Alternativ till riskfyllda preffar med lockande direktavkastning.

Det råder bästa tänkbara klimat nu för noteringar, riskviljan är hög och det är god tillgång på kapital. Den ena preferensaktien efter den andra noteras nu, vissa med tveksam potential och framtid. Direktavkastning på 7-8% lockar men man måste granska dessa placeringar precis som vilken annan placering som helst.

Preferensaktier är inte riskfria och nu i detta klimat med hög riskvilja noteras det preffar med klart högre risk än de som funnits i några år. För att tala klarspråk så syftar jag till tex Hancap och K2A som jag tycker är två dåliga bolag, de här håller jag mig undan.

För den som trots risken ändå vill placera i de här riskfyllda preffarna vill jag upplysa om att det finns ett enormt utbud av preffar och ETF:er med liknande eller bättre direktavkastning till lägre risk om man blickar väster ut. Jag bjuckar på några exempel (inte köprek, exempel på alternativ).

EHI, Western Asset Global High Income Fund. ETF med obligationer av blandad risk, tex Verizon men även hög risk som obligationer utgivna av Brasilien och Turkiet. Fonden har väldigt många olika innehav och således en god riskspridning. Kraschar Venezuela står man ändå upp för den och inget annat heller för den delen, väger tungt i portföljen. Fonden har pyntat stabil utdelning i nivå med dagens i cirka 12 år. På kurs kring $11 är direktavkastningen drygt 10%. Länk till utdelningshistorik: http://www.nasdaq.com/symbol/ehi/dividend-history

SDIV Global X Superdividend, Inte lika hög direktavkastning men i kombination med betydligt lägre risk kan denna med ca 6,5% direktavkastning (vid kurs $22,65) vara värd en titt. Bred portfölj med aktier från hela världen och många olika valutor. Klicka på länken ovan för att komma till mitt inlägg om denna fond.

OFG preferred serie D. Preferensaktie från bank i Puerto Rico. Banken har lång historik med god lönsamhet. Kring 7,5% direktavkastning. Klicka på länken för att komma till mitt inlägg om denna.

De här tre är bara några enstaka exempel, det finns en uppsjö av placeringsalternativ som är sundare än vissa svenska preffar som lockar med hög direktavkastning.



5 kommentarer:

  1. Tack för ett bra inlägg! EHI, Western Asset Global High Income Fund med sin 10% i dir. avk. ser onekligen attraktiv ut. Kan inte hitta något om vad de tar ut i fond-avgift dock? (För det är ju trots allt en fond eller?) Är det något du har lyckats gräva fram Petrusko?
    // Mr T

    SvaraRadera
  2. Tjena Mr T,
    EHI tar ut 1,53% i fondavgift. En vanlig nivå för den här typen av fond.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Hur ser du på att en del av utdelningen från SDIV består av Return of Capital?

    SvaraRadera
  4. Skulle nog köpa i princip vad som helst på börsen utom Ratos.

    SvaraRadera
  5. Hej vill tipsa om en helt ny etf som kom till i dag, tror den blir perfekt för utdelningsjägare :) global x superdiviend REIT. Med ticker sret. Den följer superdiviend reit index, 30 globala reihts med hög avkastning. Jag kommer fånga den om några månader när jänkarna börjar höja räntan. Tror den kommer sjunka lite som övriga räntekänsliga reits. Med vänlig hälsning, magnus

    SvaraRadera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...