Omplaceringar och preferensaktier

Idag minskade jag ytterligare i Industrivärden samt sålde mina Ratos och mina Ratos pref. Ratos pref är egentligen fin men jag valde att omplacera till högre risk och högre direktavkastning.

Istället har jag ökat i Akelius som idag handlats kring 307 kronor som jag väntat på. Det var också det som gjorde att jag sålde av det där andra idag. Jag passade också på att öka i Volati pref, jag vågade ju inte ta i när jag tecknade denna och det visade ju sig vara en hit nu i efterhand. Under dagen passade jag på att köpa flera gånger varav den lägsta kursen blev 101,5 kr och den högsta 102,75 kr.

Jag hade planerat att köpa SNH idag som handlas över 8% direktavkastning men då jag kunde klippa in Volati med nästan lika hög DA gjorde jag så. Fördelen med Volati är att det inte dras någon utländsk källskatt (som tar 2-3 år att få i retur) samt att det inte är någon valutarisk som i SNH.

Verksamhetsmässigt och bolagsmässigt är SNH nice och jag köper den gärna framöver om den handlas kring de här nivåerna. De har investment grade kredit rating och de har i huvudsak triple net avtal med sina hyresgäster vilket ger ett mycket pålitligt och stabilt kassaflöde. Jag gillar inte att de lånar in management externt (som förvisso är vanligt bland REITs) men de har ju lång historik och andra bolag som styrs av samma managementfirma har också lång och fin historik, tex GOV.
I senaste rapporten hade SNH FFO som täcker utdelningen men inte värstans mer, dock var FFOn högre än föregående år.

Jag hoppas och tror att de svenska preffarna håller sig kring nuvarande nivåer eller backar den närmsta tiden så jag kan köpa mer till nivåer som jag tycker är bra. Backar Balder en aning till kanske jag tar in den. Hemfosa ökar jag gärna i om den tar sig neråt 307 kr. Amasten pref kan jag tänka mig att öka lite i då jag anser risken minskat något i deras verksamhet.

16 kommentarer:

  1. Tjena
    Sitter själv på en dröse preffar från olika bolag. Funderade för en månad sedan att sälja dem då jag befarade att en nedgång skulle komma. Räknade som så att den vinst jag då hade i de olika preffarna motsvarade ca 1,5-2 års utdelningar. Om ca år 2017 var ungefär den tid jag trodde det skulle tills räntehöjningar och att inflationen nått det mål som Ingves&co satt upp.
    Ser i mina tidiga nateckningar att preffar lämpliga att ha 15 år framåt finns bl a Akelius. Hur ser du på dina preffinnehav ? Långsiktig t ? och hur länge är din tanke att behålla dem?
    Akelius t ex har ju nu sjunkit under ev inköpspris(tecknade både till 300:- och 320:- pris samt diverse köp emellan)
    Gillar som du utdelningar och därför undrar jag hur länge du har tänkt att behålla dessa preffar.

    hälsn
    Åke





    SvaraRadera
  2. Hej Åke,
    Jag äger preffarna med plan att ha dem till en eventuell inlösen. Med det sagt är jag alltså mycket långsiktig i dessa innehav. Akelius tex lär inte lösa in sina preffar innan den lägsta inlösenkursen inträffar vilket är om ca tio år och förmodligen kommer den löpa vidare efter det då det är en effektiv finansieringsform för ett fastighetsbolag.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Alla verkar inte överens om GOV svärens goda varande. http://seekingalpha.com/article/3241446-investing-in-one-sucker-yield-reit-can-sink-the-fleet

    SvaraRadera
  4. Tycker du börjar tulla mer och mer och är inne och pillar i dina innehav. säljer Latour, Atlas, Industrivärden, Ratos med mera. Bra för din bank att du börjar bli kortsiktig. Kan tipsa om att sälja HM och Castellum där kommer du in mycket lägre om 6 månader. Hur var det med långsiktighet eller tror du att kan övervintra i fixed income?

    SvaraRadera
  5. Hej Anonym,
    Tack för länken till artikeln om GOV. Mycket intressant läsning och kretsar mycket kring det jag inte gillar, den inhyrda ledningen av bolaget.


    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Hej Anonym,
    Ja, tyvärr har det blivit mycket pengar till min mäklare på sistone men det räknar jag hem. Som jag skrev i inlägget om Atlas och Latour så var de innehaven såpass små och betydelselösa att jag likväl kunde sälja dem när jag gjorde den där översynen.

    Om du läst en del på min blogg känner du säkert till att H&M och Castellum är mina kärninnehav och de säljer jag absolut inte. De minskar jag inte i så länge de är kärninnehav!

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Tjenare,

    Klövern har sjunkigt mycket senaste tiden. Hur kommer det sig att du väljer en viss pref före en annan när de ligger på samma nivåer? Själv gillar jag klövern bäst, bra inlösen. Vad anser du?

    Skriv på!
    Mvh.

    SvaraRadera
  8. Hej Anonym,
    Det är främst risken som avgör när två ligger på liknande värdering som tex Klövern och Akelius. De är fina båda två men risken är lägre i Akelius med sina bostadsfastigheter. Inlösenkursen i Klövern skall man inte dra några växlar på utan snarare se den som en evig preff.

    Jag är öppen för att öka i Klövern också kring de här nivåerna.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för svar.
      Har/kan det förekomma att utdelningen och/eller inlösenkursen sänks? Jag tänker som du att just klövern är en evig pref, förutsatt att inga villkor försämras kraftigt. Vore tråkigt om de halverade utdelningen.
      Mvh.

      Radera
  9. Tack för ditt idoga arbete med att belysa alternativa placeringar, själv tycker jag att lösenkursmarginalen inte är helt oviktig med tanke på vad som hände O.P.

    SvaraRadera
  10. Hej Anonym,
    Nej några sänkningar av utdelningen på en preff har inte förekommit i närtid och det är mycket avlägset att något sådant skulle inträffa. Det är reglerat i bolagsordning och aktiebolagslagen hur det där kan och skall ändras. Det är inte omöjligt men som sagt mycket avlägset. Håller man sig till stora/seriösa bolag är den risken i princip obefintlig. Äger man Serendripitty, Real Holding, Hancap och liknande så bör man känna till riskerna och sätta sig in dem.

    Klövern kommer inte halvera utdelningen. Skulle de försöka göra det blir deras förtroendekapital förbrukat och de kan ej ge ut nya preffar och de får stora problem med sina långivare. Med andra ord är det kört för dem isf.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  11. Tjena Xperimentinvest,
    Oja, Aldrig betala över lägsta möjliga inlösenkurs. Marginal upp till inlösenkursen är ju nice förstås.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  12. Hej mycket bra blogg, dock måste jag varna för gov och snh, jag läser massor av artiklar på Sa och den externa ledningen som styr dessa tänker enligt många bara på sig själva. De får betalt närde köper in fastigheter oavsett pris. Läs själva, det finns andra reits med mindre risk just nu. Tex stag och ohi. Med vänlig hälsning, magnus

    SvaraRadera
  13. Tjena Magnus,
    Tack för varningen. Jag planerade att köpa SNH trots att ja inte gillar varken externt management eller innehavet i SIR. Jag har funderat en del kring det där på sistone och har blivit mer skeptisk till dem. Det blir inget köp i närtid och förmodligen inte heller lägre fram.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  14. Hur tänker du gällande preferensaktier nu på ett par års sikt med stigande räntor framöver?
    Är det olika tankesätt beroende på om man ska ligga kvar med samma antal eller om man har möjlighet att köpa på sig fler? Då kan man sänka sitt snitt, men ökade räntor, lägre prepris som äter upp utdelningarna om man inte köper in sig på fler?
    dina tankar

    SvaraRadera
  15. Hej Adam,
    Jag är långsiktig i preffar och köper mer regelbundet. Går kurserna ner får jag mer aktier och mer utdelning för pengarna.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...