Castellum q1 2015


Idag kom Castellum med rapport för första kvartalet. Under andra halvåret förra året genomförde bolaget fastighetsförsäljningar på över 2 miljarder och det drar naturligtvis ner potentiella förvaltningsresultatet något.

Förvaltningsresultatet är det som är i särklass med intressant för mig som långsiktig ägare. Det är de pengar som fastigheterna man äger genererar. I det vanliga resultatet är en massa orealiserade värdeförändringar inkluderade och det är nästan ointressant för min del. Ett högre förvaltningsresultat innebär ju oundvikligen ett högre fastighetsvärde på sikt. Jag fokuserar på förvaltningsresultat och så länge det är bra kan jag skita i fastighetsvärdet för jag vet att det hänger med.

Castellum rapporterade idag 5% tillväxt i förvaltningsresultatet mot samma period föregående år och det tycker jag är bra med tanke på det jag nämner ovan.

Det är även förvaltningsresultatet som är grunden till utdelningen och historiskt har det stämt hyggligt väl att utdelningen höjs lika mycket som förvaltningsresultatet ökar. Jag hoppas och tror att andra halvåret i år visar på högre tillväxt och att utdelningen höjs med bortåt 7% nästa vår.

Castellum lyckas höja hyrorna mer än branschen i övrigt tack vare att de har varit förutseende och lagt in klausul med minimum hyreshöjning i avtalen. Detta har de alltså gjort för att säkerställa hyreshöjningar även vid låg inflation och deflation.

6 kommentarer:

  1. Tack för kommentar! Ser bra ut för bolaget.
    /Frösöfrasse

    SvaraRadera
  2. Det är bara att gratulera till att Ditt kärninnehav går så bra.

    //Krusse

    SvaraRadera
  3. Bra sammanfattning av vad som är viktigt för oss långsiktiga i Castellum!

    SvaraRadera
  4. Castellum stort och stabilt :)

    SvaraRadera
  5. Hur tycker du värderingen ser ut för närvarande? Har för mig att du har skrivit att fastighets aktier står högt för närvarande.
    men har du några funderingar på längre sikt som c.a 10 år?

    SvaraRadera
  6. Tack för alla trevliga kommentarer!

    Beträffande Castellums och fastighetssektorns värdering så ja, det är höga värderingar nu på kort sikt. Castellum har inte stigit lika extremt som vissa andra gjort och har en sundare värdering i dagsläget.

    Castellum har en mycket bra och väl fungerande strategi. Baserat på detta och historisk prestation tror jag Castellums utdelning kommer öka kring 5-7% i snitt de kommande 10 åren. Det beaktat så tror jag Castellum är en riktigt bra placering på 10 år sikt.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...