Min historia om SAS en riskfylld preferensaktie

För cirka ett år sedan deltog jag i NyEmissionen av SAS preferensaktier. Teckningspriset var 500 kronor med en direktavkastning om 10%. På första handelsdagen steg kursen och en tid efter introduktionen handlades aktien kring 520 kronor. Inte mycket senare kom SAS med en rapport som visade att det gick sämre än väntat och preferensaktien föll handlöst. Pengarna brändes i snabbare takt än planerat och marknaden blev orolig för SAS betalningsförmåga. Jag sålde strax under 500 kronor och ihop med en utdelning jag erhållit blev förlusten mycket liten. Lyckosam tajming för min del då aktien rasade till under 400 kronor och  handlades sedan där under en period.

Jag köpte igen på 400 kronor och behöll den tills nyligen. SAS har sedan dess löpande lämnat rapporter som visar att det går ungefär som väntat eller bättre. Tidigare i år sålde jag strax under 500 kronor och nu har jag precis köpt igen strax under 500 kronor. Jag sålde för att jag behövde pengar till ett annat köp och för att minska risken. Nu är jag alltså riskvillig igen och har åter köpt. Häromdagen lämnade SAS marssiffror som var bättre än väntat. Man kan spekulera i att det till viss del beror på Norwegians problem men det är ändå ökade intäkter vilket SAS behöver. Vi hoppas att det håller i sig fortsatt.

Summerar jag mina affärer så är jag idag på plus tack vare att jag sålde och köpte åter på 400 kronor. Det är dock inte poängen med inlägget utan det är snarare att belysa risken i den här preffen samt att belysa generellt att preffar också innefattar risk. Från noteringskursen rasade SAS över 20% och man skall vara beredd på att det kan rasa lika mycket och ännu mer om det på nytt kommer tecken på att det går sämre för SAS.

SAS pref är ett mycket litet innehav i min portfölj och den är min mest riskfyllda placering. 

4 kommentarer:

  1. Hej

    Det är ju mycket snack om att börsen är högt värderad och "något större" kommer hända.

    Förväntar du dig att preffarna kommer behålla sitt värde iom att de delvis är en säkrare hamn med sitt inlösenpris?

    Teorin är att parkera pengarna i preffar och när blodet flutit en tid på marknaden sälja hela klabbet till de som vill in i fixed income?

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym,
    Jag placerar långsiktigt i preffar men viktar upp och ned efter börsklimatet. Nu när börsen står högt har jag gärna en större del Fixed Income.

    Rent teoretiskt så är det ej samma faktorer som styr kursutvecklingen på preffar och stamaktier. I USA finns det lång historik på preffar och där ser man tydligt att de ej korrelerar rakt av med stamaktier.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Då börsen går ner verkar folk sälja av preffar för att få likvider för att köpa de aktier som nu är billiga. Det gör att även preffarna får en liten dipp nedåt.

    Så länge det "något större" inte är värre än att bolagets vinst minskar och de fortfarande har råd att betala skulder och preffens utdelning är allt frid och fröjd.

    SvaraRadera
  4. Grattis till börspodd-reklamen! Välförtjämt

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...