Realty Income preferred serie F

Realty Income är ett amerikanskt fastighetsbolag med bolagsstrukturen REIT. Detta betyder att de inte betalar någon skatt och är samtidigt bundna att betala minst 90% av redovisad vinst i utdelning. Skatten får staten in då ägarna betalar skatt på utdelningen. REITs är lite speciella och man skall inte titta på EPS (Earnings per share) utan det är FFO (Funds From Operations) man skall kolla på. Nog om bolagsstrukturen, detta inlägget handlar om deras preferensaktie.

Till hösten 2014 ägde jag Realty Income preferens serie E men den löste de in. Pref serie F som jag nu skriver om fanns paralellt vid inlösen men det blev inte att jag köpte den då.

Här kommer de goa statsen:

Call price: $25
Call date: 2017-02-15*
Utdelning månadsvis: Pay date 15:e varje månad.
Utdelning: $1,656252 totalt per år
Direktavkastning: 6,42% på kursen $25,8 som den handlats i nu i maj 2015
Kreditrating: BB+ hos S&P.

Realty Income betalar fet utdelning på stamaktierna och det ihop med BB+ rating borgar för mkt låg risk att utdelningen på preffen ställs in. Att jag nämner utdelningen på stamaktien i detta sammanhang är för att det är pengar som man tar av innan man tar ifrån utdelningspengarna på preffen. Det är alltså väldigt mycket pengar som finns att tillgå innan man skulle behöva nalla på preffen.

Jag äger stamaktien och tycker Realty Income är ett fantastiskt fint bolag. De har en mycket smart och bra strategi där alla kostnader för fastigheterna läggs på hyresgästen, även skatten faktiskt. Detta kallas "triple net lease". Detta ger ett mycket pålitligt och förutsägbart kassaflöde.

Den här preffen tilltalar mig. Även om den kan lösas in redan om ett par år (det gör placeringen mer riskfylld mtp valutan). Om den närmar sig 25 dollars är jag ev sugen på att ta in den.

Länk till aktien hos Avanza: https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/528835/realty-income-corp

*Detta är alltså det tidigaste datumet preffen kan lösas in. Den kan löpa på hur länge som helst efter det men alltså inte lösas in tidigare.

7 kommentarer:

  1. Tack för en trevlig blogg !

    Tänkte gå lite off-topic och undrar om du anser att stamaktien också är köpvärd för tillfället? Eller ska man vänta på framtida räntehöjningar?

    /Chris

    SvaraRadera
  2. Den såg inte alls tilltalande ut tycker jag. Handlas över inlösenkursen och bara 2 år tills den kan lösas in. Sen valutan på det..

    Stamaktien med 4,8% känns som ett överlägset bättre alternativ. Där har du tillväxt också.

    SvaraRadera
  3. Tjena Chris,
    Jag tycker absolut att stamaktien är köpvärd nu. Detta givet att man är långsiktig. Utdelningen höjs varje år och på sikt tar det med sig aktiekursen upp. Visst kan den backa från nuvarande nivåer men den långsiktiga utvecklingen är upp.

    Jag förespråkar regelbundna köp och det behöver inte nödvändigtvis vara att man köper med en viss frekvens utan kan även vara att man tänker sig köpa vid några tillfällen.

    Nu kan vara ett nice tillfälle att göra en initial investering.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Tänk vad rätt du hade på den.. 45% upp sedan du sa att den var köpvärd för ett drygt år sedan...

    SvaraRadera
  5. Hej Gustav,
    Ja den gick fint den =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. En kommentar såhär ett och ett halvt år efter du skrev inlägget...
    Du skriver att Realty Income är en REIT och att det därför inte betalar skatt.
    Menar du då att det inte ska dras någon källskatt på utdelningarna?
    Min bank drar 15% skatt på Realtys utdelningar...
    /Mikael

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mikael,
      REITs betalar ingen bolagsskatt utan den skatt staten får in är just den som ägarna betalar. Det är alltså korrekt att 15% källskatt dras på utdelningen.

      Mvh petrusko

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...