är man exponerad mot de flesta storbolagen men även många småbolag. De stora investmentbolagen Investor och Industrivärden står för över 50% av fondens tillgångar.

Ju tidigare man kommer igång med sparandet åt barnet desto bättre. Ränta på räntaeffekten gör under med avkastningen på lång sikt. Om man sparar tex 500 kr per månad blir det efter 10 år cirka 89 tusen kronor antaget en avkastning om 7%.





Skistar king of moat


Skistar är bolaget bakom alpinanläggningar som Sälen och Hemsedal. De har en urstark ställning i skandinavien med en marknadsandel om 43%. Det här är en verksamhet som är väldigt väl skyddad mot ny konkurrens. Det är inte gjort i en handvändning att skapa en ny anläggning. Marknadsföring och varumärkeskännedom är väldigt viktigt och ännu en faktor som gör det tungt för en ev ny aktör.
Det här kallas ibland för "moat", höga inträdesbarriärer/konkurrensskydd...

Med tanke på liten risk för konkurrens kan man känna sig hyggligt trygg i utdelningen i skistaraktien. Inte nödvändigtvis att den höjs eller bibehålls men att man åtminstone får en utdelning kan man nog känna sig hyggligt trygg i. Utdelningen betalas i december och var senast på 2,5 kr och oförändrat mot föregående år. På dagens stängningskurs om 84 kr ger det en direktavkastning om knappt 3%. Nuvarande utdelning om 2,5 kr är i det nedre spannet de senaste 5 åren där den toppade på 5,5 kr 2010. Vinsten för 2014 blev 4,4 kr och givet att den inte försämras innevarande år är det tänkbart att utdelningen höjs.

Ytterligare en "utdelning" från Skistar är aktieägarrabatten som ger 15% rabatt på liftkort och  skidhyra. Det blir en fin slant för en familj om 4 personer. 200 st Skistar behöver man äga för att få rabatten och för familjen som brukar åka till fjällen är det en solklar investering att köpa minst 200 st Skistar.

Utöver att jag gillar moaten hos Skistar så är jag väldigt attraherad av verksamheten. Det är en väldigt genuin verksamhet som man kan relatera till och känna starkt för. Den kommer efterfrågas under hela min livstid och därefter. Den är rolig den är cool. Man kan väl sammanfatta det med att jag tokgillar Skistar =)

Jag har i omgångar ägt Skistar de senaste 10-15 åren. Just nu har jag ingen investering i Skistar. Däremot gjorde jag idag en tänkt kortsiktig spek i mitt IPS-konto. Skistar har ett säsongsmönster där den är stark i januari/februari och jag tror att vi på kort sikt får se kurser på ett antal kronor över dagens 84 kr. På något års sikt tror jag  vi under resans gång får se lägre kurser igen och hoppas kunna göra en långsiktig placering i  Skistar med första köp kring 80 kr. Jag ser en plats i portföljen för Skistar med sin starka och uthålliga verksamhet. En attraktiv egenskap.


Kärninnehav

Jag har i många år klassat  vissa av mina portföljbolag som kärninnehav. I dagsläget är det Castellum, H&M och Industrivärden jag kallar kärninnehav i min portfölj.
Kärninnehav är bra och stabila bolag med god outlook, stabil och bra utdelning mm. Jag viktar mina kärninnehav betydligt tyngre än övriga innehav.

Jag har en tid funderat kring vad jag verkligen vill ha i ett kärninnehav och kommit fram till att ett av de nuvarande inte riktigt passar in.
Mycket pålitlig utdelning på lång sikt. Allra helst höjningar varje år men bolag som aldrig sänkt kan vara ok också. Detta är något jag  känt starkt för en längre tid men inte satt det som ett ultimat krav.

Realty Income och HCP tex är två fina portföljbolag som jag i framtiden skulle kunna vikta upp och klassa som kärninnehav. Jag gillar bägge dessa starkt!
Ett svenskt bolag som jag i dagsläget inte äger men som har vad jag önskar för ett kärninnehav är Hufvudstaden. Jag gillar verkligen det bolaget och tar nog in det i portföljen igen i framtiden.

Med tuffa krav om pålitlig utdelning konstaterar jag att Industrivärden inte kvalar in. Man kan förvänta sig att utdelningen svajar lite upp och ned framöver precis som den gjort historiskt.
Jag ser således inte längre Industrivärden som ett kärninnehav och tar det lugnt med att öka i den framöver.

Nu är jag alltså nere på endast två kärninnehav. Har inget min eller maxantal men har gärna något ytterligare.

Min portfölj: http://petrusko.blogspot.se/p/mina-innehav.html

Så värderar du preffar, Aktiespararen

I senaste numret av Aktiespararen (Nr 1 2015) finns det en artikel där läsaren får lära sig hur man värderar preferensaktier. 
Jag är nog dramatisk om jag säger att jag tappade hakan men WTF? Vem riktar sig artikeln till egentligen? Den är väldigt snårig och  snurrig, inget för en vanlig aktiesparare kan jag tycka. 

Vad menas egentligen med att man som aktieägare i ett skräckscenario kan tvingas acceptera en nedskrivning av SAS preferens till 200 kronor per aktie?

Med snälla antaganden anses rätt pris på Klövern preferens vara ca  255 kronor.
För Klövern anses en reguljär aktieavkastning om 6% rimlig. Va?

Mer snårigheter i artikeln men nog om det. Jag hoppas bara att det inte leder till en massa läsare som blir förvirrade/avskräckta.

Vad tyckte du om artikeln? Säg ditt i kommentarsfältet.

Bra tidning i övrigt. =) Rundabordetartikeln var ju supernice!

Industrivärden Sverker Martin-Löf och Skynet och landade vi på månen?


"Vi är avlyssnade"
”Jag vill inte gå in på detaljer och vi vet inte vem som ligger bakom. Vi misstänker andra intressen som vill försvaga oss”.

BOOM! Känn på den. Stanna upp en stund och fundera på det. En farbror i denna position, vad säger han?

Det har varit mycket kring Industrivärden på sistone. Tugget om flygresorna har jag inte lagt så mycket vikt i. Jag förstår varför "high rollers" flyger privat, inget konstigt med det.
Det här däremot har jag ingen förståelse för.

Om ett stort börsbolag av Industrivärdens rang är utsatt för avlyssning är det jätteallvarligt. Om det dessutom planeras användas för att skada bolaget är det riktigt illa.
Ett polisiärt ärende.
Och hur skall då ett företag av Industrivärdens rang hantera en sådan här incident?
Polisanmälan. Damage Control. Samla fakta och kunskap osv. Ge relevant information. På ett ungefär.

På det viset Industrivärden hanterat och kommunicerat detta tänker man främst att de är paranoida. Landade vi på månen eller var det en bluff?!

Jag hoppas att det är media som förvrängt detta men det verkar ej så. Artikel på DI.se: http://www.di.se/artiklar/2015/1/15/industrivarden-vi-ar-avlyssnade/


Vi är avlyssnade.

Beware of foul demons and beasts.


Är Ratos ett dåligt bolag?


Jag har ägt Ratos i väldigt många år och i flera år gav aktien en fantastisk avkastning. På senare år har det nog inte undgått någon att aktien presterat oerhört dåligt. Detta i en tid när börsen gått riktigt bra.
Senast jag ökade i Ratos var i mars 2014 och då pyntade jag lite drygt 60 kr st för aktien. Ett tag efter det bestämde jag mig för att avvakta med vidare köp. Främst för att få klarhet kring utdelningen där jag var orolig att den skulle sänkas våren 2015. Sekundärt också för att aktien under en så lång period surat och inte velat ta sig upp igen.

Som Ratosägare har man verkligen blivit prövad. Jag hänger dock i fortfarande och anledningen är att jag fortsatt tror på bolagets strategi och deras förmåga att göra bra affärer. Utan tro på bolaget kan jag inte äga det!

Sedan jag ökade senast kring 60 kr har aktien backat rejält till nuvarande cirka 46 kr. Samtidigt har en rad transaktioner skett hos Ratos, både köp och sälj. Nu har Ratos en kassa och tillgång till finansiering som medger bibehållen utdelning till våren. Jag är alltså inte orolig på samma vis att utdelningen skall sänkas i närtid.

Jag vill aldrig vara med om en utdelningssänkning. I Ratos har jag redan fått stå ut med en och blickar jag framåt 10 år är det viktigt för mig att utdelningen är pålitlig. Bolaget och dess strategi tror jag som sagt på, då tror jag per automatik på utdelningen på lång sikt. Om Ratos presterar bra de närmsta tio åren bör nuvarande aktiekurs vara ett makalöst fynd. Svaret på detta har vi först om tio år. Det är när bra bolag har tillfälliga problem man kan göra riktigt bra köp. Ratos är ratat av många och aktiekursen nedpressad rejält från historiska nivåer. Klart den kan sjunka mer men när det väl står klart att de levererar kommer aktien dra norr ut och nuvarande nivåer förhoppningsvis visa sig vara fynd. 19/2 2015 släpper Ratos bokslutsrapport och med den presenteras förslag till utdelning.

Något jag skulle vilja se hos Ratos är aningen högre förvärvstakt. De måste omsätta pengarna i en högre takt för att skapa mer värde åt ägarna på lång sikt. Framförallt om inte alla exits håller sig över 20% IRR.

Tittar man på Ratos innehav måste man ju säga något om Aibel. Deras största innehav som är verksamt inom oljeserviceindustrin och den går riktigt dåligt sedan en tid. Ingen visste om i förväg att oljan skulle rasa varpå det rör sig om otur med tajmingen för detta köpet. En exit de närmsta åren är nog utesluten. Det här innehavet kommer troligtvis inte bjuda på något roligt den närmsta tiden och det bör hämma Ratosaktien. Flera utav innehaven tycker jag är väldigt intressanta och senaste köpet Ledil är jättespännande med sin verksamhet kring LED-belysning.


Ratosaktiens utveckling under Susanna Campbells tid som VD har inte varit rolig men det lägger jag inte på henne. Ratos har samma kompetens och förutsättningar som när Arne Karlsson var VD och Susanna en viktig spelare i laget. Hon har varit en viktig del av Ratos sedan 2003.

Då Ratos har backat under en tid och jag inte ökat på snart ett år har det blivit ett allt mindre innehav i portföljen. Jag funderar nu på om jag skall öka igen. Fynda nu och vara en vinnare om tio år.
6,5% är direktavkastningen på 46 kr och med tro på bolaget och utdelningen på lång sikt är det köpläge nu.

Mmm, inte bestämt mig för att öka ännu men lutar mer åt det hållet. Jag tror Ratos är ett bra bolag!

Kurshistorik, nyckeltal, ägarinfo mm för Ratos: https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/5397/ratos-b

Tur med Börspodden och Carnegie


Jag lyssnar på Börspodden regelbundet och det har gjort mig till en vinnare! Nyligen körde de en tävling ihop med Carnegie om 3 st ex av Investeringsboken. Med en liten gnutta tur och en rejäl portion skicklighet lyckades jag knipa ett ex av denna bok som dessutom är signerad av Simon Blecher och adresserad till mig. Coolt!

Inte bara boken gör mig till vinnare. Genom att lyssna på Börspodden har jag lärt mig mycket och breddat mina kunskaper kring investeringar. 
Stort tack till Johan och John för att ni gör Börspodden och för att ni gör det så fantastiskt bra.

Nu ser jag fram emot att läsa min nya fina bok.

Global X SuperDividend ETF


Global X SuperDividend är en börshandlad fond med innehav i aktier mm som ger en riktigt hög direktavkastning. Riskspridningen är mycket god och risken är fördelad på 100 st innehav.
Innehaven utvärderas löpande och vid sänkning av utdelning kan de helt sälja ut ett innehav och byta mot ett "bättre".
De tio största innehaven:
FRONTIER COMMUNICATIONS
OMEGA HEALTHCARE (REIT)
NORTHSTAR REALTY FINANCE-
VTECH HOLDINGS
CONSOLIDATED COMM
PROVIDENT FINANCIAL PLC
PACIFIC TEXTILES HOLDINGS
ABACUS PROPERTY GROUP
BGC PARTNERS INC - CL A
CROMWELL PROPERTY GROUP

Några andra intressanta innehav är Fortum, UPM-Kymmene och Teliasonera. Fonden har hittat till Finland vilket för oss in på att innehaven även är spridda över världen vilket bjuder på ytterligare riskspridning.


Fonden har funnits och betalat utdelning sedan 2011. 
Årliga avgiften är 0,58%
Utdelningen betalas månadsvis kring 8-12:e i varje månad.
Under 2014 var utdelningen 0,1205$ per mån vilket ger ca 6,3% direktavkastning.
Tickern är: SDIV

Läs mer om fonden: http://www.globalxfunds.com/SDIV

Inlösenkurs för preferensaktier


Jag har fram tills nu haft inlösenkurser för de olika preffarna i minnet men nu börjar det bli så många olika med varierande villkor att det är dags för en sammanställning. Jag får ofta frågor av er läsare kring just detta varpå jag är övertygad om att detta kommer bli ett uppskattat inlägg. Om du gillar det, dela det på Twitter, Börssnack, Facebook mm.

I alfabetisk ordning. Vissa bolag höjer utdelningen på sin preff och om så är fallet anger jag det också.

Agora preferens: 500 kronor. *** Uppköpt av Klövern

Akelius Residential preferens: 375 kr till maj 2019 därefter 345 kr till maj 2024. Efter det är inlösenkursen 330 kr. *** Inlöst 13 dec 2019 för 347,5 kr***

Alm Equity preferens: 120 kr.

Amasten Holding preferens: 350 kr. **Uppköpta av SBB

Balder preferens: 350 kr. ***Inlöst oktober 2017***

Corem Property preferens: 500 kr (var tidigare 350 kr. Höjdes på stämman 2015.)

Emilshus preferens: 32 kr.

Eniro preferens: 560 kr. 480 kr efter årsstämman 2015.  Utdelningen höjs med 4 kr till 52 kr tot efter årsstämman 2017. ** Eniro är ett skräpbolag på randen av konkurs och den här preffen finns kvar men de pyntar ingen utdelning på den 

FastPartner preferens:  116,67 kr. (aktien splittades 2018. Innan dess var inlösen 350 kr) ** Inlöst 2022

Ferronordic Machines preferens:  1050 kr till 25/10 2014 och därefter höjs inlösenbeloppet med 10 kr per månad till max 1200 kr som uppnås 25/1 2016. Efter årsstämman 2016 höjs utdelningen med 10 kr per år fram till 2023 då den stannar på 170 kr (viss reservation här, kan vara 160 eller 180 kr beroende på datum för årsstämma och utdelning)** Preffen finns ej kvar. Har ej följt upp om den löstes in eller hur det gick till.

 Footway preferens: 120 kr till juli 2017. Därefter 110 kr till juli 2019. Därefter är inlösenkursen slutligen 105 kr.

Genova Property Group preferens: 130 kr till november 2025. 110 kr därefter. ** Inlöst 2021 för 130,7 kronor

Ginger Oil preferens: 12 kr. Finns inte.

Heimstaden preferens: 37,5 kr till år 2025 och sedan 33 kr. (Aktien splittades 1:10 april 2021)

Hemfosa preferens: 211,25 kr till december 2019, därefter 195 kr till dec 2024. Efter det är inlösenkursen 178,75 kr. (uppdaterad efter aktiesplit våren 2015) **Uppköpta av SBB

Hancap: 50 kr. Planerad inlösen ca 2017-2020 i samband med notering av stamaktie.

Högkullen preferens: 41,6 kr till 18/5 2016. 38,4 kr efter det till 18/5 2017.  35,2 kr efter det till 18/5 2018. 33,6 kr är slutligen den lägsta inlösenkursen efter 18/5 2018. 25/7 2020 höjs utdelningen till 2,72 kr och det fortsätter årligen i en trappa till slutligen 3,68 kr efter 25/7 2023. (aktien splittades 18/7 2016. En aktie blev tio nya) *** Inlöst sommaren 2018***

Klövern preferens: 500 kr. (höjdes från 350 kr vid stämman 2015)** Uppköpt av Corem 2021.

K2A preferens:  350 kr. (var 325 kr tidigare men höjdes på extra stämma våren 2020)

NP3 preferens: 35 kr.

Obducat preferens: Konverteras till stamaktie efter stämman 2021. Kan omvandlas tidigare frivilligt på begäran.

Oscar Properties Holding preferens: 240 kr efter årsstämman 2015. ***Inlöst Q2 2015***

Oscar Properties Holding preferens: 350 kr

Oscar Properties Holding preferens B: 550 kr (eller 500 kr om man själv begär inlösen, dock tidigast år 2017)** Oscar Properties har inte pyntat utdelning på de här preffarna på länge och de har gjort en omvänd split varpå ovanstående inlösenkurser inte stämmer.


Pegroco preferens: 115 kr.

Pioneer Property preferens: 130 NOK till år 2020, 100 NOK efter 1/7 år 2020. Utdelningen höjs med 1 NOK per år efter 1/7 2020 till max 10 NOK (nu är den 7,5 NOK).

Prime Living preferens: 115 kr till och med 2019. 125 kr därefter. Utdelningen höjs till 10,5 kr efter 2019. (info baserat på svar från ABG som var rådgivare i emissionen)** Den här finns ej kvar. Osäker på om de gick i konkurs eller vad som hände.

Quartier Properties: 12 kronor.

Ratos preferens: 2012,5 kr till andra utdelningen 2017. Därefter 1837,5 kr. From första utdelningen efter årsstämman 2017 höjs utdelningen till tot 120 kr per år. ***Inlöst juni 2017***

Real Holding preferens: 35 kr.

Sagax preferens: 35 kr. **Inlöst 2021.**

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden: 750 kr till 2020-10-05 och sedan 650 kr till 2024-10-05 för att därefter vara 600 kr som är den lägsta inlösenkursen i trappan för aktien. **Inlöst.**

SAS preferens: 600 kr tom första utdelningen efter 5 februari 2018. Därefter är inlösen 525 kr. 2019 börjar utdelningen höjas i vad som är en trappa fram till 2023. 2019 höjs den till 55 kr och 2023 är den uppe i 75 kr. **Inlöst slutet av 2018**

Sdiptech preferens. 120 kronor till våren 2017 och sedan 110 kronor för att efter våren 2019 bli 105 kronor som  är den nivå inlösenkursen ligger på därefter.

Svenska Nyttobostäder. 100 kronor.

Tobin Properties preferens: 110 kr tom. första utdelning efter årsstämman 2020. Därefter 130 kr. Efter årsstämman 2019 höjs utdelningen från 11,5 kr till 15,5 kr. Efter årsstämman 2020 höjs utdelningen slutligen till 19,5 kr per år. *** Avnoterad och tvångsinlösen då Klövern köpt ut dem 2019.

Tingsvalvet preferens: 390 kronor

Victoria Park preferens: 325 kr tom 2018. 300 kr under 2019 och 2020. 275 kr därefter.*** Inlösta för 300 kr juli 2019 i samband med att bolaget blev uppköpt.***

Volati preferens: 725 kr tom år 2020. 675 kr tom 2025 och 625 kr därefter. (5 aktier blev 1 2016-09-22)

Den här listan uppdateras med fler preffar löpande.

All info hämtad på respektive bolags websida. Hittar ni något som ej stämmer uppskattar jag om ni skriver det i kommentarsfältet.

En känga till alla bolag

Jag sitter och spanar på lite olika preferensaktier och dess villkor och noterar att förvånansvärt många uttrycker sig såpass luddigt att man som läsare måste hämta information på ytterligare ett ställe för att tolka vad som menas.

Jag syftar på hur vissa bolag skriver sina villkor för inlösen och jag vill ge en känga till alla bolag som gör så här. Flera bolag anger inlösenbelopp i procent av ursprungligt teckningspris. Man måste således veta eller kolla upp vad ursprungligt teckningspris är.

Så här skriver tex SAS om sin lägsta inlösenkurs from. 2018 " ett belopp motsvarande
(i) 105 procent av Initial Teckningskurs ".

Ratos: "Från och med den första kvartalsvisa avstämningsdagen för utdelning efter årsstämman 2017 och för tiden därefter, ett belopp motsvarande 105 procent av Initial Teckningskurs"

En annan riktigt snårig är Tobin properties som nyligen noterade sin preff för 105 kr. De skriver så här:
"Fram till den första halvårsvisa avstämningsdagen
för utdelning efter årsstämman 2020, ett belopp
motsvarande 110 procent av det belopp som har betalats för
varje preferensaktie av serie A vid den första emissionen
av preferensaktier"

Vad många troligtvis inte vet är att den ursprungliga teckningskursen för Tobin Properties preferens är 100 kr. Den gavs ut vid sidan av börsen tidigare under 2014.

Hur svårt ska det vara egentligen? att förklara en sådan här simpel sak!

Oscar Properties har valt att inte krångla till det och skriver så här:
"från och med den första avstämningsdagen för utdelning efter årsstämman
2015 och för tiden därefter, ett belopp om 240 kronor per preferensaktie"

Vill du läsa villkoren för en preferensaktie går du in på bolagets hemsida och läser Bolagsordningen.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Som namnet på fonden antyder så investerar denna fond i svenska investmentbolag. Investor och Industrivärden utgör mer än hälften av tillgångarna. Några andra innehav är: Kinnevik, Lundbergs, Latour och Melker Schörling. Investmentbolagen brukar prestera något bättre än index varpå den här fonden kan tänkas göra det samma. Genom de investmentbolag fonden placerat i får man exponering mot oerhört många fina bolag som tex, Tele2, Handelsbanken, SEB, SCA, SF-bio mfl.

Fondavgiften är rimliga 0,2%
Morningstar rating: Fem av fem möjliga stjärnor

Spiltan Aktiefond Investmentbolag har presterat bra de senaste tre åren som också är ungefär så länge fonden existerat. Den har gett lite drygt 100% under denna tid. 
Nedan ett diagram med kurva för SIX30 Return Index att jämföra med.


Betydligt bättre avkastning än SIX Return alltså och jag tror inte det är en tillfällighet. Över längre perioder ser jag framför mig att Spiltan Aktiefond presterar bättre än index. 

Jag tycker att det här är en jättebra fond och sparar åt mina barn i den. Till och från har jag den även i min IPS. Tyvärr går det inte att ha den i PPM. För den som fondsparar men inte redan har denna tycker jag absolut man skall kolla närmre på den här fonden. Man bör dock ha en långsiktig sparhorisont. På kort sikt kan det ju som allt annat svaja en del.

Läs mer om Spiltan Aktiefond Investmentbolag hos Spiltan fonder: http://www.spiltanfonder.se/fonder/aktiefond-investmentbolag
Man kan investera i fonden direkt via Spiltan fonder men där har man ju inte så stort utbud som tex Avanza har.

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...