Order med lång giltighetstid

Idag ökade jag i Volati preferens på 101,5 kronor. Det var en "lång" order som gick igenom, jag brukar lägga in orders som gäller länge, flera månader ibland. Dessa orders är ofta till priser som är hyggligt låga, kanske inte så sannolika att få avslut på vilken dag som helst men med lite tålamod går de ibland igenom.

Det är främst med preferensaktier jag gör så här, jag tycker de är såpass lätta att värdera och de överraskar aldrig (inte de från sunda bolagen iaf). Samtidigt är det ofta så att jag kan både ha och missta det där avslutet, jag bygger ingen position, inga känslor, ingenting, det är bara en simpel ränteliknande investering; Har ingen betydelse om det är bolag X eller Y jag får avslut i, det är en placering till en viss avkastning, punkt.

Hos Avanza kan man lägga in orders med upp till cirka 3 månaders giltighetstid. Jag antar att det är börsen som sätter begränsningen och att det är likadant hos Nordnet. Just nu har jag orders inne som gäller till 20:e oktober, det är ett tag sedan jag lade in dem.

Tack vare att jag har kredit kopplad till min depå behöver jag inte fundera på likvider, får jag avslut dras det från min kredit och jag löser det i efterhand.

Jag fick som sagt avslut på 101,5 kronor i Volati pref idag. På tisdag handlas den exklusive rätt till utdelning om 2 kronor och om man skall jämföra detta köp med IPOn som var för cirka 2 månader sedan till 106 kronor motsvarar dagens köp en kurs om 99,5 kronor ex utdelning. Det tycker jag är bra. Den här ordern minns jag inte när jag lade in men tror det var för max två veckor sedan.

Nedan är en bild som förklarar hur man lägger orders med lång giltighetstid. Först måste man klicka i "avancerad order" då får man möjlighet att knappa in ett giltighetsdatum. Klicka på min bild nedan för att se den i större format.

Ett alternativ är att arbeta med stop loss men det finns nackdelar. På det sätt jag placerar och framförallt i de placeringar jag gör så här föredrar jag långa orders framför stop loss köporder. Skillnaden är att min långa order ligger inne i systemet varje dag och ligger långt fram i kösystemet. En stoploss köporder läggs in i systemet när en förutbestämd kurs nås och hamnar sist i kösystemet. Med den långa ordern ligger man längre fram i kön och har större chans att få avslut.

8 kommentarer:

  1. Har för mig att alla order nollas vid börsslut. Så jag tror inte du ligger bättre i kön än någon som lägger in en order på morgonen.
    Men jag använder det också, tycker det är himla bekvämt. Tyvärr går det inte att göra så på amerikanska aktier :( Kan inte du säga till Avanza att fixa det? Verkar som Avanza är din lilla bitch som alltid gör som du säger till dem :D

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym,
    så har jag också fattat det att kön byggs varje dag och det är precis så jag tänker i mitt resonemang. Min order är inne direkt på morgonen medan en stoploss order läggs in i kön någon gång under dagen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Jag var lite snabb på avtryckaren där och svarade inte på det sista stycket.

    Jag har bara svalt att det inte funkar på amerikanska aktier men egentligen gillar jag att veta varför saker är på ett visst sätt så jag frågar dem så vet jag.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. När krediter ändå är uppe på tapeten, är det någon ide att använda superlånet och tex köpa preffar och avbetala dessa med sin egen utdelning? Det blir potentiellt en skillnad på ca 3-4% mellan utdelning och kostnad för lånet.

    Vad är det jag missar i det upplägget?

    SvaraRadera
  5. Hej,

    Anledningen till varför det inte går att lägga flerdagarsorders på den amerikanska marknaden via sajten är för att vi tyvärr inte utvecklat vårt system för att hantera det. Det är alltså en ren teknisk begränsing och i dagsläget så har det inte blivit ordnat för att vi inte har sett speciellt stor efterfrågan på det. I takt med att utlandshandeln ökar och våra kunder efterfrågar ordertypen så kommer vi säkert omvärdera vår prioritering.

    Jag ska bolla vidare saken med vår produktägare på området samt utvecklarna när de är tillbaka från semestern. Därefter så får vi kika på om det är en funktion som vi kan tänkas utveckla framöver. Självklart så tar jag med mig era önskemål (även om jag ogärna är någons bitch) ;)

    Jag vill i sammanhanget även nämna att det går att lägga en flerdagarsorder via vårt mäklarbord. De kan hjälpa till att lägga order för ett par veckor fram i tiden. Det som man dock bör tänka på är att avslut inte syns på samma sätt (på sajten) som om man lagt en vanlig order. Våra mäklare kan förklara närmare över telefon.

    Beträffande köplatsen som jag såg att ni diskuterade så behålls den, givet att man ej ändrar giltighetstid, pris eller volym. Sedan så kan ju exempelvis internavslut göra att man blir överhoppad, men det är samtidigt svårt att förutse.

    Återkom gärna om det är några fler frågor eller funderingar!

    /Dan, Avanza

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, Dan är ogärna någons bitch, men han säger inte uttryckligen nej. Love it. Eloge till Avanzas kundbemötande för övrigt. Finns utrymme för förbättringar på andra områden men kundbemötandet är det inget fel på.

      Radera
  6. Hej Anonym,
    Tanken är god med superlån och differensen vs preffars direktavkastning, viktigt dock att inte förbise risken i sjunkande aktiekurs i preffarna. Att göra det enbart för att komma åt differensen är väldigt riskfyllt. Men att göra det för att man dessutom vill äga preffarna på sikt är rimligare.

    Köp för superlånet och betala av sakta men säkert och behåll preffarna.

    Det finns många sätt att göra på, detta är tankar från min sida.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Hej Dan och Avanza,
    Tack för att ni kommenterar på min blogg. Stort tack för ett utförligt och bra svar, det uppskattas.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...