Ökat i ett par portföljbolag och stödhandlat på ÖoB

Som jag skrev häromdagen har jag fått många utdelningar de senaste dagarna och igår slog jag till och handlade upp pengarna. Jag ökade i två innehav, nämligen: Castellum och Alm Equity preferens.

Jag pyntade 112 kr för Alm Equity preferens och det ger en direktavkastning på cirka 7,5%. Bolaget har flera år historik av hyggliga vinster och de har många fina projekt i portföljen samt verksamma i en het sektor (bygga bostäder i storstäder). Risken är betydligt högre än tex Akelius pref men jag tycker risken är helt ok till 7,5% direktavkastning.

Castellum köpte jag för 126,6 kr och mitt största innehav blev ännu större. Inför detta året antog jag bla ett mål om att öka antalet Castellum med minst 10%. Jag har långt kvar men avser gå i mål innan årsskiftet. I denna placeringen får jag pålitlig utdelningstillväxt och med det följer värdeökning på sikt. Castellum har alltid höjt utdelningen sedan börsintron 1997! Brutalt bra och helt unikt på svenska börsen.  Första halvåret rapporterade Castellum en ökning av förvaltningsresultatet med "endast" 2% varpå mina förväntningar på utdelningstillväxten för innevarande år minskade något. Jag hoppades på en höjning till bortåt 5 kr per aktie men hoppas nu på 4,8-4,85 kr vilket är kring 5% tillväxt från 2014 års 4,6 kr. SME.direkts prognos har sjunkit något sedan rapporten och ligger nu på 4,82 kr.

För övrigt har jag idag varit och shoppat lite. Jag var bla på ÖoB och där passade jag på att bunkra upp med Listerine. Extra kul att gurgla tänderna fina när man äger bolaget som tillverkar gurglet. Johnson & Johnson som äger Listerine är ett bolag jag ser mycket stor potential i på lång sikt. De har en makalös historik med bla 53 år oavbrutna utdelningshöjningar men de har verkligen tiden för sig! Vi människor blir äldre och äldre och använder mer och mer läkemedel och besöker sjukhus och vårdanläggningar (som använder JNJs maskiner). Befolkningen i världen växer snabbt och välståndet ökar vilket medför att fler och fler har råd att använda mensskydd, huvudvärkstabletter, schampo, tandtråd osv. Det här är en sann vinnare även de kommande 50 åren! Inom ett par veckor får jag in mer pengar att handla aktier för och då planerar jag att öka i Johnson & Johnson.

20% prova på rabatt och gratis omega 3-kapslar. Ange rabattkod omega3

9 kommentarer:

  1. Hej och tack för en kanonblogg!

    Jag undrar om du vet vad teorin säger/alt dina egna tankar, om vad som kommer att hända med priserna på aktier (vanliga och preferens) då vi så småningom börjar få se stigande räntenivåer igen? Behöver man vara orolig för att det ska7kommer att leda till ett mindre "ras" på aktiemarknaden, eller behöver det inte göra det?

    Mvh Nicklas

    SvaraRadera
  2. Hej Nicklas,
    Tack för din kommentar och de värmande orden, kul att du gillar bloggen.
    När räntan stiger kommer preferensaktier backa. Vanliga aktier däremot är svårare att säga men generellt kan man ju säga att högre ränta betyder att det går bättre för Sverige och det kan hålla uppe vanliga aktier.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Hej Petrusko! Jag har följt din blogg ett par månader och måste säga att jag är väldigt imponerad över ditt intresse och dina kunskaper.
    Jag är ny som investerare på börsen och äger själv akelius pref. Jag funderar lite, särskilt efter deras kvartalsrapport som var mycket bra, om du har någon aning varför aktien går så trögt?

    Jag har förövrigt nyss startat en hemsida (idag faktiskt) som heter mot6miljoner.se dit jag kopplat min nya blogg. Du är välkommen att kika in där, jag e rookie och kan ingenting men du och dina fantastiska kollegor ute i ekonomi blogg sverige har motiverat mig att satsa mot ekonomisk frihet! Och jag kan betydligt mer nu tack vare er än jag kunde för 6 månader sedan.

    Lycka till i framtiden

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym,
    tack för din kommentar och kul att jag inspirerat till aktiespar.
    Akelius-aktien som handlas på börsen är en preferensaktie och en sådan tar inte del av bolagets framgångar och motgångar på det viset en stamaktie gör. En preferensaktie är en ränteliknande placering och den värderas utefter det allmänna ränteläget och bolagets risk (med dess möjlighet att stå för finansiella åtaganden i åtanke).

    Akelius kan alltså gå hur makaläst fantastiskt bra som helst utan att Akelius preferensaktie går upp.

    Risken är låg i Akelius och aktien kommer knappast handlas upp för att risken skulle bli ännu lägre. Ränteläget är som bekant historiskt lågt och aktien kommer knappast handlas upp pga sjunkande räntor.

    Man bör vänta sig ev sjunkande aktiekurs inom de närmsta åren då räntorna troligtvis stiger.

    Jag har skrivit ett inlägg om hur preffar värderas: http://petrusko.blogspot.se/2015/06/introduktion-till-preferensaktier.html

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Grymt bra inlägg om preffar, tack för snabbt svar!

    SvaraRadera
  6. Hej och tack för ditt svar!

    Om det blir som du stämmer, vilket säkert stämmer, då kommer ju DA att bli ännu högre för preffarna då räntorna stiger, eftersom utdelningen är ju fast. detta borde väl i så fall göra de mer populära, eller tänker jag fel? Eller flyr sparare preffarna då de anser att det finns bättre avkastning till lägre risk (typ bankkonton då eller?) vid ett högre ränteläge?

    Nicklas

    SvaraRadera
  7. Hej igen Nicklas,
    ja, det är precis det som händer. När räntorna stiger får man högre avkastning annorstädes och då är inte preffarna attraktiva till samma pris varpå de handlas ned till lägre pris och högre direktavkastning. Intresset kan tänkas vara konstant men priset investerare är villiga att betala blir lägre ju högre räntan blir. Man jämför ju med avkastning man kan få på annat håll. Kan man få 6,5% ränta på obligationer med rimlig risk vill man ha mer på en preff.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  8. Ok, men risken i ett fastighetsbolag, typ Akelius, ökar väl inte direkt för att räntorna går upp? Då är det ju bara ett ypperligt tillfälle att skaffa fler, ännu högre direktavkastande, preffar.

    Nicklas

    SvaraRadera
  9. Nej risken ökar ej i Akelius för att risken går upp. Investerarkollektivet jämför alternativ och kan man få 6,5% ränta på en obligation med liknande risk så är Akelius inte värd det samma, då värderar marknaden akelius till tex 7%.

    Det är inte alls säkert att det är ett ypperligt tillfälle att köpa Akelius då, det kanske finns fina alternativ.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...