Äntligen måndag, nästan i alla fall.

När jag börjar skriva det här inlägget är det söndag och nio minuter kvar till tolvslaget, nästan måndag alltså. Det har varit en fantastisk helg med somrigt väder och aktiviteter med familj och vänner men jag är ändå miserabel...

I lördags körde jag två monsterpass, rygg och axlar på morgon och ben på kvällen och nu betalar jag ordentligt för det. Jag har rejäl träningsvärk och enligt min fru ser jag långt ifrån graciös ut nu när jag rör mig. Två fantastiska träningspass som jag är jätteglad över.

Nu är det så måndag och börsveckan kan knappt börja bättre då jag precis fått utdelningar från en hel radda portföljbolag.
De senaste dagarna har jag fått utdelning från:

AT&T
Blackrock Municipal Income II
Pimco Municipal Income
Pimco Corporate & Income Strategy
Oscar Properties Holding Preferens
Akelius Preferens
SAS preferens
Volati preferens

En gedigen lista kan tyckas fast faktum är att jag får ungefär så här många utdelningar eller ännu fler varje månad. Min sämsta månad får jag utdelning från 7 st portföljbolag. Utdelningarna investerar jag löpande i fler aktier eller ETF:er och likt en snöboll blir de större och större för varje vecka som går. Ränta på ränta-effekten är ett äkta under, det går snabbare och snabbare för utdelningarna att bli större och det är fantastiskt!

Om inget drastiskt händer planerar jag att använda en del av de här utdelningspengarna till att öka i Castellum, mitt redan största innehav och min främsta drivare i portföljen när det kommer till organisk utdelningstillväxt. De har alltid höjt utdelningen ända sedan börsintro 1997 och de lär fortsätta med det under överskådlig tid. Eftersom det är ett så stort innehav för mig påverkar Castellums utdelningshöjning mer än övriga innehav även om jag har vissa som kanske procentuellt höjer betydligt mer.

Jag kan inte nog poängtera vikten av utdelningstillväxt, det är en faktor som skyddar köpkraften i utdelningarna mot inflation men det skyddar också portföljen mot inflation. Stigande utdelningar gör ju aktien mer värd, det kan släpa lite men för eller senare kommer värderingen ikapp. Högre och högre utdelning betyder alltså högre och högre aktiekurs. Vi pratar sunda bra bolag här, klart det finns undantag men generellt håller detta ganska väl på de bra bolagen på lång sikt.

Jag har ett mål om 3% organisk utdelningstillväxt för min portfölj. Detta är noga vägt med tanke på just min portfölj och dess stora andel fixed income som ju inte har någon utdelningstillväxt över huvud taget. De senaste månaderna har jag fokuserat på att köpa fixed income och viktat upp det ordentligt i portföljen, en faktor som gör det än svårare att nå mitt mål om utdelningstillväxt. Mitt mål är dock inte omöjligt och likt året innan skall jag ta mitt mål. Jag koncentrerar nu mina köp till utdelningshöjare när jag inte köper fixed income, öka i tex Teliasonera eller Fortum ligger jag lågt med om inte ett fyndläge uppstår. Johnson & Johnson däremot är en utmärkt utdelningshöjare som jag ökat regelbundet i på sistone och planerar fortsätta så framöver. Inom ett par veckor har jag fått ytterligare utdelningar och planerar åter öka i JNJ.


Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

11 kommentarer:

  1. Tack för många sköna inlägg! Apropå utdelningshöjare, har du kikat något på Walmart? Är man intresserad av bolaget (på lång sikt) skulle det kunna vara tillfälle att handla på sig lite på dagens nivåer.
    Ha en fortsatt skön måndag!
    /Frösöfrasse

    SvaraRadera
  2. Teliasonera och Fortum är tråkiga med låg tillväxt och inte särskilt höga p/e-tal. Tar du hänsyn till beta-tal vid investeringsbeslut?

    SvaraRadera
  3. Hej Frösöfrasse,
    Walmart har en fin verksamhet men aktien har ännu inte lockat mig till köp.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym,
    beta tal säger ingenting om bolaget, helt ointressant för mig.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Hej petrusko,

    Kul med utdelningar. Har du någon åsikt om de kanadensiska bankerna? De verkar vara pålitliga utdelningshöjare. Tänker då närmast på BNS och RY.

    Mvh Calle

    SvaraRadera
  6. Hej Calle,
    Jag har aldrig kollat på någon kanadensisk bank men jag hör ofta om dem. Jag har flera gånger läst amerikanska artiklar och bloggar där de lyfter fram den finansiella styrkan och konservativa balansräkningen generellt hos kanadensiska banker. Jag har sett att det finns flera med hygglig direktavkastning och att det verkar poppis hos många bloggare.

    Det låter absolut som något värt att titta mer på.

    Utan att direktäga den tycker jag att svenska Handelsbanken är ett mycket fint bolag. Jag gillar den bäst av de svenska bankerna.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Lite off-topic: SAS-preffen: låga oljepriser, dåligt väder, ökad trafik vad jag läste senast. Känns inte som SAS brakar än på länge och deras direktavkastning är ju mumma! Hur stor risk anser du att sas-preffen har i dagsläget? Mvh

    SvaraRadera
  8. Hej Familjen o,
    Tack för din kommentar. Jag har bevakat riskutvecklingen noga i SAS och tycker att den är lägre nu jämfört vid årsskiftet. Deras siffror tickar på i rätt riktning. Lågt oljepris tar de del av på sikt (de hedgar kring 85% ett år i förväg om jag ej minns fel). Stark dollar är en nackdel men totalt sett ser det ljusare ut för SAS nu tycker jag.

    Det är fortfarande en högriskplacering men jag skulle nog kunna tänka mig att öka lite i den nu, från mycket låga nivåer till fortsatt mycket låg andel av portföljen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  9. Hej,
    Jag läste om en artikel som tog upp The Geo Group, driver och förvaltar fängelser i USA och är en Reit. Är det något du tittat på? Utan att ha kollat på bolaget så lät ju branschen minst sagt stabil ��
    Direktavkastar tydligen 7,2% just nu.
    /JokerM

    SvaraRadera
  10. Hej JokerM,
    Jag har kollat på prison-REIT för ett tag sedan, minns ej men tror det var CXW jag spanade på då. Oavsett är det en verksamhet jag tror på, det föreligger viss politisk risk men inget som kommer stjälpa dem. Mycket pålitligt kassaflöde i en sådan här verksamhet.

    Både The Geo Group och Corrections Corporation of America (CXW) är nog värda en närmre titt, klart lockande verksamhet och värdering på dem. De har likt alla REITs backat en del i år vilket bjuder på bättre köpläge.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  11. Tack för kommentaren!
    Ja, det får nog bli en närmre titt på både The Geo Group och Corrections Corporation of America.
    /JokerM

    SvaraRadera

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...