Akelius Residential kreditbetyg

Idag skickade Akelius Residential ut ett pressmeddelande om att de fått kreditbetyget BBB- av S&P. Det är investment grade och ett riktigt bra kreditbetyg. I svenssontermer innebär det att bolaget har mycket goda förutsättningar att betala sina finansiella åtaganden och att det är mycket liten risk att de ställer in utdelningen på preffarna.

Samtidigt meddelar man att man uppdaterar sin finanspolicy:

"Akelius uppdaterar sin finanspolicy. Från utgången av 2016 ska:

belåningsgraden uppgå till 50 procent
räntetäckningsgraden överstiga 1.8
likviditeten uppgå till 3,000 miljoner kronor"

Det här är positivt i ett riskperspektiv och det är ju det enda relevanta för oss som äger deras preffar. Den uppdaterade finanspolicyn är en liten åtstramning och betyder fortsatt sunt risktagande.

Den här nyheten påverkade inte aktiekursen över huvud taget och anledningen till det är att det på marknaden redan är känt att Akelius har förhållandevis låg risk. Preferensaktier värderas efter risk och allmänna ränteläget, därför påverkas inte preffar av diverse nyheter som i övrigt är positiva.

Jag gillar Akelius med deras fokus på bostadsfastigheter. Det är den fastighetstyp med lägst risk. Kursen är idag 319,5 kr och det ger en direktavkastning om ca 6,25%, det är bra avkastning i förhållande till risken.

Här är en länk till PDF med S&Ps utlåtande och deras syn på Akelius: https://www.akelius.se/sites/akelius.se/files/linkspage/ratingsdirect_research_update_1401451_jun-01-2015_08_06.pdf Klart läsvärt om man är intresserad av aktien.

7 kommentarer:

  1. Varför gick kursen nyligen ner ifrån 333kr ungefär till nuvarande 319kr?

    SvaraRadera
  2. Tack för bra information. Då kan man sova ännu lugnare om natten!

    SvaraRadera
  3. Skrev till dig idag på twitter angående skyddet för preffaktieägare. Det kan vara så att det finns ett skydd i 7:45 ABL.

    https://www.avanza.se/placera/forum/trad.1590.1800312.html

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym nr1,
    Akelius och andra preffar har backat på sistone som en följd av räntan stigit och att utbudet preffar ökat kraftigt på marknaden. Nya bolag har gett ut preffar och befintliga har gett ut ännu fler.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Hej Anonym nr 2,
    Tack för länken jag får kolla mer på¨det där vid tillfälle. Jag känner mig inte orolig i de bolagen jag äger preffar men det är ändå kul och bra att ha koll på det där.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Med bra kreditbetyg så är Akelius Residential en trygg pref. Det tråkiga är att bolaget vräker ut preffar och eftersom börsen är en marknad som styrs av tillgång/efterfrågan så går kursen ner. Senaste året har man haft 3 nyemissioner av preffar. I skrivande stund är kursen 318,50 kr vilket innebär att aktien handlas sista och näst sista emissionskursen. (330 kr respektive 320 kr) När kommer nästa nyemission?

    //Krusse

    SvaraRadera
  7. Tjena Krusse,
    Senaste åren har preffar stigit mycket och vi har blivit bortskämda med både kursuppgång och utdelning.

    Historiskt och generellt är det utdelningen preffar har att erbjuda. Att vänta sig kursstegring också är nog fel förväntningar. En trevlig bonus men inget att på något sätt räkna med. Det snabbt sjunkande ränteläget till extremt låga nivåer har gett en boost i aktiekursen på preffarna. Nu stiger räntan och det har pressat ned alla preffar.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...