Oscar Properties Holding löser in sin preferensaktie

Idag meddelade Oscar Properties Holding att de har för avsikt att lösa in sin preferensaktie till ett belopp om 240 kr plus innestående belopp. Helt enligt de förutsättningar för preferensaktien som presenterats i bolagsordning och prospekt.

Aktien har en längre tid handlats över inlösenkursen och i fredags stängde den på 280 kr. Idag backade den 26,5 kr eller cirka 9,5% och stängde på 253,5 kr. Att den inte backade mer beror på två ting. Att inlösenbeloppet är totalt 252,67 kr samt att Nya preferensaktier skall ges ut till ett pris om 253 kr och att man som ägare av den "gamla" kan välja att få en ny istället för cash.

Den nya preferensaktien ges alltså ut på 253 kr och ger en utdelning om 20 kr fördelat kvartalsvis om 5 kr. Direktavkastningen på den nya preffen är 7,9 % medan den gamla handlades till drygt 8,5% på kurs 280 kr. Jag hävdar att inlösenbeloppet om 240 kr har hindrat Oscar Properties preferens att handlas upp till högre kurser och lägre direktavkastning. Det är en riskabel verksamhet jämfört med tex fastighetspreffar men jakten på yield är galen i dagsläget varpå jag tror att denna hade stått än högre om det inte vore för inlösenkursen om 240 kr. Min tro är samtidigt att många inte hade koll på inlösenbeloppet men dessa placerare står nog inte för värst stor del av totala antalet aktier även om de kanske är många.

Oscar Properties har precis flyttat till Finbörsens Small Cap-lista och handlades alltså tidigare på en liten lista. Detta har medfört ett begränsat intresse från institutionella ägare varpå det sannolikt är mycket småägare som utgör en stor del av ägandet i den här preffen.

Det är ju lite kontroversiellt det de gör, att lösa in den gamla preffen med en ny "sämre" preff. Institutionella placerare ser nog ej detta med blida ögon, men de är nog inte tunga i denna så det går kanske marknaden förbi. Oscar orsakar ju en kursförlust om 26,5 kr samt en lägre yield på nya preffarna, förmodligen inte poppis.

Den nya preffen har en inlösenkurs om 350 kr vilket visat sig vara en bra inlösenkurs för en preff som ger 20 kr utdelning. det fungerar bra som motvikt vid värdering. Den här preffen bör inte handlas i närheten av 350 kr. Denna ges ut till 253 kr och en Direktavkastning om ca 7,9%. Jag tycker det är ok men högre än så tycker jag inte man skall betala. Det här är ändå en riskfylld verksamhet, Oscar Properties är inte ett fastighetsbolag! Det är ett projektbolag som utvecklar fastigheter. Det finns gott om alternativ varpå man inte skall hetsa och betala för mycket för denna.

Teckningsperiod för nya preffen är 20-29 april för oss småsparare medan de stora spelarna har till 30:e på sig.

7 kommentarer:

  1. Jag ser preffen mer som ett obligationslån. Jag förutsatte helt enkelt att OP skulle lösa in preffen då den handlades långt över inlösennivån och köpte den därför inte. Då en obligation löper ut så brukar företaget köpa nya till gällande marknadspris. Räntan har gått ner, så självklart kommer de lösa ut preffen om de kan.

    Nuvarande kurs på 253 (+2 för den ränta som löper innan preffen byts ut) = 255 kr, 20 kr kvartalsvis är 8.08% effektiv ränta (8.15% effektiv ränta på kursen 252.70).

    Kan jämföra med k2a nyemission som ger 8.25%, Serendipity som handlas till 8.24%, Amasten som handlas till 6.59%.

    Nuvarande OP Pref som handlades till 8.82% effektiv ränta, men 1.5 årsavkastningar över inlösen. Om folk hade hoppats på att preffen löstes in först 2018 (då utdelningsbeloppet skulle öka och det vore självklart att lösa in preffen för bolagets styrelse). Ja, då skulle vi ha 6 utdelningar á 12 kronor, 278 kronor som den handlades till och löses in för 240 kronor. Alltså 34 kronor vinst på 3 år. Det är en årsavkastning på 3.9%.

    OP PREF handlades alltså till en avkastning om 3.9% innan beskedet om inlösen kom. Nu (@253 kr) handlas den till 8.1% ränta, vilket är mer än dubbelt så bra.

    Dessutom är den nya inlösenkursen 350 kr då den kursen motsvarar 5.8% avkastning (och alltså är bättre än OP PREF handlades till vid veckans start).

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym,
    Tack för en bra kommentar. Jag håller med i mycket. Man bör inte vara förvånad att OP löser in preffen nu. Jag har förståelse att de gör det i samband med att de ger ut en ny preff som är "billigare" för dem.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Tittar man på andras preffar i samma branch (fastighetsutveckling) så får man Tobin Properties som ger 10,11% och Prime Living som ger 8,52% räknat på dagens stängningskurs. Man ser också att både Serendipity Innovations och Prime Living hanlas under sin introduktionskurs på 100 kr. Vad är i OP som motiverar att aktien skulle handlas höge (mindre avkasning) än dessa bolag?

    //Krusse

    SvaraRadera
  4. Hej Krusse,
    Jag tycker att Oscar Properties förtjänar högre värdering än alla de du nämner. Tobin och prime är nyare och mindre och handlas på mindre lista. Serendipity tycker jag är ett skitbolag.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Krusse, Prime living och Serendipity är skumraskföretag som ingen seriös investerare handlar i. Kursen i Prime kan inte lyfta då det bara är förhoppningsfulla småsparare som köper något dyl.

    SvaraRadera
  6. att gnälla på oscar för detta är helt sjukt. den som väljer att äga en (eller ännu värre köpa mer) preferensaktie som handlas över inlösenkursen är en okunnig idiot i mina ögon.

    vore sanslöst om bolag skulle vara tvungna att fortsätta betala höga utdelningar i all oändlighet om de har möjlighet att köpa tillbaka. inlösensfunktionen finns ju där av en anledning.

    mycket märkligt inlägg. hoppas också att detta kan leda till en nyktrare syn på preffar.

    SvaraRadera
  7. Hej Anonym,
    Jag håller med dig, man skall inte betala mer än lägsta inlösenkurs för en preff och det finns inget att klandra Oscar Properties för.

    Reglerna för deras preff har varit kända och åtminstone jag har väntat mig att denna skall lösas in. Jag har även sett det som en möjlighet att den skulle lösas in med nya preffar mer gynnsamma för bolaget.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...