Ratos rapport och nytt avkasttningsmål

Det har varit ganska lugnt på förvärvsfronten ett tag för Ratos. Till viss del kan det förklaras att det är en säljares marknad med höga värderingar till följd men Ratos avkastningsmål om 20% IRR har också bromsat förvärvstakten.

Jag har en längre tid pratat om att Ratos måste komma igång och göra mer förvärv och omsätta sitt kapital snabbare. Att sänka avkastningsmålet är den rätta medicinen för just detta. Det kan låta negativt men jag är övertygad att Ratos kan göra detta på ett bra sätt och omsätta kapitalet snabbare och således tjäna mer pengar än de gjort under en tid då det varit lite trögt.
Exempel: Att omsätta kapitalet två gånger med 20% avkastning ger mindre vinst än att omsätta det tre gånger med 15% avkastning.

Jag tycker inte man skall vara rädd för det lägre avkastningsmålet, snarare tvärtom! Det här är positiva nyheter i mina öron.

Man sänker även minsta nivån för investering till 250 miljoner från tidigare 300 miljoner. Om detta har jag inte mycket att säga mer än att jag hoppas att det medför fler förvärv =)

Utdelningen höjdes till 3,25 kr vilket var lite mer än förväntningarna som låg på 3,17 kr i snitt. För min egen del stannade mina förväntningar på en oförändrad utdelning. Ratos har en stark kassa och god tillgång till finansiering så de kan utan problem genomföra den här höjningen och flera förvärv.

Värdet på AH Industries, Hafa Bathroom och Jötul skrevs ned med totalt 250 miljoner kronor. Detta är pengar som direkt sänker substansvärdet för Ratos.

Man bekräftar ej planerna på att sälja Nordic Cinema Group men detta är helt normalt. De kommenterar alltså ej medias spekulation kring detta. Media verkar ha bra info/källor varpå vi kan förvänta oss att Ratos går ut med pressmeddelande kring affären framöver.

Aibel som det läggs mycket fokus på av marknaden har det som väntat tufft men man meddelar att det är med i toppstriden om ett stort kontrakt som väntas bli klart till sommaren.

Jag ser positivt på det man meddelar i rapporten med sänkt avkastningsmål i huvudsak som kommer medföra att Ratos omsätter kapitalet snabbare.

6 kommentarer:

  1. förstår inte hur folk kan investera i Ratos, men vill folk kasta bort sina pengar så varsågod.

    SvaraRadera
  2. Hej P, lustigt när man läser VD:s kommentar att transaktionsmarknaden är het men att det främst är säljarens marknad. Det borde väl i så fall även gälla Ratos som ju fortfarande verkar ha anmärkningsvärt svårt att få iväg Bisnode och en del andra gamla "surdegar". I övrigt instämmer jag i att det är rätt av Ratos att realitetsanpassa avkastningskravet något/KH

    SvaraRadera
  3. And here we go again. vad är detta för hatkampanj som pågår i många kommentarsfält mot Ratos? Det är faktiskt ett sunt bolag som har funnits på börsen i 60 år.

    SvaraRadera
  4. Vill bara kommentera ditt exempel som inte håller riktigt. Begreppet IRR innebär årlig avkastning för en investering vid exit. Det innebär att det nu sänkta målet till 15-20% IRR faktiskt innebär lägre lönsamhet (vilket de verkar tvingas till pga svårighet att hitta så pass bra investeringar i dagsläget). Två stycken investeringar med 15% IRR ger just 15% årlig avkastning vid exit. En investering på 20% IRR ger 20% årlig avkastning vid exit oavsett tidshorisont. IRR är alltså inte totalavkastning utan årlig avkastning från uppköp till exit.

    http://www.ratos.se/Om-Ratos/Ratos-som-agare/Hur-skapas-avkastningen/

    SvaraRadera
  5. Tjena,
    Ja, mitt exempel håller inte. Vad jag menar och vill få fram är att de måste omsätta kapitalet. Just nu står mycket tillgängligt kapital still och genererar 0% i väntan på att köpa något som kan ge 20%.

    Det är då att föredra att aktivera kapitalet och generera 15% hellre än 0%

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Då har vi samma syn. Bättre 15% IRR än en välfylld kassa med 0% IRR :)

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...