Småbolag med utdelning

Efter en granskning av portföljen har jag kommit fram till att det skulle kunna finnas utrymme för något småbolag bland mina storbolag. Jag vände mig till mitt eminenta program Hitta Kursvinnare och gjorde en "stock screener".
Sökkriterier som synes på bilden:
Max 500 MSEK börsvärde.
Minst 5% direktavkastning.
Minst 6 år oavbruten utdelningsföljd.

Några av bolagen som dyker upp i denna sökningen har jag tittat på tidigare. Novotek tex vill jag minnas var en utdelningsaktie redan för ca 10 år sedan.
Så, skulle jag kunna köpa någon av dessa bolagen då?
Efter en närmre granskning och om jag begriper mig på dem jo, visst. Havsfrun kan jag tänka mig att köpa kring deras historiska värdering om ca 50% substansrabatt. Det är nu senaste året den har fått en högre värdering. Den kommer ner på "vanlig" värdering igen så småningom.

Skåne-möllan har jag gillat historiskt och varit attraherad av verksamheten. De verkar dock haft det tuffare en tid. Om jag inte minns fel har de haft utmaningar att föra vidare kostnadsökningar.

Softronic är ett IT-bolag och jag skulle ljuga om jag sade att jag till fullo förstår deras business och marknad. Jag har dock förstått att de tillhandahåller tjänster som de på lång sikt stadigt tjänat pengar på. Marginalerna har väl backat på senare år och man har utmaningar med dyrare arbetskraft och även här utmaningar att föra vidare högre kostnader.

6 kommentarer:

  1. Min erfarenhet är att "alla" tittar på bolag där antingen P/E eller Direktavkastning antar extremt attraktiva värden.

    Har du funderat på att titta på mindre tydligt extrema bolag?

    T.ex. Direktavkastning 3% eller mer och ökande utdelning de senaste 8 åren?

    SvaraRadera
  2. Själv så har jag Kopparbergsbryggeri som mitt småbolagsinnehav. Är en långsiktigt ägare i alla mina bolag och tänker behålla "för alltid" om bolagen utvecklas väl.

    SvaraRadera
  3. Aktieingenjören: Det kanske kommer en dag när jag gör så men nu varken jag vill eller behöver tumma på siffrorna- Jag hittar gott om investeringsalternativ som det är. När jag tittar på USA-aktier så är bolag med kring 3% och upp med på screeners.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Anonymous: Nice, har du varit med länge i den? Jag minns att jag tittade på den för många år sedan när den stod i några kronor och hade jättehög direktavkastning men saknade historik. Jag tyckte den såg lite för bra ut för att vara sann och utan historik satsade jag ej.=)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Jag är nyfiken på vilken screenat du använder?

    SvaraRadera
  6. Hej,
    Tack för att din kommentar, det gör min blogg mer levande och roligare för mig att driva den också =)
    För Svenska aktier använder jag programmet Hitta Kursvinnare och för USA-aktier använder jag Yahoos stockscreener.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...