Härlig vecka, utdelningshöjningar och nya innehav

Veckan som gick var en händelserik sådan för petruskoportföljen. Inte nog med att  utdelningshöjningar presenterades från portföljbolagen IndustriVärden och Fortum, de var högre än väntat dessutom. Industrivärden klippte till på 6,25 kr mot väntade 6 kr och Fortum bjöd på en bonusutdelning om 0,2 euro och en total utdelning om 1,3 euro mot väntade 1,1.

Portföljbolagen fick ett par nya kompisar också i form av Atlas Copco och Tele2. Den sistnämnda köpte jag ett litet gäng dagen innan den feta extrautdelningen presenterades. Jag köpte ytterligare ett gäng på dryga 97 kr dagen utdelningen tillkännagavs.

Om inte Tele2 drar iväg uppåt imorgon planerar jag skopa in en hundrapack ytterligare. Jag kommer öka mer i denna under året. Att bolaget meddelat en utdelningspolicy som innebär årliga höjningar om 10% de närmsta åren lockar mig starkt. Högre vinst och utdelning bör hålla uppe aktiekursen hyggligt på några års sikt.

De senaste veckorna har det blivit tre nya portföljbolag, utöver Atlas och Tele2 som jag nämner ovan så har jag gått in i Latour. Alla tre dessa planerar jag köpa regelbundet under en tid framöver. Tele2 kommer jag nog vikta lite tyngre då den har beskedligt högre direktavkastning och en känd stark utdelningstillväxt de närmsta åren.

Sedan tidigare har jag i plan att ta in Skistar efter deras säsong är slut och vårens utdelningar i övriga bolag är över. Historiskt brukar Skistar stå "lågt" då. Kan jag köpa den kring ca 80 kr är det fine, håller den sig en bit däröver får jag se hur jag gör, inväntar förmodligen bättre läge. Skistar har en unik marknadsposition där de är klart störst och inträdesbarriärer är såpass höga att nya konkurrenter är näst intill uteslutet. Utdelningen svajar lite upp och ned över åren men lägre än den är nu har den inte varit de senaste tio åren. Jag tror på en utdelningshöjning kommande vinter, utrymme finns.

6 kommentarer:

  1. Du verkar fått hybris eller så har då en penningpung stor som sjutton...köper själv inget när börsen ligger ATH men du kanske gillar att snitta ner dig.

    SvaraRadera
  2. Får man fråga hur du kommit fram till ett så högt pris på Skistar?

    Personligen skulle jag inte köpa föränn den är en bit under 70kr..

    Runt 65kr så skulle det vara ett bra pris.

    SvaraRadera
  3. Hej Anonym,
    Kring 80 kr på Skistar är ett ok pris där jag kan tänka mig att börja köpa. 70 kr har jag som fyndpris.

    På en antagen VPA om 5 kr och utdelning 3 kr är det p/e 14 och direktavkastning 4,2% på 70 kr. Det är ett jättebra pris för ett bolag som Skistar.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då jag inte ser någon tillväxt att prata om i eps om man kollar historiskt så vill jag ha ett lägre pe. Men jag har inte koll på om de har några nya projekt som kommer att sätta fart på tillväxten mitt enkla antagane är runt 4,20kr i normal eps sedan 4% tillväxt per år då får priset för min del ej vara över 70kr.

      Skulle jag prompt vilja ha exponering mot Skistar skulle jag kanske fundera på Öresund istället dock får man tänka sig för..

      Radera
  4. Du har inte funderat att slå till på Dustin som nu kommer till börsen? Vad tror du om att ha Dustin i portföljen överlag?

    SvaraRadera
  5. Hej A,
    Dustin är verksam i en bransch som ej tilltalar mig. Stentuff konkurrens och lövtunna marginaler. Jag tycker dessutom det är besynnerligt att de gör en NyEmission, om de vore ett bra bolag skulle de inte behöva det.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...