En hållbar investering

Min portfölj har lite olika beståndsdelar där innehaven utgör olika funktion. Jag har mina kärninnehav som väger väldigt mycket tyngre än övriga innehav. Dessa är bolag med pålitlig utdelning och en verksamhet jag tror är bra på mycket lång sikt. 
Jag har även investeringar av defensiv karaktär som skall sänka portföljrisken och bevara värde men ändå ge en god direktavkastning. Exempel på sådana är TeliaSonera och Global X Superincome Preferred ETF.

Det här blogginlägget tar oss vidare till ett potentiellt portföljbolag som skulle kunna vara en defensiv placering och ett kärninnehav.

Det är få produkter eller verksamheter som är livsnödvändiga, prylar/tjänster vi knappt klarar oss utan. Jag skulle gärna köpa ett bolag med en verksamhet som håller i vått och torrt. Oavsett om det är strålande tider eller om det blir riktigt riktigt tufft så har bolaget potential att tjäna pengar.
Dessa tankar för mig osökt in på ett tidigare portföljbolag, nämligen Axfood. Vi kommer alltid behöva mat, det kvittar hur illa det är ställt för oss på individnivå eller för konungariket Sverige så kommer vi alltid handla mat. 

Axfood är ett fint bolag med bra historik och en bra marknadsposition. De är näst störst på svenska marknaden efter dominanten ICA. Tillväxten kommer dels från nya butiker samt från prishöjningar och de sistnämnda sker vare sig man vill eller ej på lång sikt. Inflationen gör att råvaror och maten i butiken stadigt stiger i pris. Butiker arbetar med marginaler vilket betyder att en viss procent av priset är deras vinst. Om inköpspriset blir högre blir också försäljningspriset det och med samma vinstmarginal blir intjäningen i kronor högre. I grova penseldrag, visst kan det finnas tillfällen eller vissa produkter som det är svårt att föra vidare prishöjningar på men i det stora hela, på lång sikt funkar det så här. De senaste tio åren har Axfood haft en väldigt stabil försäljningstillväxt om 3,3% i snitt per år.

Jag har som sagt tidigare haft Axfood i portföljen men sålde kring 240 då jag såg begränsad potential på några års sikt jmf med andra alternativ. Med facit i hand så har Axfood gått helt ok sedan dess. De har överlevererat och de har fått en högre värdering tack vare generellt lägre avkastningskrav på marknaden (pga låga ränteläget). Men nu då, den är ju än dyrare nu? Ja, det är absolut ingen fyndvärdering i Axfood och jag tror inte den kommer stiga nämnvärt på kort sikt. Man borde kunna invänta "rätt" läge i godan ro. Det låga ränteläget väntas stanna i flera år framöver och det talar för en fortsatt "hög" värdering i Axfood. Jag kan tänka mig att betala ett högt pris för ett riktigt bra bolag som jag anser att Axfood är men jag avvaktar ett eventuellt bättre läge att starta ett långsiktigt köpande.

Min bedömning är att utdelningen är pålitlig och det är tänkbart att den höjs regelbundet de närmsta åren. Detta är viktigt för mig och mina defensiva placeringar, att utdelningen strömmar in oavsett hur aktiekursen utvecklas på kort sikt. För 2013 var utdelningen 15 kr och givet en oförändrad sådan handlas aktien nu till ca 4,4% direktavkastning. Antaget en utdelning om 17 kr för 2015 är direktavkastningen knappt 5% på nuvarande kurs om cirka 342 kr.

Axfood är ett perfekt kärninnehav för mig och min portfölj. Jag är inställd på att ta in den i väskan och köpa regelbundet under en lång tid för att komma upp i en tung viktning. Om 30 år lär bolaget finnas kvar och fortfarande sälja och tjäna pengar och lämna fin utdelning. Det är absolut inget fyndläge att köpa den nu eller ens när den backat lite men på mycket lång sikt tror jag det är klockrent att köpa på sig och behålla Axfood som en del i portföljen. Jag tycker helt enkelt att Axfood är ett bra bolag värt ett högt pris. Det är en hållbar investering, en investering som troligtvis fortfarande arbetar och ger avkastning till dig om 30 år.


2 kommentarer:

  1. Om du sålde aktien vid 240kr, vad anser du i så fall är ett ok ingångspris i dagens läge? Jag antar att du anser att bolagets aktie förtjänar en något högre värdering pga. att bolaget har överträffat dina förväntningar.

    SvaraRadera
  2. Jag kan tänka mig att betala drygt 300 kr till att börja med. Min plan är att köpa regelbundet under några års tid varpå jag förmodligen kommer få ett ok GAV.

    När jag sålde på 240 kr var börsläget annorlunda och som du påpekar har Axfood levererat över mina förväntningar. Rådande ränteläge har medfört ett avsevärt lägre avkastningskrav på börsen. Låga räntor tror jag vi har en längre tid nu och således kommer en högre värdering bestå tillsvidare.

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...